Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR728908
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR728908/1
Beleidsregels laptop voor kinderen 2025 (Laptopregeling 2025)
Geldend van 01-01-2025 t/m heden
Intitulé
Beleidsregels laptop voor kinderen 2025 (Laptopregeling 2025)HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE GRONINGEN;
Gelet op artikel 35 Participatiewet en artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht;
Overwegende,
- -
dat kinderen die thuis geen laptop hebben, achterstanden kunnen oplopen in het onderwijs, omdat in deze tijd kinderen niet meer hun huiswerkopdrachten kunnen maken zonder computer;
- -
dat de gemeente Groningen het noodzakelijk acht dat kinderen uit gezinnen die van een inkomen op minimumniveau moeten rondkomen een goede opleiding krijgen, zodat zij in de toekomst een grote kans hebben op het vinden van werk;
- -
dat het minimuminkomen van ouders niet voorziet in middelen om hun kinderen een laptop te geven in de aanloop naar het voorgezet onderwijs;
- -
dat het college deze doelgroep de mogelijkheid wil bieden voor hun kinderen een laptop aan te schaffen;
Besluit:
de Beleidsregels laptop voor kinderen 2025 (Laptopregeling 2025) vast te stellen.
Artikel 1 Begripsomschrijving
-
1. In deze beleidsregels wordt verstaan onder:
- a.
belanghebbende: een persoon als bedoeld in artikel 2;
- b.
bijstandsnorm: de op grond van paragraaf 3.2 en 3.3 van de Participatiewet van toepassing zijnde bijstandsnorm inclusief vakantietoeslag met uitzondering van artikel 22a;
- c.
college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen;
- d.
inkomen: totaal van het inkomen, bedoeld in artikel 32 van de Participatiewet, en de algemene bijstand;
- e.
kind: het thuiswonende ten laste komende eigen kind, stiefkind of pleegkind tot 18 jaar;
- f.
ouder: de ouder of verzorger van het kind als bedoeld onder e, die op de datum van de aanvraag in de gemeente Groningen woont;
- g.
voortgezet onderwijs: vmbo, havo en vwo;
- h.
wet: Participatiewet.
- a.
-
2. Voor zover niet anders is bepaald, worden begrippen in deze beleidsregels gebruikt in dezelfde betekenis als in de wet.
Artikel 2 Doelgroep
-
1. Tot de doelgroep behoort de ouder van een kind dat onderwijs volgt in groep acht van het primair onderwijs of in het voortgezet onderwijs en die een netto-inkomen inclusief vakantietoeslag heeft dat niet hoger is dan 120 procent van de bijstandsnorm.
-
2. Indien sprake is van gehuwden als bedoeld in artikel 3 van de wet wordt met de inkomsten van beide echtgenoten rekening gehouden voor het bepalen van de hoogte van het inkomen.
Artikel 3 Laptop
-
1. Aan belanghebbende kan bijzondere bijstand worden verstrekt voor de noodzakelijke aanschaf van een laptop tot een bedrag van maximaal € 400.
-
2. Het bedrag als bedoeld in het voorgaande lid kan worden aangepast als dat noodzakelijk is voor de uitvoering van deze regeling.
-
3. De laptop kan ambtshalve worden verstrekt aan belanghebbende van wie het kind op 1 september 11 jaar oud is en die een periodieke uitkering ingevolge de Participatiewet ontvangt.
-
4. Belanghebbende kan, onder overlegging van een toekennende beschikking, een laptop verkrijgen bij het in de beschikking genoemde uitgiftepunt.
-
5. In het geval dat het uitgiftepunt geen laptops in voorraad heeft, kan belanghebbende, onder overlegging van een toekennende beschikking, de laptop verkrijgen bij bruingoedleveranciers, niet zijnde internetwinkels, die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een btw-nummer hebben.
-
6. De laptop moet binnen drie maanden na de datum van de toekennende beschikking worden verkregen.
-
7. Per kind van belanghebbende kan één laptop worden verstrekt.
Artikel 4 Aanvraag
-
1. Belanghebbende die niet ambtshalve in aanmerking komt voor een laptop, kan een aanvraag indienen.
-
2. De aanvraag geschiedt met behulp van een voor deze regeling vastgesteld en beschikbaar gesteld digitaal formulier.
-
3. In afwijking van het voorgaande lid is een schriftelijke aanvraag mogelijk indien naar het oordeel van het college bijzondere omstandigheden in het individuele geval hiertoe aanleiding geven.
Artikel 5 Te verstrekken gegevens
-
1. Een aanvraag om bijzondere bijstand als bedoeld in artikel 4 bevat:
- a.
kopie van de loonstrook van alle werkgevers en/of specificatie van alle uitkeringen van belanghebbende en diens echtgenoot betreffende de maand voorafgaand aan de maand van aanvraag, dan wel voor zover het een zzp’er of anderszins zelfstandige betreft de voorlopige of definitieve belastingaanslag die niet ouder is dan twee jaar;
- b.
overige gegevens die het college nodig acht om te kunnen besluiten over de aanvraag.
- a.
-
2. Gegevens als bedoeld in het voorgaande lid worden niet opgevraagd voor zover deze reeds bij het college bekend zijn.
Artikel 6 Slotbepaling
-
1. De Beleidsregels laptopregeling voor kinderen 2021 (Laptopregeling) worden ingetrokken.
-
2. Deze beleidsregels treden in werking op 1 januari 2025.
-
3. Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als: Laptopregeling 2025.
Ondertekening
Gedaan te Groningen in de collegevergadering van 3 december 2024.
De burgemeester,
De secretaris,
TOELICHTING
Algemeen
Met invoering van deze beleidsregels geeft het college handen en voeten aan de aangenomen motie van de raad van 27 mei 2015 genaamd “Met een pc doe je mee” In deze motie stelt hij voor om een eenvoudige laptopregeling te ontwikkelen voor scholieren die voortgezet onderwijs volgen en die afkomstig zijn uit gezinnen die moeten rondkomen van een minimuminkomen. De raad is van mening dat een middelbare scholier anno 2015 niet meer zonder personal computer kan, om mee te kunnen doen op en buiten school.
Aangezien een laptop meer bewegingsvrijheid geeft om bijvoorbeeld op de eigen kamer of bij vriendjes huiswerk te maken, is gekozen voor deze vorm van personal computer.
Ouders met kinderen die (voor het eerst) naar het voortgezet onderwijs gaan en die een minimuminkomen hebben, worden door het college als een specifieke groep ouders aangemerkt, aan wie voor genoemde kosten bijzondere bijstand kan worden verstrekt, mits aangetoond wordt dat deze kosten zich daadwerkelijk voordoen en dat deze betaald worden (dit wordt bijzondere bijstand op basis van groepskenmerken genoemd).
Uit ervaring met voorgangers van deze regeling is gebleken dat het voor kinderen goed is om al in groep acht van het primair onderwijs te leren hoe om te gaan met de laptop, om op deze manier goed beslagen ten ijs te komen wanneer zij gaan deelnemen aan het voortgezet onderwijs. Daarbij komt dat in een aantal gevallen ouders pas in de loop van de periode waarin hun kind primair of voortgezet onderwijs volgt, voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking kunnen komen voor een laptop. Redenen waarom de doelgroep in onderhavige regeling is uitgebreid.
Artikelsgewijze toelichting (voor zover nodig)
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
Onderdeel e
Met thuiswonend kind wordt bedoeld dat het kind woont op het adres van de ouder die tot de doelgroep behoort (en dus een aanvraag kan indienen).
Artikel 3 Laptop
Derde lid
Het college streeft ernaar dat alle kinderen van ouders met een minimuminkomen die onderwijs volgen in groep acht van het primair onderwijs in het bezit komen van een laptop. Om die reden stuurt het college ouders die een bijstandsuitkering ontvangen een toekennende beschikking zonder dat zij daarvoor een aanvraag hoeven in te dienen. In verband met privacywetgeving is het niet mogelijk om voor het bepalen van de doelgroep gegevens van het primair onderwijs te gebruiken. Reden waarom als ijkpunt de leeftijd van het kind wordt genomen. Belanghebbenden ontvangen in de maanden juni-juli de beschikking zodat hun kind voordat het schooljaar begint, de laptop in bezit heeft.
Vierde en vijfde lid
Belanghebbende aan wie de aanvraag is toegekend, krijgt geen geld in handen. Hij kan met de beschikking naar het in de beschikking aangegeven uitgiftepunt gaan om de laptop op te halen. De verstrekte laptop voldoet aan de eisen die het voortgezet onderwijs hieraan stelt. In het enkele geval dat het uitgiftepunt geen laptops meer in voorraad heeft kan belanghebbende een laptop uitzoeken tot maximaal het aangegeven bedrag bij een leverancier van bruingoed naar keuze. De leverancier regelt met de gemeente vervolgens de betaling.
Aangezien internetwinkels niet op deze wijze kunnen (willen) werken, zijn zij uitgezonderd.
Zesde lid
Het is de bedoeling van de regeling dat het betreffende kind de laptop meteen kan gebruiken als het achtste schooljaar aanvangt. Om die reden moet de laptop in de zomermaanden voorafgaand aan het nieuwe schooljaar worden opgehaald. Een termijn van drie maanden moet daarvoor voldoende zijn. Mocht vanwege bijzondere omstandigheden de aanschaf binnen die periode niet mogelijk blijken, dan kan de termijn verlengd worden.
Zevende lid
Ieder kind waarvan de ouder aan de voorwaarden van de regeling voldoet, heeft recht op een laptop. Er kunnen dus meerdere laptops aan een gezin worden verstrekt. Echter, ieder kind heeft maar één keer recht op een laptop.
Artikel 4 Aanvraag
De ouder met een minimuminkomen, niet zijnde een bijstandsuitkering, kan een aanvraag voor een laptop indienen vanaf het moment dat zijn kind onderwijs in groep acht volgt.
Daarnaast komt het regelmatig voor dat een ouder pas op een later moment voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een laptop ten behoeve van zijn schoolgaande kind. Bijvoorbeeld omdat de ouder op een later moment is verhuisd naar Groningen en de voormalige gemeente geen laptopregeling voor schoolgaande kinderen kent. Of omdat de ouder op een later moment statushouder is geworden, zijn inkomen door scheiding lager is geworden en zijn kind nog geen laptop had, enzovoort. Om die reden is het gedurende de gehele looptijd van het voortgezette onderwijs mogelijk om een laptop aan te vragen. In het aanvraagformulier zal worden gevraagd naar de reden van de latere aanvraag.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl