Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR725661
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR725661/1
Regeling vervalt per 01-01-2028
Subsidieregeling voor het aanleggen van walstroominstallaties
Geldend van 23-10-2024 t/m 31-12-2027
Intitulé
Subsidieregeling voor het aanleggen van walstroominstallatiesHet college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,
gelezen het voorstel van de wethouder Haven, Economie, Horeca, Bestuur van 15 oktober 2024 met kenmerk (M2406-5247);
gelet op de artikelen 3, derde lid, 4, tweede lid, 6, derde lid, en 12a van de Subsidieverordening Rotterdam 2014;
overwegende, dat het wenselijk is een subsidieregeling vast te stellen om walstroomoplossingen te ondersteunen en de uitrol van walstroom te stimuleren vanwege de Rotterdamse ambities, zoals geformuleerd in de walstroomstrategie 2020, op het gebied van klimaat en luchtkwaliteit;
besluit:
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze regeling wordt onder walstroom verstaan: een systeem waarmee zeeschepen of binnenvaartschepen, in een haven kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van het vasteland.
Artikel 2 Toepassingsbereik
Deze subsidieregeling is uitsluitend van toepassing op de verstrekking van subsidies door het college voor de in artikel 3 bedoelde activiteiten.
Artikel 3 Activiteiten
Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor het aanleggen van walstroom voor een ligplaats voor zee- of binnenvaartschepen in de gemeente Rotterdam.
Artikel 4 Doelgroep
Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan havenbedrijven, maritieme bedrijven, civieltechnische bedrijven of elektrotechnische bedrijven die een registratie hebben in het Handelsregister of een gelijkwaardig register in het buitenland.
Artikel 5 Kosten die voor subsidie in aanmerking komen
-
1. Voor subsidie komen de redelijk gemaakte kosten in aanmerking die direct verbonden zijn met de uitvoering van een activiteit als bedoeld in artikel 3.
-
2. Niet voor subsidie in aanmerking komen kosten die voorafgaand aan de subsidieverlening zijn gemaakt.
Artikel 6 Hoogte van de subsidie
De subsidie bedraagt ten hoogste 45% van de in aanmerking komende kosten met een maximumbedrag van € 970.000.
Artikel 7 Subsidieplafond
Voor subsidieverlening op grond van deze regeling geldt voor de periode tot en met 31 december 2027 een subsidieplafond van € 1.940.000.
Artikel 8 Wijze van verdeling
-
1. Verstrekking van subsidie vindt plaats in volgorde van de door het college aangebrachte rangschikking, totdat het voor de betrokken subsidie vastgestelde subsidieplafond is bereikt.
-
2. Bij de rangschikking van de aanvragen kent het college punten toe aan de hand van de volgende criteria en tot het daarbij vermelde maximumaantal punten:
- a.
nabijheid woningen (5);
- b.
CO2-besparing per euro totale investering van het project per jaar (5);
- c.
kwaliteit van het werkplan (5);
- d.
kwaliteit van de begroting (5).
- a.
-
3. Aan de rangschikkingscriteria worden punten toegekend op de wijze, bedoeld in de bijlage behorende bij deze regeling.
-
4. Enkel subsidieaanvragen met een minimale totaalscore van 10 punten en een minimale score van 3 punten op het derde lid, onderdelen c en d, worden in de rangschikking meegenomen.
-
5. Indien meerdere aanvragen een gelijke score hebben en het subsidieplafond met deze aanvragen overschreden zou worden, wordt de onderlinge rangschikking van deze aanvragen door middel van loting vastgesteld.
Artikel 9 Aanvraag
-
1. Een aanvraag om subsidie wordt digitaal ingediend via www.rotterdam.nl/subsidies onder gebruikmaking van het daar beschikbaar gestelde aanvraagformulier.
-
2. De subsidieaanvraag gaat in ieder geval vergezeld van:
- a.
een begroting conform het template;
- b.
een werkplan conform het template;
- c.
een verklaring geen financiële moeilijkheden.
- a.
Artikel 10 Aanvraagtermijn
Een aanvraag om subsidie wordt uiterlijk ingediend op 6 december 2024.
Artikel 11 Beslistermijn
Het college van burgemeester en wethouders beslist binnen uiterlijk 12 weken na sluiting van de aanvraagtermijn op de aanvraag om subsidie.
Artikel 12 Aanvullende verplichtingen subsidieontvanger
De activiteit, bedoeld in artikel 3, is uiterlijk op 31 december 2027 uitgevoerd.
Artikel 13 Inwerkingtreding
Deze subsidieregeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin zij wordt geplaatst en vervalt met ingang van 1 januari 2028.
Artikel 14 Citeertitel
Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling voor het aanleggen van walstroominstallaties.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van 15 oktober 2024,
De secretaris,
G.J.D. Wigmans
De burgemeester,
C.J. Schouten
Bijlage: Beoordelingsmethodiek als bedoeld in artikel 8, derde lid, van de Subsidieregeling voor het aanleggen van walstroominstallaties
a. Nabijheid woningen – maximaal 5 punten;
Als de ligplaats dicht bij de bebouwde kom, gebied dat door aaneengesloten bebouwing overwegend een woon- en verblijffunctie heeft, ligt dan kunnen hiermee punten verdiend worden. Door middel van het meten van de afstand van de dichtstbijzijnde woning binnen de gemeente Rotterdam tot aan de ligplaats kan bepaald worden hoeveel punten er toegekend dienen te worden.
Afstand van ligplaats tot woning
- -
Tot 500 meter: 5 punten
- -
Tot 1000 meter: 4 punten
- -
Tot 2000 meter: 3 punten
- -
Tot 3000 meter: 2 punten
- -
Tot 4000 meter: 1 punt
b. CO2-besparing per euro totale investering van het project per jaar – maximaal 5 punten;
De beoordeling vindt plaatst door alle aanvragers te rangschikken op basis van de hoogte van de CO2 besparing per euro totale investering per jaar. Dat houdt in dat de aanvrager met de hoogste CO2 besparing per euro totale investering van het project 5 punten krijgt toegekend. De overige aanvragers krijgen naar rato minder dan 5 punten.
Bij een gelijke besparing krijgen de projecten een even hoge beoordeling.
c. Kwaliteit van het werkplan – maximaal 5 punten;
Bij het opstellen van een werkplan voor een subsidieaanvraag dienen ten minste de onderdelen opgenomen te worden zoals benoemd in de bijlage ‘’Template – Werkplan’’. De kwaliteit van het werkplan krijgt een score van 0-5 punten (zoals toegelicht onder de beoordelingsmatrix). Voor dit criterium is een minimale score van 3 punten benodigd.
De ontwikkeling van een duidelijk werkplan geeft aan dat de aanvrager heeft nagedacht over de structuur van het project, de benodigde inspanning en tijd en geplande deadlines gelinkt aan resultaten. De aanvrager toont aan welke succesfactoren nodig zijn om het project tot een goed einde te brengen en tot een positieve investeringsbeslissing te komen (FID). Zie ook de toelichting op artikel 3 (activiteiten).
d. Kwaliteit van de begroting – maximaal 5 punten.
Bij de beoordeling van de begroting kijken we naar de haalbaarheid van het project. Bij het opstellen van een werkplan voor een subsidieaanvraag dienen ten minste de onderdelen opgenomen te worden zoals benoemd in de bijlage ‘’Template – Begroting’’. Dit criterium krijgt een score van 0-5 punten (zoals toegelicht onder de beoordelingsmatrix). Voor dit criterium is een minimale score van 3 punten benodigd.
Toelichting scores criteria C en D:
Elk criterium krijgt een score van 0-5 punten.
- 0.
De aanvraag slaagt er niet in het criterium te duiden, er is incomplete of missende informatie.
- 1.
Het criterium is onvoldoende geduid, of er zijn duidelijke serieuze zwaktes.
- 2.
Het criterium is geduid, maar er zijn nog duidelijke zwaktes in de aanvraag.
- 3.
Het criterium is geduid in de aanvraag, met meerdere kleine tekortkomingen, maar geen grote zwaktes.
- 4.
Het criterium is geduid in de aanvraag, met enkele kleine tekortkomingen.
- 5.
De aanvraag slaagt er in het criterium te duiden op een complete en relevante manier, er zijn geen of heel kleine tekortkomingen.
Beoordelingsmatrix
Criterium |
|
Te behalen punten |
|
0 – 5 |
|
|
|
0 – 5 |
|
|
0 – 5 |
|
|
0 – 5 |
|
|
|
Totaal aantal punten: |
|
0 - 20 |
Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl
Toelichting bij de Subsidieregeling voor het aanleggen van walstroominstallaties
Algemeen
De gemeente Rotterdam werkt aan de energietransitie om de klimaatdoelen te behalen en tegelijkertijd te bouwen aan de nieuwe economie. De ambities zijn onder andere vastgelegd in het Klimaat Actieplan Rotterdam (2019) en de Walstroomstrategie (2020). In het Klimaat Actieplan Rotterdam is afgesproken dat de uitstoot van CO2 in Rotterdam in 2025 met 25% verminderd moet zijn, in 2030 met 55% verminderd moet zijn ten opzichte van 2025 en in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam werken samen aan het behalen en realiseren van de gestelde klimaatdoelen én streven naar een klimaat neutrale haven. Tegelijkertijd staat ook de internationale zeevaart voor een verduurzamingsopgave: de Internationale Maritieme Organisatie, van de Verenigde Naties, heeft de doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen van de gehele zeevaart in 2050 volledig te compenseren met verschillende maatregelen getiteld Net-Zero GHG.
Het college stelt in dit kader een investeringssubsidie voor het aanleggen van walstroom installaties voor bedrijven met een ligplaats in de haven van Rotterdam beschikbaar.
Het openstellen van deze subsidieregeling voor het aanleggen van walstroominstallaties kan een aanzienlijke versnelling van de uitrol van walstroom bewerkstelligen. De regeling sluit aan op pijler 1 van de walstroomstrategie, namelijk: het stimuleren van het aanleggen van walstroom op kades nabij stedelijk gebied. Partijen met een onrendabele top in hun business case kunnen middels deze subsidie over de financiële drempel geholpen worden om tóch walstroom aan te leggen. Om in aanmerking te komen voor subsidie dienen de bedrijven onder andere een werkplan en een begroting in te dienen. Op basis hiervan kunnen er door middel van de beoordelingscriteria geschikte projecten geselecteerd worden.
Artikelsgewijs
Artikel 5 Kosten die voor subsidie in aanmerking komen
Hiermee worden specifiek de kosten bedoeld die benodigd zijn voor het kunnen aanleggen van een walstroominstallatie bij (een) ligplaats(en). Denk hierbij aan de kosten voor:
- ▪
aanschaf van technische componenten van de walstroominstallatie;
- ▪
engineering & projectmanagement;
- ▪
netaansluiting;
- ▪
realisatiekosten.
Artikel 8 Wijze van verdeling
In het tweede lid is geregeld dat bij de rangschikking van de aanvragen het college punten toekent aan de hand van de in het tweede lid genoemde criteria en het daarbij vermelde maximumaantal punten.
De puntenverdeling op de afzonderlijke criteria wordt uitgewerkt in de bijlage behorende bij deze regeling. Aanvragers dienen in hun aanvraag een duidelijke toelichting op te nemen op basis waarvan de punten voor criteria A, B, C en D toegekend kunnen worden.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl