Subsidieregeling Onafhankelijke clientondersteuning

Geldend van 29-10-2024 t/m heden

Intitulé

Subsidieregeling Onafhankelijke clientondersteuning

Algemeen

De Wmo geeft gemeenten de plicht om cliëntondersteuning goed te regelen. Artikel 1.1.1. lid 1 van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (hierna: Wmo) definieert cliëntondersteuning als: “Onafhankelijke ondersteuning met informatie, advies en algemene ondersteuning die bijdraagt aan het versterken van de zelfredzaamheid en participatie en het verkrijgen van een zo integraal mogelijke dienstverlening op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, preventieve zorg, zorg, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen.” Artikel 2.2.4 Wmo bepaalt dat gemeenten verplicht zijn om deze onafhankelijke ondersteuning te bieden aan ingezetenen. Hierbij dient het belang van de client het uitgangspunt te zijn.

Door middel van onafhankelijke cliëntondersteuning (hierna: OCO) willen we de weg naar het juiste antwoord op een (hulp)vraag eenvoudiger maken. Soms is de stap “naar de gemeente” nog te groot of wil de inwoner zich eerst gedegen voorbereiden. Of de inwoner kan de hulpvraag nog moeilijk verwoorden, heeft beperkt inzicht en overzicht over problemen en mogelijke oplossingen en heeft in die fase behoefte aan veilige en vertrouwde hulp. Daarnaast zijn er inwoners met meerdere, complexe hulpvragen die wel goed weten wat ze nodig hebben, maar de weg zijn kwijtgeraakt in het brede zorg- en ondersteuningsveld. Ook kan OCO een rol spelen als een inwoner niemand heeft die naast hen staat en kan ondersteunen bij het voeren van gesprekken. Of wanneer een inwoner er niet uitkomen met (een) hulp-/zorgaanbieder(s) en behoefte heeft aan een onafhankelijk persoon die meekijkt.

OCO in de gemeente Stichtse Vecht

Onafhankelijke clientondersteuning geven wij in de gemeente Stichtse Vecht integraal vorm vanuit een algemene voorziening in het sociaal domein: via het Informatie- en adviespunt (werktitel). Bij het informatie- en adviespunt kunnen inwoners en partners terecht met vragen op het gebied van het sociaal domein. Denk aan vragen over wonen, werk, zorg, opvoeding en geldzaken. Het informatiepunt is er voor jong en oud.

Het informatie en adviespunt wordt gevormd door diverse partijen binnen de gemeente. Om onafhankelijke clientondersteuning voor alle inwoners te organiseren, willen we dit informatie- en adviespunt uitbreiden met een partij die:

  • -

    Expertise heeft met ondersteuning aan inwoners met een beperking (zoals LVB, NAH, ASS, psychiatrie en chronische ziekte);

  • -

    Kennis heeft over de mogelijkheden binnen verschillende wetgeving;

  • -

    Vanuit het informatie en adviespunt kan bijdragen aan het vergroten van de zelfredzaamheid van inwoners en waar mogelijk het voorkomen van zorg;

  • -

    Niet actief is als hulp/zorgaanbieder en/of betrokken is bij de toegang tot op indicatie verstrekte maatwerkvoorzieningen binnen de Gemeente Stichtse Vecht.

Met deze subsidieregeling willen we bovenstaande expertise voor het informatie en adviespunt organiseren. We zijn op zoek naar een partij die de genoemde doelen en effecten nastreeft.

Maatschappelijk effect: wat willen we bereiken?

In het Integraal beleidskader (IBK) Sociaal Domein is de volgende ambitie verwoord:

“In 2030 kan iedereen in Stichtse Vecht zich naar vermogen ontwikkelen, binnen zijn of haar mogelijkheden meedoen en aan de samenleving bijdragen. Dit geeft voldoening en heeft een positief effect op het welzijn en de gezondheid van mensen. Inwoners kijken naar elkaar om en helpen en ondersteunen elkaar.”

Met onafhankelijke clientondersteuning wordt de zelfredzaamheid en participatie van inwoners vergroot. Hierdoor denken we dat inwoners vaker en meer (zorg)vragen kunnen beantwoorden/oplossen in het voorveld van de gemeente. Dit effect monitoren we als gemeente met behulp van de Monitor Sociale Kracht.

Gemeentelijke doelen voor het verstrekken van subsidie op de subsidieregeling Onafhankelijke Clientondersteuning Stichtse Vecht

We willen dat:

  • alle inwoners van de gemeente Stichtse Vecht gebruik kunnen maken van onafhankelijke cliëntondersteuning;

  • onafhankelijke cliëntondersteuning gratis is voor inwoners;

  • onafhankelijke cliëntondersteuning primair gericht is op het belang van de cliënt;

  • onafhankelijke clientondersteuning als geheel wordt uitgevoerd door het (nog te ontwikkelen) informatie- en adviespunt en de communicatie vanuit dit punt wordt opgepakt;

  • onafhankelijke cliëntondersteuning wordt geboden op alle levensgebieden, over alle wetten (Wmo, Wlz, ZvW, Jeugdwet en Participatiewet) en voor alle leeftijden;

  • de eigen verantwoordelijkheid van inwoners en het gebruik van algemene of collectieve voorzieningen wordt gestimuleerd;

  • waar mogelijk ervaringsdeskundigen worden ingezet;

  • inwoners altijd een onafhankelijk persoon mee kunnen nemen naar een gesprek of mee kunnen laten denken over wat zij nodig hebben. Hierbij staat de onafhankelijk clientondersteuner naast de inwoner;

  • onafhankelijke clientondersteuning wordt geboden door een partij die betrokken is bij de toegang tot op indicatie verstrekte maatwerkvoorzieningen binnen de Gemeente Stichtse Vecht.

Resultaten

  • -

    een inwoner heeft een goed beeld van zijn vraag en de mogelijkheden voor een oplossing, ook in het eigen netwerk en binnen verschillende wetgeving;

  • -

    een inwoner is goed voorbereid op gesprekken met instanties;

  • -

    een inwoner kan zelf verder met het antwoord op zijn hulpvraag.

Indicatoren – hoe meten we wat er bereikt is?

Net zoals in het subsidieprogramma wordt de monitoring van subsidies in principe gedaan op outcome/doelniveau; op beleidsdoelstellingen. We kijken of de voorziening/activiteit (output) bijdraagt aan het na te streven beleid (outcome). Dit verband is niet causaal en 1 op 1 te herleiden. De omgeving verandert, er kan een trend(breuk) zijn, etc. Daarnaast is een subsidieregeling één van meerdere mogelijkheden om een activiteit te stimuleren. Daarom is het belangrijk om de gegevens die we op output niveau kunnen ophalen en ontvangen, betekenis en duiding te geven in een kwalitatieve beschrijving/interpretatie en in context te plaatsen.

Het bepalen van de indicatoren wordt gedaan in overleg met de subsidieontvangers en -verstrekker. Dit is conform de aanbevelingen uit de evaluatie subsidieprogramma 2016-2019. Bij de monitoring houden we de Uitvoeringsvoorschriften en Asv aan: vanaf een subsidie boven €10.000 wordt een inhoudelijk verslag gevraagd waarin duidelijk wordt in welke mate en op welke wijze de activiteiten hebben bijgedragen aan het realiseren van het effect en beleidsdoelstelling waarvoor de subsidie is verleend.

Subsidieplafond

€ 100.000 per jaar

Voorwaarden / afwegingscriteria

Voor deze subsidieregeling gelden de volgende voorwaarden:

  • De aanvrager heeft aantoonbare ervaring met onafhankelijke clientondersteuning, als ook met samenwerking met relevante stakeholders

  • De aanvrager heeft binding met de gemeente Stichtse Vecht en een aantoonbare binding met Stichtse Vecht

  • De activiteiten komen ten goede aan inwoners van Stichtse Vecht

  • De aanvrager is een maatschappelijke onderneming en heeft geen winstoogmerk.

Subsidieverlening

De gemeente Stichtse Vecht wenst deze subsidie aan één partij te verstrekken. Op het moment dat meerdere partijen een aanvraag indienen worden de subsidieaanvragen behandeld op volgorde van ontvangst van een volledige aanvraag. Zodra een aanvraag is ontvangen, volledig is en aan alle voorwaarden van deze regeling voldoet dan wordt de subsidie verleend. Is een aanvraag onvolledig dan geldt de datum van de ontvangen aanvulling als officiële datum van ontvangst van de aanvraag.

De gemeente Stichtse Vecht gaat graag een meerjarige samenwerking aan, in ieder geval tot en met 2026, onder voorbehoud van een positieve jaarlijkse evaluatie. De aanvrager dient hier bij het opstellen van de subsidie aanvraag rekening mee te houden.

De aanvraag moet uiterlijk 15 oktober 2024 zijn ingediend. Het college neemt binnen 8 weken na ontvangst van een volledige aanvraag een beslissing. De activiteiten starten op 1 januari 2025. Januari 2025 kan dienen als overbrugging / implementatieperiode.

Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking op de dag na die van bekendmaking op overheid.nl

  • 2.

    De regeling wordt aangehaald als “Subsidieregeling Onafhankelijke clientondersteuning”.

Voor alles waar deze subsidieregeling niet in voorziet geldt onverkort de Algemene Subsidieverordening Stichtse Vecht 2020 en de Uitvoeringsvoorschriften Subsidies Stichtse Vecht 2020.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 8 oktober 2024.

Burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht

Gemeentesecretaris

drs. R.C.L. Heijdra

Burgemeester

drs. A.J.H.T.H. Reinders