Regeling tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van Sociaal Medische Indicatie

Geldend van 10-10-2024 t/m heden

Intitulé

Regeling tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van Sociaal Medische Indicatie

Intitulé

Regeling tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van Sociaal Medische Indicatie (SMI)

Wettelijke grondslag

Wet Kinderopvang (Wko)

Regeling tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van Sociaal Medische Indicatie (SMI)

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • a.

    Sociaal Medische Indicatie (SMI) is een vangnetregeling om gezinnen tijdelijk financieel te ondersteunen in de kosten van de kinderopvang als zij door bepaalde medische of sociale omstandigheden (tijdelijk) niet in aanmerking komen voor de kinderopvangtoeslag (KOT).

  • b.

    Kinderopvang is de overkoepelende term voor: dagopvang (0 t/m 4 jaar), gastouderopvang (0 t/m 12 jaar) en buitenschoolse opvang (4 t/m 12 jaar).

Artikel 2 Doel SMI

SMI is bedoeld voor ouders die geen kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst ontvangen en voor wie de voorliggende voorzieningen niet voldoende zijn wegens sociaal medische gronden. Het doel van deze regeling is dat kinderen die als gevolg van de thuissituatie een ontwikkelingsachterstand dreigen op te lopen, worden ondersteund. Kinderopvang via een SMI kan voor ouders een tijdelijke oplossing bieden om ze te ontlasten en de ontwikkeling van het kind niet te schaden.

Artikel 3 Doelgroep SMI

Tot de doelgroep behoren gezinnen waarvan de ouders (tijdelijk) geen recht hebben op kinderopvangtoeslag omdat zij niet kunnen werken vanwege een sociale of medische situatie. De kinderen in het gezin zijn tussen de 0 t/m 12 jaar en zitten op voorschool of primair onderwijs.

Artikel 4 Criteria

Een in Waalwijk woonachtige ouder als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Wet Kinderopvang kan op grond van een SMI aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang voor (het) thuiswonende kind(eren) uit art. 3 indien vastgesteld is dat:

  • a.

    één of meer lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke of psychische beperkingen van de ouder of het kind/de kinderen opvang van het kind of de kinderen noodzakelijk maken en eventuele ondersteuning door TWIJZ wordt aanvaard of

  • b.

    kinderopvang in het belang van een goede en gezonde ontwikkeling van het kind noodzakelijk is en

  • c.

    andere voorzieningen of eigen netwerk geen passende oplossing kunnen bieden en

  • d.

    de ouders blijk geven zich te zullen inspannen om gedurende de looptijd van de SMI de afhankelijkheid van de SMI te verkleinen.

Artikel 5 Omvang en duur van de tegemoetkoming

  • a.

    Tegemoetkoming voor kinderopvang wordt alleen verstrekt als sociaal-medische noodzaak is vastgesteld door TWIJZ met een geldigheidsduur van maximaal 6 maanden en voor maximaal 4 dagdelen per week;

  • b.

    De tegemoetkoming en ouderbijdrage voor kinderopvang wordt vastgesteld aan de hand van de belastingtabel kinderopvangtoeslag. Het door het Rijk jaarlijks vastgestelde fiscale tarief wordt als maximum uurtarief gehanteerd. Opvangkosten die boven dit tarief liggen worden door de ouder zelf betaald. Van de ouderbijdrage kan worden afgeweken indien de ouder(s) een bijstandsuitkering ontvangen (tot het maximum uurtarief, jaarlijks vastgesteld door het Rijk).

  • c.

    Tegemoetkoming vindt alleen plaats voor kindcentra of voorzieningen voor gastouderopvang die geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang.

  • d.

    Vergoeding kinderopvang wordt alleen verstrekt als geen voorziening wordt ontvangen vanuit andere wet- of regelgeving, zoals; WLZ (bijv. dagcentra, medisch kinderdagverblijf), Jeugdwet, PGB, kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst of informele zorg.

  • e.

    In geval van gewijzigde en bijzondere omstandigheden die de beëindiging van de SMI in de weg staan is na een nieuwe aanvraag en onderzoek éénmaal verlening van een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang mogelijk. De duur van de verlenging is maximaal 3 maanden. Deze verlenging kan worden afgewezen als de ouders gedurende de looptijd van de initiële beschikking onvoldoende inspanning hebben geleverd om de afhankelijkheid te hebben verkleind.

Artikel 6 Uitvoering

  • a.

    Na een melding volgt een keukentafelgesprek gevolgd door een onderzoek. Hierna volgt een afwijzing of toekenning.

  • b.

    Tijdens of voorafgaand aan het keukentafelgesprek wordt de identiteit van het kind en de ouders gecontroleerd aan de hand van een identiteitsbewijs.

  • c.

    Na toekenning wordt de verlening van de tegemoetkoming SMI bevestigd. In de beschikking staat de termijn van de kinderopvang, het aantal toegekende dagdelen SMI en het aantal uren kinderopvang per week.

  • d.

    Ouders nemen vervolgens zelf contact op met een in het Landelijk Register Kinderopvang opgenomen kinderopvangorganisatie.

  • e.

    De betaling van de tegemoetkoming wordt aan die kinderopvangorganisatie gedaan.

Artikel 7 Inlichtingenplicht

  • a.

    De ouder(s) doet/doen aan het college uit eigen beweging of op verzoek direct (zo mogelijk al bij de melding) mededeling van alle feiten en omstandigheden of de wijzigingen daarop waarvan redelijkerwijs duidelijk moet zijn dat deze van invloed kunnen zijn op het recht op een tegemoetkoming.

  • b.

    De ouder(s) is/zijn verplicht wanneer het college, daarnaar gevraagd, medewerking te verlenen aan de uitvoering van deze regeling.

Artikel 8 Hardheidsclausule

Mochten zich onvoorziene omstandigheden of ontwikkelingen voordoen die tot onevenredige nadelige situaties leiden voor de ouder(s) of het kind, dan kan het college van burgemeester en wethouders besluiten van deze regeling af te wijken.

Artikel 9 Inwerkingtreding en overgangsrecht

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de bekendmaking.

Artikel 10 Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als 'Regeling sociaal medische indicatie kinderopvang gemeente Waalwijk 2024’.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van de gemeente Waalwijk, dd. 24 september 2024.

Het college van Waalwijk

Namens deze,

de secretaris, de burgemeester,

Michel Tromp, Sacha C.A.M. Ausems