Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR728228
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR728228/1
Gemeente Rhenen – Definitief besluit wijzigingen Gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht (GR GGDrU)
Geldend van 04-12-2024 t/m heden
Intitulé
Gemeente Rhenen – Definitief besluit wijzigingen Gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht (GR GGDrU)Voorstel
Het college besluit:
1. de gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht (hierna: GR GGDrU) definitief te wijzigen op basis van het raadsbesluit van 24 september 2024;
2. het definitieve collegebesluit kenbaar te maken bij de GGDrU.
Inleiding
Op 1 juli 2022 is de gewijzigde Wet Gemeenschappelijke Regelingen (Wgr) in werking getreden.
In de vergadering van het Algemeen Bestuur GGDrU van 17 mei 2023 is besloten de gemeenschappelijke regeling van de GGDrU aan te passen.
Het ontwerp wijzigingsbesluit GR- GGDrU is voor zienswijze aan de gemeenteraden voorgelegd
De GGDrU heeft het Ontwerp wijzigingsbesluit in december 2023 aan de gemeenteraden verzonden voor zienswijze. In Rhenen heeft de raad op 19 maart 2024 besloten een zienswijze in te dienen. Het Ontwerpwijzigingsbesluit voldeed nog niet aan de gewijzigde Wgr.
Het voorgenomen wijzigingsbesluit GR- GGDrU is voor toestemming aan de raad voorgelegd
De zienswijzen zijn door de GGDrU verwerkt tot een voorgenomen wijzigingsbesluit. Het voorgenomen wijzigingsbesluit van de GR GGDrU is 11 juli 2024 naar de gemeenteraden gestuurd. In Rhenen is dit op 24 september 2024 aan de raad voorgelegd voor toestemming. De raad heeft toestemming gegeven aan het college om definitief in te stemmen met de wijzigingen in de GR-GGDrU.
Nadat de raad heeft besloten over de toestemming neemt het college het definitieve besluit tot wijzigen van de GR-GGDrU. Dit proces loopt parallel aan dat van de andere gemeenten die deelnemen aan deze gemeenschappelijke regeling. De GGDrU ontvangt de definitieve besluiten van de colleges graag uiterlijk eind november 2024.
Kaders
In 2022 is de gewijzigde Wet Gemeenschappelijke Regelingen (Wgr) in werking getreden. Doel van deze wet is de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen te versterken. Gemeenteraden krijgen meer mogelijkheden om hun kaderstellende en controlerende rol binnen de samenwerkingsverbanden te versterken.
In artikel 1 lid 4 van de Wgr staat: De colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters gaan niet over tot het treffen van een regeling dan na verkregen toestemming van de gemeenteraden. In lid 5 staat dat onder het treffen van een regeling, ook het wijzigen van een regeling wordt verstaan. De toestemming kan slechts worden onthouden wegens strijd met het recht of het algemeen belang.
Beoogd doel
Het beoogde doel is een versterking van de democratische legitimatie van de gemeenschappelijke regelingen met betrekking tot de invloedsmogelijkheden van de raden.
Argumenten
1.1 Het voorgenomen wijzigingsbesluit geeft de raad meer mogelijkheden zijn kaderstellende en controlerende rol te vervullen in deze gemeenschappelijke regeling
Het wijzigingsbesluit legt vast dat de GGDrU schriftelijk en gemotiveerd een oordeel geeft over zienswijzen die de raad heeft ingediend. Ook regelt dit wijzigingsbesluit dat het aanpassen van de GR altijd via de raden gebeurt. Daarnaast moet de GGDrU periodiek voor een evaluatie van de GR zorgen.
2.1 In het Voorgenomen wijzigingsbesluit GR GGDrU zijn de zienswijzen van de gemeenten verwerkt. De regeling voldoet daarmee aan de eisen van de Wet gemeenschappelijke regelingen:
- In de GR is de vereiste actieve informatieplicht van het bestuur aan de raad opgenomen.
- Raden kunnen ook een zienswijze indienen op conceptbeleidsplannen.
- In de GR is geregeld hoe de zienswijzen van raden worden betrokken bij de besluitvorming van het algemeen bestuur.
- De in de Wet genoemde mogelijkheden voor de raad om een zienswijze op een ontwerpbesluit te kunnen geven en toestemming te moeten geven bij het wijzigen van de regeling en bij het toetreden tot of uittreden uit de regeling staan nu ook in de GR.
- De GR bevat bepalingen omtrent de wijze waarop ingezetenen van deelnemende gemeenten bij de regeling betrokken worden.
- Periodiek vindt evaluatie van de gemeenschappelijke regeling plaats. Deze is afwisselend aan het einde en in het midden van de zittingsperiode van de wethouders.
- De GR bevat voorwaarden en gevolgen van het uittreden van een deelnemende gemeente.
Kanttekeningen (risico's en nadelen)
Er zijn geen kanttekeningen bij de beslispunten
Aanvullende financiële notities
Niet van toepassing
Vervolg
Vervolgstappen
Het besluit van het college dient bekendgemaakt te worden middels publicatie in het Gemeenteblad. Nadat de colleges, die deelnemen aan de GR GGDrU, het besluit hebben genomen en gepubliceerd hebben in het Gemeenteblad, is de regeling tot stand gekomen.
Wanneer alle gemeenten ingestemd hebben, zal de gemeente Utrecht de gewijzigde GR publiceren in het blad Gemeenschappelijke Regelingen en dat is te vinden via www.overheid.nl
Naar verwachting is de GR-GGDrU in december 2024 gewijzigd.
Monitoring of evaluatie
Evaluatie van de GR GGDrU vindt iedere 6 jaar plaats.
Participatie
Niet van toepassing
Communicatie
Zie vervolgstappen
Bijlagen
Bijlage 1: Gewijzigde Gemeenschappelijke regeling GGDrU
Bijlage 2: Raadsbesluit waarin toestemming wordt verleend aan het college de GR te wijzigen
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl