Beeldkwaliteitsplan Het Eiland Reeve

Geldend van 24-02-2021 t/m heden

Intitulé

Beeldkwaliteitsplan Het Eiland Reeve

Inhoud

  • 1.

    INLEIDING

    • .

      WAAROM EEN BEELDKWALITEITSPLAN

    • .

      STATUS VAN DIT BEELDKWALITEITSPLAN

    • .

      LEESWIJZER

  • 2.

    DE KERNWAARDEN VAN REEVE

  • 3.

    HET EILAND: DE WOONOMGEVING

    • .

      RUIMTELIJKE HOOFDOPZET

    • .

      INRICHTING OPENBARE RUIMTE

  • 4.

    EENHEID IN DORPSE VERSCHEIDENHEID

    • .

      DORPS BOUWEN OP HET EILAND 

    • .

      SAMENHANG EN VARIATIE VAN DE BEBOUWING

  • 5.

    BEELDKWALITEIT PER ZONE

    • .

      DE EILANDKAVELS

    • .

      DE BRUGWACHTERS

    • .

      DE ACCENTKAVELS

1. INLEIDING EN LEESWIJZER

WAAROM EEN BEELDKWALITEITSPLAN

Bouwen in Reeve is bouwen in een nu nog maagdelijk gebied. Hier ontstaat een nieuw dorp, dat net als de andere fraaie dorpen in de IJsseldelta, zoals Wilsum, Zalk en Grafhorst, een eigen ruimtelijke identiteit en kwaliteit moet krijgen. Het bouwen van een nieuw dorp in een open landschap, omringd door hoge natuur- en landschapswaarden, brengt die plicht met zich mee. Het vraagt om een respectvolle benadering van het landschap en het gebruik van ruimte en grondstoffen.

Reeve zal zich in een hoger tempo ontwikkelen dan de al bestaande dorpen hebben gedaan. Dit betekent dat er aan de voorkant duidelijke richtingen nodig zijn om die identiteit te sturen. Dit beeldkwaliteitsplan geeft een belangrijke aanzet tot de ruimtelijke identiteit en kwaliteit van het Eiland, één van de eerste ontwikkeligen binnen Reeve.

Het beeldkwaliteitsplan vormt een inspiratiedocument voor uw bouwplan, ook krijgt u zo een beeld van uw toekomstige woongeving. Daarnaast wordt dit beeldkwaliteitsplan door het kwaliteitsteam Reeve gebruikt om te beoordelen of uw bouwplan past binnen de ambities van Reeve.

Met uw woning op het Eiland bouwt u mee aan de kwaliteit en het unieke karakter van Reeve. Wat we onder kwaliteit en het unieke karakter verstaan leest u in dit beeldkwaliteitsplan. Binnen de spelregels van dit beeldkwaliteitplan heeft u zelf de vrijheid om uw woning vorm te (laten) geven.

STATUS VAN DIT BEELDKWALITEITSPLAN

Dit beeldkwaliteitsplan is een uitwerking van het beeldkwaliteitsplan op hoofdlijnen. Het beeldkwaliteitsplan gaat over de vormgeving, uitstraling en materialen van uw woning. De omvang en (breedte, hoogte, diepte) zijn met name in het bestemmingsplan geregeld. De inrichting van de openbare ruimte wordt separaat in het inrichtingsplan voor de openbare ruimte uitgewerkt.

Na vaststelling door de gemeenteraad is dit beeldkwaliteitsplan onderdeel van de gemeentelijke welstandsnota. Wanneer de realisatie van de Dorpskern gereed is, gaat de ‘beheerfase’ in. Bouwplannen in de Dorpskern zullen dan, net als andere woonomgevingen in de gemeente, worden getoetst aan de criteria van de welstandsnota.

Hoewel dit beeldkwaliteitsplan met grote zorgvuldigheid is opgesteld kunnen er situaties voorkomen dat maatwerk bij de beoordeling van uw bouwplan nodig is, bijvoorbeeld omdat uw bouwplan op bepaalde punten afwijkt van geformuleerde criteria (bijvoorbeeld materiaalgebruik) maar wel een overtuigende kwaliteit heeft. In dat geval zal het kwaliteitsteam uw bouwplan beoordelen aan de hand van de spelregels en principes voor dorps bouwen in hoofdstuk 4.

LEESWIJZER

Dit beeldkwaliteitsplan is een uitwerking van het beeldkwaliteitsplan op hoofdlijnen. In hoofdstuk 2 beschrijven we hoe dit plan op hoofdlijnen is vertaald in de plannen voor het Eiland.

In hoofdstuk 3 schetsen we een beeld van uw toekomstige woonomgeving: De stedenbouwkundige opzet en de inrichting van de openbare ruimte op het Eiland.

