Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR727475
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR727475/1
Regeling vervalt per 31-01-2028
Stimuleringsregeling Bovenlokale Evenementen 2025-2027
Geldend van 28-11-2024 t/m 30-01-2028
Intitulé
Stimuleringsregeling Bovenlokale Evenementen 2025-2027Gedeputeerde Staten van Limburg
maken ter voldoening aan het bepaalde in de Provinciewet en de Algemene Subsidieverordening Provincie Limburg 2023 e.v. bekend dat zij in hun vergadering van 19 november 2024 hebben vastgesteld:
STIMULERINGSREGELING BOVENLOKALE EVENEMENTEN 2025-2027
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
-
1. Bovenlokale uitstraling: het evenement moet niet alleen op de eigen lokale gemeenschap gericht zijn, waarbinnen het evenement plaatsvindt, maar ook op het aantrekken van publiek en deelnemers van buiten deze gemeenschap.
-
2. (Volks)cultuur: zowel professionele als amateurkunsten op de terreinen muziek, zang, dans, toneel, beeldende kunst, media, mode, film, design, architectuur, vormgeving, bibliotheken, letteren, taal, literatuur, monumenten, archeologie, musea, schutterijen, immaterieel erfgoed, carnaval en culinaire evenementen.
-
3. Evenement: een georganiseerde gebeurtenis, activiteit, (openlucht)manifestatie of (thema)dag/dagen, op het gebied van (volk)cultuur en/of sport, die in een fysieke, niet-digitale omgeving voor publiek toegankelijk is.
-
4. Sport: een sporttak die wordt beheerd door een sportbond die is aangesloten bij Nationaal Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF). De ledenlijst NOC*NSF is te vinden op de website van NOC*NSF.
Artikel 2 Doel van de regeling
Doel van deze stimuleringsregeling is om evenementen met een bovenlokale uitstraling op het gebied van (volk)cultuur en/of sport, die mede door vrijwilligers worden georganiseerd en uitgevoerd, te stimuleren waardoor de sociale verbindingen in leefgemeenschappen worden versterkt.
Artikel 3 Aanvrager
Voor subsidie kunnen in aanmerking komen:
verenigingen en stichtingen, waarvan het bestuur onbezoldigd is.
Hoofdstuk 2 Criteria
Artikel 4 Subsidiecriteria
Om voor een subsidie in aanmerking te komen, gelden de volgende criteria:
- 1.
Het evenement start in 2025, 2026 of 2027.
- 2.
Het evenement vindt (grotendeels) in de provincie Nederlands-Limburg plaats.
- 3.
Het moet een (volks)cultureel- en/of sportevenement met bovenlokale uitstraling betreffen.
- 4.
Het evenement dient plaats te vinden met inzet van vrijwilligers.
- 5.
De gemeente heeft een financiële bijdrage(n) verstrekt ten behoeve van het betreffende evenement waarvoor subsidie wordt aangevraagd.
Artikel 5 Afwijzingsgronden
In aanvulling op artikel 17 van de Algemene Subsidieverordening Provincie Limburg 2023 e.v., wordt de subsidieaanvraag afgewezen, indien:
- 1.
het evenement niet aansluit bij de doelstelling van deze stimuleringsregeling zoals gesteld in artikel 2;
- 2.
de subsidieaanvraag niet is ingediend door een aanvrager zoals gesteld in artikel 3;
- 3.
niet wordt voldaan aan alle criteria in artikel 4;
- 4.
het een evenement met een besloten karakter betreft;
- 5.
het bij een sportevenement reguliere clubwedstrijden in competitieverband op nationaal of internationaal niveau betreft;
- 6.
het betreffende evenement al door de Provincie Limburg wordt gesubsidieerd en/of gefinancierd.
Indien voor het evenement een bijdrage wordt ontvangen van een organisatie die van de Provincie Limburg subsidie/financiering ontvangt om een bijdrage aan projecten te verstrekken, wordt die bijdrage ook beschouwd als subsidiëring/financiering van de Provincie Limburg. Uitzondering zijn bijdragen van het Cultuurfonds Limburg;
- 7.
voor een terugkerend evenement in het betreffende kalenderjaar reeds subsidie is verstrekt op grond van deze stimuleringsregeling. Onder “terugkerend evenement” wordt verstaan: een evenement dat in opzet en/of naam (grotendeels) hetzelfde is als een eerdere of volgende editie én in dezelfde gemeente plaatsvindt als die eerdere of volgende editie;
- 8.
de subsidieaanvraag is ontvangen buiten de periode en specifieke termijn zoals vermeld in artikel 9.
Hoofdstuk 3 Financiële aspecten
Artikel 6 Subsidieplafond
-
1. Gedeputeerde Staten stellen de subsidieplafonds van deze nadere subsidieregels jaarlijks vast.
-
2. De wijze van verdeling van het subsidieplafond kunt u raadplegen op www.limburg.nl/subsidies > subsidieplafonds.
Artikel 7 Subsidiebedrag
-
1. Het te verstrekken subsidiebedrag bedraagt maximaal € 3.000,00 per aanvraag.
-
2. De subsidie zal nooit hoger zijn dan de financiële bijdrage(n) van de gemeente(n) ten behoeve van het betreffende evenement waarvoor subsidie wordt aangevraagd.
-
3. Kosten van activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd die samenhangen met financiële of contractuele verplichtingen die zijn aangegaan voordat de subsidieaanvraag door Gedeputeerde Staten is ontvangen, zijn subsidiabel in het kader van deze regeling.
Hoofdstuk 4 Aanvraagprocedure
Artikel 8 Indienen aanvraag
-
1. Een subsidieaanvraag kan uitsluitend worden ingediend bij Gedeputeerde Staten met gebruikmaking van het standaard (digitaal) aanvraagformulier dat geplaatst is op de website van de Provincie Limburg: www.limburg.nl/subsidies > actuele subsidieregelingen.
-
2. Het standaard (digitaal) aanvraagformulier dient volledig ingevuld en rechtsgeldig ondertekend te worden en te zijn voorzien van alle bijlagen zoals aangegeven op het formulier en dient te worden verzonden naar het op het aanvraagformulier aangegeven adres (Gedeputeerde Staten van Limburg, Cluster Subsidies, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht), dan wel digitaal middels eHerkenning (aanvragen van organisaties) te worden ingediend. Een aanvraag per e-mail is niet mogelijk.
-
3. De volgende bijlagen dienen aan het aanvraagformulier te worden toegevoegd:
Een bewijs van een financiële bijdrage(n) van de gemeente(n) ten behoeve van het betreffende evenement waarvoor subsidie wordt aangevraagd.
Artikel 9 Termijn voor indienen aanvraag
-
1. De subsidieaanvraag dient niet eerder dan 1 september van het kalenderjaar voorafgaand aan de start van het evenement te zijn ontvangen door Gedeputeerde Staten. Dit geldt niet voor subsidieaanvragen voor een evenement dat start in 2025.
-
2. De subsidieaanvraag dient uiterlijk 30 dagen na de start van het evenement te zijn ontvangen door Gedeputeerde Staten.
-
3. De subsidieaanvraag dient uiterlijk 30 januari 2028 te zijn ontvangen door Gedeputeerde Staten.
-
4. Voor de datum van ontvangst per post is de datum van de ontvangststempel van de Provincie Limburg bepalend en bij digitale aanvragen de datum van digitale ontvangst.
Hoofdstuk 5 Slotbepalingen
Artikel 10 Hardheidsclausule
-
1. In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet beslissen Gedeputeerde Staten.
-
2. Indien toepassing van het bepaalde in deze regeling, naar het oordeel van Gedeputeerde Staten, tot kennelijke onbillijkheden leidt, dan kunnen Gedeputeerde Staten van enige bepaling afwijken.
Artikel 11 Inwerkingtreding, beëindiging en citeertitel
-
1. Deze Nadere subsidieregels treden in werking met ingang van de dag na de dag van publicatie in het Provinciaal Blad.
-
2. Deze Nadere subsidieregels vervallen met ingang van 31 januari 2028, met dien verstande dat zij van toepassing blijven op subsidieaanvragen die vóór die datum zijn ontvangen door Gedeputeerde Staten en subsidiebesluiten die vóór die datum zijn genomen, ook voor de volgende stappen in het subsidietraject.
-
3. Deze regeling kan worden aangehaald als “Stimuleringsregeling Bovenlokale Evenementen 2025-2027”.
Ondertekening
Aldus besloten in de vergadering van Gedeputeerde Staten, gehouden op 19 november 2024.
Gedeputeerde Staten voornoemd
de voorzitter,
de heer E.G.M. Roemer
secretaris
de heer D.F. Timmer
TOELICHTING STIMULERINGSREGELING BOVENLOKALE EVENEMENTEN 2025-2027
Algemeen
Deze regeling is voortgekomen uit het initiatiefvoorstel vanuit Provinciale Staten om te komen tot een stimuleringsregeling voor bovenlokale evenementen georganiseerd door vrijwilligersorganisaties op het gebied van cultuur en sport. Dit voorstel werd op 4 november 2011 unaniem aangenomen door Provinciale Staten en is door Gedeputeerde Staten uitgewerkt in een subsidieregeling. Aanleiding voor nog een vervolg is de constatering dat deze regeling in een duidelijke behoefte voorziet door het mede mogelijk maken van evenementen, georganiseerd door vrijwilligers en daarmee de sociale verbindingen in leefgemeenschappen versterkt.
Subsidie kan alleen worden aangevraagd door verenigingen en stichtingen, waarvan het bestuur onbezoldigd is. Op deze wijze wil de Provincie Limburg ondersteuning geven aan de belangrijke sociale functie die deze organisaties vervullen in de lokale gemeenschappen.
Artikel 4, vijfde lid Subsidiecriteria: de bijdrage van de gemeente, en Artikel 8, derde lid Indienen aanvraag: bijlage bij de aanvraag
Om voor subsidie in aanmerking te komen, geldt dat de gemeente(n) ten behoeve van het betreffende evenement een financiële bijdrage(n) heeft verstrekt. Een bijdrage in natura waarvoor de gemeente zelf extra kosten maakt (bijvoorbeeld korting op zaalhuur, het om niet ter beschikking stellen van een zaal), wordt binnen deze regeling gezien als financiële bijdrage van de gemeente ten behoeve van het betreffende evenement. Kosten gerelateerd aan reguliere werkzaamheden/taken van de gemeente, ambtelijke inzet en vrijstelling van vergunningen worden niet gezien als een bijdrage in natura waarvoor de gemeente zelf extra kosten maakt. Over de relatie tussen de hoogte van de provinciale subsidie en de gemeentelijke subsidie is in artikel 7, tweede lid, een bepaling opgenomen.
Wij vragen u gelet op het vereiste van een financiële bijdrage(n) van de gemeente(n) om als bijlage een bewijs aan te leveren dat u deze bijdrage(n) van de gemeente(n) ontvangt. Een aantal verenigingen en stichtingen krijgt van de gemeente (bijvoorbeeld o.b.v. het ledenaantal) een structurele jaarlijkse subsidie. In dat geval is de financiële bijdrage voor het betreffende evenement veelal verdisconteerd in die structurele subsidie. Indien een vereniging of stichting deze jaarlijkse subsidie (geheel of gedeeltelijk) wenst in te zetten voor het betreffende evenement, dient het hierboven genoemde bewijs van de bijdrage door de gemeente een schriftelijke verklaring van de gemeente te zijn, waaruit blijkt welke bijdrage van de gemeente, afkomstig uit de structurele subsidie, mag worden ingezet voor het betreffende evenement.
Artikel 5, zesde lid Afwijzingsgronden: dubbele subsidiëring of financiering
Als de Provincie Limburg al een financiële bijdrage verstrekt voor het betreffende evenement, via deze regeling of op andere wijze, wordt de aanvraag afgewezen. Let daarbij tevens op het volgende: een aantal organisaties krijgt van de Provincie Limburg subsidie of financiering om zelf bij te dragen aan projecten. Indien voor het betreffende evenement van één of meerdere van die organisaties een bijdrage wordt ontvangen, zien wij dit ook als een bijdrage van de Provincie Limburg en wordt de aanvraag afgewezen (behalve indien het een bijdrage betreft van het Cultuurfonds Limburg). Een overzicht met voorbeelden van organisaties waarvan wij een bijdrage beschouwen als subsidie/financiering van de Provincie Limburg vindt u op de website van de Provincie Limburg: Externe link: www.limburg.nl/subsidies > actuele subsidieregelingen > subsidie bovenlokale evenementen.
Artikel 5, zevende lid Afwijzingsgronden: eerdere bijdragen
Deze bepaling in artikel 5 is bedoeld om te zorgen dat een evenement dat periodiek wordt georganiseerd in dezelfde gemeente slechts één keer per kalenderjaar subsidie kan ontvangen, ook als het bijvoorbeeld een andere naam heeft gekregen, door een andere partij wordt georganiseerd of qua opzet licht is gewijzigd. Zo kan een zo groot en divers mogelijke hoeveelheid evenementen subsidie ontvangen gedurende de looptijd van de regeling.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl