Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR725682
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR725682/1
Regeling vervalt per 21-10-2025
Aanwijzingsbesluit veiligheidsrisicogebied binnenstad Assen
Geldend van 21-10-2024 t/m 20-10-2025
Intitulé
Aanwijzingsbesluit veiligheidsrisicogebied binnenstad AssenDe burgemeester van de gemeente Assen besluit op grond van artikel 151b Gemeentewet en artikel 2:76 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Assen om de binnenstad van Assen aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied waar krachtens, bij verstoring van de openbare orde door aanwezigheid van wapens, dan wel bij ernstige vrees voor het ontstaan daarvan preventief fouilleren op wapens en munitie in de openbare ruimte kan plaatsvinden. De aanwijzing wordt van kracht op 21 oktober 2024 en heeft een looptijd van twaalf maanden.
Aanwijzingsbesluit veiligheidsrisicogebied binnenstad Assen
DE BURGEMEESTER VAN DE GEMEENTE ASSEN, OVERWEGENDE:
- •
Dat de burgemeester op grond van artikel 151b van de Gemeentewet en artikel 2:76 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Assen, bij verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens, dan wel bij ernstige vrees voor het ontstaan daarvan, kan besluiten tot het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied.
- •
Dat er het afgelopen twee jaar regelmatig sprake is van incidenten met (steek)wapens op verschillende plekken in de binnenstad van Assen. De meeste incidenten vinden in de zomer plaats. Uit de cijfers komt onder meer naar voren dat een aanzienlijk deel van de geweldsincidenten in de gemeente Assen plaatsvond in het betreffende gebied. De omvang van (steek)wapenincidenten is in dit gebied significant hoog, in vergelijking met de omliggende gebieden. Daar komt bij dat dit gebied zich (onder meer) kenmerkt door een bijzondere concentratie van publieke voorzieningen, waaronder horecagelegenheden, met een verhoogd risico op verstoringen van de openbare orde, dan wel ernstige vrees voor het ontstaan daarvan.
- •
Het bezit en gebruik van wapens levert groot gevaar op voor de openbare orde, kan leiden tot maatschappelijke onrust en gevoel van onveiligheid. Het algemeen belang om daartegen op te treden is groot. Het instellen van een veiligheidsrisicogebied levert hier een positieve bijdrage aan, hetgeen de veiligheidsbeleving in het betreffende gebied bevordert.
- •
Dat, naar aanleiding van deze recente (steek)wapen gerelateerde incidenten en op basis van gerelateerde informatie van de lokale politie op 5 september 2024 een driehoeksoverleg heeft plaatsgevonden met de officier van justitie, burgemeester en de politie, één en ander in overeenstemming met het bepaalde in artikel 151b van de Gemeentewet;
- •
Dat in het overleg d.d. 5 september 2024 is gebleken dat het, gezien het voorgaande, wenselijk is de officier van justitie in staat te stellen om in het bewuste gebied de controlebevoegdheden als bedoeld in de artikelen 50, 51 en 52 van de Wet Wapens en Munitie te doen gelasten;
- •
De afbakening van het aangewezen gebied wordt bepaald door de plaats waar wapengerelateerde- en geweldsincidenten zich de afgelopen periode hebben voorgedaan. Deze afbakening wordt tevens bepaald door de toegangswegen die zich in de nabije omgeving bevinden, waarbij ruimte wordt gelaten voor geringe verplaatsingen van de incidenten binnen het afgebakende gebied.
- •
De toe- of afname van het aantal aangetroffen wapens en wapengerelateerde incidenten in het veiligheidsrisicogebied en in de gehele gemeente Assen wordt permanent gevolgd. Als op grond daarvan kan worden geconcludeerd dat de verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens, dan wel de ernstige vrees voor het ontstaan daarvan in voldoende mate is geweken, zal de burgemeester deze aanwijzing intrekken.
- •
Dat het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied, als bedoeld in artikel 151b van de Gemeentewet en artikel 2:76 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Assen de toepassing van de hiervoor genoemde controlebevoegdheden mogelijk maakt; dat het gezien de aard, ernst en duur van de problematiek noodzakelijk wordt geacht om gedurende twaalf maanden het hierna te noemen gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, teneinde het risico van (steek)wapens en het gebruik terug te dringen;
- •
Dat het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied moet worden bezien in samenhang met diverse maatregelen in het kader van de handhaving van de openbare orde zoals het door de gemeente geïntensiveerde toezicht en het opzetten van een wapeninleveractie.
- •
Dat het aanwijzen van het veiligheidsrisicogebied proportioneel en subsidiair is, gelet op het feit dat het belang van de handhaving van de openbare orde en de daaronder mede te begrijpen bovengenoemde belangen, zwaarder wegen dan het individuele belang van burgers (bescherming van de persoonlijke levenssfeer), en dat deze belangen niet op een andere, voor de bezoekers minder nadelige, wijze kunnen worden gediend;
- •
Dat na afloop van de termijn wordt beoordeeld of de maatregel effectief was;
- •
gelet op:
- •
artikel 151b van de Gemeentewet;
- •
artikel 2:76 van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Assen;
- •
het besluit ‘Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Assen’ van de gemeenteraad d.d. 7 december 2017;
BESLUIT:
De burgemeester als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen het gebied dat begrensd wordt door de volgende straten en grachten, met inbegrip van de daarin gelegen voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven: (Zie bijlage I)
- •
Het Kanaal, Rolderstraat, Industrieweg, Overcingellaan, Hendrik de Ruiterstraat, Stationsstraat, het stationsgebied, Oostersingel, Zuidersingel, Collardslaan, Vaart Zuidzijde, Vaart Noordzijde, Weiersstraat, Keerweer, Alteveerstraat.
Het aanwijzen van het veiligheidsrisicogebied te effectueren per 21 oktober 2024 en te laten voortduren tot 21 oktober 2025.
Bezwaar
Tegen dit besluit kan een belanghebbende binnen zes weken na bekendmaking bezwaar maken bij de burgemeester van Assen. Hiervoor dient een bezwaarschrift te worden ingediend dat naam en adres, dagtekening, kenmerk of omschrijving van het besluit en de gronden van bezwaar moet bevatten.
Een kopie van het besluit waartegen het bezwaar zich richt moet worden meegezonden. Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend.
Ondertekening
Assen, 15 oktober 2024
de burgemeester voornoemd,
M.L.J. Out
Bijlage I: gebiedsaanduiding
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl