Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR727254
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR727254/1
Subsidieregeling verduurzaming buitensportaccommodaties
Geldend van 22-11-2024 t/m heden
Intitulé
Subsidieregeling verduurzaming buitensportaccommodatiesHet college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gennep
- Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Gennep d.d. 5 november 2024;
- Gelezen de unaniem aangenomen motie 594865 ‘Ondersteuning verenigingen en maatschappelijke organisaties’
- Gelet op de ambitie uit het collegeprogramma 2022-2026 van de gemeente Gennep om sportverenigingen ondersteuning te bieden in tijden van stijgende energiekosten;
- Gelet op het gegeven dat de buitensportaccommodaties geprivatiseerd zijn en voor verduurzaming hiervan vanuit juridisch perspectief daarom een subsidieregeling wenselijk is;
- Gelet op de samenwerking die Gemeente Gennep is aangegaan met het door de Rijksoverheid voorgedragen platform Sport NL Groen.
Artikel 1. Begripsomschrijvingen
- a.
Aanvrager: een buitensportvereniging zoals nader omschreven in artikel 2, die een aanvraag voor een subsidie verduurzaming buitensportaccommodaties doet.
- b.
Buitensportvereniging: een volledige rechtspersoonlijkheid bezittende vereniging zonder winstoogmerk, statutair gevestigd in de gemeente Gennep en aangesloten bij een door de NOC*NCF erkende sportbond, met de doelstelling het zonder winstoogmerk organiseren, initiëren en/of stimuleren van sportactiviteiten in de buitenlucht.
- c.
College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gennep.
- d.
Maatregelen: maatregelen en voorzieningen zoals bedoeld in artikel 3 lid 2.
- e.
Werkelijke kosten: de kosten van materialen en werkzaamheden voor zover noodzakelijk voor het treffen van verduurzamingsmaatregelen.
- f.
Energiebesparingsrapport; een energierapport dat voorafgaand aan het uitvoeren, plaatsen of aanbrengen van één of meer van de in artikel 3, lid 5 genoemde maatregelen kan worden opgesteld door een daartoe gecertificeerd bedrijf of een energiecoach via Sport NL Groen.
- g.
Buitensportaccommodatie: gebouwen en installaties behorende bij een buitensportvereniging.
- h.
Toekomstbestendig: mate waarin een vereniging aantoonbaar kan maken met het oog op toekomstige ontwikkelingen in haar huidige of versterkte vorm te kunnen blijven voortbestaan, ten minste gedurende de periode waarin de gesubsidieerde maatregelen zich terugverdienen.
Artikel 2. Doelgroep
Deze subsidieregeling is van toepassing op:
- 1.
Buitensportverenigingen met een geprivatiseerde accommodatie, gevestigd in de gemeente Gennep, bestaande uit minimaal 100 actief spelende leden en waarover binnen zowel vereniging als gemeente geen twijfels zijn over de toekomstbestendigheid op de huidige locatie.
- 2.
Buitensportverenigingen of andere maatschappelijke partijen die zich vestigen op een van de sportaccommodaties die de gemeente beschouwt als toekomstbestendig.
Artikel 3. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen/Toepassingsbereik
- 1.
De subsidieregeling is van toepassing op bestaande, uit te breiden of te realiseren sportaccommodaties gelegen in de gemeente Gennep
- 2.
De subsidieregeling heeft betrekking op de uitvoering van een of meerdere maatregelen ter besparing van energie, reductie van het fossiel energiegebruik en verbetering van het binnenklimaat van buitensportaccommodaties.
- 3.
Indien het te realiseren of uitbreiding van bestaande accommodaties betreft, komen die verduurzamingsmaatregelen in aanmerking voor subsidiëring die aanvullend op de geldende bouwnorm worden getroffen.
- 4.
In aanmerking voor subsidiëring komen die maatregelen die aanbevolen zijn door een geaccrediteerd energieadviesbureau op basis van een EnergiePrestatieAdvies (EPA) of ander energiebesparingsonderzoek waaruit blijkt tot welke energiereductie de maatregelen leiden. De subsidieregeling mag ook aangewend worden voor de financiering van dit onderzoek.
- 5.
Uitgangspunt is dat de accommodatie gedurende de terugverdienperiode van de gedane investering haar huidige functie blijft behouden.
- 6.
De verduurzamingsmaatregelen worden uitgevoerd door een gevestigd installatie- of aannemersbedrijf. In afstemming met de gemeente kan de vereniging ook zelf bijdragen aan de werkzaamheden, waarbij alleen materiaalkosten subsidiabel zijn.
Artikel 4. Budget en verdeling
- 1.
De subsidie bedraagt maximaal 90% van de kosten voor de uitvoering,
- 2.
Het gemeentelijk subsidieplafond bedraagt € 208.000,- en dit is bedoeld voor alle aanvragen die binnen de termijn worden ingediend. Wordt dit subsidieplafond bereikt met de aanvragen dan besluit de gemeente over de verdeling.
- 3.
Aanvragen worden in behandeling genomen zolang de aanvraagtermijn open staat.
- 4.
De subsidie kan gebruikt worden om lopende duurzaamheidsleningen af te lossen.
- 5.
De subsidie kan gecombineerd worden met andere, landelijke of provinciale subsidies. Daar waar dit ten gunste komt van zowel het gemeentelijk als het verenigingsdeel, wordt verwacht dat de vereniging hier gebruik van maakt. In dat geval heeft de vereniging recht op 90% van het resterende investeringsbedrag.
Artikel 5. Looptijd
- 1.
Deze regels treden in werking op de eerste dag na de besluitvorming door het College van B&W.
- 2.
De aanvraagtermijn loopt tot en met 31 december 2026.
Artikel 6. Aanvraagprocedure
- 1.
In geval van twijfel over de toepasbaarheid van artikel 2, 3.1 en/of 3.5 kan voorafgaand aan het indienen van de subsidieaanvraag een voorbespreking plaatsvinden met de gemeente. De uitkomst van deze voorbespreking wordt meegewogen in het toekenningsbesluit.
- 2.
Subsidieaanvragen worden schriftelijk bij het college ingediend. De aanvraag bevat ten minste
- a.
Naam, adres, mailadres en telefoonnummer van de aanvrager.
- b.
Adres van het gebouw/terrein als dat afwijkt van bovenstaande.
- c.
Het rekeningnummer van aanvrager
- d.
Een energiebesparingsrapport waaruit:
- a.
- i.
blijkt tot welke energiereductie en/of CO2-reductie de maatregelen leiden.
- ii.
verder blijkt dat bij het nemen van de maatregelen sprake is van een sluitende businesscase.
- e.
De te treffen verduurzamingsmaatregelen waarvoor subsidie wordt aangevraagd.
- f.
De werkelijke kosten van het treffen van de maatregelen alsmede een financiële onderbouwing van deze opgave, bijvoorbeeld via offerte(s).
- g.
Een planning van de uitvoering van de werkzaamheden.
- h.
Een verklaring dat, indien voor een maatregel een vergunningsplicht is, hieraan voldaan is.
- i.
Een uittreksel van de Kamer van Koophandel van de aanvrager.
- j.
Een bestuursbesluit van de betreffende vereniging voor het doen van deze aanvraag, niet ouder dan zes maanden, waarin het besluit is genomen tot de voorgenomen investeringen voor het treffen van de verduurzamingsmaatregelen.
- k.
Ondertekening van een ondertekeningbevoegd bestuurslid.
- l.
Een toelichting op het toekomstperspectief van de vereniging waaruit blijkt dat de vereniging in aanmerking zou moeten komen voor deze subsidie.
- e.
- 3.
Het college bevestigt de ontvangst van de aanvraag binnen twee weken.
- 4.
Indien de aanvraag onvolledig is, stelt het college de aanvrager in de gelegenheid de aanvraag binnen een nader gestelde termijn te completeren.
- 5.
De datum waarop de complete aanvraag wordt ingediend geldt als de datum van binnenkomst.
- 6.
Het college neemt doorlopend maar uiterlijk 1 maart 2027 een beslissing en deelt die middels een toewijzings- of afwijzingsbesluit mee aan de aanvrager.
- 7.
Op deze subsidieregeling is de Algemene Subsidie Verordening van de gemeente Gennep van toepassing.
Artikel 7. Uitsluitingsgronden
- 1.
De gemeente behoudt zich het recht voor het subsidiebedrag geheel of gedeeltelijk terug te vorderen:
- a.
Indien de maatregelen waarvoor subsidie is aangevraagd een jaar na toekenning nog niet of slechts gedeeltelijk zijn uitgevoerd.
- b.
Indien de maatregelen niet conform de ingediende bescheiden als bedoeld onder artikel 6 zijn uitgevoerd.
- a.
- 2.
Vanwege een lopend onderzoek naar mogelijke clustering van buitensportaccommodaties wordt de behandeling van reeds ingediende en mogelijke nieuwe aanvragen uitgesteld tot er duidelijkheid is over de toekomst van de betreffende accommodatie.
Artikel 8. Hardheidsclausule
- 1.
Mochten er omstandigheden zijn die redelijkerwijs vragen om verlenging van de aanvraag- en/of beslissingstermijn dan heeft de gemeente de mogelijkheid om deze termijn te verlengen.
- 2.
Mocht een vereniging met minder dan 100 leden voldoende aannemelijk kunnen maken dat de vereniging ook op lange termijn in haar huidige vorm zal blijven voortbestaan, dan heeft de gemeente de mogelijkheid een uitzondering te maken op in artikel 2 gestelde ondergrens van 100 leden.
Ondertekening
Aldus besloten in de vergadering van 5 november 2024.
Burgemeester en wethouders van Gennep,
De secretaris, Bart Teunissen
De burgemeester, Hans Teunissen
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl