Vlagprotocol Lansingerland 2024

Geldend van 27-11-2024 t/m heden

Intitulé

Vlagprotocol Lansingerland 2024

Dit vlagprotocol van gemeente Lansingerland gaat over de 3 vlaggenmasten voor het gemeentehuis in Bergschenhoek. Dit zijn de enige officiële vlaggenmasten in de gemeente. Dit vlagprotocol dient als richtlijn voor het gebruik van de Nederlandse vlag, de provincievlag, de gemeentevlag en 3 speciale vlaggen binnen de gemeente Lansingerland en symboliseert de verbondenheid en respect voor de nationale en lokale tradities en gebeurtenissen als ook internationaal. Het vlagprotocol is meer dan alleen een set van regels. Het is een manier om respect, traditie, en identiteit te eren en te behouden.

1 Waarom vlaggen we?

We doen dit uit:

  • Respect en eerbied: het vlagprotocol is een manier om respect en eerbied te tonen voor nationale symbolen zoals de vlag. Het correct hanteren van de vlag volgens protocollen draagt bij aan een gevoel van verbondenheid en respect voor het land, de gemeenschap en de waarden die de vlag vertegenwoordigt;

  • Culturele traditie: het vlagprotocol maakt deel uit van de culturele tradities en ceremoniën van een land of gemeente. Het volgen van het protocol draagt bij aan het behoud van deze tradities en versterkt het gevoel van identiteit en trots;

  • Orde en uniformiteit: het vlagprotocol zorgt voor orde en uniformiteit bij het gebruik van vlaggen, vooral bij officiële gelegenheden;

  • Symbolische betekenis: vlaggen hebben vaak een diepe symbolische betekenis en vertegenwoordigen de geschiedenis, cultuur, waarden en identiteit van een land of gemeente. Het vlagprotocol helpt deze symboliek te behouden en te versterken;

  • Herdenken en vieren: het vlagprotocol bepaalt wanneer vlaggen gehesen worden tijdens herdenkingen van belangrijke gebeurtenissen, vieringen van nationale dagen, en andere speciale gelegenheden;

  • Op deze manier worden momenten van herdenking en viering op een respectvolle en gepaste manier gemarkeerd.

2 Wanneer vlaggen we?

2.1 Landelijke aanleiding

2.1.1 Officiële Nationale vlagdagen (vlaginstructie rijksoverheid)

De vlaginstructie houdt in dat de Nederlandse vlag op rijksgebouwen uithangt op de dagen die bepaald zijn door de minister-president (te vinden op www.rijksoverheid.nl). Deze instructie geldt ook voor lokale overheden. Als de dagen op een zondag of christelijke feestdag vallen, is er een alternatieve datum vastgesteld. Op de nationale vlagdagen wordt de Nederlandse vlag gehesen op de middelste vlaggenmast. Bij het hijsen van meerdere vlaggen naast elkaar, heeft de Nederlandse vlag altijd de ereplaats in het midden.

De Nederlandse vlag wordt gehesen op de volgende nationale dagen (op de middelste vlaggenmast, de overige masten blijven leeg):

  • Lintjesregen (dag vóór Koningsdag, meestal 26 april, tenzij Koningsdag op een zondag valt);

  • 27 april Koningsdag (vlag met oranje wimpel);

  • 4 mei Dodenherdenking (zie protocol halfstok);

  • 5 mei Bevrijdingsdag (elk jaar);

  • Eind juni: Nationale Veteranendag (Laatste zaterdag in juni);

  • 15 augustus Einde Tweede Wereldoorlog;

  • 15 december Koninkrijksdag;

  • Verjaardagen Koninklijk Huis (vlag met oranje wimpel):

  • 31 januari - prinses Beatrix

  • 27 april - koning Willem-Alexander

  • 17 mei - koningin Máxima

  • 7 december - prinses Catharina-Amalia

N.B. De gemeente hanteert het actuele vlagprotocol vanuit de rijksoverheid. Nieuw toegevoegde verplichte vlagmomenten (na vaststelling van dit vlagprotocol) voert de gemeente vanzelfsprekend ook uit.

2.1.2 Landelijke bijzondere gebeurtenissen

Bij bijzondere gebeurtenissen bij het Koninklijk Huis, zoals geboorte, huwelijk en overlijden, kan een bijzondere vlaginstructie worden afgekondigd door de rijksoverheid. De minister-president kan ook een speciale vlaginstructie uitgeven bij bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp (zoals MH17, 17 juli 2024 als 1e keer).

2.1.3 Onofficiële landelijke aanleiding

Daarnaast kunnen zich landelijke ontwikkelingen voordoen die geen officieel onderdeel zijn van de vlaginstructie van de rijksoverheid, maar waarvoor wel gevlagd kan worden. In gemeente Lansingerland kiezen we ervoor om op de volgende dagen extra te vlaggen:

  • 9 mei Europadag, viering van vrede en eenheid in Europa.

  • (Europese vlag, Nederlandse vlag, Gemeente logo vlag);

  • 25 september Sustainable Development Goals, SDG ‘Action Day’. Als gemeente willen we graag onze inwoners informeren over de duurzame ontwikkelingsdoelen waaraan we werken en laten zien wat zij zelf kunnen doen om bij te dragen aan duurzaamheid.

  • 11 oktober Nationale Coming Out Day, stilstaan bij solidariteit en steun voor diversiteit.

  • (Regenboogvlag, Nederlandse vlag, Gemeente logo vlag).

2.2 Lokale aanleiding

2.2.1 Gemeentelijke gebeurtenissen

Er zijn (nog) geen speciale gemeentelijke gebeurtenissen of bijzondere lokale vieringen in gemeente Lansingerland. Wél organiseren we een lokale Veteranendag

  • Eind september, lokale Veteranendag

  • (Veteranenvlag, Nederlandse vlag, Gemeente logo vlag).

Bij het overlijden van een personeelslid die in dienst was kan ervoor worden gekozen (in overleg met de nabestaanden) om gedurende de dag van de uitvaart de gemeente logo vlag op de middelste vlaggenmast halfstok te hangen.

2.2.2 Speciale gelegenheden

Tijdens officiële bezoeken van staatshoofden, de Koning en de Commissaris van de Koning aan het gemeentehuis wordt gevlagd.

  • Provincievlag, Nederlandse vlag, Gemeente wapen vlag

3 Verzoek tot vlag hijsen

3.1 Afwegingskader

In principe hijst de gemeente Lansingerland geen vlaggen anders dan de eerder genoemde vlaggen in hoofdstuk 2 en 3. De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om een verzoek in te dienen (via een motie) om een bepaalde vlag te hijsen. Bij verzoeken van inwoners, ondernemers of maatschappelijke partners hanteren we onderstaand afwegingskader om te bepalen of we het verzoek tot vlaggen honoreren.

  • Startvragen:

  • Gaat het om artikel 1 van de Grondwet? (gelijke behandeling en discriminatieverbod);

  • Heeft de premier een stelling hierover ingenomen?

  • Weigeringsgronden:

  • We vlaggen niet vanuit emotie of politieke statements;

  • We vlaggen niet omdat “iedereen dat doet”;

  • Afweging en vervolg:

  • We kijken naar het sentiment in de samenleving en nemen een doordacht besluit of we het wel of niet doen bij uitzondering op ons protocol. Adviseur kabinetszaken adviseert de burgemeester die vervolgens een besluit neemt;

  • De afwijking van het vlagprotocol kan worden opgeheven door de burgemeester.

3.2 Niet vlaggen

Vlaggen van commerciële partijen, stichtingen of goede doelen worden niet gevlagd bij het gemeentehuis. Denk hierbij aan vredesvlaggen, vlaggen voor collecteweken, actiematige vlaggen, vlaggen van landen in oorlog of inhoudelijke (project)vlaggen (zoals Horti Science). We maken namelijk geen onderscheid in doelen of andere uitingen van (on-)vrede. Door ons te beperken tot vlaggen genoemd in artikel 2.1 (in dit protocol) blijft duidelijk waar de gemeente voor staat. Eventuele verzoeken tot afwijking behandelen we volgens het kader in paragraaf 3.1

4 Halfstok protocol

4.1 Wanneer halfstok

4.1.1 Dodenherdenking

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei hangt alleen de Nederlandse vlag halfstok (in het midden, de buitenste masten zijn ‘leeg’). De richtlijn vanuit de rijksoverheid voor de vlag halfstok hangen is vanaf 18.00 uur tot zonsondergang, dit geldt voor rijksgebouwen. De vlag wordt halfstok gehesen als teken van eerbied en respect voor de slachtoffers van oorlog en geweld.

4.1.2 Bij het overlijden van een bestuurder

De gemeentevlag halfstok (aan de middelste mast, buitenste masten leeg) vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de uitvaart. Dit doen we na uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden.

4.1.3 Bij het overlijden van een medewerker

De gemeentevlag halfstok (aan de middelste mast, buitenste masten leeg) op de dag van de uitvaart. Dit doen we na uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden.

4.2 Uitvoering halfstok

Wanneer de Nederlandse vlag halfstok moet worden gehesen volgens het vlagprotocol, wordt deze op de middelste vlaggenmast gehesen (de overige masten blijven leeg).

4.2.1 Nederlandse vlag halfstok

Het halfstok hijsen van de vlag behoort op de volgende wijze te gebeuren: eerst wordt de vlag 'vol' gehesen (d.w.z. tot aan de top), daarna wordt deze langzaam neergehaald totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen, waarna de vlaggenlijn wordt vastgebonden; de vlag wordt niet opgebonden, zoals bij 'vol' vlaggen. Bij het neerhalen van de halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam opnieuw 'vol' gehesen en dan langzaam neergehaald.

4.2.2 Buitenlandse vlag halfstok

We kunnen niet vanuit de gemeente een vlag van een ander land op eigen initiatief halfstok hangen. Alleen op uitdrukkelijk verzoek vanuit het land zelf.

5 Uitvoering van het vlagprotocol

5.1 Volgorde vlaggen

Er zijn 3 masten voor het gemeentehuis. Links is aan de kant van de parkeerplaats. Rechts is aan de kant van het gebouw. Midden, spreekt voor zich (perspectief kijker: zicht op de weg N472).

Standaard hangen de 3 gemeentevlaggen op de masten. Als er andere vlaggen worden gehesen, gelden onderstaande uitgangspunten.

  • Middelste mast: op de middelste mast wordt de nationale vlag gehesen;

  • Linker mast: op de linker mast wordt de vlag van de provincie Zuid-Holland gehesen;

  • Rechter mast: op de rechter mast kan de vlag van de gemeente zelf worden gehesen, meestal de gemeente logo vlag. In uitzonderlijke gevallen de gemeente wapen vlag.

  • Samenvattend van links naar rechts: provincie vlag (Zuid-Holland), Nederlandse vlag, gemeente vlag.

5.2 Eisen vlag hijsen

Het vlagprotocol wordt strikt nageleefd door alle gemeentelijke organisaties. Het correct hijsen, neerhalen (of strijken) en behandelen van de vlag dient met zorg en respect te gebeuren.

Conform de geldende protocollen:

  • Een vlag mag nooit de grond raken;

  • Een vlag mag nooit voor commerciële doeleinden worden gebruikt;

  • De landen vlag en de provincievlag mogen alleen hangen tussen zonsopkomst en zonsondergang (tenzij ’s nachts aangelicht maar dat is bij het gemeentehuis van Lansingerland niet het geval). De gemeente logo vlag kan wel dag en nacht blijven hangen.

  • Alle vlaggen hebben dezelfde afmetingen. Bij slijtage dient de vlag vervangen te worden.

6 Verantwoordelijkheid

De burgemeester is eindverantwoordelijk voor de uitvoering en actualisatie van het vlagprotocol. Bij afwijken van het vlagprotocol vindt altijd afstemming met de (loco-)burgemeester plaats. De burgemeester neemt uiteindelijk het besluit.

7 Communicatie en informatie

Als er anders gevlagd wordt dan de 3 gemeentevlaggen, communiceren we via onze kanalen. Op de gemeentelijke website is daarnaast informatie te vinden over dit vlagprotocol met verwijzing naar de vlaginstructie van de rijksoverheid.

Ondertekening