Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR726175
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR726175/1
Beleidsregels ‘Innen verplichte eigen bijdrage Regeling opvang ontheemden Oekraïne gemeente Middelburg’
Geldend van 06-11-2024 t/m heden
Intitulé
Beleidsregels ‘Innen verplichte eigen bijdrage Regeling opvang ontheemden Oekraïne gemeente Middelburg’Het college van burgemeester en wethouders van Middelburg,
Overwegende
- •
dat per 1 juli 2024 volwassen Oekraïense ontheemden in de gemeentelijke opvang met inkomsten een bijdrage gaan betalen in de kosten;
- •
dat gemeenten verantwoordelijk voor deze imperatieve inning zijn en zelf mogen bepalen hoe ze hieraan uitvoering geven;
- •
dat het letterlijk interpreteren van de regeling opvang ontheemden Oekraïne leidt tot een administratief proces wat extreem arbeidsintensief is en dat ook de maandelijkse cyclus van het vaststellen of er al dan niet een eigen bijdrage moet worden geïnd met bijbehorende besluitvorming in combinatie met het innen, momenteel niet c.q. nauwelijks haalbaar is.
Gelet op
- •
artikel 4, tweede lid, van de Wet verplaatsing bevolking;
- •
de regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 14 juni 2024, nummer 54929, tot wijziging van de Regeling opvang ontheemden Oekraïne om te voorzien in de verplichting voor een eigen bijdrage;
- •
artikel 2 lid 1 juncto artikel 3 lid 1 juncto artikel 5 lid 1 Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne, en
- •
artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht.
B e s l u i t
- •
vast te stellen de volgende beleidsregels ‘Innen verplichte eigen bijdrage Regeling opvang ontheemden Oekraïne’
- 1.
Wanneer er geen leefgeld wordt uitgekeerd aan een volwassen bewoner in de gemeentelijke opvang, is het uitgangspunt dat er een eigen bijdrage opgelegd wordt. De bijdrage is immers nog zo laag dat 1 dag werken per week leidt tot het betalen van de eigen bijdrage.
- 2.
In beginsel wordt geen informatie over inkomensgegevens opgevraagd bij en over de bewoner op wie de inning van toepassing is.
- 3.
Het voorgenomen besluit tot inning van de eigen bijdrage wordt verzonden aan de oudste bewoner van het gezin in plaats van aan degene met het hoogste inkomen.
- 4.
Voor het vaststellen van het huishouden wordt de definitie ‘echtgenoten of aan gehuwden gelijkgestelde partners’ gebruikt. Ongehuwde stellen die als gezin functioneren (en bijvoorbeeld in een stellenkamer wonen) worden gerekend tot ‘aan gehuwden gelijkgestelde partners’.
- 5.
In het kader van een zienswijze en/of (een daaropvolgende) bezwaarschriftenprocedure kunnen inkomensgegevens namens de gemeente gecontroleerd worden in Suwinet door Orionis. Orionis verstrekt deze inkomensgegevens aan de gemeente op grond van de Dienstverleningsovereenkomst en/of Verwerkersovereenkomst. Dit verstrekken geschiedt onder voorbehoud van een daartoe strekkende grondslag in de Tijdelijke Wet opvang ontheemden Oekraïne.
- 6.
Zolang de hiervoor genoemde grondslag in de Tijdelijke Wet opvang ontheemden Oekraïne ontbreekt dient een bewoner in het kader van de zienswijze en/of bezwaarschriftenprocedure bewijsstukken over zijn inkomsten aan te leveren. Als de bewoner hieraan niet of onvoldoende tegemoet komt, wordt de eigen bijdrage opgelegd.
- 7.
Wanneer een bewoner in bezwaar gaat tegen het besluit, zal het innen geblokkeerd worden omdat de verwachting is dat er binnen 6 weken uitspraak kan volgen.
- 8.
Wanneer een bewoner in beroep gaat, zal het innen niet geblokkeerd worden.
- 9.
Er vindt twee keer per jaar een peilmoment plaats om te bepalen wie de bijdrage moet betalen en hoe hoog deze bijdrage is. Dit vindt steeds één maand voor de maand van het innen plaats (1 juni en 1 december). Uitzondering is de eerste keer; dan is de peildatum één maand voor de inningsdatum van 1 januari 2025, dus 1 november 2024, in verband met de doorlooptijd van de start van het inningsproces.
Ondertekening
Datum, 15 oktober 2024
Burgemeester en wethouders van Middelburg,
de secretaris, de burgemeester
Aart van den Brink Yvonne van Mastrigt
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl