Beleidsregel melding klein evenement gemeente Haarlem 2024

Geldend van 18-10-2024 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel melding klein evenement gemeente Haarlem 2024

De burgemeester van de gemeente Haarlem

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht alsmede artikel 2:24, derde lid van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Haarlem (hierna APV)

besluit vast te stellen de Beleidsregel melding klein evenement gemeente Haarlem 2024

Haarlem is een levendige stad met een divers en aantrekkelijk aanbod aan evenementen. Om ervoor te zorgen dat deze evenementen op een goede en veilige manier kunnen plaatsvinden, zijn er bepaalde regels opgesteld. In Haarlem is het daarom verplicht om een vergunning aan te vragen voor het organiseren van evenementen. Voor zogenaamde ‘kleine evenementen’ is er echter een uitzondering. Voor deze categorie volstaat een melding in plaats van een vergunning. De voorwaarden hiervoor zijn te vinden in artikel 2:24, derde lid, in samenhang met artikel 2:25, derde lid van de APV. Met deze beleidsregel wordt hier meer invulling aan gegeven. Het is belangrijk op voorhand zoveel mogelijk duidelijkheid te geven zodat het voor de organisatoren helder is wat er mogelijk is.

Wat is een klein evenement?

Artikel 2:24 APV

In artikel 2:24, derde lid van de APV staat het volgende:

Onder klein evenement wordt verstaan:

  • a.

    een straat- of buurtactiviteit op één dag, in één straat en of op een aangrenzend plein en of aangrenzend plantsoen;

  • b.

    een optocht (eventueel met muziek) op één dag, door één wijk die geen hoofdwegen doorkruist, niet zijnde een demonstratie of manifestatie;

  • c.

    een (ideële) rommelmarkt op één dag, in één straat en of aangrenzend plantsoen.

Dat een klein evenement een evenement is dat op één dag, in één straat plaatsvindt, is duidelijk. Maar wat wordt verstaan onder een straat- of buurtactiviteit, een optocht of een plantsoen? Daar gaat deze beleidsregel op in.

Straat- of buurtactiviteit

Straat- en/of buurtfeest

Een feest waarbij er een directe relatie is met de eigen straat of buurt waar het evenement wordt georganiseerd. In ieder geval dienen de bewoners van de eigen straat of buurt uitgenodigd te worden/zijn om aanwezig te zijn bij het straatfeest. Dus bijvoorbeeld bewoners van de eigen straat/buurt die met elkaar een barbecue of borrel organiseren.

Dit geldt bijvoorbeeld niet voor een privéfeest in de openbare ruimte. Onder privéfeest wordt verstaan; een feest dat niet bedoeld is voor de straat/buurt, maar voor één of enkele bewoners. Dat valt niet onder een straat- of buurtfeest. Ook een privé feest in de openbare ruimte kan niet worden vergund met een evenementenvergunning, omdat het niet wenselijk is om privé feesten in de openbare ruimte te laten plaatsvinden. Daar zijn horeca locaties voor.

Overige activiteiten

Onder een straat- of buurtactiviteit wordt verstaan een activiteit waarbij een relatie is met de straat of buurt waar de activiteit wordt georganiseerd. Het kan gaan om een spel- of sportactiviteit dan wel een combinatie van eten/sport/spel. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om een herdenkingsbijeenkomst, een actie om afval op te ruimen of een bijeenkomst voor de start van een bouwproject.

Ook maatschappelijke instellingen kunnen een straat- of buurtactiviteit organiseren. Het moet dan wel gaan om een buurt waar de instelling zijn werkzaamheden uitoefent zodat er een relatie is met de buurt. Het moet gaan om niet-commerciële activiteiten. Dus activiteiten die geen winstoogmerk beogen. Onder commercieel wordt verstaan: gericht op handel en winst of belust op winstbejag.

Wanneer daarentegen een winkel in het kader van een opening van een nieuwe winkel of de viering van een lustrum (periode van 5 jaar of veelvoud daarvan) een straat- of buurtactiviteit organiseert en hiervoor de bewoners van de straat of buurt uitnodigt (en er dus een relatie is met de straat of buurt) dan valt dit wel onder de melding.

Plantsoen

Een klein evenement mag in een aan de straat of buurt grenzend plantsoen plaatsvinden, maar moet gezien de voorwaarden beperkt blijven in omvang.

Onder een plantsoen wordt verstaan een kleinschalige groenvoorziening, soms met wandel- en speelmogelijkheden, te midden van bebouwing, ter verfraaiing en verlevendiging van deze bebouwing.

Ook Eindenhout, het grasveldje met koepel, mag gezien worden als plantsoen.

Haarlem heeft ook diverse parken. Een park is een op zichzelf staande groenvoorziening, dienend ter verfraaiing en/of verlevendiging van één of meerdere wijken, zonder hiervan direct deel uit te maken. Zoals bijvoorbeeld de Haarlemmerhout, Florapark, Frederikspark, Vlooienveld, Ripperdapark, De Bolwerken, Kenaupark, Zaanenpark, Molenplaspark, Engelandpark en Reinaldapark. De omvang is groter dan een plantsoen. Hier mag geen klein evenement worden georganiseerd met een melding.

Optocht

Een optocht is een georganiseerde, vaak feestelijke, processie waarbij mensen in een bepaalde volgorde lopen, vaak vergezeld van muziek, dans of andere festiviteiten, op de rijbaan of op het fietspad. Optochten zijn een manier om gemeenschappen samen te brengen en een gevoel van verbondenheid te creëren. Een optocht bestaat voornamelijk uit voetgangers, waarbij indien noodzakelijk enkele begeleidingsvoertuigen aanwezig mogelijk zijn. De optocht mag slechts door één wijk gaan en geen hoofdwegen doorkruizen.

Onder welke voorwaarden kan een klein evenement zonder vergunning georganiseerd worden?

Artikel 2:25 APV

In artikel 2:25, derde lid van de APV staat het volgende:

Geen vergunning is vereist voor een klein evenement, indien:

  • a.

    het aantal aanwezigen gelijktijdig niet meer bedraagt dan 200 personen, voor een optocht geldt een maximum van 300 personen;

  • b.

    het evenement tussen 08.00 en 24.00 uur plaats vindt, op zondag van 13.00 uur tot 24.00 uur;

  • c.

    geen muziek ten gehore wordt gebracht voor 08.00 uur of na 23.00 uur, op zondag vóór 13.00 uur of na 23:00 uur;

  • d.

    het evenement geen belemmering vormt voor het verkeer en de hulpdiensten;

  • e.

    er kleine objecten worden geplaatst met een oppervlakte van minder dan 15 m2 per object, bij tenten en springkussens geldt maximaal 25 m2 per object;

  • f.

    het evenement niet plaatsvindt op de dag/nacht voor Koningsdag, Koningsdag,

  • a.

    4 en 5 mei en op 31 december van 12.00 uur tot en met 1 januari 12.00 uur;

  • g.

    er een organisator is; en

  • h.

    de organisator ten minste 15 werkdagen voorafgaand aan het evenement daarvan melding heeft gedaan aan de burgemeester.

Dat een klein evenement alleen zonder vergunning mogelijk is als hier een maximumaantal bezoekers/aanwezigen gelijktijdig zijn (voorwaarde onder a), het evenement op bepaalde tijden plaatsvindt (voorwaarde onder b) en wanneer muziek ten gehore mag worden gebracht (voorwaarde c) is duidelijk.

Maar wat wordt verstaan onder het vormen van een belemmering voor het verkeer en de hulpdiensten (voorwaarde d) of een organisator (voorwaarde g)? Daar gaat deze beleidsregel op in.

Belemmering voor het verkeer en de hulpdiensten

Er is in ieder geval geen sprake van belemmering als een straat/buurtfeest op de rijbaan/fietspad/fietsstrook van de eigen straat/buurt wordt georganiseerd, mits;

  • -

    die straat met hekken is afgezet (schrikhekken met C1-borden) en deze afzetting direct wordt weggehaald als de hulpdiensten in de straat moeten zijn. Dit is de verantwoordelijkheid van de organisator, en;

  • -

    de straat geen N-weg is, en;

  • -

    de straat onderdeel is van een 30-kilometer zone, en;

  • -

    er geen busroute door de straat is.

Het straat/buurtfeest is onder genoemde voorwaarden toegestaan omdat het om een feestje van de straat-buurtbewoners gaat die zelf aanwezig zijn op het feest. Hierdoor zal er weinig verkeer zijn in de straat. De buren kennen elkaar en informeren elkaar. De ervaring leert dat dit weinig problemen oplevert.

Voor alle straat/buurtfeesten waarbij de straat wel een N-weg is, de straat geen 30 km zone is of een busroute door de straat loopt geldt dat uitgeweken moet worden naar een plein of plantsoen in de straat. Indien het trottoir wordt gebruikt, dan moet 1.5 m worden vrijgehouden voor de overige gebruikers van het trottoir om te voorkomen dat het verkeer belemmerd wordt.

Ook alle overige activiteiten mogen niet op de rijbaan (incl. fietspad) worden georganiseerd. Deze activiteiten dienen te worden georganiseerd op een plein of plantsoen om geen belemmering voor het verkeer of de hulpdiensten te vormen. Indien het trottoir wordt gebruikt, dan moet ook in dit geval 1.5 m worden vrijgehouden voor de overige gebruikers van het trottoir om te voorkomen dat het verkeer belemmerd wordt.

De fysieke toegankelijkheid dient te allen tijde gewaarborgd te worden.

Openbare orde en veiligheid

Een klein evenement kan, binnen 10 werkdagen na ontvangst van de melding, alsnog verboden worden als de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komt.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als tegelijkertijd een ander evenement in de buurt plaatsvindt.

In verband met de openbare orde en veiligheid is een klein evenement niet mogelijk op de Grote Markt. Dit plein wordt te intensief gebruikt met markten, terrassen en grote evenementen. Daarnaast kan een klein evenement op de Grote Markt een aanzuigende werking hebben, waardoor het al snel niet meer onder de criteria van een klein evenement valt.

Organisator

Degene die de melding gedaan heeft, wordt gezien als organisator.

Gebruik van dieren bij evenement

Ieder evenement waarbij dieren worden gebruikt valt onder de vergunningplicht.

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na die van bekendmaking.

Deze beleidsregel wordt aangehaald als Beleidsregel melding klein evenement gemeente Haarlem 2024.

Ondertekening

Aldus besloten te Haarlem op 08-10-2024

de burgemeester,

J. Wienen