Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR729644
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR729644/1
Beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2024
Geldend van 18-12-2024 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 19-10-2024
Intitulé
Beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2024Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen
Gelet op: de verordening leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2024
Besluit vast te stellen de:
Beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2024
Artikel 1. Definitie buitenschoolse opvang: vervoer naar een opvangadres na schooltijd, anders dan het woonadres
Basis in de Verordening bekostiging Leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2024 (artikel 1):
“buitenschoolse opvang: de buitenschoolse opvang bedoeld in artikel 1.1, van de Wet kinderopvang, van de leerling waar de leerling na afloop van de lestijd op school verblijft.”
Beleidsregel:
Onder buitenschoolse opvang wordt ook verstaan een ander (opvang)adres dan het woonadres. Vervoer van school naar een ander (opvang)adres dan het woonadres is mogelijk als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:
- 1.
De leerling maakt gebruik van aangepast vervoer.
- 2.
Het (opvang)adres ligt binnen de gemeentegrens van Nijmegen.
- 3.
Er is één (opvang)adres naast het woonadres toegestaan.
- 4.
Er dient sprake te zijn van een vast patroon, dat wil zeggen één vast adres alsook op vaste dagen per week.
- 5.
Een volwassene dient ter plekke aanwezig te zijn om de leerling op te vangen. De chauffeur moet de leerling aan de volwassene kunnen overdragen bij de taxi(bus). Het college draagt geen verantwoordelijkheid vanaf het moment dat de leerling de taxi(bus) heeft verlaten.
- 6.
Het vervoer vindt plaats in aansluiting op de reguliere eindtijd van de school volgens de schoolgids. Vervoer vanaf het (opvang)adres naar het woonadres behoort niet tot de mogelijkheden.
Artikel 2. Besluit
Basis in de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2024 (artikel 7):
- 1.
Het college van burgemeester en wethouders bepaalt bij de toekenning van de vervoersvoorziening de wijze en het tijdstip van de verstrekking, de uitbetaling, en de tijdsduur van de toegekende vervoersvoorziening.
- 2.
Het college van burgemeester en wethouders kent, als zij dat noodzakelijk acht, een vervoerstraining toe en voegt daarbij als bijlage bij het besluit het vervoersontwikkelingsplan.
- 3.
Het college van burgemeester en wethouders kan aan de toekenning van een vervoersvoorziening nadere voorwaarden verbinden.”
Beleidsregel:
- 1.
De vergoeding van het fietsvervoer, openbaar vervoer of eigen vervoer wordt vooraf maandelijks uitbetaald.
- 2.
Nadere voorwaarden zijn in ieder geval de tussen het college van burgemeester en wethouders en vervoerder gemaakte afspraken, waaronder het vervoerreglement.
Artikel 3. Terugvordering
Basis in de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2024 (artikel 27):
“De kosten van een ten onrechte genoten vervoersvoorziening kunnen van de ouders of de meerderjarige en handelingsbekwame leerling worden teruggevorderd, of worden verrekend meteen verstrekte maar nog niet uitbetaalde vervoersvergoeding.”
Beleidsregels:
Het college hanteert het uitgangspunt dat ten onrechte ontvangen tegemoetkomingen voor leerlingenvervoer altijd van de ouder worden teruggevorderd tenzij:
- 1.
Er sprake is van dringende redenen om van terugvordering af te zien;
- 2.
Het terug te vorderen bedrag minder dan € 50,- per schooljaar bedraagt.
Ad 1. Er kan slechts sprake zijn van dringende redenen bij zeer bijzondere individuele omstandigheden.
Ad 2. Hier gaat het alleen om de vordering die verband houdt met ten onrechte ontvangen tegemoetkoming leerlingenvervoer. Er kan geen cumulatie plaatsvinden met vorderingen uit anderen hoofde.
Artikel 4. Co-ouderschap
Co-ouderschap is geen wettelijke term maar wordt in deze beleidsregels als volgt omschreven. Ouders, al dan niet gescheiden, die niet bij elkaar wonen, kunnen afspreken om hun kind(eren) gezamenlijk te (blijven) verzorgen en opvoeden. Er is sprake van co-ouderschap als zowel de ene ouder, als de andere ouder in een regelmatige afwisseling de zorg voor het kind of de kinderen hebben.
Beleidsregel:
Bij co-ouderschap kan er recht zijn op een vervoersvoorziening conform de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2024 voor de dagen dat de leerling bij de betreffende ouder verblijft. De beide ouders moeten afzonderlijk een aanvraag indienen voor de dagen dat het kind tijdens weekdagen bij hen verblijft.
Artikel 5. Begeleiding
Basis in de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2024 (artikel 8 lid 3):
“De verantwoordelijkheid om als dat nodig is te zorgen voor een begeleider berust bij ouders, tenzij naar het oordeel van het college van burgemeester en wethouders voldoende is aangetoond dat begeleiding van de leerling door de ouders of anderen uit hun netwerk onmogelijk is dan wel tot ernstige benadeling van het gezin zal leiden.”
Beleidsregel:
Het college kan indien er sprake is van “onmogelijkheid van begeleiding door de ouders of anderen uit hun netwerk of ernstige benadeling van het gezin” in plaats van aangepast vervoer ook kiezen voor de inzet van begeleiding door derden.
Om te kunnen beoordelen of sprake is van “onmogelijkheid van begeleiding dan wel ernstige benadeling van het gezin” worden onderstaande criteria gehanteerd.
- a.
Begeleiding is niet mogelijk omdat hiermee meer dan 60 minuten per rit van huis naar school gemoeid is. Indien begeleiding (mede) noodzakelijk is vanwege de beperking of handicap van de leerling, mag het begeleiden van een kind naar school een ouder maximaal 60 minuten per rit kosten. Hierbij wordt uitgegaan van de enkele afstand van huis naar school met de wijze van vervoer waar de ouder recht op heeft. Duurt de totale reistijd voor de ouder langer dan 60 minuten per rit, dan kan het kind in aanmerking komen voor een andere wijze van vervoer. Deze maximale begeleidingstijd geldt niet voor begeleiding die alleen noodzakelijk is vanwege de leeftijd van een leerling.
- b.
Begeleiding is niet mogelijk vanwege medische of psychische redenen. Bij de beoordeling kan een verklaring van een deskundige gevraagd worden.
Artikel 6. Redelijke fietsafstand
Basis in de Verordening bekostiging Leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2024 (artikel 8 lid 5 onder a):
“Bij de keuze voor de te verstrekken vervoersvoorziening wordt achtereenvolgens beoordeeld of vervoer, al dan niet met begeleiding, mogelijk is:
a. per fiets”
Beleidsregel:
Als tijdens de afhandeling van een aanvraag aan de orde komt of een kind of ouder met kind op de fiets naar school kan, geldt het volgende uitgangspunt:
- -
4 jaar tot en met 8 jaar het kind 6 kilometer, de ouder met kind achterop 6 kilometer;
- -
9 jaar het kind 7 kilometer
- -
10 jaar het kind 8 kilometer
- -
11 jaar het kind 9 kilometer
- -
12 jaar en ouder het kind 12 kilometer’
Bij de inschatting van de leeftijd van het kind is bovenstaand uitgangspunt gerelateerd aan de ontwikkelleeftijd. De feitelijke leeftijd kan afwijken van de ontwikkelleeftijd.
Artikel 7. Vervoersvoorziening naar stageadres:
Basis in de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2024 (artikel 16 lid 2 onder b):
“het stageadres is binnen een door het college van burgemeester en wethouders te bepalen maximaal aantal kilometers van de woning dan wel de opstapplaats.”
Beleidsregel:
Het stageadres is gelegen binnen 20 kilometer van de woning of opstapplaats.
Toelichting:
Stage is de opmaat naar werk of dagbesteding. Het is niet vanzelfsprekend dat voor stage dezelfde tijden gelden als schooltijden.
Andere starttijden of een andere route kan in de praktijk leiden tot:
- -
kortere of langere reistijden;
- -
lastiger of eenvoudiger te organiseren zijn vanwege het chauffeurstekort; en
- -
afname of flinke toename in de kosten.
Om die reden wordt afstemming gevraagd, zodat het stagevervoer voor zowel de leerling, als voor het vervoer goed te organiseren is en betaalbaar is.
Artikel 8. Hardheidsclausule
Basis in de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2024 (artikel 29):
“Het college van burgemeester en wethouders kan in bijzondere gevallen, het vervoer voor onderwijs aangaande, ten gunste van de ouders of de meerderjarige leerling gemotiveerd afwijken van de bepalingen in deze verordening, zo nodig na advies te hebben gevraagd aan deskundigen.”
Beleidsregel:
De hardheidsclausule wordt niet toegepast als er alleen sprake is van de omstandigheid dat ouders/verzorgers wegens werkzaamheden of andere bezigheden de leerling niet naar school kunnen brengen.
Toelichting:
De Verordening bekostiging leerlingenvervoer kent een hardheidsclausule. Dat betekent dat in gevallen die niet in de verordening geregeld zijn en waarin dit tot een kennelijk onbillijke situatie zou leiden er met een beroep op deze bepaling alsnog een vervoersvoorziening kan worden toegekend. Toepassing van dit artikel is bedoeld voor echt uitzonderlijk situaties, omdat het overgrote deel van de voorkomende situaties in de verordening is geregeld. Ook van de beleidsregels kan worden afgeweken op grond van de zogenaamde inherente afwijkingsbevoegdheid van het college. Dit geldt dan eveneens voor situaties waarin de toepassing van de beleidsregels tot een kennelijk onbillijke uitkomst zou leiden. In deze beleidsregels is bepaald dat de afwijkingsbevoegdheid in een aantal situaties niet zal worden toegepast. Met nadruk staat er dat dit geldt indien er alleen sprake is van de genoemde omstandigheid. De reden daarvan is dat ook ouders die geen aanspraak maken op een vervoersvoorziening in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van een oplossing voor het schoolvervoer wegens werk of opleiding. De genoemde omstandigheden kunnen wel in combinatie met andere relevante omstandigheden aanleiding zijn voor het toepassen van de hardheidsclausule.
Artikel 9. Inwerkingtreding en citeertitel
-
1. Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels bekostiging Leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2024
-
2. Deze beleidsregels treden in werking op de dag na bekendmaking, onder gelijktijdige intrekking van de beleidsregels leerlingenvervoer gemeente Nijmegen 2016, en werken terug tot 19 oktober 2024.
Ondertekening
Aldus besloten door het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen, op 10 december 2024.
A.P.W. van de Klift
Gemeentesecretaris
H.M.F. Bruls
burgemeester
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl