Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR725604
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR725604/1
Verordening reserve afkoop parkeerplaatsen Harlingen
Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 01-01-2025
Intitulé
Verordening reserve afkoop parkeerplaatsen HarlingenGelet op artikel 149 van de Gemeentewet
De gemeenteraad van de gemeente Harlingen;
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 9 juli 2024;
Besluit
De Verordening reserve afkoop parkeerplaatsen Harlingen vast te stellen;
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
Voor de toepassing van deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:
- a.
bijdrage: het bedrag dat, per niet-gerealiseerde parkeerplaats van de parkeereis door een initiatiefnemer van een bouwplan, wordt gestort in de reserve afkoop parkeerplaatsen;
- b.
burgemeester en wethouders: het college van burgemeester en wethouders van gemeente Harlingen;
- c.
gemeente: de gemeente Harlingen;
- d.
initiatiefnemer: natuurlijke persoon of rechtspersoon die een project wil realiseren;
- e.
reserve afkoop parkeerplaatsen: een gemeentelijke reserve waaraan bijdragen worden toegevoegd en waaraan bijdragen worden onttrokken om het minder aantal parkeerplaatsen gerealiseerd door initiatiefnemer te gebruiken om extra parkeerplaatsen te realiseren in of voor de binnenstad (binnen de singels);
- f.
parkeereis: het aantal parkeerplaatsen berekend conform de geldende Nota parkeernormen van de gemeente;
- g.
project: een (bouw)plan, waarvoor een vergunning nodig is ingevolge de Omgevingswet;
- h.
verordening: De Verordening reserve afkoop parkeerplaatsen Harlingen.
Artikel 2 Reserve afkoop parkeerplaatsen
-
1. De gemeente stelt een voorziening in onder de naam ‘Reserve afkoop parkeerplaatsen’ (hierna: reserve).
-
2. De reserve heeft tot doel om te zorgen voor voldoende parkeerplaatsen, ook als de realisatie ervan niet past binnen een ruimtelijke ontwikkeling. Initiatiefnemers dienen bij alle ruimtelijke ontwikkelingen op eigen terrein voldoende parkeerplaatsen te realiseren. Wanneer blijkt dat na het doorlopen van alle stappen uit de geldende nota parkeernormen van de gemeente de initiatiefnemer niet kan voldoen aan de parkeereis, kan de gemeente medewerking verlenen via de reserve. Dit is een zogenaamde afkoopregeling waarbij de initiatiefnemer de parkeereis afkoopt en de gemeente de verplichting op zich neemt om in de omgeving parkeerplaatsen te realiseren.
Artikel 3 Toepassingsbereik
-
1. De reserve is alleen geldig voor projecten die gerealiseerd worden in de binnenstad van Harlingen. Dit gebied is weergegeven als ‘binnen de singels’ op de kaart in bijlage.
-
2. Voor het daadwerkelijk realiseren van de parkeerplaatsen geldt geen toepassingsbereik, met als voorwaarde dat de parkeerplaatsen op loopafstand vanaf de binnenstad worden gerealiseerd. De loopafstand is per doelgroep weergegeven in de geldende nota parkeernormen van de gemeente.
-
3. Indien er in de toekomst betere alternatieven ontstaan ten behoeve van de parkeercapaciteit van de binnenstad kan er gekozen worden om deze alternatieven te financieren vanuit de reserve.
Artikel 4 Inkomsten van de reserve
De reserve bevat de volgende bijdragen en inkomsten:
- 1.
Bijdragen die zijn overgeheveld uit de “Reserve afkoop parkeerplaatsen ten behoeve van de Nota Parkeernormen Harlingen 2016”, die zijn betaald op grond van een met de gemeente gesloten overeenkomst over het voorzien in parkeergelegenheid.
- 2.
Bijdragen welke zijn betaald in het kader voor het niet of gedeeltelijk realiseren van de parkeereis.
- 3.
De inhoud van de reserve kan ook bestaan uit andere daartoe door het college en/of de gemeenteraad aan te wijzen incidentele en structurele middelen.
- 4.
Rente-inkomsten over de onder sub 1, 2 en 3 van dit artikel genoemde bijdragen.
Artikel 5 Hoogte bijdrage
-
1. Per parkeerplaats die de gemeente ten behoeve van een project realiseert, betaalt de initiatiefnemer een bijdrage van € 10.500 per parkeerplaats.
-
2. De in het eerste lid vermelde bijdrage wordt voor de eerste maal per 1 januari 2026 en vervolgens per 1 januari van ieder kalenderjaar geïndexeerd op basis van de Grond-, weg- en waterbouw (GWW) index. Het college draagt zorg voor de uitvoering van deze indexering.
-
3. Burgemeester en wethouders kunnen per initiatiefnemer de hoogte van de bijdrage afstemmen op de verwachte werkelijke aanlegkosten.
Artikel 6 Beheer van de reserve
-
1. Burgemeester en wethouders beheren de bijdragen in de reserve.
-
2. Burgemeester en wethouders kunnen uitgaven doen ten laste van de reserve ten behoeve van:
- a.
het nakomen van op de gemeente rustende verplichtingen ter uitvoering van overeenkomsten die zijn gesloten in het kader van deze verordening;
- b.
het restitueren van bedragen met inachtneming van het bepaalde in deze verordening;
- c.
de besteding van overige bijdragen die in de reserve zijn gestort.
- a.
-
3. Burgemeester en wethouders dragen zorg voor een zorgvuldig beheer van de in de reserve gestorte bijdragen en houdt daartoe een overzicht bij van alle toevoegingen en onttrekkingen aan de reserve.
-
4. Burgemeester en wethouders leggen jaarlijks via de reguliere beleidscyclus aan de gemeenteraad verantwoording af over de ontvangsten ten bate van en uitgaven ten laste van de reserve.
Artikel 7 Verplichtingen
-
1. De bijdrage aan de reserve wordt onderdeel van de omgevingsvergunning met een (anterieure) overeenkomst. Voor deze bijdrage wordt een nota verstuurd aan initiatiefnemer.
-
2. De gemeente accepteert de bijdragen voor de compensatie van parkeerplaatsen en verplicht zich, binnen een periode van 10 jaar na datum van de vergunningverlening, de bijdragen in te zetten voor het realiseren van parkeerplaatsen.
-
3. Indien de gemeente niet binnen 10 jaar aan de verplichting heeft voldaan, heeft de initiatiefnemer van het project recht op restitutie van het gestorte bedrag inclusief wettelijke rente en indexering. Initiatiefnemer moet hiertoe een schriftelijk verzoek bij het college indienen.
Artikel 8 Wijzigen of opheffen van de reserve
-
1. Alleen de gemeenteraad kan besluiten tot het wijzigen of opheffen van de reserve.
-
2. Een wijziging van de reserve heeft geen gevolgen voor overeenkomsten die voorafgaand aan de wijziging zijn aangegaan.
-
3. De gemeenteraad kan slechts besluiten tot opheffing van de reserve indien er voor de gemeente geen verplichtingen meer voortvloeien uit de overeenkomsten.
-
4. Het saldo dat na opheffing overblijft, wordt overgeboekt naar de algemene middelen van de gemeente.
Artikel 9 Hardheidsclausule
Burgemeester en wethouders kunnen artikel 5, eerste lid buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing gelet op het belang van artikel 2, tweede lid leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.
Artikel 10 Inwerkingtreding en citeertitel
-
1. Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2025;
-
2. Deze verordening wordt aangehaald als 'Verordening reserve afkoop parkeerplaatsen Harlingen’.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 25 september 2024;
, de voorzitter
, de griffier
Bijlage: toepassingsbereik Binnen de singels
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl