Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR728189
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR728189/1
Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Dordrecht
Geldend van 04-12-2024 t/m heden
Intitulé
Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening DordrechtHet COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT;
gezien het voorstel inzake vaststellen van de wijziging van de Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening, algehele wijziging;
gelet op de bepalingen van de Afvalstoffenverordening Dordrecht;
B E S L U I T :
vast te stellen het navolgende het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Dordrecht
Hoofdstuk 1 ALGEMEEN
Artikel 1 Definities en Begrippen
- 1.
In dit uitvoeringsbesluit wordt verstaan onder:
- •
Verordening: de Afvalstoffenverordening Dordrecht;
- •
Aanbiedplaats: door het college aangewezen aanbiedplaatsen voor het aanbieden van de bak aan huis, inzamelzak en/of papier en karton. Voor de inzamelzak is dat inclusief de daartoe aangebrachte ophangvoorzieningen;
- •
Afvalapp: de mobiele applicatie van de door het college aangewezen inzameldienst. In deze Afvalapp staan gegevens over het scheiden van afval, de inzamelroutes aan huis en de locaties van de inzamelvoorzieningen;
- •
Afvalfractie: gedeelte van het huishoudelijk afval dat op basis van de mogelijkheden voor recycling, nuttige toepassing of verwerking apart wordt ingezameld, waaronder de afvalsoorten die op grond van het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen gescheiden moeten worden ingezameld;
- •
Afvalpas: de aan een adres verstrekte pas die de bewoners van het adres in staat stelt de aan het adres toegewezen inzamelmiddelen met elektronisch slot te gebruiken;
- •
Bak aan huis: minirolcontainer als inzamelmiddel voor de inzameling van fijn huishoudelijk restafval, bioafval, papier en karton en plastic, blik en drinkpakken die behoren bij een adres, en op eigen terrein worden opgeslagen;
- •
Inzamelzak: speciale door dan wel namens de inzameldienst verstrekte doorzichtige zakken met opdruk, als inzamelmiddel voor de inzameling van plastic, blik en drinkpakken;
- •
Milieuparkje: verzameling van bij elkaar geplaatste inzamelvoorzieningen voor papier en karton, plastic, blik en drinkpakken, bioafval en/of huishoudelijk restafval die door het college bij besluit wordt aangewezen.
- •
Hoofdstuk 2 HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN
Artikel 2 Aanwijzing van de inzameldienst
Uitvoeringsbesluit op basis van artikel 3 van de Verordening
- 1.
Aan NV HVC wordt het uitsluitend recht toegekend (met uitsluiting van andere instellingen):
- a.
tot het inzamelen bij c.q. nabij elk perceel van huishoudelijke afvalstoffen. Dit betreft het inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval, klein chemisch afval, verpakkingsglas, oud papier en karton, plastic, blik en drinkpakken, elektrische en elektronische apparatuur, luierafval, medisch afval, grof tuinafval, grof huishoudelijk afval en fijn huishoudelijk restafval;
- b.
tot het via de inzamelplaats inzamelen van alle huishoudelijke afvalstoffen;
- c.
tot het verwijderen en verwerken van de op basis van artikel 2 lid a en b ingezamelde huishoudelijke afvalstoffen.
- a.
- 2.
Het is de inzameldienst verboden om afvalstoffen in te zamelen voor 07:00 uur 's ochtends en na 22:00 uur 's avonds ter voorkoming van (geluids)overlast, tenzij dit in incidentele gevallen redelijkerwijs niet voorkomen kan worden.
- 3.
Het tweede lid gestelde verbod geldt niet:
- a.
bij evenementen;
- b.
bij calamiteiten;
- c.
voor de inzameling van oud papier en karton in geval van inzameling 's avonds.
- a.
Artikel 3. Regulering van andere inzamelaars
Uitvoeringsbesluit op basis van artikel 4 van de Verordening
Aan de kringlooporganisatie Opnieuw en Co wordt het uitsluitend recht toegekend tot het inzamelen van kringloopgoederen en textiel.
Artikel 4. Aanwijzing van inzamelplaats
Uitvoeringsbesluit op basis van artikel 5 van de Verordening
De inzamelplaats is het afvalbrengdepot aan de Baanhoekweg 8-12 te Dordrecht.
Artikel 5. Afzonderlijke inzameling
Uitvoeringsbesluit op basis van artikelen 7 en 8 van de Verordening
De categorieën huishoudelijke afvalstoffen die gescheiden dienen te worden aangeboden, worden als volgt omschreven.
- 1.
Bioafval: In de communicatie ook aangeduid als groente-, fruit- en tuinafval, GFT of GFT en etensresten; het deel van de huishoudelijke afvalstoffen dat van organische oorsprong en composteerbaar is, zoals bijvoorbeeld etensresten, brood, schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes), eierschalen, pinda- en notendoppen, koffiedik, plantaardige olie, gestold vet, onkruid, gemaaid gras, bladeren en klein snoeiafval, stro en mest van kleine huisdieren.
NIET tot bioafval behoren: kattenbakvulling, as uit asbak, barbecue of openhaard, peuken, koffiecups, verpakkingen met eten of drinken erin, haren van mens en dier, kauwgum, kurken, lucifers, steekschuim, slachtafval, hout, dikke takken, (vogelkooi)zand en papier (met uitzondering van een zak of vel voor in de bak) en plastic (met uitzondering van composteerbare zakken voorzien van kiemplantlogo (NEN-EN 13432) voor in de bak en/of als transportmiddel.
- 2.
Plastic, blik en drinkpakken: De combinatie van kunststof verpakkingsmateriaal, metalen verpakkingen en drankkartons, in de communicatie ook aangeduid als PBD of PMD; lege plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons, zoals bijvoorbeeld zuivelpakken en bakken, conservenblikken, aluminiumfolie, boterkuipjes, vleesschaaltjes, folies, flacons, kauwgomstrips en chipszakken, met maximaal 15% oneigenlijke materialen.
Niet tot plastic, blik en drinkpakken behoren verpakkingen van EPS/piepschuim, kitspuiten, fruit en uiennetjes, rubber, plastic voorwerpen die geen verpakking zijn zoals stoelen en tuinslangen en verpakkingsplastic groter dan 75 cm.
- 3.
Papier en karton: Al het papier en karton dat geschikt is voor hergebruikt, zoals bijvoorbeeld kranten, tijdschriften, kartonnen dozen, cadeaupapier, eierendozen, en papieren verpakkingen. Producteigen afwijkende materialen zoals stickers en vensters zijn toegestaan.
Niet tot papier en karton behoren verontreinigd papier of dozen, sanitair papier en tissues, geplastificeerd papier, tijdschriften in verpakkingsfolie, behang en foto's.
- 4.
Elektrische en elektronische apparatuur: Afgedankte producten, conform de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, afkomstig van particuliere huishoudens. Koel- en vrieskasten moeten ontgrendeld en leeg zijn.
- 5.
Verpakkingsglas: Op kleur gescheiden lege glazen verpakkingen, conform het Convenant Verpakkingen, zoals bijvoorbeeld drankflessen en potten van beleg, cosmetica of medicijnen. Het verpakkingsglas mag met restjes en doppen en deksels worden aangeboden.
Niet tot verpakkingsglas behoren stenen flessen, vazen, huishoudelijk glaswerk, porselein, lampen, spiegels, kristal, vuurvast glas en vlakglas zoals ruiten.
- 6.
Textiel: Kleding, schoeisel en huishoudtextiel, zoals bijvoorbeeld lakens, dekens, handdoeken, kleren, schoenen, riemen, handtassen, knuffels, lappen stof en gordijnen. Het textiel mag kapot of versleten zijn.
Niet tot textiel behoren nat, vervuild of besmeurd textiel, poetslappen, dekbedden, kussens en veren.
- 7.
Klein chemisch afval: In de communicatie ook aangeduid als KCA; huishoudelijk afval dat gevaarlijke, giftige, schadelijke of licht ontvlambare stoffen bevat. Producten die als klein chemisch afval dienen te worden aangeboden staan vermeld in de Regeling Europese afvalstoffenlijst (Eural) en hebben op de verpakking het KCA-logo.
- 8.
Luierafval: Afval bestaande uit incontinentieluiers, babyluiers, luierbroeken en billendoekjes.
- 9.
Medisch afval: Afval bestaande uit stomamateriaal, infuuszakken, hulpmiddelen van sondevoeding en nierdialyse-materiaal.
- 10.
Grof tuinafval: Plantaardige en organische composteerbare huishoudelijke afvalstoffen die vanwege dikte, volume of afmetingen ongeschikt zijn om als GFT aan te bieden dan wel te composteren, zoals bijvoorbeeld kerstbomen, snoeihout, takken en boomstronken.
Niet tot grof tuinafval behoren bielzen, tuinhekken en schuttingen.
- 11.
Kringloopgoederen: Meubels, voorwerpen, apparaten en goederen die, na eventuele reparatie of bewerking, als product verkocht en/of opnieuw gebruikt of ingezet kunnen worden.
- 12.
Fijn huishoudelijk restafval: De huishoudelijke afvalstoffen van beperkte omvang die overblijven na het scheiden van de andere bestanddelen die apart aangeboden kunnen of moeten worden.
Niet tot fijn huishoudelijk restafval behoren afvalstoffen die qua omvang niet in een afgesloten vuilniszak van 50 liter passen of die meer dan 10 kilo wegen.
- 13.
Grof huishoudelijk afval: Volumineuze of zware huishoudelijke afvalstoffen door afmeting of gewicht niet in een inzamelmiddel of via een inzamelvoorziening ter inzameling kan of mag worden aangeboden.
- 14.
Grof huishoudelijk restafval: Het grof huishoudelijk afval dat overblijft na het scheiden van de andere bestanddelen die apart aangeboden kunnen of moeten worden.
- 15.
Bouw- en sloopafval: Afval vrijgekomen bij kleine bouw- en sloop activiteiten door de bewoner zelf uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld kleine hoeveelheden steen, tegels, puin, beton, hout, verduurzaamd hout, gipsplaten, dakpannen, dakbedekking en isolatiematerialen.
Niet onder bouw- en sloopafval vallen asbest en afval van werkzaamheden door een aannemer of zzp'er verricht.
- 16.
Asbest: Asbesthoudende materialen vrijkomend bij werkzaamheden door de bewoner zelf uitgevoerd, waaronder bijvoorbeeld asbesthoudende leidingen en isolatiematerialen, asbestkoord, asbesthoudende gebruiksvoorwerpen en asbest dakplaten, die voor aanbieden zijn verpakt in twee lagen stevig, doorzichtig plasticfolie voorzien van het asbest merkteken.
- 17.
Minerale olie en vetten: Minerale olie en vetten zoals bedoeld in het Besluit inzamelen afvalstoffen.
- 18.
Spijsolie en vet: Olie en vet voor bakken en frituren, niet zijnde klein chemisch afval.
- 19.
Dakbedekking: Dakbedekkingsmaterialen bestaande uit beplatingsmateriaal van hout of kunststof, voorzien van een laag koolteer of bitumen, inclusief dakgrind waaraan zich teer of bitumen bevindt.
- 20.
Autobanden: Banden van motoren of personenauto's met of zonder velg.
- 21.
Hout: Voorwerpen van bewerkt hout of houtachtige materialen, te onderscheiden in:
- a.
A-hout: Onbehandeld hout.
- b.
B-hout: Hout dat een oppervlaktebehandeling heeft ondergaan en is gelakt, gelijmd of gelamineerd, zoal bijvoorbeeld kasten, spaanplaat, multiplex, meubelplaat, MDF.
- c.
C-hout: verduurzaamd hout, dat is geïmpregneerd, te herkennen aan groene of bruine kleur, zoals bijvoorbeeld bielzen en tuinhout.
- a.
- 22.
Grond: Aarde en zand afkomstig van werkzaamheden die inwoners zelf op hun eigen terrein hebben uitgevoerd, dat niet verontreinigd is.
NIET onder grond valt afval van werkzaamheden door een aannemer of zzp'er verricht.
- 23.
Schoon Puin: Steenachtig materiaal dat is vrijgekomen bij bouw- en sloopwerken en niet vermengd is met andere afvalstoffen.
- 24.
Vervuild puin: puin of gips dat is vermengd met andere materialen waaronder hout, ijzer, tegels of riet, alsmede betonmortel en sierpleister.
- 25.
Gips: Gipsafval zoals gipsplaten, gipsblokken, gasbetonblokken of bellenbetonblokken.
- 26.
Metaal: Grotendeels uit ferro- of non-ferro metalen bestaande voorwerpen en afvalstoffen, zoals bijvoorbeeld schroot, fietswrakken, gasfornuizen, handgereedschap, metalen buizen en stroomkabels.
- 27.
Drukhouders: Houders waarin een stof onder druk in heeft gezeten zoals LPG-tanks, lachgascilinders, gasflessen, brandblussers en dergelijke.
- 28.
Harde kunststoffen: voorwerpen gemaakt van (een mix) van harde kunststoffen die met name PE, HDPE of PP bevatten, niet zijnde kunststof verpakkingen, zoals bijvoorbeeld emmers, speelgoed, tuinmeubelen, kledinghangers, gieters en plantenbakken.
- 29.
PVC: voorwerpen gemaakt van PVC, zoals bijvoorbeeld rioolbuizen, regenpijpen en dakgoten.
- 30.
EPS: ook piepschuim tempex of polystyreen schuim genoemd; materiaal dat wordt gebruikt ter bescherming van goederen tijdens transport of als isolerend bouwmateriaal.
- 31.
Matrassen: Matrassen en toppers die droog zijn.
- 32.
Tapijt: restanten of afgedankte tapijten, vloerbedekking of vloerkleden.
- 33.
Vlakglas: Glas, niet zijnde verpakkingsglas, met een grote omvang, zoals bijvoorbeeld glasplaten, vensterglas, isolatieglas, aquarium of terrarium.
Artikel 6. Tijdstip van de aanbieding
Uitvoeringsbesluit op basis van artikel 9 van de Verordening
- 1.
De dagen en tijden waarop de verschillende huishoudelijke afvalstoffen via een individueel inzamelmiddel worden ingezameld, worden bekend gemaakt via de website van de inzameldienst en via de afvalapp; deze zijn ook op te vragen bij de inzameldienst. De dagen en tijden waarop de inzamelvoorzieningen voor een groep van percelen die zijn geplaatst in een (inpandige) opslagruimte op eigen terrein worden ingezameld, maakt de inzameldienst bekend aan de beheerder dan wel eigenaar van de betreffende percelen.
- 2.
De inzamelmiddelen mogen vanaf 22:00 uur op de avond voorafgaand aan de inzameldag worden aangeboden. De inzamelmiddelen moeten op de inzameldag uiterlijk voor 07:30 op de aanbiedplaats worden aangeboden, of, indien sprake is van reguliere inzameling in de avonduren uiterlijk voor 19:00 uur op de aanbiedplaats worden aangeboden. De inzamelzak voor plastic, blik en drinkpakken mag in afwijking hierop de avond voorafgaand aan de inzameldag na 18:00 uur worden aangeboden.
- 3.
In afwijking van lid 1, kunnen de inzamelvoorzieningen voor een groep van percelen die zijn geplaatst in een (inpandige) opslagruimte op eigen terrein worden ingezameld, worden ingezameld door de inzameldienst vanaf de opslagruimte, mits wordt voldaan aan de volgende voorwaarden ten behoeve van de inzameldienst.
- a.
Het slot van de opslagruimte wordt aangepast, zodat de inzameldienst toegang krijgt tot de opslagruimte met een eigen (elektronische) sleutel.
- b.
De opslagruimte moet zich op begane grondniveau bevinden op maximaal 20 meter van de ledigingsplaats, drempelloos en voldoende toegankelijk zijn waarbij het uitrijden zonder verplaatsing van andere containers kan plaatsvinden.
- c.
De inzameldienst wordt gevrijwaard van schade aan de opslagruimte ten gevolge van het hanteren van de inzamelvoorzieningen.
- a.
- 4.
De inzamelmiddelen, alsmede de inzamelvoorzieningen die zijn geplaatst in een (inpandige) opslagruimte op eigen terrein, moeten op de inzameldag zo spoedig mogelijk na leging, doch uiterlijk dezelfde dag van de aanbiedplaats worden verwijderd. Indien er sprake is van reguliere of incidentele inzameling in de avonduren, mag in afwijking hierop het inzamelmiddel uiterlijk de dag erna te worden verwijderd.
- 5.
De dag en tijd waarop elektrische en elektronische apparatuur, grof tuinafval en grof huishoudelijk afval op afspraak bij een perceel wordt opgehaald, wordt bepaald door de inzameldienst. Het afval mag vanaf 22:00 uur op de avond voorafgaand aan de afgesproken dag aan de weg worden gezet.
- 6.
Om geluidsoverlast te beperken is het gebruik van inzamelvoorzieningen in de openbare ruimte slechts toegestaan tussen 07:00 uur en 22:00 uur.
- 7.
Het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op de inzamelplaats kan gedurende de volgende openingsuren:
- a.
maandag tot en met zaterdag van 09:00 uur tot 18:15 uur;
- b.
op zon- en feestdagen is de inzamelplaats gesloten.
- a.
Artikel 7. Nadere regels voor de Inzamelmiddelen aan huis
Uitvoeringsbesluit op basis van artikel 10 van de Verordening
- 1.
De inzameling van bioafval en van papier en karton bij eengezinswoningen en appartementen met een buitenom bereikbare tuin, met uitzondering van de wijk Binnenstad ten noorden van de Spuihaven, vindt plaats met een bak aan huis.
- 2.
De inzameling van plastic, blik en drinkpakken bij eengezinswoningen en appartementen met een buitenom bereikbare tuin woningen vindt plaats door:
- a.
Een gecombineerde tweewekelijkse inzameling met naar keuze een bak aan huis of inzamelzak bij woningen in het poldergebied, de wijken Stadspolders en Dubbeldam en de buurten Amstelwijck Park, Dordtse Hout, Smitsweg en Wantijpark e.o.
- b.
Een wekelijkse inzameling met een inzamelzak in alle overige wijken en buurten.
- a.
- 3.
De inzameling van fijn huishoudelijk restafval bij eengezinswoningen met een buitenom bereikbare tuin, met uitzondering van de wijk Binnenstad ten noorden van de Spuihaven, vindt plaats met een bak aan huis.
- 4.
In afwijking hierop geldt dat, ingeval de inzameling bij een bovenwoningen voor fijn huishoudelijk restafval plaats vindt met een inzamelvoorziening voor fijn huishoudelijk restafval in de openbare ruimte, ook de inzameling bij de benedenwoningen van hetzelfde pand plaats vindt met een inzamelvoorziening voor fijn huishoudelijk restafval in de openbare ruimte. Dan zijn de bijbehorende bepalingen in artikel 8 van toepassing.
- 5.
De inzamelzak voor plastic, blik en drinkpakken wordt aan particuliere huishoudens gratis verstrekt door de inzameldienst en via de aangewezen distributiepunten.
- 6.
De bak aan huis is voorzien van een chip voor registratie. Deze chip is gekoppeld aan het perceel waarvoor het inzamelmiddel is verstrekt. De bak aan huis hoort bij het adres. Deze blijft achter bij verhuizing.
- 7.
De bak aan huis wordt verstrekt door de gemeente of de inzameldienst en blijft eigendom van de gemeente dan wel de inzameldienst. De gebruiker dient de bak te beheren als een voorzichtig en redelijk persoon.
- a.
Bij diefstal of vermissing van de bak aan huis kan na melding hiervan bij de inzameldienst een vervangend inzamelmiddel verkregen worden. De chip van de vermiste bak wordt op dan geblokkeerd en de vermiste container kan niet meer worden geleegd.
- b.
Een beschadigde bak aan huis wordt voor zover noodzakelijk gerepareerd dan wel vervangen door de inzameldienst.
- a.
- 8.
Voor de inzameling van fijn huishoudelijk restafval met een bak aan huis krijgt een adres één bak aan huis met naar keuze een inhoud van 140 of 240 liter. Tegen betaling, conform de Verordening Afvalstoffenheffing, kan een extra bak aan huis verkregen worden.
- 9.
Voor de inzameling van bioafval, plastic, blik en drinkpakken en papier en karton met een bak aan huis krijgt een adres per afvalfractie één bak aan huis met naar keuze een inhoud van 140 of 240 liter. Een extra bak voor bioafval, plastic, blik en drinkpakken of papier en karton kan zonder meerkosten verkregen worden.
- 10.
De bak aan huis en de inzamelzak mogen aangeboden worden op een door het college aangewezen aanbiedplaats. De volgende regels aanvullend gelden ten aanzien van de locatie van aanbieden:
- a.
De bak aan huis en de inzamelzak mogen aangeboden worden op de daartoe aangewezen aanbiedplaats.
- b.
Indien er binnen 75 meter van de perceelgrens geen aangewezen aanbiedplaats is, moet de bak op een voor de inzameldienst en het inzamelvoertuig bereikbare plaats aan de openbare weg geplaatst worden.
- c.
Bij het aanbieden van bak aan huis en inzamelzak moet rekening worden gehouden:
- i.
dat de verkeersdeelnemers niet worden gehinderd;
- ii.
dat er geen kans is op verwondingen van personen;
- iii.
dat er geen kans is op beschadiging door of van passerende voertuigen of andere zaken.
- i.
- d.
Indien door wegopbrekingen of andere werkzaamheden in de openbare ruimte een aanbiedplaats voor de bak aan huis of inzamelzak niet bereikbaar is voor de inzameldienst wijst het college een tijdelijke alternatieve aanbiedplek aan.
- a.
- 11.
Voor de bak aan huis gelden aanvullend de volgende regels voor de wijze van aanbieden.
- a.
De bak aan huis voor fijn huishoudelijk restafval, bioafval, plastic, blik en drinkpakken en papier en karton moet op de volgende wijze worden aangeboden:
- i.
het deksel moet gesloten zijn;
- ii.
er mogen geen voorwerpen uit de bak steken;
- iii.
een bak weegt maximaal 80 kilogram.
- i.
- b.
Bioafval mag alleen los, in papier of in een biologisch afbreekbare zak in de bak voor bioafval.
- c.
plastic, blik en drinkpakken mag alleen los of in doorzichtige zakken in de bak voor plastic, blik en drinkpakken.
- d.
Papier en karton afval mag alleen los in de bak voor papier.
- a.
Artikel 8. Nadere regels voor de inpandige inzamelvoorzieningen
Uitvoeringsbesluit op basis van artikel 10 van de Verordening
- 1.
De inzameling bij nieuwbouw appartementen van papier en karton, plastic, blik en drinkpakken, bioafval en fijn huishoudelijk restafval , vindt plaats met inzamelvoorzieningen die zijn geplaatst in een (inpandige) opslagruimte op eigen terrein.
- a.
De opslagruimte als bedoeld in lid 1 is vanaf een toegang vanuit elke woning met een woonfunctie bereikbaar via gemeenschappelijke verkeersruimten, heeft een vloeroppervlakte van ten minste 2,25 % van de totale gebruiksoppervlakte van de op die opslagruimte aangewezen woningen met een woonfunctie, met een minimum van 12 m2. De vloeroppervlakte heeft een breedte van ten minste 2,4 m en een hoogte boven de vloer van ten minste 2,1 m.
- a.
- 2.
De inzameling bij bestaande appartementen van papier en karton, plastic, blik en drinkpakken, fijn huishoudelijk restafval en bioafval vindt waar mogelijk plaats met inzamelvoorzieningen die zijn geplaatst in een (inpandige) opslagruimte op eigen terrein.
- a.
De aanwezigheid en de grootte van de containerruimte zijn historisch bepaald. Met name bij oude flats uit de 20ste eeuw is de grootte van de containerruimte beperkt, waardoor een of meerdere afvalfracties optioneel niet inpandig mogelijk zijn. Bij voorkeur vervalt de afvalfractie fijn huishoudelijk restafval. Een bestaande inzamelvoorziening voor fijn huishoudelijk restafval kan worden vervangen door een inzamelvoorziening voor papier en karton, plastic, blik en drinkpakken en/of bioafval.
- b.
Indien voor het plaatsen van een inzamelvoorziening voor papier en karton en voor plastic, blik en drinkpakken en voor bioafval onvoldoende ruimte is, kan besloten worden de inzamelvoorziening voor fijn huishoudelijk restafval te verwijderen en het fijn huishoudelijk restafval in te zamelen via een inzamelvoorziening in de openbare ruimte.
- a.
- 3.
Het college toets de geschiktheid van de containerruimte voor de inpandige inzamelmiddelen, met advies van de inzameldienst.
- 4.
Het is niet toegestaan om afval naast de containers aan te bieden in de (inpandige) opslagruimte.
- 5.
De inzameling van de afvalfracties waarvoor in de containerruimte nog geen inzamelvoorziening aanwezig is, vindt plaats via inzamelvoorzieningen in de openbare ruimte.
Afhankelijk van de betreffende afvalfractie, geldt dat:
- a.
De inzameling van bioafval vindt plaats met een inzamelvoorziening in de openbare ruimte. Dan zijn de bijbehorende bepalingen in artikel 9 overeenkomstig van toepassing.
Zolang de inzamelvoorziening nog niet is gerealiseerd, mag het bioafval bij het fijn huishoudelijk restafval.
- b.
De inzameling van papier en karton vindt plaats naar keuze gebundeld of in kartonnen dozen.
- c.
De inzameling van plastic, blik en drinkpakken vindt plaats met een inzamelzak.
- d.
Het papier en karton en de inzamelzak mogen worden aangeboden op een door het college aangewezen aanbiedplaats.
- a.
Artikel 9. Nadere regels voor de inzamelvoorzieningen in de openbare ruimte voor de Historische Binnenstad
Uitvoeringsbesluit op basis van artikel 10 van de Verordening
- 1.
Voor nieuwbouw is artikel 7 overeenkomstig van toepassing.
- 2.
De inzameling van bioafval en fijn huishoudelijk restafval bij appartementen en woningen in de wijk Binnenstad ten noorden van de Spuihaven, die geen (inpandige) opslagruimte hebben, vindt plaats met inzamelvoorzieningen in de openbare ruimte.
- 3.
De loopafstand van een woning tot de inzamelvoorzieningen voor bioafval en fijn huishoudelijk restafval bedraagt maximaal 170 meter van de erfgrens.
- 4.
De inzameling van papier en karton vindt plaats naar keuze gebundeld of in kartonnen dozen.
- 5.
De inzameling van plastic, blik en drinkpakken vindt plaats via inzameling met een inzamelzak.
- 6.
Het papier en karton en de inzamelzak moeten worden aangeboden op een door het college aangewezen aanbiedplaats.
- 7.
De inzamelvoorzieningen voor bioafval en fijn huishoudelijk restafval zijn voorzien van een elektronisch slot dat met een afvalpas kan worden geopend.
- 8.
Per adres wordt één afvalpas verstrekt. De afvalpas geeft toegang tot twee of drie milieuparkjes met inzamelvoorzieningen. De inzameldienst verzorgt de toewijzing tot deze inzamelvoorzieningen.
Bij verlies of defect van de pas, kan een nieuwe pas worden aangevraagd. De afvalpas hoort bij het adres en blijft achter bij verhuizing.
- 9.
De inzamelvoorzieningen kunnen in verband met werkzaamheden of ter voorkoming van schade door vuurwerk worden afgesloten of verwijderd. In geval van werkzaamheden die meer dan een heel etmaal duren zullen in de nabijheid tijdelijke vervangende voorzieningen worden geplaatst.
Artikel 10. Nadere regels voor de inzamelvoorzieningen in de openbare ruimte voor gescheiden afvalfracties
Uitvoeringsbesluit op basis van artikel 10 van de Verordening
- 1.
De inzameling van fijn huishoudelijk restafval bij bovenwoningen, appartementen en woningen zonder een buitenom bereikbare tuin, die geen (inpandige) opslagruimte voor inzamelvoorzieningen hebben, met uitzondering van de wijk Binnenstad ten noorden van de Spuihaven, vindt plaats met inzamelvoorzieningen in de openbare ruimte.
- 2.
De inzameling van bioafval, papier en karton en plastic, blik en drinkpakken bij bovenwoningen, appartementen en woningen zonder een buitenom bereikbare tuin, die geen (inpandige) opslagruimte voor inzamelvoorzieningen hebben, met uitzondering van de wijk Binnenstad ten noorden van de Spuihaven, vindt plaats via milieuparkjes met inzamelvoorzieningen in de openbare ruimte.
- 3.
Het aantal locaties met milieuparkjes met inzamelvoorzieningen voor gescheiden afvalfracties worden conform het Grondstoffenplan Dordrecht 2021-2030 uitgebreid.
- 4.
De loopafstand van een woning tot de inzamelvoorzieningen voor bioafval, papier en karton, plastic, blik en drinkpakken en fijn huishoudelijk restafval bedraagt maximaal 300 meter van de erfgrens.
- 5.
Daar waar nog geen inzamelvoorzieningen voor bioafval, papier en karton en plastic, blik en drinkpakken zijn gerealiseerd, geldt voor de betreffende afvalfracties:
a. Het bioafval mag bij het fijn huishoudelijk restafval.
b. De inzameling van papier en karton vindt plaats naar keuze gebundeld of in kartonnen dozen.
c. De inzameling van plastic, blik en drinkpakken vindt plaats met een inzamelzak.
- 6.
Het papier en karton en de inzamelzak mogen worden aangeboden op een door het college aangewezen aanbiedplaats.
- 7.
De inzamelvoorzieningen voor bioafval, plastic, blik en drinkpakken en fijn huishoudelijk restafval zijn voorzien van een elektronisch slot dat met een afvalpas kan worden geopend.
- 8.
Per adres wordt één afvalpas verstrekt. De afvalpas geeft toegang tot twee of drie milieuparkjes met inzamelvoorzieningen. De inzameldienst verzorgt de toewijzing tot deze inzamelvoorzieningen.
- 9.
Bij verlies of defect van de afvalpas, kan een nieuwe pas worden aangevraagd. De afvalpas hoort bij het adres en blijft achter bij verhuizing.
- 10.
De inzamelvoorzieningen kunnen in verband met werkzaamheden of ter voorkoming van schade door vuurwerk worden afgesloten of verwijderd. In geval van werkzaamheden die meer dan een heel etmaal duren zullen in de nabijheid tijdelijke vervangende voorzieningen worden geplaatst.
- 11.
De volgende nadere regels gelden ten aanzien van de locatie van de inzamelvoorzieningen:
- a.
Bij het bepalen van de locaties van de inzamelvoorzieningen in de openbare ruimte wordt in het aanwijzingsbesluit rekening gehouden met esthetische aspecten en beperking van mogelijke overlast, bomen en groenvoorziening, bereikbaarheid voor belanghebbenden, verkeer, bereikbaarheid voor het inzamelvoertuig en veiligheid.
- b.
De uiteindelijke locatie van de inzamelvoorziening in de openbare ruimte mag maximaal 3 meter verschillen ten opzichte van het aanwijzingsbesluit in verband met onvoorziene zaken tijdens de plaatsing.
- a.
- 12.
De volgende nadere regels worden gesteld voor de wijze van aanbieden van de afvalstromen in de inzamelvoorzieningen:
- a.
Fijn huishoudelijk restafval moet op de volgende wijze worden aangeboden in een inzamelvoorziening:
- i.
De trommel van de vulopening van een ondergrondse inzamelvoorziening moet na elk gebruik direct gesloten worden;
- ii.
de maximale afmeting van het aangeboden afval is gelijk aan de afmeting die nog door het inwerpopening of in de trommel van de inzamelvoorziening past zonder klem te komen;
- i.
- b.
In geval van volle inzamelvoorzieningen of containers die in storing staan moet het afval ofwel worden aangeboden in een andere toegewezen inzamelvoorziening voor de betreffende afvalstroom of moet het afval door de gebruiker terug genomen worden naar huis, totdat de voorziening weer operationeel is, dan wel naar de inzamelplaats worden gebracht.
- a.
Artikel 11. Nadere regels voor de inzamelvoorzieningen glas, textiel, luierafval of medisch afval
Uitvoeringsbesluit op basis van artikel 10 van de Verordening
- 1.
De inzameling van verpakkingsglas en textiel vindt in de hele gemeente plaats met inzamelvoorzieningen in de openbare ruimte. Deze staan op centrale goed bereikbare locaties in de wijken op redelijke loopafstand vanaf de meeste woningen (maximaal 250 meter voor glas respectievelijk 400 meter voor textiel) en bij winkelcentra/supermarkten.
- a.
Verpakkingsglas moet per kleur, wit, bruin of groen, in het daar toe bestemde deel van de inzamelvoorziening worden gedeponeerd. Verpakkingsglas dat niet door het inwerpopening van de inzamelvoorziening past en ander glas zoals vlakglas moet aangeboden worden op de inzamelplaats.
- b.
Textiel moet droog en schoon worden aangeboden in een afgesloten plastic zak. Schoenen moeten per paar gebundeld worden aangeboden.
- a.
- 2.
Voor de inzameling van luierafval is via de inzameldienst een maatwerk oplossing af te spreken. Dit kan bijvoorbeeld door inzameling via een inzamelvoorziening voor luierafval.
- 3.
Voor de inzameling van medisch afval is via de inzameldienst een maatwerk oplossing af te spreken.
Artikel 12. Nadere regels voor het aanbieden van grof huishoudelijk afval aan huis
Uitvoeringsbesluit op basis van artikel 8 en 10 van de Verordening
- 1.
Voor het laten ophalen van grof huishoudelijk afval aan huis moet een ophaalafspraak gemaakt worden met de inzameldienst. Voor de ophaalafspraak van grof huishoudelijk restafval moet vooraf aan de inzameldienst worden betaald. Het college stelt het tarief daarvoor vast. Voor elektrische apparaten en voor grof tuinafval of kerstbomen dient een aparte afspraak voor gescheiden inzameling gemaakt te worden. Een ophaalafspraak voor grof tuinafval of kerstbomen en voor elektrische apparaten is gratis.
- 2.
De inzameldienst geeft aan hoe de op te halen afvalstoffen aangeboden kunnen worden;
- 3.
De afgesproken op te halen afvalstoffen moeten op een voor de inzameldienst en het inzamelvoertuig bereikbare plaats nabij het perceel op de openbare weg geplaatst worden.
- 4.
de aanbieder maakt na het inzamelen van het grove afval de aanbiedplaats binnen één dag veegschoon.
- 5.
het is niet toegestaan om grof afval aan te bieden op een afstand van minder dan 3 meter van een inzamelvoorziening.
Artikel 12. Nadere regels voor het aanbieden van grof huishoudelijk afval op de inzamelplaats
Uitvoeringsbesluit op basis van artikel 10 van de Verordening
- 1.
Het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen is alleen toegestaan tijdens de openingstijden van de inzamelplaats.
- 2.
De inzamelplaats is alleen toegankelijk voor de inwoners van de gemeente Dordrecht. Daartoe moeten de bezoekers zich kunnen identificeren. Kinderen tot twaalf jaar zijn alleen welkom onder begeleiding van een volwassene.
- 3.
De aangeboden huishoudelijke afvalstoffen dienen gescheiden naar afvalfractie in de daartoe geplaatste inzamelvoorzieningen te worden achtergelaten. De inzameldienst geeft de aanwijzingen voor het achterlaten van de afvalstoffen.
Hoofdstuk 3: Bedrijfsafvalstoffen
Artikel 13: Inzameling bedrijfsafvalstoffen door de inzameldienst
Uitvoeringsbesluit op basis van artikel 11 van de Verordening
- 1.
Als inzamelaar voor injectienaalden, cosmetica- en medicijnenafval afkomstig van particuliere huishoudens zijn aangewezen alle apotheken in de gemeente Dordrecht.
- 2.
Bedrijfsafvalstoffen die in aard, samenstelling en hoeveelheid vergelijkbaar zijn met de huishoudelijke afvalstoffen bioafval, papier en karton, verpakkingsglas, textiel en fijn huishoudelijk restafval, en die tegelijk met de huishoudelijke afvalstoffen verwerkt mogen worden, mogen in voorkomende gevallen samen met het huishoudelijke afval gelijktijdig worden ingezameld.
- 3.
In aanvulling op vorig lid geldt dat de bedoelde bedrijfsafvalstoffen uitsluitend aan de inzameldienst mogen worden aangeboden als het bedrijf voldoet aan de ontstane belastingplicht op grond van de vigerende Verordening op de heffing en invordering van reinigingsrecht of beschikt over een overeenkomst met de gemeente waarin geregeld is dat gebruik mag worden gemaakt van de gemeentelijke voorzieningen voor huishoudelijk afval.
Artikel 14. Regulering inzameling Bedrijfsafvalstoffen
Uitvoeringsbesluit op basis van artikel 13 van de Verordening
- 1.
Het aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan de inzameldienst op grond van artikel 13 vindt plaats in overeenstemming met de artikelen 5 tot en met 11.
- 2.
Het is niet toegestaan om bedrijfsafvalstoffen aan te bieden op de inzamelplaats.
- 3.
Bedrijfsafvalstoffen mogen uitsluitend in inzamelmiddelen voor bedrijfsafvalstoffen ter inzameling aangeboden worden. Het is verboden bedrijfsafvalstoffen los, zijnde anders dan in inzamelvoorzieningen, op de openbare weg ter inzameling aan te bieden.
- 4.
De inzamelmiddelen voor bedrijfsafvalstoffen dienen op de dag van aanbieden zo spoedig mogelijk, uiterlijk binnen 2 uur na leging, van de openbare weg te zijn verwijderd.
Artikel 15. Slotbepalingen
- 1.
Het "Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Dordrecht" zoals vastgesteld bij besluit van 26 september 2017 en gewijzigd op 18 december 2018 en 26 oktober 2021, wordt ingetrokken met ingang van de datum van inwerkingtreding van dit besluit.
- 2.
Deze regeling kan worden aangehaald als "Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Dordrecht".
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van dinsdag 1 oktober 2024.
Het college van Burgemeester en Wethouders
C.H.W.M. Post, P.A.C.M. van der Velden
Secretaris, burgemeester
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl