Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR726375
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR726375/1
Regeling vervalt per 31-12-2025
Regeling Generatiepact/Vitaliteit 2025 VRK
Geldend van 01-01-2025 t/m 30-12-2025
Intitulé
Regeling Generatiepact/Vitaliteit 2025 VRKHet Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Kennemerland op 21 oktober 2024
Gelet op het advies van de directie VRK d.d. 17 september 2024 en ontvangen instemming van het Georganiseerd Overleg op 21 oktober 2024
Besluit
Vast te stellen de ‘Regeling Generatiepact/Vitaliteit 2025 VRK’
Artikel 1 Definities
In deze regeling wordt verstaan onder;
- 1.
ambtenaar: de persoon, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder a, van de Arbeidsvoorwaardenregeling VRK, die is aangesteld in vaste dienst;
- 2.
Generatiepact: de in deze regeling vervatte mogelijkheid om veelal op wekelijkse basis onbetaald verlof te genieten met gedeeltelijke doorbetaling van het salaris onder de daaraan gestelde voorwaarden, met de doelstelling dat deelnemende medewerkers langer en duurzaam kunnen doorwerken enerzijds en dat hierdoor beschikbaar komende ruimte binnen de organisatie zoveel mogelijk benut wordt voor een toekomstbestendig, vitaal en divers personeelsbestand anderzijds.
Artikel 2 Verzoek om deelname
-
1. De ambtenaar kan na overleg met zijn leidinggevende een schriftelijk verzoek indienen om deelname aan het Generatiepact, met vermelding van de gewenste ingangsdatum.
-
2. De ambtenaar dient het verzoek om deelname 2 maanden vóór de gewenste ingangsdatum in, met inachtneming van de daarvoor aangewezen procedure.
Artikel 3 Beoordeling van het verzoek om deelname
-
1. De bevoegdheid tot het beslissen op een verzoek tot deelname aan het Generatiepact ligt bij de leidinggevende 3e echelon of hoger.
-
2. De leidinggevende willigt het verzoek om deelname in nadat is vastgesteld dat:
- a.
de gewenste ingangsdatum is gelegen in het tijdvak van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025,
- b.
de ambtenaar op de gewenste ingangsdatum 58 jaar of ouder is,
- c.
de ambtenaar op de gewenste ingangsdatum ten minste drie jaar in dienst van de VRK is,
- d.
de ambtenaar in vaste dienst is van de VRK,
- e.
er geen sprake is van samenloop met een vorm van verlof of van ontslag met een uitkeringsregeling met het risico op een fiscale eindheffing vanwege een regeling voor vervroegde uittreding.
- a.
-
3. De leidinggevende kan in afwijking van het tweede lid een verzoek om deelname onder opgaaf van redenen schriftelijk afwijzen:
- a.
als een zwaarwegend dienstbelang zich verzet tegen inwilliging van het verzoek;
- b.
als de ambtenaar 3 jaar voor het verzoek tot deelname aan het Generatiepact een verzoek heeft gedaan om vermeerdering van zijn arbeidsduur dat is ingewilligd.
- c.
als de ambtenaar een aanstelling van minder dan 21,6 uur overhoudt.
- a.
Artikel 4 Keuzemogelijkheden
-
1. Deelnemers hebben de volgende keuzes:
- a.
Vanaf 58 jaar oud 90% werken tegen 95% salaris en 100% pensioenopbouw
- b.
Vanaf 58 jaar oud 80% werken tegen 90% salaris en 100% pensioenopbouw
- c.
Vanaf 62 jaar oud 60% werken tegen 80% salaris en 100% pensioenopbouw
- a.
-
2. Indien een medewerker voor optie a. of b. in lid 1 van dit artikel heeft gekozen mag hij, wanneer hij de leeftijd van 62 jaar heeft bereikt, een verzoek doen om aan de 62+ variant deel te nemen (optie c).
Artikel 5 Duur van deelname
-
1. Deelname aan het Generatiepact vindt plaats gedurende de resterende duur van het dienstverband van de ambtenaar tot de datum waarop hij de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt of tot de datum waarop de aanstelling eerder eindigt.
-
2. Deelname aan het Generatiepact kan niet tussentijds worden beëindigd gedurende de resterende duur van de aanstelling, voor zover in deze regeling niet uitdrukkelijk anders is bepaald.
Artikel 6 Verlof en arbeidsduur
-
1. Aan de ambtenaar die deelneemt aan het Generatiepact wordt gedeeltelijk doorbetaald buitengewoon verlof verleend.
-
2. Het verlof bedraagt 10%, 20% of 40% van de formele arbeidsduur van de ambtenaar en blijft gedurende de deelname ongewijzigd.
-
3. Die ambtenaar die door deelname niet voldoet aan de voorwaarde onder artikel 3 lid 3 sub c neemt deel aan het Generatiepact tot 21,6 uur aanstelling, waarbij 50% van de uren die hij aan het Generatiepact meedoet worden vergoed door de werkgever.
-
4. Het is niet mogelijk de bijzondere verlofuren als gevolg van deelname aan het Generatiepact op te sparen. Deze verlofuren worden maandelijks genoten.
-
5. In afwijking van de laatste volzin van artikel 6:4:5 van de Arbeidsvoorwaardenregeling VRK/CAR-UWO Veiligheidsregio’s wordt het verlof verleend voor de duur van deelname.
-
6. Alle overige rechtspositionele aanspraken worden teruggebracht en berekend over de feitelijk te werken uren na deelname aan het Generatiepact.
Artikel 7 Salaris
-
1. De ambtenaar ontvangt bij deelname aan het Generatiepact over elk uur buitengewoon verlof dat in verband daarmee is verleend, 50% van het voor hem geldende salaris per uur. Het percentage blijft gedurende de deelname ongewijzigd.
-
2. Voor de berekening van rechtspositionele aanspraken en verplichtingen die gebaseerd zijn op het salaris van de ambtenaar, wordt bij deelname uitgegaan van het met toepassing van deze regeling geldende salaris, voor zover in deze regeling niet uitdrukkelijk anders is bepaald.
Artikel 8 Pensioenopbouw
Deelname aan het Generatiepact brengt, in afwijking van artikel 6:10, vierde lid, van de CAR(-UWO) Veiligheidsregio’s, geen wijziging in de pensioenopbouw door de ambtenaar en de premiebetaling door de VRK en de ambtenaar, zoals geldend voorafgaand aan de deelname. De bepalingen met betrekking tot de maximale opbouw van pensioen, vastgelegd in fiscale wet- en regelgeving en het Pensioenreglement van de Stichting Pensioenfonds ABP, blijven van kracht.
Artikel 9 Andere rechtspositionele randvoorwaarden en gevolgen
-
1. Alle berekende en aan de ambtenaar toegekende aanspraken op basis van diens formele arbeidsduur en salaris of bezoldiging, worden bij deelname aan het Generatiepact zo nodig opnieuw berekend en vastgesteld.
-
2. Gelet op de doelstelling van deze regeling is het in beginsel niet mogelijk dat een deelnemende ambtenaar meer uren werkt dan zijn feitelijk te werken uren als gevolg van deelname. Incidenteel kan het een deelnemende ambtenaar worden toegestaan om in een bepaalde week feitelijk meer uren te werken dan zijn formele arbeidsduur, verminderd met het op grond van deze regeling verleende verlof, mits het dienstbelang zich niet hiertegen verzet. Deze meer gewerkte uren worden alsdan aangemerkt als compensatie-uren in de zin van de Regeling Variabel Werken.
-
3. Als deelname leidt tot wijziging van het aantal dagen woon-werkverkeer van de ambtenaar dient een nieuwe reiskostenvergoeding door ambtenaar te worden aangevraagd.
-
4. Deelname aan het Generatiepact kan betekenen dat toekomstige verzoeken om de arbeidsduur aan te passen niet worden gehonoreerd. Deelname aan het Generatiepact wordt in dit kader als zwaarwegend dienstbelang aangemerkt.
-
5. De inzetbaarheid van de ambtenaar bij arbeidsongeschiktheid gedurende deelname is ten hoogste gelijk aan diens formele arbeidsduur, verminderd met het op grond van deze regeling verleende verlof.
-
6. Als een deelnemende ambtenaar gedurende een half jaar volledig arbeidsongeschikt is, kan de deelname op verzoek van de ambtenaar tussentijds worden beëindigd.
-
7. Mocht de AOW gerechtigde leeftijd in de toekomst stijgen, dan stijgt de startleeftijd van deelname aan het Generatiepact evenredig mee.
Artikel 10 Werktijden en werkzaamheden bij deelname
-
1. De ambtenaar die deelneemt aan het Generatiepact en zijn leidinggevende maken afspraken over de werktijden van de ambtenaar en de werkzaamheden die de ambtenaar gaat verrichten gedurende de werktijden. De gemaakte afspraken worden ter kennis van het team gebracht en zo nodig besproken.
-
2. Als de zwaarte of het niveau van de te verrichten werkzaamheden daarvoor aanleiding geeft, bespreken de ambtenaar en zijn leidinggevende de mogelijkheid om toepassing te geven aan artikel 2.1 b van de CAR-UWO Veiligheidsregio’s (andere werkzaamheden).
Artikel 11 Herbezetting van vrijgekomen ruimte
De door deelname aan het Generatiepact beschikbaar gekomen ruimte binnen de organisatie wordt zoveel mogelijk benut voor een toekomstbestendig, vitaal en divers personeelsbestand en -beleid. Herbezetting van functies in het primaire proces prevaleren boven functies in de ondersteuning. Bij de werving en selectie is extra aandacht voor de kwetsbare doelgroepen met een achterstand op de arbeidsmarkt.
Artikel 12 Uitgesloten
-
1. Uitgesloten van deelname aan het Generatiepact VRK zijn:
- a.
Medewerkers vallend onder hoofdstuk 9i CAR(-UWO) Veiligheidsregio’s
- b.
Medewerkers vallend onder de cao AZ
- c.
Medewerkers vallend onder Hoofdstuk 19 CAR(-UWO) Veiligheidsregio’s (Vrijwilligers)
- a.
Artikel 13 Werkingsduur
-
1. Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2025 en loopt tot en met 31 december 2025.
-
2. Het Dagelijks Bestuur kan - als CAR(-UWO) Veiligheidsregio’s in 2025 dusdanig wordt gewijzigd dat de regeling hiermee in strijd komt - de regeling tussentijds intrekken.
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl