Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR727320
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR727320/1
Beleidsregel uitgebreide procedure bij afwijkingen van het omgevingsplan van de gemeente Laarbeek 2024
Geldend van 23-11-2024 t/m heden
Intitulé
Beleidsregel uitgebreide procedure bij afwijkingen van het omgevingsplan van de gemeente Laarbeek 2024Besluit van: Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Laarbeek tot vaststelling van een beleidsregel: Uitgebreide procedure bij afwijkingen van het omgevingsplan voor de uitvoering van artikel 16.65, vierde lid, van de Omgevingswet,
gelezen het voorstel van 15 oktober 2024;
overwegende dat,
Het gewenst is om een beleidsregel vast te stellen omtrent de uitleg van de volgende wettelijke voorschriften: artikel 16.65, vierde lid, van de Omgevingswet
Omdat initiatiefnemers graag vooraf willen kunnen weten welke voorbereidingsprocedure in beginsel van toepassing verklaard zal worden op een aanvraag omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA)
Gelet op de artikelen 4:81, eerste lid, 4:83 en 1:3, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht;
Artikel 16:65, vierde lid, van de Omgevingswet
Besluit vast te stellen de volgende beleidsregel:
Beleidsregel uitgebreide procedure bij afwijkingen van het omgevingsplan van de gemeente Laarbeek 2024
Artikel 1 Van toepassing verklaren uitgebreide procedure
Het college verklaart de uitgebreide procedure in beginsel niet van toepassing op aanvragen omgevingsvergunning waarbij wordt afgeweken van het omgevingsplan, anders dan
- a.
wanneer op basis van hogere regelgeving de uitgebreide procedure verplicht is, en
- b.
de aanvragen waar het adviesrecht van de gemeenteraad in de zin van artikel 16.15a, onder b Omgevingswet op van toepassing is verklaard aangezien dit categorieën van activiteiten zijn die aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving en waartegen naar verwachting verschillende belanghebbenden bedenkingen zullen hebben, en
- c.
de behandelend vergunningverlener van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant - na afstemming met de gemeente - inschat dat in een specifieke situatie beter kan worden gewerkt met een ontwerpbesluit en inzagetermijn wegens de mogelijk aanzienlijke gevolgen van de aangevraagde activiteit voor de fysieke leefomgeving en de bedenkingen die naar verwachting verschillende belanghebbenden zullen hebben.
Artikel 2 Mandaat
Het college verleent aan de navolgende medewerkers mandaat voor het nemen van het besluit en de uitvoering van het bedoelde in het eerste artikel:
- a.
Medewerkers van de gemeente Laarbeek
- b.
Vergunningverleners van de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant
Artikel 3 Inwerkingtreding en citeertitel
-
1. Deze beleidsregel treedt de dag na bekendmaking in werking.
-
2. Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel uitgebreide procedure bij afwijkingen van het omgevingsplan van de gemeente Laarbeek 2024.
Ondertekening
Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Laarbeek. In de vergadering van: 15 oktober 2024.
Het college van burgemeester en wethouders,
de gemeentesecretaris van Laarbeek
J.W.M. van de Ven
de burgemeester van Laarbeek
Y.C.M.G. de Boer
Toelichting
Aanleiding
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Hierdoor is ten aanzien van aanvragen omgevingsvergunningen voor buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (BOPA’s) niet meer dwingend wettelijk voorgeschreven of die door middel van de reguliere procedure worden afgehandeld of dat de uitgebreide procedure van toepassing is.
In beginsel doorlopen onder de Omgevingswet alle aanvragen om omgevingsvergunning de reguliere procedure van 8 weken, ook als afgeweken wordt van het omgevingsplan. Alleen wanneer het bevoegd gezag expliciet de uitgebreide procedure van toepassing verklaart op een aanvraag, geldt de uitgebreide procedure. Op grond van artikel 16.65, vierde lid van de Omgevingswet kan het bevoegd gezag de uitgebreide procedure van toepassing verklaren als:
- •
een activiteit aanzienlijke gevolgen heeft of kan hebben voor de fysieke leefomgeving, en
- •
wanneer naar verwachting verschillende belanghebbenden bedenkingen zullen hebben tegen de aanvraag.
Het bevoegd gezag van een aanvraag omgevingsvergunning die (mede) op een BOPA heeft een discretionaire bevoegdheid gekregen om zelf te bepalen of de uitgebreide procedure van toepassing wordt verklaard of niet. Met deze beleidsregel wordt vooraf duidelijkheid gegeven in welke situaties (namens) het college van burgemeester en wethouders gebruik gemaakt zal worden van deze bevoegdheid.
Hoofdregel: reguliere voorbereidingsprocedure
Een van de uitgangspunten van de Omgevingswet is dat procedures sneller doorlopen worden. Door alleen de uitgebreide procedure van toepassing te verklaren wanneer dit echt nodig is, wordt bijgedragen aan de beoogde procedureversnelling.
Uitzondering: uitgebreide procedure
De uitgebreide procedure kan alleen van toepassing verklaard worden wanneer er sprake is van een activiteit die aanzienlijke gevolgen heeft of kan hebben voor de fysieke leefomgeving en wanneer naar verwachting verschillende belanghebbenden bedenkingen zullen hebben
De gemeenteraad van gemeente Laarbeek heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid op grond van art. 16.15a, onder b, van de Omgevingswet om een adviesrecht van toepassing te verklaren op categorieën van activiteiten. Deze lijst met categorieën (zie onderaan deze toelichting) is opgebouwd op basis van alle activiteiten waarvan de gemeenteraad verwacht dat ze mogelijk aanzienlijke gevolgen zullen hebben voor de fysieke leefomgeving en er naar verwachting verschillende belanghebbenden bedenkingen zullen hebben. De langere behandelingstermijn van de uitgebreide voorbereidingsprocedure biedt de raad de tijd om een gedegen advies uit te kunnen te brengen.
In uitzonderlijke situaties kan het voorkomen dat het adviesrecht van de gemeenteraad niet van toepassing is op een aanvraag omgevingsvergunning die (mede) ziet op een BOPA, maar het wel opportuun is om de uitgebreide procedure van toepassing te verklaren wegens de mogelijk aanzienlijke gevolgen voor de fysieke leefomgeving en de naar verwachting verschillende belanghebbenden bedenkingen zullen hebben. In dat geval biedt deze beleidsregel de ruimte aan de behandelend vergunningverlener om – na afstemming met de gemeente via principeverzoeken - de uitgebreide procedure alsnog van toepassing te verklaren.
Altijd initiatiefnemer horen vóór de uitgebreide procedure van toepassing verklaard wordt
Op grond van artikel 16.65, vijfde lid, van de Omgevingswet kan de uitgebreide procedure pas van toepassing verklaard worden nadat de aanvrager in de gelegenheid gesteld is zienswijzen daarover naar voren te brengen.
Dit betekent niet dat de uitgebreide procedure alleen met instemming van de aanvrager van toepassing verklaard kan worden. Dit betekent wel dat deze beleidsregel géén categoriaal besluit bevat waarmee vooraf de uitgebreide procedure van toepassing is verklaard. De uitgebreide procedure is pas van toepassing nadat dit ten aanzien van een individuele aanvraag omgevingsvergunning is besloten. Dit besluit wordt genomen in een procedurebesluit dat qua juridische status hetzelfde is als het verlengingsbesluit waarmee een beslistermijn verlengd wordt. Dit procedurebesluit dient een motivering te bevatten waarin verwezen wordt naar de manier waarop de aanvrager gehoord is en eventuele zienswijzen die daarbij zijn ingebracht.
Adviesrecht gemeenteraad
In het ‘besluit van de gemeenteraad van 21 december 2023 betreffende adviesrecht bij afwijkingen van het omgevingsplan’ is het adviesrecht van de gemeenteraad van toepassing verklaard op aanvragen omgevingsvergunning waarbij wordt afgeweken van het omgevingsplan, waarbij,
- a.
wordt afgeweken van door de gemeenteraad vastgestelde beleidskaders, of
- b.
het een m.e.r.-plichtige activiteit betreft, of
- c.
bestaand groen wordt omgezet naar bebouwing, of
- d.
twaalf of meer woningen worden toegestaan binnen de bebouwde kom, of
- e.
twee of meer woningen worden toegestaan in het buitengebied,
- f.
twee of meer bedrijfswoningen worden toegestaan, of
- g.
huisvesting van arbeidsmigranten wordt toegestaan, of
- h.
huisvesting van asielzoekers wordt toegestaan, of
- i.
twee of meer tijdelijke woningen worden toegestaan, of
- j.
een andere bijzondere woonvorm wordt toegestaan, of
- k.
een zorgboerderij wordt toegestaan, of
- l.
een nieuwe horecalocatie wordt toegestaan op een locatie die niet de bestemming of aanduiding ‘centrum’ heeft in het omgevingsplan, of
- m.
een ander gebruik van een kas dan glastuinbouw wordt toegestaan, of
- n.
een maatschappelijke voorziening wordt toegestaan, of
- o.
een sportvoorziening wordt toegestaan, of
- p.
een dierenpension wordt toegestaan, of
- q.
een nieuw tuincentrum wordt toegestaan, of
- r.
een militaire activiteit wordt toegestaan, of
- s.
een grootschalig evenement wordt toegestaan, of
- t.
een seksinrichting wordt toegestaan, of
- u.
een installatie ten behoeve van telecommunicatie wordt toegestaan, of
- v.
een rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt toegestaan, of
- w.
een weg gewijzigd wordt, of
- x.
een windturbine met een wiekas van meer dan 5 meter hoog wordt toegestaan, of
- y.
een zonnepark wordt toegestaan, of
- z.
het college van burgemeester en wethouders inschat dat het activiteiten betreft met mogelijk aanzienlijke gevolgen voor de fysieke leefomgeving, of activiteiten waartegen naar verwachting verschillende belanghebbenden bedenkingen zullen hebben.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl