Rechtspositieregeling voor de Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand gemeente Molenlanden 2024

Geldend van 15-10-2024 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2024

Intitulé

Rechtspositieregeling voor de Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand gemeente Molenlanden 2024

Burgemeester en wethouders van de gemeente Molenlanden,

gelet op het reglement houdende bepalingen ten aanzien van de ambtenaren van de burgerlijke stand, de buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand en de openstelling van het bureau van de burgerlijke stand, kortweg ‘het Reglement Burgerlijke Stand Molenlanden 2024’ genoemd, zoals vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 24 juni 2024,

BESLUITEN:

vast te stellen de navolgende regeling:

Rechtspositieregeling voor de Buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand van de gemeente Molenlanden

Artikel 1 Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan:

  • a.

    Babs: de Buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand als bedoeld in artikel 1:16 van het Burgerlijk Wetboek en het Reglement op de burgerlijke stand met uitzondering van de Babs voor 1 dag die eenmalig wordt ingezet als buitengewoon ambtenaar en daartoe voor 1 dag wordt aangewezen.

  • b.

    Cao Gemeenten: de Collectieve arbeidsovereenkomst van de sector gemeenten.

Artikel 2 Arbeidsrelatie

  • 1.

    Met de Babs wordt één van de volgende overeenkomsten gesloten:

    • a.

      een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd

    • b.

      een arbeidsovereenkomst met een vaste urenomvang.

  • 2.

    Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt van rechtswege.

  • 3.

    De werkgever en de werknemer gaan de in lid 1 genoemde overeenkomst schriftelijk aan.

  • 4.

    Elke 5 jaar vindt er een evaluatie plaats met de Babs over de werkzaamheden als Babs. Dit gebeurt door middel van een enquête of een gesprek.

Artikel 3 Salaris

  • 1.

    De Babs ontvangt een salaris per voltrokken huwelijk of geregistreerd partnerschap gelijk aan vijfmaal het uurloon behorende bij de hoogste periodiek van salarisschaal 8 van de Cao Gemeenten.

  • 2.

    Bij een voltrokken huwelijk of geregistreerd partnerschap na 16:00 uur of in het weekend, ontvangt de Babs een salaris gelijk aan zesmaal het uurloon behorende bij de hoogste periodiek van salarisschaal 8 van de Cao Gemeenten.

  • 3.

    Het salaris wordt vermeerderd met 8% vakantietoelage, 7,55% eindejaarsuitkering en 8,6% ter compensatie van het recht op vakantie.

  • 4.

    Indien de Babs met een vaste urenomvang op jaarbasis meer uren werkt dan is overeengekomen, worden deze uren uitbetaald.

Artikel 4 Reiskosten

De Babs krijgt een kilometervergoeding van het fiscale maximale bedrag wat per kilometer mag worden uitbetaald. De berekening vindt plaats op basis van de snelste route van Google maps van zijn woonadres naar het adres waar het huwelijk of geregistreerd partnerschap voltrokken wordt. Daarnaast kan de Babs eenmalig reiskosten declareren van zijn/haar woonadres naar het adres waar een kennismakingsgesprek met het aanstaand bruidspaar/partners plaatsvindt.

Artikel 5 Aanspraken bij ziekte

  • 1.

    Bij ziekte van de Babs die de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt zijn de artikelen 7.1, 7.3 en 7.4 van de Cao Gemeenten van overeenkomstige toepassing.

  • 2.

    Voor toepassing van dit artikel wordt onder salaris verstaan: het gemiddelde van het totaal aan vergoedingen bedoeld in artikel 3, over de 12 maanden onmiddellijk voorafgaande aan de eerste dag van ongeschiktheid van de buitengewoon ambtenaar. Voor zover het dienstverband van de ambtenaar op deze datum nog geen 12 maanden heeft geduurd, wordt gerekend met het bedrag dat hem gemiddeld per maand is toegekend over de periode waarin hij in dienst is.

  • 3.

    Voor de toepassing van dit artikel wordt onder de eerste dag van ongeschiktheid van de Babs met een oproepovereenkomst verstaan: de dag waarop de ambtenaar is aangewezen om een huwelijk of geregistreerd partnerschap te voltrekken, waarvoor hij wegens ziekte is verhinderd.

  • 4.

    Het college kan nadere regels stellen.

Artikel 6 Ontslag en schorsing

  • 1.

    Ontslag kan worden verleend overeenkomstig de artikelen 7:672 BW (op verzoek), 2.10 Cao Gemeenten (wegens AOW-gerechtigde leeftijd), UWV-beleidsregels (wegens reorganisatie), 7.670 BW (wegens arbeidsongeschiktheid), 7:669 en 7:672 BW (wegens onbekwaamheid of ongeschiktheid), 7:667 en 7:678 (als disciplinaire straf), 7:669 BW (overige ontslaggronden).

  • 2.

    Schorsing van de Babs vindt plaats overeenkomstig artikel 11.4 van de Cao Gemeenten.

Artikel 7 Overige rechten en verplichtingen

  • 1.

    De artikelen 5, 6 en 8 van de Ambtenarenwet, 8.1, 11.2, 11.4 Cao Gemeenten en 7:658, 7.611, 7:660, 7:661 BW, zijn van overeenkomstige toepassing.

  • 2.

    De Babs die de hem opgelegde verplichtingen niet nakomt of zich overigens schuldig maakt aan plichtsverzuim, kan disciplinair worden gestraft, overeenkomstig de artikelen 7:632, 7:661, 7:677 en 7:611 BW.

  • 3.

    De werknemer met een arbeidsovereenkomst bij de werkgever, die tevens Babs is, krijgt voor de buiten reguliere werktijden gesloten huwelijken uitbetaald of kan deze uren compenseren.

Artikel 8

  • 1.

    Deze regeling kan worden aangehaald als de “Rechtspositieregeling voor de Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Molenlanden 2024”.

  • 2.

    Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag dat het college deze definitief heeft vastgesteld en werkt terug tot en met 1 januari 2024.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Molenlanden van 15 oktober 2024.

De secretaris,

M. DoesT

De burgemeester,

T. Segers

Ondertekening

TOELICHTING

De Cao Gemeenten is niet van toepassing op de Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (Babs). Dit is geregeld in artikel 1.2 lid 3 aanhef en onder a van deze Cao. Ook het personeelshandboek geldt niet voor de Babs. De regels en arbeidsvoorwaarden voor de Babs moeten daarom in een afzonderlijke regeling in het Personeelsboek worden opgenomen, Daarin voorziet deze regeling. In deze regeling zijn een aantal onderdelen van de Cao Gemeenten en het Personeelshandboek van toepassing verklaard op de Babs.

Artikel 1 Begripsomschrijving

De Babs wordt aangewezen door het college van burgemeester en wethouders (Burgerlijk Wetboek, Boek 1: artikel 16).

Gemeenten hebben een Reglement burgerlijke stand. Daarin kan geregeld zijn welke aanwijzings-mogelijkheden er zijn. Gemeenteambtenaren, burgemeester, wethouders en leden van de gemeenteraad, kunnen tot onbezoldigd (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand aangewezen worden. Op hen is deze regeling niet van toepassing.

Tot Babs kunnen bovendien anderen, niet werkzaam bij of verbonden aan de gemeente, aangewezen worden. Op hen is deze regeling van toepassing met uitzondering van de Babs voor 1 dag die eenmalig wordt aangewezen als Babs. Doorgaans zijn dit familieleden of vrienden van het bruidspaar.

Doorgaans is de functie van Babs een nevenfunctie, die in omvang sterk kan variëren.

Artikel 2 Arbeidsrelatie

Er zijn drie mogelijkheden om met de Babs een arbeidsrelatie aan te gaan. Deze worden vastgelegd in een overeenkomst. De mogelijkheden zijn:

  • a.

    oproepovereenkomst

  • b.

    arbeidsovereenkomst met een vaste urenomvang;

Voor welke overeenkomst wordt gekozen is afhankelijk van de individuele situatie.

Oproepovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht

Bij een oproepovereenkomst is het aantal uren dat de Babs gaat werken niet vooraf vastgelegd. De Babs wordt opgeroepen voor een huwelijk en wordt achteraf betaald. De voorbereidingstijd en de huwelijkssluiting worden gezien als 1 oproep.

De oproepovereenkomst is geregeld in artikel 7:628a van het Burgerlijk wetboek. Voor de Babs betekent dit onder meer dat:

  • de werkgever minimaal 5 uur loon per dienst moet betalen, ook als de Babs minder werkt;

  • de werkgever de oproep minimaal vier dagen van tevoren bekend moet maken aan de Babs;

  • de Babs is niet verplicht om aan de oproep om arbeid te verrichten gehoor te geven als de werkgever de tijdstippen waarop de arbeid verricht moet worden niet ten minste vier dagen van tevoren schriftelijk of elektronisch aan de werknemer bekend heeft gemaakt.

Verder moet de werkgever aan de Babs die op basis van een oproepovereenkomst werkzaam is, na ieder jaar een aanbod doen van een vast urenomvang. Deze uren moeten gelijk zijn aan de gemiddelde gewerkte uren gedurende het voorgaande jaar.

De Babs is niet verplicht om dit aanbod te accepteren. Werkgever en de Babs kunnen afspreken om op de oude (oproep-) voet verder te gaan. Als zij dit afspreken, is het belangrijk dit schriftelijk vast te leggen.

Arbeidsovereenkomst met vaste urenomvang

Bij een arbeidsovereenkomst met een vaste urenvang is de Babs verplicht deze uren te werken en heeft hij/zij recht op maandelijkse uitbetaling van die uren. Het is niet mogelijk om de uren achteraf te betalen. De werkgever en de Babs kunnen wel afspraken maken over een flexibele verdeling van dit aantal uren over het jaar.

De Babs met bijvoorbeeld een vaste urenomvang per maand van 4 uur kan dan de ene maand 0 uren werken en de volgende maand 8 uren.

Als de Babs op jaarbasis meer uren heeft gewerkt dan is overeengekomen, worden deze uren uitbetaald.

De bepalingen uit titel 10 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek zijn van toepassing op de arbeidsovereenkomst met een vaste urenomvang. Dit betekent onder meer dat de Babs ontslagbescherming heeft en recht heeft op de wettelijke vakantiedagen die gelet op de bijzondere situatie van de Babs worden uitbetaald.

De arbeidsovereenkomst is geregeld in artikel de artikelen Boek 7, titel 10, van het Burgerlijk Wetboek.

Ketenregeling

Op de oproepovereenkomst en op de arbeidsovereenkomst met een vaste urenomvang is de ketenregeling van toepassing. Dit betekent dat deze overeenkomsten niet steeds voor bepaalde tijd kunnen worden afgesloten. De werkgever kan in een periode van 36 maanden maximaal 3 overeenkomsten voor bepaalde tijd aangaan met de Babs. Als de termijn van 36 maanden wordt overschreden of meer dan 3 arbeidsovereenkomsten zijn gesloten, is de volgende overeenkomst een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Wanneer er meer dan 6 maanden tussen twee overeenkomsten zit, begint een nieuwe keten te lopen.

Artikel 3Salaris

Het salaris van de Babs met een oproepovereenkomst of arbeidsovereenkomst met vaste urenomvang is gebaseerd op de hoogste periodiek van schaal 8 van de Cao Gemeenten. De Babs ontvangt een vast aantal uren salaris per gesloten huwelijk of geregistreerd partnerschap. De voorbereidingstijd is in dit vaste aantal uren opgenomen. Het aantal uren per huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgenomen in lid 3.

Het salaris wordt per maand uitbetaald samen met 8% vakantietoelage en 7,55% eindejaarsuitkering. Deze percentages vakantietoeslag en eindejaarsuitkering zijn gebaseerd op Cao Gemeenten en worden bij wijziging van de Cao Gemeenten aangepast.

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat een werkgever formeel geen wettelijke vakantiedagen van een werknemer mag afkopen. Per voltrokken huwelijk/geregistreerd partnerschap wordt 0,35 uur vakantie opgebouwd.

Omdat verlofopname praktisch niet past bij een prestatieplicht als een voltrekking van een huwelijk/ geregistreerd partnerschap is er toch voor gekozen om dit vakantieverlof om te rekenen in een vergoeding en dit per voltrekking mee uit te betalen.

Bij de arbeidsovereenkomst met vaste urenomvang ontvangt de Babs het aantal uren salaris dat is opgenomen in zijn arbeidsovereenkomst. Bij de oproepovereenkomst ontvangt de Babs achteraf het salaris over de uren die de Babs is opgeroepen die maand.

Artikel 5 Aanspraken bij ziekte

Dit artikel verklaart de Cao Gemeenten op het punt van doorbetaling van het salaris bij ziekte van toepassing op de Babs die de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt. Achtergrond hiervan is het dwingende karakter van de sociale wetgeving die zieke werknemers (voor zover zij de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt) rechten en plichten toekent. De Ziektewet geeft de werknemer bij ziekte het recht op 104 weken (of zolang als het dienstverband nog duurt) doorbetaling van 70% van de salaris of, indien het salaris op een ander wijze dan naar tijdruimte vastgesteld wordt, het gemiddelde salaris dat betrokkene, wanneer hij niet verhinderd was geweest, gedurende die tijd had kunnen verdienen. De Cao Gemeenten geeft aanspraak op een hoger doorbetalingspercentage dan 70%.

Eerste dag van ongeschiktheid: in het derde lid is bepaald (conform de Ziektewet) welke dag als eerste ziektedag geldt. Een Babs met een oproepovereenkomst krijgt niet direct bij aanvang van het ziekteverzuim salaris doorbetaald, maar pas vanaf het tijdstip dat hij een huwelijk zou sluiten als hij niet ziek was geweest.

De Babs is verplicht zo spoedig mogelijk zijn verhindering tot werken door te geven. Het Ziekteverzuimbeleid en het Gezondheidsbeleid zijn van toepassing verklaard op de Babs.

Naast het recht op doorbetaling van het salaris staat de verplichting van werkgever en werknemer (die de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt) zich in te spannen tot re-integratie in het arbeidsproces.

Artikel 6 Ontslag en schorsing

In dit artikel is een aantal bepalingen uit de Cao Gemeenten van toepassing verklaard op de Babs. Het betreft de artikelen over personeelsbeoordeling/gesprek over functioneren, uniform of dienstkleding, schorsing, infectieziekten en gebruik motorrijtuig.

Artikel 7 Overige rechten en verplichtingen

De artikelen 5, 6 en 8 van de Ambtenarenwet, 8.1, 11.2, 11.4 Cao Gemeenten zijn van overeenkomstige toepassing. Verder is het Nederlands recht van toepassing.