Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR729243
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR729243/1
Winkeltijdenverordening gemeente Lisse
Geldend van 31-12-2024 t/m heden
Intitulé
Winkeltijdenverordening gemeente LisseDe raad van de gemeente Lisse;
Gelezen het voorstel van het college van 15 oktober 2024 met als onderwerp Winkeltijdenverordening gemeente Lisse;
Gelet op de behandeling tijdens de raadscommissie en raadsvergadering van 28 november 2024;
Gelet op artikel 2 en artikel 3 van de Winkeltijdenwet;
Besluit vast te stellen de Winkeltijdenverordening gemeente Lisse:
Artikel 1. Begripsbepalingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
- –
college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lisse.
- –
feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste Kerstdag en tweede kerstdag.
- –
wet: de Winkeltijdenwet.
- –
winkel: een winkel als bedoeld in artikel 1. van de wet.
Artikel 2. Vrijstellingen
-
1. Voor de in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a en b, en tweede lid van de Winkeltijdenwet vervatte verboden, geldt op de zon- en feestdagen van 08.00 uur tot 20.00 uur een algemene vrijstelling.
-
2. Wanneer bij of krachtens de Algemene plaatselijke verordening ruimere openingstijden zijn gesteld, dan zijn de regels bij of krachtens de Algemene plaatselijke verordening van toepassing.
Artikel 3. Individuele ontheffingen
-
1. Het college kan ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op:
- a.
werkdagen voor 06.00 uur en na 22.00 uur;
- b.
zon- en feestdagen voor 08.00 uur en na 20.00 uur.
- a.
-
2. De ontheffing kan worden geweigerd als de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel op basis van de ontheffing.
Artikel 4. Beslistermijn
-
1. Het college beslist op een aanvraag om ontheffing binnen acht weken na de datum van ontvangst van de aanvraag.
-
2. Het college kan de termijn voor ten hoogste acht weken verdagen.
Artikel 5. Intrekken of wijzigen
Het college kan een ontheffing intrekken of wijzigen als:
- a.
ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;
- b.
verandering van omstandigheden of gewijzigde inzichten dit noodzakelijk maken in verband met het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;
- c.
de exploitatie van de winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;
- d.
aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;
- e.
van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarbij gestelde termijn of bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn; of
- f.
de houder dit verzoekt.
Artikel 6. Overdracht van de ontheffing
-
1. Ontheffingen op grond van deze verordening zijn overdraagbaar.
-
2. In geval van een voorgenomen overdracht van de ontheffing, doet de houder van de ontheffing hiervan onmiddellijk schriftelijk mededeling aan het college, onder vermelding van de naam en het adres van de voorgestelde rechtverkrijgende.
Artikel 7. Toezicht
Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening, zijn belast de door het college aangewezen toezichthouders.
Artikel 8. Intrekken oude verordening en overgangsrecht
-
1. De Verordening winkeltijden Lisse 2014 wordt ingetrokken.
-
2. Een krachtens de Verordening winkeltijden Lisse 2014 verleende vrijstelling of ontheffing geldt als vrijstelling of ontheffing verleend krachtens deze verordening.
-
3. Aanvragen om ontheffing die zijn ingediend onder de Verordening winkeltijden Lisse 2014, maar waarop nog niet is beslist bij het in werking treden van deze verordening, worden afgehandeld overeenkomstig deze verordening.
Artikel 9. Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking op 31 december 2024.
Artikel 10. Citeertitel
Deze verordening wordt aangehaald als Winkeltijdenverordening gemeente Lisse.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 28 november 2024,
De griffier,
Mevrouw drs. M.G.J. Veeger
De voorzitter,
Mevrouw A.W.M. Spruit
Toelichting Winkeltijdenverordening gemeente Lisse
In verband met de bijzondere situatie gedurende de coronacrisis is de afgelopen jaren gebruik gemaakt van tijdelijke beleidsregels. Op basis van deze beleidsregels konden winkeliers op zon- en feestdagen open gaan tussen 08.00 uur en 18.00 uur, zonder dat hierop gehandhaafd werd. De tijdelijke beleidsregel ‘Beleidsregel Winkeltijden Lisse 2023’, geldt tot en met de dag van intrekking of tot 31 december 2024. Op verzoek van de gemeenteraad van Lisse is het opstellen van een nieuwe winkeltijdenverordening gerealiseerd door het BOB-model te volgen. De beeldvormende fase (evaluatie) bestond uit een enquête (december 2023) en een beeldvormende avond met de raad (juni 2024).
Op basis van de informatie uit zowel de enquête als de beeldvormende avond blijkt dat een grote meerderheid graag de winkeltijden verruimd zou zien blijven. Daarbij blijft het uitgangspunt dat winkeliers zelf mogen bepalen of zij hun winkel op de zondag openstellen. De nieuwe verordening is tegelijkertijd geactualiseerd en in lijn gebracht met de tussentijdse wijzigingen en vrijstellingen van en volgens de Winkeltijdenwet.
Artikelsgewijze toelichting
Artikel 1.Begripsbepalingen
In dit artikel wordt een aantal begrippen dat in de verordening wordt gehanteerd gedefinieerd zodat geen onduidelijkheid over een bepaalde terminologie kan ontstaan.
Artikel 2. Vrijstelling
Met deze verordening wordt gekozen voor een vrijstelling op zon- en feestdagen van 08.00 uur tot 20.00 uur.
Lid 1: hier is bepaald dat er een vrijstelling geldt ten opzichte van de in de Winkeltijdenwet vervatte verboden (artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a en b, en tweede lid van de Winkeltijdenwet). Deze vrijstelling geldt van 08.00 uur tot 20.00 uur.
Lid 2: geeft aan dat ’wanneer bij of krachtens de Algemene plaatselijke verordening ruimere openingstijden zijn gesteld, dan zijn de regels bij of krachtens de Algemene plaatselijke verordening van toepassing’. Het is helder om dit artikel toe te voegen omdat zich situaties kunnen voordoen dat een onderneming ook een winkel kan zijn in de zin van de Winkeltijdenwet alsook een openbare inrichting in de zin van de APV. Dit artikel bepaald dat in dergelijke situaties, de regels van de Algemeen plaatselijke verordening van toepassing zijn en schept daarmee helderheid.
Artikel 3. Individuele ontheffingen
In dit artikel is bepaald dat het college ontheffing kan verlenen op het verbod tot opening buiten de in de verordening vastgestelde openings- en sluitingstijden. Het artikel geeft aan wat de voorwaarden zijn om deze ontheffing te kunnen verlenen.
Het artikel geeft daarnaast aan dat het college een verzoek tot ontheffing mag weigeren als naar zijn oordeel de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed.
Artikel 4. Beslistermijn
In dit artikel wordt de termijn geduid waarbinnen het college moet beslissen op een aanvraag voor ontheffing. Daarnaast bepaald dit artikel de maximale periode dat het college zijn besluit kan verdagen.
Een aanvraag voor ontheffing dient schriftelijk te worden gedaan. Hiervoor kan contact worden opgenomen met het team APV Vergunningen van de gemeente Lisse. Een aanvraag voor ontheffing via de website van de gemeente Lisse is ook mogelijk. De informatie die nodig is voor een aanvraag voor ontheffing, de legeskosten verbonden aan een aanvraag en meer informatie over de werkwijze, worden op de website vermeld.
Artikel 5. Intrekken of wijzigen
In het artikel worden de gronden benoemd waarop een ontheffing kan worden ingetrokken. De genoemde intrekkings- en wijzigingsgronden hebben een facultatief karakter (‘kan’). Het hangt van de omstandigheden af of tot intrekking of wijziging wordt overgegaan.
Artikel 6. Overdracht van de ontheffing
In het artikel is bepaald dat een ontheffing kan worden overgedragen en geeft aan op welke wijze de voorgenomen overdracht kan worden aangevraagd voor een beoogd rechthebbende.
Artikel 7. Toezicht
In artikel 5:11 van de Awb wordt aangegeven, dat onder toezichthouder wordt verstaan: een natuurlijke persoon, die bij of krachtens een wettelijk voorschrift is belast met het houden van toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens enig wettelijk voorschrift.
Artikel 8. Intrekken oude verordening en overgangsrecht
Dit artikel regelt de intrekking van de verordening ‘Verordening winkeltijden Lisse 2014’.
De bestaande gemeentelijke verordening wordt vervangen door een nieuwe verordening, de op de oude verordening gebaseerde besluiten (ontheffingen en vrijstellingen) vervallen voor zover ze niet door overgangsrecht in stand worden gehouden. Daarom is in artikel 7 geregeld dat een krachtens de oude verordening verleende vrijstelling of ontheffing geldt als een vrijstelling of ontheffing verleend krachtens de nieuwe verordening. Het college kan ontheffingen en vrijstellingen ambtshalve (d.w.z. zonder dat erom is verzocht) vervangen door een ontheffing of vrijstelling krachtens de nieuwe verordening.
Artikel 9. Inwerkingtreding
Dit artikel regelt de datum waarop de verordening in werking treedt.
Artikel 10. Citeertitel
Dit artikel regelt de naamgeving van de verordening.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl