Beleidsregel “Innen eigen bijdrage ontheemden Oekraïne in GOO”

Geldend van 01-11-2024 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel “Innen eigen bijdrage ontheemden Oekraïne in GOO”

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Venray;

gelet op:

  • Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO).

  • Handreiking “Invoering eigen bijdrage voor Ontheemden uit Oekraïne”.

besluit vast te stellen de volgende beleidsregel:

Innen eigen bijdrage ontheemden Oekraïne in de GOO.

HOOFDSTUK 1 EIGEN BIJDRAGE

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • Leefgeld: geld om persoonlijke uitgaven te doen, zoals eten, drinken en kleding.

  • Gemeentelijke opvanglocatie (GOO): een opvangvoorziening als bedoeld in, art. 1, sub h, uit de RooO.

  • Gezinsleden: een gezin als bedoeld in art.1, sub g, uit de RooO.

Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO), de Tijdelijke Wet opvang ontheemden Oekraïne dan wel de Algemene wet bestuursrecht (Awb)

Artikel 2 Doelgroep

Deze beleidsregels gelden voor meerderjarige ontheemden uit Oekraïne die vallen onder het toepassingsbereik van Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne en die in een gemeentelijke opvanglocatie Oekraïne (GOO) binnen de gemeente Venray verblijven.

Artikel 3 Eigen bijdrage

  • 1. Met ingang van 1 juli 2024 bestaat er een wettelijke verplichting tot het betalen van een bijdrage voor gas, water en elektra voor de opvang in een gemeentelijke opvanglocatie (GOO).

  • 2. Met ingang van 1 november 2024 zijn meerderjarige ontheemden die verblijven in de gemeentelijke opvanglocaties binnen de gemeente Venray bijdrage plichtig. De eerste beschikking wordt verstuurd op 1 december 2024 over de voorafgaande maand.

  • 3. De eigen bijdrage geldt voor de volgende ontheemden:

    • a.

      Meerderjarige ontheemden met inkomsten uit arbeid, in binnen- of buitenland. Meerderjarige kinderen worden gezien als aparte meerderjarige ontheemden en betalen zelf een eigen bijdrage. De eerstvolgende maand waarin het kind meerderjarig is geworden telt als eerste maand waarover de eigen bijdrage wordt betaald;

    • b.

      Meerderjarige ontheemden die een loondervingsuitkering (op grond van de Werkloosheidswet, de ziektewet, De wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen, alsmede een uitkering of inkomstenvoorziening op grond van de wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, op grond van hoofdstuk 3, afdeling 2, paragraaf 1, van de wet arbeid en zorg aan de werknemer of gelijkgestelde, bedoeld in artikel 3:6, eerste lid, van die wet, de wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor militairen en de wet inkomensvoorziening oudere werklozen) of toeslag op grond van de toeslagenwet ontvangen.

    • c.

      Meerderjarige ontheemden die de afgelopen maand getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden met een ontheemde die bijdrage plichtig is.

  • 4. Voor het inkomen zoals bedoeld onder a en b van het vorige lid geldt een inkomensgrens voor de eigen bijdrage. Na het innen van de eigen bijdrage houdt een ontheemde tenminste een inkomen over dat gelijk is aan 120% van de van toepassing zijnde leefgeld norm plus de hoogte van de eigen bijdrage. Als het inkomen door het heffen van de eigen bijdrage onder de 120% van de van toepassing zijnde leefgeld norm uitkomt is er geen eigen bijdrage verplichting.

Artikel 3.1 Hoogte eigen bijdrage

De hoogte van de eigen bijdrage voor gas, water en elektra bedraagt 105 euro per maand per meerderjarige ontheemde, en maximaal 210 euro per maand per gezin.

Artikel 4 Innen eigen bijdrage

  • 1. De inwoner geeft in de eerste week van elke maand aan wanneer er een wijziging heeft plaatsgevonden die van invloed is op het betalen van de eigen bijdrage of ontvangen van het leefgeld. Als de ontheemde geen wijziging heeft doorgegeven wordt uitgegaan van inkomsten uit werk ten hoogte van minimaal 120% van het leefgeld plus de hoogte van de eigen bijdrage, en wordt eigen bijdrage geïnd.

  • 2. Indien er geen aanvraag voor leefgeld wordt gedaan door een nieuwe Oekraïense bewoner gaan we uit van inkomen en wordt eigen bijdrage geïnd.

  • 3. De eigen bijdrage wordt maandelijks met ingang van 1 december 2024 over de voorafgaande kalendermaand voldaan.

  • 4. Indien de ontheemde een opgelegde eigen bijdrage niet (meer) betaalt, wordt een betalingsherinnering gestuurd en zo nodig nog een aanmaning. Zonder gehoor kan de inning van de eigen bijdrage ten uitvoer worden gelegd door middel van een executoriaal beslag. Hier zijn kosten aan verbonden die voor rekening van de ontheemde komen.

Artikel 5 Onevenredig nadeel

  • 1. Indien na aftrek van de eigen bijdrage blijkt dat de ontheemde een besteedbaar inkomen heeft dat lager is dan 120% van het leefgeld plus eigen bijdrage zou zijn geweest, kan er sprake zijn van onevenredig nadeel. De ontheemde kan in dit geval bezwaar indienen. Echter adviseren we eerst in overleg te gaan met de medewerkers van het Rode Kruis op de opvanglocatie en/of de contactpersoon van de gemeente, zodat we de specifieke situatie kunnen bespreken en zo nodig maatwerk kunnen verzorgen of een betalingsregeling kunnen afspreken.

Artikel 6 Inlichtingenplicht

  • 1. De ontheemden die onder de doelgroep van artikel 2 lid 3 vallen hebben een inlichtingenplicht over de gezinssamenstelling, werk, inkomensveranderingen, inkomen elders en ontvangen geldbedragen in cash.

Artikel 7 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere en dringende gevallen een artikel of artikelen van deze beleidsregels buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing ervan, gelet op het belang van de belanghebbende, leidt tot onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 1 november 2024.

Artikel 9 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: “Beleidsregel Innen eigen bijdrage ontheemden Oekraïne in GOO”.

Ondertekening

Aldus besloten op 22 oktober 2024 door het college van burgemeester en wethouders van Venray

de burgemeester,

M.C. Uitdehaag

de secretaris,

E.G.J. Voorn