Delegatie- en mandaatbesluit Veiligheidsregio IJsselland

Geldend van 01-01-2025 t/m heden

Intitulé

Delegatie- en mandaatbesluit Veiligheidsregio IJsselland

Het algemeen bestuur, het dagelijks bestuur en de voorzitter van Veiligheidsregio IJsselland, elk voor zover het zijn bevoegdheden betreft;

Overwegingen

  • -

    ­ het geldende Delegatie- en Mandaatbesluit Veiligheidsregio IJsselland is vastgesteld op 13 december 2017 en werkt met ingang van 1 januari 2018.

  • -

    ­ aanpassing is noodzakelijk in verband met nieuwe en wijzigingen in wettelijke bevoegdheden.

  • -

    ­ de wettelijke grondslag ligt in de Wet gemeenschappelijke regelingen (artikelen 33 en 33a) en in de Algemene wet bestuursrecht

BESLUITEN

het Delegatie- en Mandaatbesluit voor Veiligheidsregio IJsselland aan te passen en als volgt opnieuw vast te stellen:

DELEGATIE- EN MANDAATBESLUIT VEILIGHEIDSREGIO IJSSELLAND

Delegatie

Artikel 1

Het algemeen bestuur delegeert aan het dagelijks bestuur de bevoegdheden, opgenomen in tabel 2, onder de hierna en/of in de tabel vermelde beleidsregels.

Artikel 2 Algemene beleidsregels

De uitoefening van de in artikel 1 bedoelde bevoegdheden

  • 1.

    is gericht op de realisering van wettelijk vastgestelde taken en regels en/of van beleidsdoelen, opgenomen in het vastgestelde beleidsplan, en geschiedt met inachtneming van het ter zake geldende recht;

  • 2.

    gebeurt binnen de financiële middelen, zoals beschikbaar gesteld in de vastgestelde programmabegroting en voor zover deze niet zijn uitgeput;

  • 3.

    vindt plaats overeenkomstig vastgesteld of bestaand beleid voor de taken van Veiligheidsregio. IJsselland. Het algemeen bestuur beslist over nieuw beleid als gevolg van nieuwe taken/activiteiten, intensivering van bestaande taken dan wel afbouw en/of stopzetting van taken, dat leidt tot structurele wijzigingen in de regiobegroting (financieel) en/of in de inzet van medewerkers (personeel).

Artikel 3 Voorwaarde

Het dagelijks bestuur rapporteert in elk jaarverslag over de uitoefening van de gedelegeerde bevoegdheden.

Mandaat, volmacht en machtiging

Artikel 4 Verlening mandaat, volmacht en machtiging; ondertekening

  • 1. Het dagelijks bestuur verleent mandaat, machtiging respectievelijk volmacht aan de functionarissen, genoemd in tabel 3, om besluiten te nemen ter uitoefening van de daarbij genoemde bestuurs- en beheersbevoegdheden, het verrichten van daarmee verbonden rechtshandelingen en het verrichten van daarmee samenhangende feitelijke handelingen.

  • 2. De voorzitter verleent mandaat, machtiging respectievelijk volmacht aan de functionarissen, genoemd in tabel 4, om besluiten te nemen ter uitoefening van de daarbij genoemde bestuurs- en beheersbevoegdheden, het verrichten van daarmee verbonden rechtshandelingen en het verrichten van daarmee samenhangende feitelijke handelingen.

  • 3. Het verleende mandaat omvat tevens de bevoegdheid tot ondertekening van de krachtens het mandaat genomen besluiten, tenzij daarvoor een andere functionaris is aangewezen.

  • 4. Documenten die krachtens mandaat worden afgehandeld worden ondertekend met ‘namens het dagelijks bestuur respectievelijk de voorzitter’, gevolgd door de naam en de functie van de gemandateerde.

  • 5. Bij de ondertekening, genoemd in lid 4, is het toepassen van een disclaimer mogelijk binnen de door het dagelijks bestuur te stellen regels. De ondertekening wordt dan aangevuld met: ‘Dit document is digitaal geaccordeerd en vastgesteld en daarom niet onder¬tekend.’

Artikel 5 Algemene beleidsregels, beperkingen en voorwaarden

De uitoefening van het mandaat, de machtiging en de volmacht, bedoeld in artikel 4

  • 1.

    is gericht op de realisering van wettelijk vastgestelde taken en regels en/of van beleidsdoelen, opgenomen in het vastgestelde beleidsplan, en geschiedt met inachtneming van het ter zake geldende recht;

  • 2.

    gebeurt binnen de financiële middelen, zoals beschikbaar gesteld in de vastgestelde programmabegroting en voor zover deze niet zijn uitgeput;

  • 3.

    vindt plaats overeenkomstig vastgesteld of bestaand beleid voor de taken van Veiligheidsregio. IJsselland. Het algemeen bestuur beslist over nieuw beleid als gevolg van nieuwe taken/activiteiten, intensivering van bestaande taken dan wel afbouw en/of stopzetting van taken, dat leidt tot structurele wijzigingen in de regiobegroting (financieel) en/of in de inzet van medewerkers (personeel).

Artikel 6 Vervanging

  • 1. Bij afwezigheid of verhindering van de gemandateerde gaat het mandaat, de machtiging of de volmacht over op zijn plaatsvervanger of, bij gebreke van een functionele plaatsvervanger, op de naast hogere functionaris.

  • 2. Indien de uitoefening van een gemandateerde bevoegdheid de persoon, functie of enig ander belang van de gemandateerde zelf betreft, gaat het mandaat over op de naast hogere functionaris.

Artikel 7 Informatieplicht

  • 1. De gemandateerde stelt het dagelijks bestuur respectievelijk de voorzitter in kennis van in mandaat genomen besluiten waarvan hij moet aannemen dat kennisneming van belang is.

  • 2. Het dagelijks bestuur respectievelijk de voorzitter kunnen zich door de gemandateerde laten informeren over in mandaat genomen besluiten.

Artikel 8 Ondermandaat

  • 1. Verlening van ondermandaat is toegestaan in de gevallen, die in de tabellen 3 en 4 daarvoor zijn aangewezen. De secretaris van de veiligheidsregio ontvangt een exemplaar van besluiten tot verlening van ondermandaat en meldt deze aan het dagelijks bestuur. De verleende (onder)mandaten worden periodiek getoetst, in elk geval bij de vaststelling van het beleidsplan veiligheidsregio.

  • 2. Documenten die krachtens ondermandaat worden afgehandeld worden ondertekend met ‘namens het dagelijks bestuur respectievelijk de voorzitter’, gevolgd door de functie van de gemandateerde, aangevuld met ‘voor deze’, gevolgd door de naam en de functie van de gemandateerde.

Artikel 9 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in de plaats van het Delegatie- en mandaatbesluit 2018 Veiligheidsregio IJsselland en treedt, na de vereiste bekendmaking, in werking op 1 januari 2025. Op die datum vervalt het Delegatie- en mandaatbesluit 2018 Veiligheidsregio IJsselland.

Een op basis van de genoemde delegatie- en mandaatbesluiten genomen besluit of verrichte (rechts)handeling, waarvan is geconstateerd dat sprake is van een onjuiste grondslag, wordt gerapporteerd aan het bestuursorgaan dat respectievelijk de functionaris, die de delegatie, het (onder)mandaat of de machtiging heeft verleend, teneinde de grondslag te herstellen en/of om te voorzien in eventueel andere gevolgen.

Artikel 10 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als ‘Delegatie- en mandaatbesluit 2024 Veiligheidsregio IJsselland’.

Ondertekening

Aldus besloten op 25 september 2024.

P.H. Snijders, voorzitter

A.H. Schreuders, secretaris

Tabel 1: Bevoegdheden, die het algemeen bestuur voor zichzelf houdt

Nr

Bevoegdheid

Grondslag

Toelichting

 

MULTIDISCIPLINAIR

 
 

1

Vaststellen risicoprofiel

Wet vr

Wet vr = Wet veiligheidsregio’s

2

Vaststellen beleidsplan

Wet vr

 

3

Vaststellen crisisplan

Wet vr

 

4

Vaststellen rampbestrijdingsplannen

Wet vr

 

5

Uitvoeren wettelijke meldkamerfunctie

Wet vr

Nieuwe meldkamertaak van de VR’s in de Wet vr. De veilig­heids­regio’s in Oost Nederland voeren hun meldkamerfunctie samen uit en stelden daarvoor bestuurlijke samenwerkings­afspraken vast.

6

Instellen en in stand houden uniforme informatie- en communicatievoorziening

Wet vr

 

7

Afspraken met de minister over de samenwerking bij branden, rampen en crises

Wet vr

 

8

Samenwerkingsafspraken met overheidsinstanties, bedrijven en/of andere rechtspersonen

Wet vr

VRIJ heeft samenwerkingsafspraken met o.a. Politie, Justitie, Rijkswaterstaat, Vitens, energie- en telecommunicatiebedrijven

9

Samenstelling en taken veiligheidsdirectie

GR VRIJ

GR VRIJ = gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio IJsselland

10

Regeling tussen burgemeesters over coördinerend burgemeester

GR VRIJ

 
 

 
 
 

BRANDWEER

 
 

11

Instellen en in stand houden brandweer

Wet vr

 

12

Instemmen met benoeming/ontslag directeur veiligheids­regio/­commandant brandweer

GR VRIJ

Benoeming en ontslag van medewerkers zijn wettelijk een bevoegd­heid van het DB. Bij de directeur en de secretaris van VRIJ en bij de directeur Publieke Gezondheid heeft het AB een instemmingsrecht.

 

 
 
 

GHOR

 
 

13

Instellen en in stand houden GHOR

Wet vr

GHOR = geneeskundige hulpver­lenings­organisatie in de regio

14

Instemmen met benoeming/ontslag directeur publieke gezondheid voor de GHOR

Wet pg

Wet pg = Wet publieke gezondheid. Deze wet schrijft voor, dat het AB van de VR moet instemmen met een voorstel tot benoe­ming aan het AB GGD.

 

 
 
 

GEMEENTEN

 
 

15

Regie op samenwerking en versterking van een uni­for­me multidisciplinaire aanpak op het gebied van bevolkings­zorg

Wet vr en GR VRIJ

Deze taak vloeit voort uit landelijk beleid volgens de Wet Vr’s en is recent opgenomen in de GR VRIJ

 

 
 
 

ALGEMEEN

 
 

16

Samenstellen dagelijks bestuur

Wgr

Wgr = Wet gemeenschappelijke regelingen

17

Instemmen met benoeming/ontslag secretaris veiligheidsregio

GR VRIJ

 

18

Instellen advies- en bestuurscommissies

Wgr

 

19

Vaststellen regels financieel beleid en beheer

Wgr

Dit betreft de financiële verordening en de daarin vereiste nota’s.

20

Vaststellen regels financiële controle

Wgr

Hier gaat het om de controleverordening

21

Vaststellen financiële/beleidsmatige kaders en begroting

Wgr

 

22

Vaststellen jaarverslag en -rekening

Wgr

 

23

Verplichte wijziging taken en bevoegdheden

Wgr

 

24

Betrokken artikel in de GR VRIJ is ingetrokken

25

Deelname aan een gemeenschappelijke regeling

Wgr

 

26

Oprichten van/deelname aan een privaatrechtelijk rechtspersoon

Wgr

 

27

Vaststellen verordeningen

Wgr

 

28

Aanwijzen accountants

Wgr

 

29

Vaststellen regels voor beheer en bewaring documenten

Archiefwet

Het algemeen bestuur moet in een verordening regels geven voor be­heer en bewaring van documenten door het dagelijks bestuur

30

Regelen (gevolgen) toetreding en uittreding gemeenten

Wgr

 

31

Regelen (gevolgen) opheffing regio

Wgr

 

32

Instellen geschillencommissie

Wgr

 

33

Aanwijzen van voorgenomen besluiten die om een zienswijze worden voorgelegd aan de gemeenteraden

Wgr

Nieuwe bevoegdheid volgens gewijzigde Wgr en GR VRIJ

34

Besluit over evaluatie van de gemeenschappelijke regeling of één of meer onderdelen daarvan

Wgr

Nieuwe bevoegdheid volgens gewijzigde Wgr en GR VRIJ

35

Vaststellen van of instemmen met beleid en kaders voor uitoefening van toegekende wettelijke bevoegdheden

Wgr

Voor de bevoegdheden van het bestuur van het openbaar lichaam zijn van overeenkomstige toepassing de regels die bij of krachtens de wet zijn gesteld voor de verdeling van de be­voegd­heden over de gemeen­telijke bestuursorganen. Zie Memorie van toelichting bij de wijziging van de Wgr per 1 januari 2015.

 

 
 

Tabel 2: Bevoegdheden, die het algemeen bestuur overdraagt aan het dagelijks bestuur

Nr

Bevoegdheid

Grondslag

Specifieke beleidsregels

Toelichting

 

MULTIDISCIPLINAIR

 
 
 

1

Inventariseren van risico’s van branden, rampen en crises

Wet vr

 

Verplichte periodieke risicoinventa­risa­tie; basis voor het risicoprofiel

2

Jaarlijks overleggen over de risico’s in de regio met de bij mogelijke rampen en crises in de regio betrokken partijen

Wet vr

 
 

3

Adviseren van het bevoegd gezag over risico’s van branden, rampen en crises

Wet vr

 
 

4

Beheren uitvoering wettelijke meldkamerfunctie

Wet vr

 

Nieuwe meldkamertaak van de VR’s in de Wet vr.

5

Beheren uniforme informatie- en communicatievoorziening

Wet vr

 
 

6

Hanteren van een kwaliteitszorgsysteem

Wet vr

 
 

7

Vaststellen criteria voor grootschalige alarmering

Wet vr

 
 

8

 

Wet vr

 

Dit is geen onderdeel meer van de meldkamertaak VR’s, maar is nu een Politietaak voor de nieuwe meldkamer.

9

Jaarlijks oefenen hoofdstructuur rampen- en crisisbeheersing

Wet vr

 
 

10

Verstrekken van informatie over de rampen en de crises die de regio kunnen treffen, en over de maatregelen die zijn getroffen ter voorkoming en bestrijding of beheersing hiervan

Wet vr

 

Dit is onderdeel van risicocommu­ni­catie

11

Openbaar maken gegevens rampbestrijdingsplannen

Wet vr

 
 
 

 
 
 
 

BRANDWEER

 
 
 

12

Beheren brandweerorganisatie

Wet vr

 
 

13

Adviseren van het college van burgemeester en wethouders over brandweeraangelegenheden

Wet vr

 
 

14

Aanwijzen van inrichtingen als bedrijfsbrandweerplichtig

Wet vr

 

VRIJ heeft enkele bedrijven ver­plicht een bedrijfsbrandweer te hebben.

 

Handhavingsbeleid BRZO- en bedrijfsbrandweerplichtige inrichtingen

Wet vr

 
 

15

Waarschuwen van de bevolking

Wet vr

 

Het crisisplan geeft aan welke functio­narissen wanneer tot waar­schuwing mogen besluiten en met welke midde­len.

16

Verkennen van gevaarlijke stoffen en het verrichten van ontsmetting

Wet vr

 
 

17

Adviseren van andere overheden en organisaties op het gebied van brandpreventie, brandbestrijding en het voorkomen, beperken en bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen

Wet vr

 
 
 

 
 
 
 

GHOR

 
 
 

18

Beheren GHOR-organisatie

Wet vr

 
 

19

Maken van afspraken met de in de regio werkzame instellingen, zorgaanbieders, ambulancevervoerders en diensten

Wet vr

 
 

20

Zorgen voor de coördinatie, aansturing en regie van de geneeskundige hulpverlening

Wet vr

 
 

21

Adviseren van andere overheden en organisaties op het gebied van de geneeskundige hulpverlening

Wet vr

 
 

22

Adviseren van de minister over de vergunning ambulan­cezorg

Wet vr

 
 
 

 
 
 
 

GEMEENTEN

 
 
 

23

Aanwijzen van een functionaris die is belast met de coördinatie van de maatregelen en voorzieningen die de gemeenten treffen met het oog op een ramp of crisis

Wet vr

 

De gemeenten beschikken over een coördinerend functionaris gemeen­ten

24

Coördineren en ondersteunen van gezamenlijke afspraken van gemeenten als kolom

GR VRIJ

 
 

25

Besluiten over activiteiten binnen de kolom van gemeenten om op te treden als één organisatie

GR VRIJ

 
 

26

Uitvoering andere taken voor gemeenten

GR VRIJ

 
 
 

 
 
 
 

ALGEMEEN

 
 
 

27

Vaststellen van uitvoeringsprogramma’s en/of beheer­plannen als uitwerking van het vastgestelde beleidsplan veiligheidsregio

GR VRIJ

 
 

28

Vaststellen van deelprogramma’s en/of productramingen als uitwerking van de vastgestelde programmabegroting

GR VRIJ

 
 

29

Toezending begroting aan gemeenten

GR VRIJ

 
 

30

Vaststellen van projectplannen voor incidentele activiteiten en financiële verplichtingen met een looptijd van maximaal drie jaren

GR VRIJ

 
 

31

Inrichten van de ambtelijke organisatie

GR VRIJ

 

Onderdeel van deze bevoegdheid is het vaststellen van rechtspositie­regels.

32

Beheren van de financiën, de boekhouding en de vermogenswaarden

GR VRIJ

Volgens financiële verorde­ningen

 

33

Uitvoering kostenevaluatie en visitatie

Wet vr

 
 

34

Vaststellen van tarieven, andere dan rechten, voor concrete dienstverlening

GR VRIJ

Volgens financiële verorde­ningen

 

35

Vaststellen van bestuurlijke samenwerkingsafspraken voor het voeren van het dagelijks bestuur

GR VRIJ

 
 

36

Aanwijzen van toezichthoudende ambtenaren

Wet vr en GR VRIJ

 
 

37

Opleggen van een last onder bestuursdwang

Wet vr

 
 

38

Aanschaffen en beheren gemeenschappelijk materieel

Wet vr

Volgens Inkoop- en aanbe­stedingsbeleid

 

39

Aangaan van verplichtingen met personele en/of financiële consequenties

Wet vr en GR VRIJ

Volgens vastgestelde pro­gramma­be­gro­ting en Inkoop- en aanbeste­dings­beleid

 

40

Instellen publicatieblad voor elektronische bekendmaking van besluiten

Wgr

 
 

41

Beheren en bewaren van documenten

Archiefwet

Volgens de verordening van het algemeen bestuur

 

42

Uitoefenen bevoegdheden op grond van de AVG

AVG

 

AVG = Algemene verordening gegevensbescherming

43

Uitoefenen bevoegdheden op grond van de Wet open overheid

Woo

 

Woo = Wet open overheid

 

 
 
 

Tabel 3: verlening mandaat, machtiging of volmacht door het dagelijks bestuur aan functionarissen

Betekenis van de gebruikte begrippen:

  • -

    mandaat = bevoegdheid besluiten te nemen en te ondertekenen;

  • -

    volmacht = bevoegdheid privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten;

  • -

    machtiging = bevoegdheid overige handelingen te verrichten.

Nr

Bevoegdheid

Grondslag

Mandaat, volmacht, machtiging aan

Specifieke beleidsregels/­beperkingen/­voorwaarden

Toelichting

 

MULTIDISCIPLINAIR

 
 
 
 

1

Adviseren van het bevoegd gezag over risico’s van branden, rampen en crises

Wet vr

Commandant Brand­weer/direc­teur Vei­ligheids­regio

Ondermandaat aan:

  • -

    de teamleider

 

2

Handhavingsbesluiten op het gebied van risicobeheersing

Wet vr, Omgevings­wet e.a.

Commandant Brand­weer/direc­teur Vei­ligheids­regio

Met inachtneming van het handhavingsbeleid, zoals vastgesteld door het dage­lijks bestuur

 

3

Beheer meldkamerfunctie

Wet vr

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio

Afspraken over het beheer maken met inachtneming van bestuurlijk vastgesteld beleid en kaders

 
 

 
 
 
 
 

BRANDWEER

 
 
 
 

4

Adviseren van het college van burgemeester en wethouders over de brandweertaak

Wet vr

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio

Ondermandaat aan:

  • -

    de teamleider

 

5

Adviseren van andere overheden en organisaties op het gebied van de brandpreventie, brandbe­strijding en het voorkomen, be­perken en bestrijden van onge­val­len met gevaarlijke stoffen

Wet vr

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio

Ondermandaat aan:

  • -

    de teamleider

 
 
 

 
 
 
 

GHOR

 
 
 
 

6

Adviseren van andere overheden en organisaties op het gebied van de geneeskundige hulpver­lening

Wet vr

Directeur publieke gezondheid

Ondermandaat aan:

  • -

    de teamleider

 
 
 

 
 
 
 

ALGEMEEN

 
 
 
 

7

Aangaan van verplichtingen met personele en/of financiële conse­quenties, met inachtneming van:

  • -

    autorisatie in de door het AB vastgestelde begroting

  • -

    de planning in Investe­rings­plan

  • -

    Inkoop- en aanbestedings­beleid

  • -

    budgethoudersregeling

  • -

    treasurystatuut

GR VRIJ

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio:

  • -

    Verplichtingen tot € 1.000.000

  • -

    Aan­wij­zen mach­ti­­gin­gen­beheer­der eHer­kenning

  • -

    Besluiten over af­wijking van het In­koop- en aan­be­ste­dings­beleid in bijzondere om­stan­digheden in­dien dit op basis van de geldende wet- en regel­geving mogelijk is.

Ondermandaat aan:

  • a.

    verantwoordelijk lid management­team:

    • -

      verplichtingen tot € 500.000

    • -

      aanwijzen crisisfunc­tionarissen vanuit exter­ne organisaties

  • b.

    teamleider:

    • -

      verplichtingen tot € 100.000

  • c.

    machtigingen­beheerder eHer­kenning:

    • -

      machti­ging medewer­kers voor ge­bruik eHer­kenning

  • d.

    treasurymedewerker, met medehandtekening leidinggevende:

    • -

      Uitzetten/aantrek­ken geld

    • -

      Betalingsopdrach­ten geven

    • -

      Bankrekeningen ope­nen

    • -

      Bankcondities afspre­ken

    • -

      Kredietfaciliteiten vaststellen

eHerkenning houdt in, dat mede­wer­kers een machtiging krijgen om namens een bedrijf/organisatie digitaal bij be­paalde dienstverleners in te loggen om bepaalde diensten af te nemen. Per persoon/me­de­werker is een machtiging nodig.

Afwijkingen van het Inkoop- en aanbe­stedingsbeleid zijn in bij­zondere om­standigheden slechts mogelijk en toe­gestaan op basis van een deugdelijk gemotiveerd besluit van de directeur voor zover een en ander op basis van de geldende wet- en regelgeving mo­gelijk is. Bij afwijkingen met een ge­voelig karakter en/of met grote impact op de organisatie besluit de directeur de afwijking voor te leggen aan het dagelijks bestuur.

 

GR VRIJ

Directeur publieke gezondheid binnen het Programma GHOR:

Verplich­tin­gen tot € 1.000.000.

Ondermandaat aan:

  • -

    de teamleider GHOR-bureau: verplich­tingen tot € 100.000.

 

8

Voorbereiding/uitvoering beslis­singen AB

GR VRIJ

N.v.t.

 

N.v.t. = voor deze bevoegdheid wordt geen mandaat, volmacht of machtiging verleend.

9

Vaststelling regels ambtelijke organisatie

GR VRIJ

N.v.t.

 
 

10

Besluiten tot privaatrechtelijke rechtshandelingen met inachtne­ming van:

  • -

    autorisatie in de door het AB vastgestelde begroting

  • -

    gepland in Investeringsplan

  • -

    Inkoop- en aanbestedingsbeleid

  • -

    budgethoudersregeling

  • -

    treasurystatuut

GR VRIJ

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio:

  • -

    Verplichtingen tot € 1.000.000

  • -

    Aan­wij­zen mach­ti­gin­gen­beheer­der eHer­kenning

  • -

    Besluiten over af­wijking van het In­koop- en aan­be­­ste­dings­beleid in bijzon­dere om­stan­dig­heden in­dien dit op basis van de geldende wet- en regel­geving mogelijk is.

Ondermandaat aan:

  • a.

    verantwoordelijk lid management­team:

    • -

      verplichtingen tot € 500.000

  • b.

    teamleider:

    • -

      verplichtin­gen tot € 100.000

  • c.

    machtigingen­beheerder eHer­kenning:

    • -

      machti­ging medewer­kers voor ge­bruik eHerkenning

  • e.

    adviseurs Beheer en Techniek en Vakbe­kwaamheid:

    • -

      verplich­tingen tot € 25.000

eHerkenning houdt in, dat mede­wer­kers een machtiging krijgen om namens een bedrijf/organisatie digitaal bij be­paalde dienstverleners in te loggen om bepaalde diensten af te nemen. Per persoon/mede­werker is een machtiging nodig.

Afwijkingen van het Inkoop- en aanbe­stedingsbeleid zijn in bijzon­dere om­standigheden slechts mo­gelijk en toe­gestaan op basis van een deugdelijk gemotiveerd besluit van de directeur voor zover een en ander op basis van de geldende wet- en regelgeving mo­gelijk is. Bij afwijkingen met een ge­voelig karakter en/of met grote impact op de organisatie besluit de directeur de afwijking voor te leggen aan het dagelijks bestuur.

Directeur publieke gezondheid binnen het Programma GHOR:

Verplichtingen tot € 1.000.000.

Ondermandaat aan:

  • -

    de teamleider GHOR-bureau: ver­plich­tingen tot € 100.000.

 

11

Behartiging belangen veiligheids­regio

 

N.v.t.

 
 

12

Organisatie van de administratie en van het beheer van de vermogens­waarden

GR VRIJ

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio

Volgens de verordening financieel beleid.

 

13

Beheer vermogenswaarden regio

GR VRIJ

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio

Volgens de verordening financieel beleid.

Ondermandaat aan de treasury medewerker

 

14

Controle financieel beheer en boek­houding

GR VRIJ

N.v.t.

Volgens de verordening financiële controle

 

15

Besluiten ten aanzien van rechtsgedingen, bezwaar- en beroepsprocedures

GR VRIJ

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio voor:

  • -

    bezwaar en be­roep tegen belas­tende beschikkin­gen

  • -

    verweer tegen aansprakelijk­heidsstellingen

Ondermandaat en machti­ging aan me­de­werkers en/of externe deskun­digen

 

16

Besluiten tot conservatoire maatre­gelen

GR VRIJ

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio

In spoedeisende gevallen

 

17

Uitvoering van beheer en bewaring van documenten

Ar­chief­wet

Commandant Brand­weer/direc­teur Vei­lig­heids­regio

Volgens de verordening van het algemeen bestuur.

Ondermandaat aan ver­ant­woordelijk MT-lid voor: het beheer van de docu­menten, voor zover deze niet zijn over­gebracht naar de archief­bewaarplaats

 

18

Inrichten ambtelijke organisatie

GR VRIJ

N.v.t.

 
 

19

Uitvoeren rechts­positie, inclusief benoeming (en afleggen eed/belofte) en ontslag van medewerkers alsmede het treffen van disciplinaire maatre­gelen

GR VRIJ

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio voor: het nemen van be­slui­ten, anders dan bij punt 7, overeen­komstig de Collec­tieve arbeidsvoor­waarden­regeling veiligheidsregio’s, als­mede de door het bestuur vastge­stelde lokale ar­beidsvoor­waarden­regelingen.

Niet onder het man­daat vallen de func­ties van Comman­dant Brandweer/di­recteur Vei­lig­heids­regio, Directeur pu­blieke gezondheid en Secretaris.

Met uitzondering van de benoemingen in de func­ties van lid management­team, programmamanager en teamleiders, en schor­sing en ontslag van mede­werkers niet op eigen ver­zoek, geldt is onderman­daat aan:

  • a.

    verantwoordelijk lid management­team voor:

    • -

      aanstellen medewer­kers van wie het MT-lid leiding­gevende is

    • -

      aanwijzen crisisfunc­tionarissen vanuit de eigen organisatie

    • -

      ontslag op eigen verzoek

  • b.

    een door de comman­dant/directeur, in het ge­­val van diens verhin­de­ring, aan te wij­zen lid ma­nagement­team voor het afnemen van de eed/­­belof­te.

  • b.

    teamleider:

    • -

      vergoedings­rege­lin­gen

    • -

      alle vormen van verlof

    • -

      werktijden

    • -

      ziekte

    • -

      studiefaciliteiten

    • -

      verplaatsingskosten

    • -

      bijzondere beloningen volgens CAR-UWO

VRIJ is als werkgever aangesloten bij de Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s (WVSV). De vereni­ging komt in overleg met de werk­ne­mersorganisaties op landelijk niveau tot afspraken over arbeidsvoorwaarden voor het personeel van de veiligheids­regio’s. Het DB moet de arbeids­voor­waar­den voor VRIJ vaststellen en be­kend maken, zodat ze bindend zijn.

Directeur publieke gezondheid binnen het Programma GHOR:

Benoeming en ont­slag me­de­werkers, het treffen van disci­plinaire maatregelen.

De directeur publieke ge­zondheid stemt tevoren af met de commandant brand­­weer/directeur veiligheids­regio/bud­get­houder

 

20

Vakbekwaamheidsmanagement­sy­steem

Besluit DB

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio

Ondermandaat aan:

  • a.

    teamleider: beheer vak­bekwaamheid

  • b.

    Teamleider:

    • -

      beheer personeel

    • -

      uitrukken

  • c.

    Ploegleider: beheer personeel

  • d.

    Bevelvoerders/ OvD: uitrukken

  • e.

    Oefenleiders: beheer vakbekwaamheid

  • f.

    Secretariaten: beheer personeel

Veiligheidspaspoort is gewijzigd in vakbekwaamheidsmanagementsys­teem.

21

 

GR VRIJ

Nvt

 

Instructiebepaling is verwijderd uit de GR VRIJ.

22

Besluiten tot uitvoeren Wet open overheid

GR VRIJ

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio

Met inachtneming van be­stuurlijk vastgesteld beleid en kaders.

Ondermandaat aan:

  • -

    verantwoordelijk lid ma­na­gement­team/­fun­ge­rend secretaris

 

23

Bekendmaken van algemeen verbindende voorschriften en andere besluiten

Wgr

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio

Ondermandaat aan:

  • -

    verantwoordelijk lid ma­nagement­team/­fun­ge­rend secretaris

 

24

Besluiten tot uitvoering van de AVG

AVG

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio

Met inachtneming van be­stuurlijk vastgesteld beleid en kaders

Ondermandaat aan ver­­­ant­woordelijk lid ma­na­gement­team voor

  • -

    het melden van datalekken

Besluiten over de rol van functio­naris gegevensbescherming, beschrijving van persoonsregis­traties, melding/­registra­tie van datalekken, verwerkersovereen­komst met derden, beslissen op een inzage- of wijzigingsverzoek van eigen gegevens

25

Besluiten tot uitvoering regels voor informatievoorziening en informa­tieveiligheid

Wet vr

Commandant Brandweer/direc­teur Veiligheids­regio

Met inachtneming van be­stuurlijk vastgesteld beleid en kaders

 

Tabel 4: verlening mandaat, machtiging of volmacht door de voorzitter aan functionarissen

Nr

Bevoegdheid

Grondslag

Mandaat, volmacht, machtiging aan

Specifieke beleidsregels/­beperkingen/­voorwaarden

Toelichting

1

Toezicht uitvoering besluiten AB en DB

GR VRIJ

Secretaris

Het mandaat betreft:

  • -

    onderzoek naar de wijze van uitvoe­ring van besluiten

  • -

    rapportage aan de voorzitter

Ondermandaat aan fungerend secretaris

 

2

Coördinatie bestuursprocessen

GR VRIJ

Secretaris

Het mandaat betreft:

  • -

    planning van bestuursprocessen

  • -

    bewaking dat onderwerpen de juiste bestuursprocessen doorlopen

Ondermandaat aan fungerend secretaris

 

3

Ondertekening AB- en DB-stuk­ken

GR VRIJ

Secretaris

Ondermandaat aan fungerend secretaris

 

4

Ondertekening andere dan AB en DB-stukken

GR VRIJ

Secretaris

Het mandaat betreft

  • -

    documenten ter uitvoering van be­sluiten van het AB en DB

Niet onder het mandaat vallen docu­men­­ten, die ondertekend worden in het kader van de mandaten, verleend vol­gens tabel 3.

Ondermandaat aan fun­gerend secretaris

 

5

Vertegenwoordiging in en buiten rechte

GR VRIJ

Commandant Brandweer/di­rec­teur Veilig­heids­regio, Secretaris en Func­tio­na­ris­sen, gemanda­teerd in tabel 3

Het mandaat betreft

  • -

    de uitoefening van de mandaten, ver­leend volgens tabel 3

  • -

    ondermandaat en machtiging aan medewerkers en/of externe deskun­digen

 
 
 
 

 
 

6

Toepassing (gemeentelijke) noodbevoegdheden

Wet vr

n.v.t.

 
 

7

Bijeenroeping regionaal beleidsteam

Wet vr

n.v.t.

 
 

8

Aanwijzing regionaal operationeel leider

Wet vr

n.v.t.

 
 

9

Rapportage aan raden getroffen gemeenten

Wet vr

n.v.t.

 
 

10

Indiening verzoeken om bijstand

Wet vr

n.v.t.