Het is de ambitie om de bebouwing in Reeve en dus ook op het Eiland een eigen identiteit en karakter mee te geven, passend bij het bouwen van een nieuw dorp op een bijzondere plek. Tegelijkertijd is het ook de ambitie om op het Eiland variatie aan te brengen. In hoofdstuk 4 beschrijven we het gewenste karakter op hoofdlijnen en beschrijven we de gewenste eenheid cq verscheidenheid.

Tot slot wordt de gewenste beeldkwaliteit per ‘zone’ (zoals beschreven in hoofdstuk 4) uitgewerkt in hoofdstuk 5.

De beelden in het beeldkwaliteitsplan, met name die bij de gefomuleerde criteria in hoofdstuk 5 ondersteunen de geschreven criteria, maar zijn zeker ook richtinggevend of kunnen zelfs leidend zijn.

Wij wensen u veel succes en inspiratie toe bij het bedenken en realiseren van uw plannen!

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

2. DE KERNWAARDEN VAN REEVE

UITWERKING DEELPLAN EILAND BINNEN KADERS BEELDKWALITEITSPLAN OP HOOFDLIJNEN

Dit beeldkwaliteitsplan is een uitwerking van het beeldkwaliteitsplan op hoofdlijnen zoals dat voor Reeve is vastgesteld. Belangrijk daarbij zijn de acht kernwaarden uit het beeldkwaliteitsplan op hoofdlijnen. Onderstaand beschrijven we hoe we de voor het Eiland relavante kernwaarden hebben vertaald in het stedenbouwkundige plan en het beeldkwaliteitsplan voor het Eiland.

WONEN MET EEN DORPSE UITSTRALING

De ruimtelijke hoofdopzet van het Eiland is zo opgebouwd dat binnen het Eiland kleinere buurtjes, intieme straatjes en hoven ontstaan. Hierdoor ontstaat een dorpse intimiteit. De percelen krijgen een groene erfafscheiding en de woonstraten worden ingericht volgens het erf-principe: smalle straten zonder stoepen en fietspaden. De straat wordt door alle gebruikers gedeeld, zodat men automatisch rekening met elkaar moet houden. Het dorpse karakter komt ook in de architectuur van de woningen tot uitdrukking. Dit is in hoofdstuk 4 verder beschreven.

WONEN MET WATER

Het water met zijn groene oevers is een belangrijke kwaliteit van het Eiland. Het water vormt op het Eiland een onderscheidende woonkwaliteit. Door de ligging van Reeve aan het Reevediep, de Randmeren en het IJsselmeer op steenworp afstand, is het erg aantrekkelijk om een boot bij de woning te hebben. Bij een groot deel van de woningen op het Eiland is een eigen aanlegplek voor boten aanwezig.

RECREATIEF LINT

De dijk rondom Reeve vormt het belangrijkste onderdeel van de fiets- en wandelnetwerken in de omgeving en zal verschillende interessante plekken koppelen. Ook op het Eiland worden aantrekkelijke routes gecreëerd voor fietsers en voetgangers, die vervolgens weer in verbinding staan met de recreatieve routes over de dijk.

DUURZAAMHEID

De duurzaamheidambities voor Reeve zijn groot. In lijn met het beeldkwaliteitsplan op hoofdlijnen wordt in het stedenbouwkundige plan voor het Eiland ingezet op 6 thema’s: energie, mobiliteit, groen, materiaalgebruik, water en sociale binding. Dit beeldkwaliteitsplan kan (juridisch) niet sturen op energiegebruik / -opwekking, maar creëert wel ontwerpvrijheid voor architecten en bouwers om innovatieve energieconcepten toe te passen in de architectuur. Door een aantrekkelijke openbare ruimte en een fijnmazig netwerk van routes willen we het fietsen en lopen stimuleren. De stedenbouwkundige opzet is gebaseerd op een stevig raamwerk van groen en water, waarin de sociale binding en ontmoeting gestimuleerd wordt.

Ten aanzien van materiaalgebruik zien we in dit beeldkwaliteitsplan een uitgelezen kans om duurzaamheid en architectonische uitstraling samen op te laten gaan. Insteek is de toepassing van circulaire materialen (zoals CLT-hout), om daarmee een specifieke architectuur te ontwikkelen.

Participatie speelt een belangrijke rol in het duurzaam ontwikkelen van Reeve. Ook bij de totstandkoming van dit beeldkwaliteitsplan zijn toekomstige bewoners / vrienden van Reeve betrokken geweest...

FLEXIBILITEIT

Het plan voor het Eiland biedt flexibiliteit, onder andere door ontwerpvrijheden te bieden. Daarnaast is de stedenbouwkundige structuur zo robuust dat in de verdere toekomst enige dynamiek mogelijk is. Bijvoorbeeld om in te kunnen spelen op veranderende toekomstige woonwensen.

ARCHITECTONISCHE UITSTRALING

Dit beeldkwaliteitsplan stuurt aan op innovatie op het gebied van architectuur en materiaalgebruik. Hiermee wordt het unieke pionierskarakter van Reeve, een nieuw dorp in de IJsseldelta, benadrukt. In hoofdstuk 3 van dit beeldkwaliteitsplan is dat verder uitgewerkt.

afbeelding binnen de regeling

3. HET EILAND: DE WOONOMGEVING

RUIMTELIJKE HOOFDOPZET

HET EILAND IN REEVE

Het Eiland is binnen Reeve een bijzondere woonbuurt, waar individueel woongenot aan of vlakbij het water of een mooie groene openbare ruimte centraal staat. Het is ook de plek waar u, binnen bepaalde spelregels, zelf vorm kunt geven aan uw woonwensen.

Het Eiland ligt tussen de dorpskern van Reeve en de Slaper, de hoofsontsluitingsroute van Reeve. Het Eiland is omringd door water en is vanuit twee richtingen (vanaf de Slaper of vanuit de Dorpskern) via bruggen bereikbaar.

Aan de noordwestzijde van het Eiland ligt het zogenaamde ‘waterplein’, het toneel waar zich een levendig schouwspel van boten en watersport afspeelt en waaromheen verschillende (toekomstige) woonbuurten van Reeve gegroepeerd zijn.

Ten zuidoosten van het Eiland is het binnenstrandje van Reeve voorzien, een mooie plek voor bewoners en bezoekers van Reeve om te kunnen recreëren op en aan het water, passend bij het ontspannen en natuurlijke karakter van Reeve.

BEREIKBAARHEID EILAND

Het eiland is optimaal bereikbaar over het water. Langs de noord, oost en zuidrand van het Eiland kan zelfs met zeilboten klasse A gevaren worden. Een groot deel van de kavels heeft de mogelijkheid om aan te meren met uw eigen boot.

Het Eiland is met de auto bereikbaar vanaf de Slaper aan de oostzijde en vanaf de dorpskern aan de westzijde. De De hoofdontsluiting slingert tussen de twee bruggen op een fraaie landschappelijke wijze over het Eiland. Vanaf deze hoofdontsluiting zijn korte ‘lusjes’ voorzien die groepjes woningen ontsluiten. Ten aanzien van parkeren is het uitgangspunt dat grotendeels op de eigen kavel wordt geparkeerd. In de openbare ruimte zijn op specifieke plekken en uitsluitend ten behoeve van bezoek geclusterd parkeerplekken aangelegd. Door deze lussenstructuur en parkeeroplossingen ontstaat een autoluwe woonomgeving.

afbeelding binnen de regeling

Bereikbaarheid autoverkeer

Voor fietsers en voetgangers is een fijnmazig netwerk van routes en verbindingen voorzien op het Eiland. Langs de hoofdontsluiting zijn aan weerszijden stroken voorvoetgangers voorzien. De overige woonstraten zijn als erf ingericht, waardoor de straat in feite het domein voor fietsers en voetgangers is, en auto’s het gevoel krijgen ‘te gast’ te zijn.

Voor voetgangers zal bij de nadere uitwerking onderzocht worden of er naast de brugverbindingen ook een informele trekpont gerealiseerd kan worden als verbinding naar de dorpskern.

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

Schematische weergave beoogde fiets- en wandelroutes totale gebied Reeve en omgeving

afbeelding binnen de regeling

Bereikbaarheid fietser en voetganger

DE RUIMTELIJKE OPZET VAN HET EILAND

De ruimtelijke structuur van het Eiland bestaat uit drie onderdelen: De doorgaande woonstraat die is opgespannen tussen de twee bruggen naar het Eiland, de oevers rondom het Eiland en de robuuste openbare groenstructuur.

Bepalend voor het beeld van het Eiland vanaf het water en de (woon)kwaliteit op het Eiland zelf is de robuuste omranding van het Eiland met rietoevers. Deze rietoevers geven het Eiland een ontspannen dorps/landelijk karakter en dragen in belangrijke mate bij aan het unieke landschappelijke karakter van Reeve. De rietoevers zijn deels openbaar en vormen de afscheiding van de achtertuinen van de kavels langs het water. In de rietzone worden ook de steigers voor het aanmeren van een boot aangelegd.

De groenstructuur bestaat uit een landschappelijk parkje op het oostelijke deel van het eiland en een groen ‘assenkruis’ dat strategisch gesitueerde groene plekken met elkaar verbindt. Het groene assenkruis bestaat uit de groenstructuur in de hoofdontsluiting en een doorgaande groene zone die hier dwars op staat. Dit groene ‘assenkruis’ zorgt samen met het parkje en het omringende water voor een ontspannen en en onderscheidende woonkwaliteitop het Eiland.

De heldere ruimtelijke structuur met parkje, het groene assenkruis en de robuuste omranding van het Eiland met riet zorgt in belangrijke mate voor de samenhang op het Eiland. De inrichting van de openbare ruimte in combinatie met de (groene) erfafscheidingen versterken dat beeld..

afbeelding binnen de regeling

Omranding van het Eiland met Rietoevers

afbeelding binnen de regeling

Parkje en groen assenkruis op het Eiland

afbeelding binnen de regeling

Ontsluitingsstructuur

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

INRICHTING OPENBARE RUIMTE

INRICHTING OPENBARE RUIMTEVoor de inrichting van de openbare ruimtewordt een gedetailleerd inrichtingsplanopgesteld. Hierin wordt onder andere deplek van inritten, straatverlichting en bomenbepaald. Een en ander wordt uiteraardgoed afgestemd op de situering van inrittenvan de kavels en de openbare parkeerclusters.

Op deze pagina’s krijgt u een indruk van deinrichting van de woonstraten. Deze stratenbestaan uit een rijloper waar plek is voorvoetgangers, fiets en auto. De rijbaan wordtaangelegd met gebakken straatklinkers,in een warme kleurstelling, passend bijde dorpse sfeer. Ten weerszijden van derijbaan worden groene bermen aangelegd,die ruimte bieden aan heesters of kleinebomen. Het profiel wordt aan beide zijdenbegeleid door een robuuste haag.

afbeelding binnen de regeling

Principe profiel voor de doorgaande woonstraat op het Eiland

afbeelding binnen de regeling

Toe te passen boomsoorten op het Eiland: o.a. Schietwilg en Els

afbeelding binnen de regeling

Principe profiel voor de woonstraat op het Eiland

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

Lage (brede) hagen aan de voorzijde kavel

afbeelding binnen de regeling

Hoge levend groene erfafscheidingen aan de zijkanten van de kavels

afbeelding binnen de regeling

ERFAFSCHEIDINGEN

De samenhang en het gewenste dorpse groene beeld van de openbare ruimte worden versterkt door lage en hoge hagen langs de kavels.

De rietoevers maken onderdeel uit van de omzoming van het Eiland door een brede rietkraag. Dit geeft het Eiland een natuurlijk beeld richting de omgeving en geeft u als bewoner tegelijkertijd privacy.

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

4. EENHEID IN DORPSE VERSCHEIDENHEID

DORPS BOUWEN OP HET EILAND

ZELF BOUWEN OP BASIS VAN SPELREGELS

Zelf uw droomhuis bouwen op het Eiland is meebouwen aan een aantrekkelijke enunieke dorpse woonomgeving: Reeve. U krijgt met dit beeldkwaliteitsplan vrijheid om binnen bepaalde spelregels uw droomhuis vorm te (laten) geven. Deze spelregels leggen een identiteit en kwaliteitsniveau voor het bouwen op het Eiland vast. Binnen de spelregels heeft u keuzevrijheid, en laten tegelijkertijd een uniek en herkenbaar beeld ontstaan met een gevarieerde mix van woningen, die door die spelregels toch ‘familie’ van elkaar zijn: Een heid in dorpse verscheidenheid.

SPELREGELS DIE HOREN BIJ REEVEU

U bouwt met uw woning op het Eiland mee aan het nieuwe dorp Reeve, met een sterke en eigenzinnige identiteit. Deze identiteit bestaat uit 3 kernwaarden: Een nautische identiteit die past bij het waterrijke karakter van Reeve, die past bij een pioniersdorp en die uiteraard doorspekt is met duurzaamheid, een centraal thema in Reeve. Hierna gaan we nader in op deze 3kernwaarden:

“NAUTISCH BOUWEN”

Bouwen in Reeve is nautisch bouwen. Het water blijft in Reeve niet buiten de dijk, maar is overal op het Eiland voelbaar. Het water, vaarwegen, boten, zijn overal beleefbaar. Het rivierenlandschap is een landschap waar bebouwing vaak ‘te gast’ is, passend bij en harmoniserend met het beeld van het rivierenlandschap. In het open landschap rondom Reeve hebben de elementen vrijspel. De beschutting tegen de invloed van de elementen is herkenbaar aanwezig in de architectuur. Toe te passen vormen en materialen refereren naar (houten) boothuizen, werven en werkplaatsen.

“EEN PIONIERSDORP BOUWEN”

Bouwen in Reeve is bouwen aan een nieuw dorp, het is pionieren in een nieuw landschap met een unieke klimaatdijk. Geïnspireerd op de historische, pittoreske en landelijke bouwstijl van de bestaande dorpen in de omgeving van de IJsseldelta, maar ook op die van andere aantrekkelijke voorbeelden maar altijd eigentijds en/of met een knipoog verwijzend vertaald. Het bouwen in een ‘retro’ stijl of een letterlijke kopie maken van historische bebouwing is niet passend. Bij pionieren hoort een optimistische en toekomstgerichte houding, ‘fris’, ‘licht’, met herkenbare, heldere en expressieve vormen. Pionieren betekent ook: no-nonsense: De vormgeving van de woning komt voort uit een zekere logica en geeft uitdrukking aan de diversiteit aan leef-en woonstijlen van de bewoners.

“DUURZAAM BOUWEN”

Bouwen in Reeve is bouwen in een gebied omringd door hoge natuur- en landschapswaarden. Een unieke plek om te wonen, een privilege eigenlijk. Dit vraagt om een respectvolle benadering van het landschap en het gebruik van ruimte en grondstoffen. Daarom kiezen we voor duurzaam bouwen in Reeve, en wel in brede zin. Dit komt onder andere tot uitdrukking in toe te passen materialen. UItgangspunt is dat u duurzaamheid concreet vertaald in de architectuur van uw woning. (gevelindeling indeling plattegrond, circulaire materialen, energiebesparing en–opwekking).

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

SAMENHANG EN VARIATIE VAN DE BEBOUWING

Voor de bebouwing op het Eiland streven we naar een goede balans in variatie en samenhang. Variatie om een ontspannen en gedifferentieerd dorps beeld te krijgen, samenhang om rust en herkenbaarheid te verzekeren. De variatie ontstaat grotendeels vanzelf, omdat u als toekomstige bewoner zelf vorm kunt geven aan uw droom huis, en uitdrukking kunt geven aan uw individuele wensen.

De samenhang ontstaat door te werken vanuit de overkoepelende thema’s: “Nautisch bouwen”, “een pioniersdorp bouwen”en “duurzaam bouwen” (hoofdstuk 3). Deze thema’s gelden in principe voor elke woning, maar er zijn op basis van het stedenbouwkundige plan echter ook accentverschillen in de architectuur mogelijk en wenselijk. Op basis van het stedenbouwkundige plan is een aantal zones en plekken aan te geven waar de woningen ‘familie’ van elkaar zijn. Hierdoor ontstaat een logische en prettige variatie op het Eiland, die bijdraagt aan de herkenbaarheid en de oriëntatie op het Eiland.

Deze plekken of zones vragen vanuit de stedenbouwkundige opzet om specifieke architectonische oplossingen, die in het hoofdstuk ‘Beeldkwaliteit per zone’ zijnuitgewerkt.

De ‘Brugwachters’ markeren de entrees van het eiland en geven de bewoners en bezoekers het gevoel van ‘welkom zijn’. Ze zetten de toon voor de kwaliteit op het eiland. Deze woningen worden als geheel en projectmatig ontworpen en vormen daarmee een ‘hechte’ familie.

De ‘Eilandkavels’ bepalen voor een groot deel het beeld van het Eiland naar de omgeving, en geven het Eiland zijn ‘nautische’ identiteit. Een deel van de ‘Eilandkavels’ worden projectmatig en als geheel ontworpen en geven het Eiland een sterk eigen gezicht aan ‘het Waterplein’, een beeldbepalende open ruimte in Reeve.

Centraal op het Eiland staan de ‘Accentkavels’ , kavels op beeldbepalende en markante plekken in de stedenbouwkundige opzet van het Eiland. Bijzondere plekken waar extra aandacht kwaliteit gewenst is, maar waar ook ruimte is voor een eigenzinnig statement.

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

5. BEELDKWALITEIT PER ZONE

DE EILANDKAVELS

De relatie met het water is overal op hetEiland voelbaar. Een deel van de eilandkavels ligt rechtstreeks aan het water, eenander deel heeft een zichtrelatie op hetwater. De kavels aan het water zijnbeeldbepalend voor de randen van het Eiland,en liggen daardoor volop in het zicht’. In debeschreven beeldkwaliteit wordt daaromook specifieke aandacht gevraagd voor hetbeeld vanaf hetwater.

DE KAVEL

  • Met de inrichting van en plaatsing vanbebouwing op uw kavel, met name waardeze grenst aan het water, draagt ubij aan de kwaliteit van het Eiland. Uwaanvraag voor uw woning moet daaromvergezeld gaan met een voorstel voor deinrichting van uw kavel, zodat de bijdragevan uw plan aan de kwaliteit van hetEiland getoetst kan worden.

  • De overgang tussen de openbare ruimteen de tuin is vormgegeven met eenrobuuste haag (voorkant en zijtuin voorde voorgevel) en hoge groene levendeafscheiding aan de zijkant. Een en anderconform de beschreven principes oppagina 12 en 13.

  • De erfafscheiding tussen kavel en waterwordt vormgegeven door middel vaneen brede rietkraag, waarbinnen ookeventuele aanlegsteigers opgenomenzijn. Handhaving en instandhoudingvan de rietkraag zijn essentieel voor deruimtelijke kwaliteit van het Eiland enis juridisch geborgd. Op pagina’s 8 t/m11 van dit beeldkwaliteitsplan zijn deprincipes voor de rietoever beschreven.

  • Tussen de kavels onderling plaatst u zelf(voor zover van toepassing in overlegmet uw buren) een groene en levendeerfafscheiding , bijvoorbeeld hagen ofheesters.

SITUERING / ORIENTATIE VAN UW WONING

  • U heeft op basis van het bestemmingsplan ruime keuzevrijheid bij het situerenvan uw woning op de kavel. Uw voortuinis minimaal 2 meterdiep.

  • De afstand tussen de woning en dewaterlijn (beschoeiing) is minimaal 8meter. Bij de projectmatig te ontwikkelen waterkavels (zie afbeelding pag 14) moetdeze maat in overleg bepaald worden. Derichting van de hoofdmassa is evenwijdigof juist haaks op de zijdelingse erfgrenzenvan de kavel.

  • De naar de openbare ruimte gekeerdegevel(s) worden overtuigend op deopenbare ruimte georiënteerd enmoet(en) een sterk representatiefkarakter hebben.

  • Ook de naar het water gekeerde gevelszijn representatief, en vooral ook ‘open’.

DE HOOFDMASSA VAN DE WONING

  • Bij pionieren hoort een ‘optimistische’en eigentijdse vormgeving van dehoofdmassa.Hierbij hoort een ‘strak’ enzelfbewust vormgegeven volume.

  • De hoofdvorm van uw woningis eenvoudig en enkelvoudig,samengestelde hoofdmassa’s zijn nietpassend. U kunt het hoofdvolumeverrijken met ondergeschikte bijmassa’s.

  • Met betrekking tot de kap is detraditionele zadelkap of een plat dak hetvertrekpunt. Andere kapvormen zijn eenuitzondering.

  • De strakke en robuuste vormgeving vande hoofdmassa wordt gecombineerdmet fijne detaillering van dakranden enraamsparingen.

  • Duurzaamheids- / huisinstallaties zoalsPV-panelen, zonwering, warmtepompenen doorvoeren worden zorgvuldig enintegraal mee-ontworpen.

GEVELCOMPOSITIE

  • Uitgangspunt is een gevarieerdegevelindeling met grote en kleinegevelopeningen en variatie in uitkragendekozijnen (bloemkozijnen), erkers, diepenegges of juist kozijnen die vlak in de gevel liggen. Staande gevelsparingengeven het gewenste optimistische/frissekarakter, passend bij het pionieren

  • De gevels van uw woning grenzend aande openbare hebben een ‘open’ karakter.Daarnaast speelt u met de indeling vanuw gevel ook slim en duurzaam in op deligging ten opzichte van de zon. Zo maaktu optimaal gebruik van passieve zonneenergie.

MATERIALEN EN KLEUREN

  • Uitgangspunt is, duurzaam, functioneelen ‘eerlijk’ materiaalgebruik, in dearchitectuur is daardoor zichtbaar hoeuw woning gemaakt is.

  • Kleuren van gevel en kap vormen eenharmonieus geheel.

  • UItgangspunt is dat daken eendonkere kleurstelling krijgen, waardoorzonnepanelen visueel harmoniseren methet dakvlak.

  • Toe te passen materialen zijn duurzaamen sluiten aan bij het nautische karakter.De groei-, oorsprong of productiewijzeis afleesbaar in de textuur en kleurvan het materiaal. Toe te passenmaterialen zijn met name baksteen,hout, riet en keramische pannen. Anderegevelmaterialen kunnen ondergeschikttoegepast worden.

  • Bij de toe te passen kleuren heeft ueen ruime keuze. Uitgangspunt is hetzoveel mogelijk gebruik maken van de‘materiaaleigen’ kleuren, of bij gekleurdegevels (bijvoorbeeld een houten gevel)gebruik te maken van het kleurenpalet.

  • In het kader van duurzaamheid wordtde toepassing uitlogende producten/materialen niet toegestaan (teer, lood,zink onbehandeld, etc.).

DETAILLERING

  • Passend bij de duidelijke en eenvoudigehoofdvorm van de bouwmassa’s is dedetaillering zorgvuldig en functioneel.

  • De overgangen van de gevel op hetmaaiveld en op het dak wordengetypeerd door fijne maatvoering, metslanke goten, daklijsten en trasraam.

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

DE BRUGWACHTERS

De ‘Brugwachters’ markeren de entrees van het eiland en geven de bewoners en bezoekers het gevoel van ‘welkom zijn’. Ze zetten de toon voor de sfeer en kwaliteit op het eiland. De Brugwachters benadrukken door de architectuur en materialen het nautische karakter van het Eiland. De Brugwachters vormen samen een sterk herkenbaar en samenhangend geheel. Waar elders op het Eiland bijna elke woning anders is, tonen de brugwachters juist sterke verwantschap en vormen ze een ‘ensemble’. Bijvoorbeeld door de toepassing van dezelfde kapvorm, materialen en kleuren. De brugwachters worden mede daarom door één architect ontworpen en in projectmatig ontwikkeld.

DE KAVEL

  • De overgang tussen de openbare ruimte en de tuin is vormgegeven met een robuuste haag (voorkant en zijtuin voor de voorgevel) en hoge groene levende afscheiding aan de zijkant. Een en ander conform de beschreven principes op pagina 12 en 13.

  • Bij de kavels die aan het water grenzen krijgt de erfscheiding vorm door een brede zoom van riet.

  • Tussen de kavels worden de erf-afscheidingen mee-ontworpen en/of door groen (hagen / heesters) vorm gegeven.

SITUERING / ORIENTATIE VAN UW WONING

  • De bebouwing en de vormgeving dragen bij aan de representatieve entrees van het Eiland.

  • Op basis van het bestemmingsplan is er keuzevrijheid bij het situeren van de bebouwing. Belangrijk bij de situering is dat de verschillende volumes een samenhangend en compacte clustering opleveren.

  • De afstand tussen de woning en de waterlijn (beschoeiing) is minimaal 8 meter.

  • De relatie tussen de woningen en de openbare ruimte wordt versterkt door verblijfsruimtes van de woning aangrenzend aan de openbare ruimte te situeren.

DE HOOFDMASSA VAN DE WONING

  • Bij pionieren hoort een ‘optimistische’ vormgeving van de hoofdmassa. Hierbij hoort een ‘strak’ en expressief vormgegeven volume.

  • Inspiratie voor de hoofdvorm wordt geput uit de nautische architectuur van pakhuizen, werven en schuren.

  • 2-onder-1 kapwoningen worden als één hoofdvolume vorm gegeven.

  • Het nautische karakter komt overtuigend tot uitdrukking door toepassing van een kapvorm die past bij het beeld van werven, zoals een gebogen kap, plat dak, sheddak etc. De nokrichting is afgeleid van de richting van de hoofdmassa.

  • Aan-, bij- en opbouwen en dakkapellen worden vormgegeven als een ondergeschikte verbijzondering van het hoofdvolume. De kapvorm is afgestemd op die van het hoofdvolume.

  • De strakke en robuuste vormgeving van de hoofdmassa wordt gecombineerd met fijne detaillering van dakranden en raamsparingen.

  • Duurzaamheids- / huisinstallaties zoals PV-panelen, zonwering, warmtepompen en doorvoeren worden zorgvuldig en integraal mee-ontworpen.

GEVELCOMPOSITIE

  • Uitgangspunt is een gevarieerde gevelindeling met grote en kleine gevelopeningen en variatie in uitkragende kozijnen (bloemkozijnen), erkers, diepe negges of juist kozijnen die vlak in de gevel liggen.

  • De gevels van uw woning grenzend aan de openbare hebben een ‘open’ en representatief karakter. Ook de naar het water gekeerde gevels zijn representatief, en vooral ook ‘open’. Daarnaast speelt u met de indeling van uw gevel ook slim en duurzaam in op de ligging ten opzichte van de zon. Zo maakt u optimaal gebruik van passieve zonne-energie.

  • Inspiratie kan worden gevonden in bijzondere poorten en luiken van nautische pakhuizen, werven en schuren.

  • Staande gevelsparingen geven het gewenste optimistische/frisse karakter, passend bij het pionieren.

MATERIALEN EN KLEUREN

  • Uitgangspunt is duurzaam, functioneel en ‘eerlijk’ materiaalgebruik, in de architectuur is daardoor zichtbaar hoe ‘het gemaakt’ is.

  • Toe te passen materialen zijn duurzaam en refereren met name naar de nautische sfeer van werven en loodsen.

  • De groei-, oorsprong of productiewijze is afleesbaar in de textuur en kleur van het materiaal. Toe te passen materialen zijn met name hout (gevel) en keramische pannen (dak).

  • De kleur van de bebouwing vormt een belangrijk middel om de samenhang van het ensemble te versterken. Bij de toe te passen kleuren heeft u ruime keuze. Uitgangspunt is het zoveel mogelijk gebruik te maken van de ‘materiaaleigen’ kleuren, of gebruik te maken van het kleurenpalet.

  • In het kader van duurzaamheid wordt de toepassing uitlogende producten/materialen niet toegestaan (teer, lood,zink onbehandeld, etc.).

DETAILLERING

  • Passend bij de duidelijke en eenvoudige hoofdvorm van de bouwmassa’s is de detaillering zorgvuldig en functioneel.

  • De overgangen van de gevel op het maaiveld en op het dak worden getypeerd door fijne maatvoering, met slanke goten, daklijsten en trasraam.

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

DE ACCENTKAVELS

De Accentkavels staan op de beeld bepalende en centrale markante plekken op het Eiland. De woningen vormen stuk voor stuk, en bij voorkeur steeds op een andere manier een kwalitatieve ‘eye-catcher’ op het Eiland. Extra aandacht voor architectonische kwaliteit is gewenst. Een eigenzinnig, onderscheidend en eigentijds statement is hier het uitgangspunt.

DE KAVEL

  • Met de inrichting van en plaatsing van bebouwing op uw kavel, met name waar deze grenst aan het water, draagt u bij aan de kwaliteit van het Eiland. Uw aanvraag voor uw woning moet daarom vergezeld gaan met een voorstel voor de inrichting van uw kavel, zodat de bijdrage van uw plan aan de kwaliteit van het Eiland getoetst kan worden.

  • De overgang tussen de openbare ruimte en de tuin is vormgegeven met een robuuste haag (voorkant en zijtuin voor de voorgevel) en hoge groene levende afscheiding aan de zijkant. Een en ander conform de beschreven principes op pagina 12 en 13.

  • De erfafscheiding tussen kavel en water worden vormgegeven door middel van een brede rietkraag, waarbinnen ook eventuele aanlegsteigers opgenomen zijn. Handhaving en instandhouding van de rietkraag zijn essentieel voor de ruimtelijke kwaliteit van het Eiland en is juridisch geborgd. Op pagina’s 8 t/m 11 van dit beeldkwaliteitsplan zijn de principes voor de rietoever beschreven.

  • Tussen de kavels onderling plaatst u zelf (voor zover van toepassing in overleg met uw buren) een groene erfafscheiding. Uitgangspunt is dat u hiermee bijdraagt aan de groene en dorpse woonomgeving door erfafscheidingen met beplanting (bijv. hagen of heesters) aan te brengen.

SITUERING / ORIENTATIE VAN UW WONING

  • De richting van de hoofdmassa is evenwijdig of juist haaks op de zijdelingse erfgrenzen van de kavel.

  • De relatie tussen de woningen en de openbare ruimte wordt versterkt door verblijfsruimtes van de woning aangrenzend aan de openbare ruimte te situeren.

DE HOOFDMASSA VAN DE WONING

  • Bij de accentkavels hoort een expressieve en monumentale vormgeving van de hoofdmassa.

  • U heeft ruime keuzemogelijkheden met betrekking tot de kap, zolang de kapvorm maar uitgesproken en expressief is. De kap draagt in belangrijke mate bij aan het maken van een ‘statement’. De nokrichting is afgeleid van de richting van de hoofdmassa.

  • Aan-, bij- en opbouwen en dakkapellen worden vormgegeven als een ondergeschikte verbijzondering van het hoofdvolume. De kapvorm stemt u af op die van het hoofdvolume.

  • De strakke vormgeving van de hoofdmassa wordt gecombineerd met fijne detaillering van dakranden en raamsparingen.

  • Duurzaamheids- / huisinstallaties zoals PV-panelen, zonwering, warmtepompen en doorvoeren worden zorgvuldig en integraal mee-ontworpen.

GEVELCOMPOSITIE

  • De gevelindeling versterkt het expressieve en monumentale karakter van de accentkavels. Staande gevelsparingen versterken het monumentale karakter van de accentkavels.

  • De gevels van uw woning grenzend aan de openbare hebben een ‘open’ karakter. Daarnaast speelt u met de indeling van uw gevel ook slim en duurzaam in op de ligging ten opzichte van de zon. Zo maakt u optimaal gebruik van passieve zonne energie.

MATERIALEN EN KLEUREN

  • Uitgangspunt is duurzaam, functioneel en ‘eerlijk’ materiaalgebruik, in de architectuur is daardoor zichtbaar hoe uw woning gemaakt is.

  • Toe te passen materialen zijn duurzaam. De materiaalkeuze sluit aan bij het gewenste onderscheidende- / villa karakter van de accentkavels.

  • Bij de toe te passen is een lichte en frisse kleurstelling het uitgangspunt. Zie daarvoor ook het kleurenpalet.

  • In het kader van duurzaamheid wordt de toepassing uitlogende producten/materialen niet toegestaan (teer, lood, zink onbehandeld, etc.).

DETAILLERING

  • Passend bij de duidelijke en eenvoudige hoofdvorm van de bouwmassa’s is dedetaillering zorgvuldig en functioneel.

  • De overgangen van de gevel op het maaiveld en op het dak worden getypeerd door fijne maatvoering, met slanke goten, daklijsten en trasraam.

Ondertekening