Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR727232
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR727232/1
Verordening logiesbelasting cruiseschepen 2025
Geldend van 01-01-2025 t/m heden
Intitulé
Verordening logiesbelasting cruiseschepen 2025De Raad van de gemeente Rotterdam,
gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 17 september 2024
(raadsvoorstel nr. 24bb006323/24bo007085); 24bb006341;
gelet op de artikelen 216, 224 en 237, vijfde lid, van de Gemeentewet;
overwegende dat:
de heffing en invordering van logiesbelasting bij cruiseschepen bij verordening worden geregeld;
besluit:
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze verordening en daarop rustende bepalingen wordt verstaan onder:
- -
cruiseschip: zeeschip of binnenschip, dat bestemd is of gebruikt wordt voor het bedrijfsmatig vervoer van passagiers over zeewegen dan wel binnenvaarwegen, die om toeristische redenen, hoofdzakelijk gelegen in de zee- of rivierreis zelf, deelnemen aan die zee- of rivierreis;
- -
nacht: het tijdvak van 21.00 uur tot 6.00 uur de volgende kalenderdag waarbij het cruiseschip ten minste 4 uur aaneengesloten binnen dat tijdvak is afgemeerd;
- -
passagier: persoon, niet zijnde bemanningslid, die tegen een vergoeding in welke vorm dan ook aan boord van een cruiseschip verblijft en die niet als ingezetene met een adres in de gemeente Rotterdam in de basisregistratie personen is ingeschreven.
Artikel 2 Aard van de belasting en belastbaar feit
Onder de naam logiesbelasting cruiseschepen wordt een directe belasting geheven voor het houden van verblijf in de nacht door passagiers op een cruiseschip tegen een vergoeding in welke vorm dan ook.
Artikel 3 Vrijstellingen
De belasting wordt niet geheven voor het verblijf van passagiers die op het moment van ligplaats nemen van het cruiseschip nog niet de leeftijd van vier jaren hebben bereikt.
Artikel 4 Belastingplicht
-
1. Belastingplichtig is degene die gelegenheid biedt tot verblijf als bedoeld in artikel 2.
-
2. De belastingplichtige is bevoegd de belasting als zodanig te verhalen op degene die verblijf houdt als bedoeld in artikel 2.
-
3. Als er geen persoon is aan te wijzen die gelegenheid biedt tot verblijf, is degene belastingplichtig die verblijf houdt als bedoeld in artikel 2.
Artikel 5 Maatstaf van heffing
De belasting wordt berekend naar het aantal nachten dat passagiers verblijf houden binnen de gemeente Rotterdam.
Artikel 6 Belastingtarieven
Het tarief van de belasting bedraagt € 5,90 per passagier per nacht.
Artikel 7 Belastingtijdvak
Het belastingtijdvak is gelijk aan het kalenderkwartaal.
Artikel 8 Wijze van heffing
De belasting wordt geheven bij wege van aanslag.
Artikel 9 Termijn van betaling
-
1. In afwijking van artikel 9, eerste lid, van de Invorderingswet 1990, wordt de aanslag betaald in één termijn welke 30 dagen na de dagtekening van het aanslagbiljet vervalt.
-
2. Met betrekking tot een ingevolge artikel 2, tweede lid, onderdeel c, van de Invorderingswet 1990, met een belastingaanslag gelijkgestelde beschikking inzake een bestuurlijke boete is het eerste lid van overeenkomstige toepassing, voor zover deze gelijktijdig wordt opgelegd met de vaststelling van de aanslag.
Artikel 10 Kwijtschelding
Van deze belasting wordt geen kwijtschelding verleend.
Artikel 11 Aanmeldingsplicht
De belastingplichtige, bedoeld in artikel 3, eerste lid, is gehouden, voordat hij voor de eerste maal gelegenheid tot verblijf in de nacht verschaft, zulks schriftelijk te melden aan de gemeenteambtenaren, als bedoeld in artikel 231, tweede lid, onderdelen b en d, van de Gemeentewet.
Artikel 12 Aangifte
-
1. In afwijking van artikel 237, eerste lid, van de Gemeentewet wordt de belastingplichtige uitgenodigd tot het doen van aangifte door het uitreiken, toezenden of elektronisch verzenden van een aangiftebrief waaruit de wijze van het doen van elektronische aangifte, een omschrijving van de gevraagde gegevens of bescheiden en de termijn waarbinnen aangifte wordt gedaan, blijkt.
-
2. In afwijking van het eerste lid kan de heffingsambtenaar de benodigde informatie uit gemeentelijke en externe systemen raadplegen, om de aanslag op te leggen.
-
3. De heffingsambtenaar kan op schriftelijk verzoek uitstel van het doen van aangifte verlenen.
Artikel 13 Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2025.
Artikel 14 Citeertitel
Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening logiesbelasting cruiseschepen 2025.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 7 en 12 november 2024.
De griffier,
I.C.M. Broeders
De voorzitter,
C.J. Schouten
Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl
Toelichting op de Verordening logiesbelasting cruiseschepen 2025
Algemeen
Art. 224 Gemeentewet maakt het mogelijk om een logiesbelasting (ook wel toeristenbelasting genoemd) te heffen voor het houden van verblijf door niet-ingezetenen. In Rotterdam wordt deze belasting logiesbelasting genoemd. Het gaat hier om een algemene belasting waarvan de opbrengsten toevloeien aan de algemene middelen van de gemeente.
Met de keuze voor overnachtingen tegen een vergoeding in welke vorm ook, sluit de verordening aan bij een in de praktijk bestaand afrekenmoment. Degene die gelegenheid biedt tot overnachting zal immers ervoor zorgdragen dat hij de afgesproken vergoeding ontvangt.
In het coalitieakkoord 2022-2026 is door het college vastgelegd dat ook passagiers van cruiseschepen logiesbelasting moeten gaan betalen, Daarmee dragen zij ook bij aan het aantrekkelijk maken en houden van de stad voor inwoners, ondernemers en toeristen.
Artikelsgewijs
Artikel 4 Belastingplicht
Belastingplichtig is degene die gelegenheid biedt tot verblijf met overnachting door passagiers op cruiseschepen. Dit is in beginsel de organisatie, maatschappij of rederij die eigenaar is van het rivier- of cruiseschip.
Artikel 8 Wijze van heffing
De logiesbelasting cruiseschepen wordt bij wege van aanslag geheven. Doordat de belastingschuld pas aan het einde van het kwartaal kan worden vastgesteld, wordt de aanslag over het algemeen in het volgende kwartaal opgelegd.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl