Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR725256
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR725256/1
Regeling vervallen per 23-11-2024
Marktreglement tijdelijke markt Lambertus Zijlplein locatie Plein ´40-´45 in Amsterdam
Geldend van 10-10-2024 t/m 22-11-2024
Intitulé
Marktreglement tijdelijke markt Lambertus Zijlplein locatie Plein ´40-´45 in AmsterdamHet dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West,
gelet op artikel 5.1 van de Marktverordening in samenhang met artikel 9, eerste en tweede lid, en bijlage 3, onderdeel G.4, van de Verordening op de stadsdelen en het stadsgebied Amsterdam 2022,
besluit de volgende nadere regels vast te stellen:
Marktreglement tijdelijke markt Lambertus Zijlplein locatie Plein ´40-´45 in Amsterdam
Artikel 1 Het branchepatroon op de markt
De volgende branches en bijzondere marktplaatsen zijn gemaximeerd:
- a.
verkoop van aardappelen, groente en fruit (AGF) is behalve op de in het Inrichtingsbesluit tijdelijke markt Lambertus Zijlplein locatie Plein ´40-´45 speciaal daartoe aangewezen marktplaatsen, toegestaan op maximaal één andere enkel-, twee- of meervoudige marktplaats;
- b.
het aantal marktplaatsen voor de verkoop van natte vis is gemaximeerd op het aantal plaatsen zoals is vastgesteld in het Inrichtingsbesluit tijdelijke markt Lambertus Zijlplein locatie Plein ´40-´45;
- c.
het aantal marktplaatsen dat mag worden ingenomen als bakplaats is gemaximeerd op het aantal plaatsen zoals is vastgesteld in het Inrichtingsbesluit tijdelijke markt Lambertus Zijlplein locatie Plein ´40-´45;
- d.
een eigen verkoopinrichting mag alleen worden geplaatst op de daarvoor in het inrichtingsbesluit aangewezen marktplaatsen.
Artikel 2 Gebruik, inrichting en uitvoering van kramen en eigen verkoopinrichtingen
-
1. De verkooptijden van de markt zijn van 9.00 tot 17.30 uur. De marktondernemer bezet zijn marktplaats van 9.00 uur tot ten minste 16.00 uur.
-
2. Marktondernemers met een eigen verkoopinrichting plaatsen die verkoopinrichting tussen 07.00 uur en 08.30 uur.
-
3. Voor plaatsen waarop een verkoopinrichting is toegestaan geldt dat dissels, zij- en achterkleppen, deuren en andere voorwerpen in de verkoopopstelling niet mogen uitsteken buiten de toegewezen marktplaats.
-
4. Goederen worden enkel aangeboden of verhandeld aan de voorzijde en, indien mogelijk, aan de zijkant van de marktkraam.
-
5. Overspanningen of luifels worden niet bevestigd aan de marktkraam. Zonne- of regenluifels, voor zover deze niet hoger zijn dan 2,50 meter vanaf de grond, worden bevestigd aan het juk of de balk.
-
6. Marktondernemers die aardappelen, groente en fruit, zuivel, vis of bloemen en planten verkopen, mogen gebruikmaken van een parasol, indien een luifel de waren onvoldoende beschermt tegen de zon. De parasol vormt daarbij geen hinderlijk obstakel voor bezoekers en dient ook niet als verlenging van de marktkraam. Dit wordt beoordeeld door de marktmeester.
-
7. Marktondernemers mogen hun waren, borden en reclamemateriaal uitsluitend uitstallen en opslaan binnen de grenzen van de aan hen toegewezen marktplaats(en) en niet op de kap. De kap van de marktkraam mag niet uitsteken voorbij de grens van de marktplaats.
-
8. De achterzijde van de kraam mag uitsluitend worden afgedicht met een demontabel doorzichtig zeil, aanvoermateriaal of een voertuig dat niet langer is dan de breedte van de toegewezen marktplaats(en) en niet hoger dan 3,20 meter gemeten vanaf de straat.
-
9. Marktkramen moeten worden geplaatst op de stormankers. De marktondernemer heeft materiaal bij zich waarmee, in geval van toename van de wind, de marktkraam deugdelijk kan worden vastgezet aan de stormankers.
-
10. In geval van vergroting van de marktplaats wordt de vergrote marktplaats pas ingenomen nadat de dagelijkse indeling is geweest en de sollicitanten in staat zijn gesteld om hun waren naar hun plaats te brengen.
-
11. De loopruimte tussen de kramen wordt vrijgehouden van obstakels. De loophoogte aan de voorzijde van de kramen bedraagt minimaal 2.05 meter.
-
12. Het is niet toegestaan op enigerlei wijze de doorgang op en langs het marktterrein te verhinderen, de wandelgangen te belemmeren en/of de marktplaats zodanig in te richten dat er hinder kan ontstaan of gevaar voor letsel of ongevallen.
-
13. Nadat de kraam in gebruik is genomen door de marktondernemer ligt de verantwoordelijkheid voor een veilige kraam bij de huurder. Met slecht weer wordt de kramenverhuurder verwittigd door de huurder voordat de ondernemer de markt verlaat. Als de kraam wordt achtergelaten voordat de kramenverhuurder aanwezig is, mag de veiligheid niet in het geding komen. De marktondernemer moet het zeil dan oprollen.
Artikel 3 Dagelijkse indeling
-
1. Vaste plaatshouders en tijdelijke vaste plaatshouders kunnen uiterlijk tot 08.45 uur aan de marktmeester kenbaar maken dat zij willen verschuiven.
-
2. De dagelijkse indeling begint om 9.00 uur. Alle sollicitanten of hun vervangers zijn hierbij persoonlijk aanwezig.
-
3. Bij de dagelijkse indeling worden eerst de brancheplaatsen, vervolgens de bakplaatsen, dan de plaatsen voor een eigen verkoopinrichting en ten slotte de overige marktplaatsen uitgegeven.
-
4. Het is na afloop van de dagelijkse indeling niet toegestaan de toegewezen plek te ruilen met een andere marktondernemer, te vergroten of te verkleinen.
-
5. Indien de dagelijkse indeling digitaal geschiedt:
- a.
moeten vergunninghouders van een vaste en tijdelijke vaste marktplaats zich uiterlijk de dag van tevoren vóór 15.00 uur via de daarvoor bedoelde applicatie afmelden als zij hun plaats niet willen innemen;
- b.
moeten sollicitanten, als zij gebruik willen maken van de digitale indeling, uiterlijk de dag van tevoren vóór 15.00 uur via de daarvoor bedoelde applicatie doorgeven dat zij een plek willen innemen;
- c.
moeten sollicitanten die niet digitaal zijn ingedeeld of hun vervangers, om 09.00 uur persoonlijk aanwezig zijn bij de handmatige indeling door de marktmeester op de markt;
- d.
is het voor sollicitanten die geen plaats via de digitale indeling toegewezen hebben gekregen, niet toegestaan vóór de handmatige indeling van 09.00 uur een plaats in te nemen.
- a.
Artikel 4 De aanvoer, afvoer en opslag van materialen en waren
-
1. De aan- en afvoer van materialen, waren, kramen of andere objecten vindt plaats via de Slotermeerlaan.
-
2. De kramenzetter mag vanaf 06.00 uur starten met de opbouw van de markt.
-
3. Marktondernemers mogen materialen en waren aanvoeren naar de marktplaats van 07.00 uur tot 11.00 uur.
-
4. Marktondernemers mogen materialen en waren afvoeren van de marktplaats van 16.00 uur tot 18.00 uur.
-
5. Het is marktondernemers niet toegestaan om na 18.00 uur verkoopinrichtingen en overige materialen en waren op de markt aanwezig te hebben of te laten staan.
-
6. De kramenzetter heeft tot 19.00 uur om al het materiaal van het marktterrein te verwijderen.
-
7. Voertuigen rijden op de markt niet sneller dan stapvoets.
-
8. Voertuigen worden op het marktterrein uitsluitend geplaatst binnen de grenzen van de toegewezen marktplaats. Het voertuig wordt uitsluitend achter de marktkraam geparkeerd.
-
9. Het aan- en afvoeren van materialen en waren naar en van de marktplaats levert geen (geluids)hinder op en blokkeert de openbare weg niet.
Artikel 5 Verwarmingstoestellen, bak- en kookinstallaties
-
1. Het gebruik van open vuur op het marktterrein is niet toegestaan.
-
2. Gebruik van verwarmingstoestellen, bak-, frituur- en/of kookinstallaties is enkel toegestaan op de marktplaatsen die in het Inrichtingsbesluit tijdelijke markt Lambertus Zijlplein locatie Plein ’40-´45 in Amsterdam zijn aangewezen als bakplaats.
-
3. Op elke marktplaats waar gefrituurd, gebakken, gebraden of verhit wordt, is een doelmatig blusapparaat (geen water) evenals een deksel voor afsluiting van de pan(nen) aanwezig.
-
4. Verwarmingstoestellen, bak-, frituur- en kookinstallaties voldoen aan alle wettelijke eisen zoals gesteld in het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (BBGBOP). Van toepassing zijnde keuringsrapporten worden op verzoek van de marktmeester direct getoond.
-
5. Bij gebruik van een gasinstallatie wordt voldaan aan de eisen zoals gesteld in artikel 3.27, 4.10, 5.6, 5.7, 5.11 en 5.14 van het BBGBOP.
-
6. De marktondernemer voorkomt dat brandgevaarlijke situaties en/of overlast van rook, geur of anderszins ontstaan. Brandweer- en milieuvoorschriften worden stipt gevolgd en uitgevoerd.
Artikel 6 Energievoorziening
-
1. Tijdens de openingstijden van de markt kan de energievoorziening beschikbaar worden gesteld aan de marktondernemer.
-
2. Het beheer voor de energievoorziening wordt uitgevoerd door de gemeente.
-
3. De kosten voor de reguliere energievoorziening (230 Volt) zijn opgenomen in het basistarief voor een marktplaats, conform de geldende Heffingsverordening.
-
4. Per enkelvoudige marktplaats mag één 230 Volt-aansluiting worden gebruikt.
-
5. De maximale elektrische belastbaarheid mag niet worden overschreden. Voor deze markt geldt dat de stroomafname niet hoger mag zijn dan 3680 Watt per aansluiting. Voor de berekening van het maximale gebruik geldt: aantal Ampère x Volt = Watt.
-
6. De marktondernemer maakt uitsluitend gebruik van de meest actuele NEN-goedgekeurde stekkers, snoeren en overige componenten en zorgt ervoor dat deze geen gevaarlijke situaties opleveren.
-
7. De marktondernemer gebruikt uitsluitend één kabel en maakt geen gebruik van koppelstukken en/of verlengsnoeren.
-
8. De marktondernemer maakt uitsluitend gebruik van het stekkercompartiment in de daartoe geplaatste energievoorziening.
-
9. Gebruik van een 400 Volt-aansluiting (krachtstroom) mag alleen na toestemming van de marktmeester.
- a.
Vergunninghouders van een vaste en tijdelijke vaste marktplaats geven bij acceptatie van de marktplaats aan of zij gebruik willen maken van krachtstroom.
- b.
Sollicitanten geven bij de dagelijkse indeling aan of zij gebruik willen maken van krachtstroom.
- c.
De kosten voor het gebruik van krachtstroom worden afzonderlijk belast, conform de geldende Heffingsverordening.
- a.
-
10. De marktondernemer houdt de energievoorziening zoveel mogelijk toegankelijk en vrij van obstakels.
-
11. De marktondernemer sluit de putkast van de energievoorziening. Deze kast dient gesloten te zijn en mag alleen worden geopend voor het in- of uitpluggen van de stekkers.
-
12. De marktondernemer meldt storing of schade direct bij de marktmeester.
Artikel 6 Watervoorziening
-
1. Tijdens de openingstijden van de markt kan de watervoorziening, alleen voor normaal gebruik, beschikbaar worden gesteld aan de marktondernemer.
-
2. Het beheer voor de watervoorziening wordt uitgevoerd door de gemeente.
-
3. De kosten voor water zijn opgenomen in het basistarief voor een marktplaats, conform de geldende Heffingsverordening.
-
4. Het gebruik van watertappunten is verboden bij een buitentemperatuur onder 0 °C.
-
5. De marktondernemer houdt de watervoorziening toegankelijk en vrij van obstakels.
-
6. De marktondernemer meldt storing of schade direct bij de marktmeester.
Artikel 7 Sneeuwval
Bij sneeuwval maakt de marktondernemer de ruimte rondom de eigen marktplaats sneeuw- en ijsvrij.
Artikel 8 Afval
-
1. Het is verboden om marktafval - in welke vorm dan ook - achter te laten op het marktterrein. Alle afval moet van het marktterrein worden meegenomen.
-
2. De marktondernemer die waren verkoopt die bedoeld zijn voor onmiddellijke consumptie, plaatst aan de voorzijde van zijn marktplaats voldoende voorzieningen ten behoeve van de afvalinzameling.
-
3. De marktondernemer is verplicht ten minste één afvalzak aan de achterzijde van zijn marktkraam of in de eigen verkoopinrichting in gebruik te hebben voor eigen gebruik. Hierin moet het restafval van de marktplaats onmiddellijk worden gedeponeerd.
-
4. De ondernemer slaat het afval op de marktplaats niet-verwaaibaar en zoveel mogelijk uit het zicht van de bezoekers van de markt op.
-
5. Op eerste aanwijzing van de marktmeester verwijdert de marktondernemer het aanwezige vuil en/of afval.
-
6. De kosten voor het verwijderen of verwerken van niet opgeruimd afval kunnen bij de overtreder in rekening worden gebracht.
-
7. De marktondernemer maakt de ingenomen marktplaats en de naaste omgeving na afloop van de markt veegschoon.
Artikel 9 Doorhaling inschrijving register en marktlijst(en) na overlijden marktondernemer
Het doorhalen van de inschrijving in het register ambulante handel en op de marktlijst(en), geschiedt ten hoogste acht weken na de datum van overlijden van de vergunninghouder. De nabestaanden krijgen gelegenheid om van de marktplaats gebruik te blijven maken, voor het regelen van een doorstart of afronding van de bedrijfsvoering, dan wel het doen van een overschrijvingsverzoek.
Artikel 10 Inwerkingtreding
Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.
Artikel 11 Citeertitel
Deze regeling wordt aangehaald als: Marktreglement tijdelijke markt Lambertus Zijlplein locatie Plein ´40-´45 in Amsterdam.
Ondertekening
Aldus besloten op 1 oktober 2024.
Het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West,
De voorzitter
Emre Ünver
De secretaris
Elmer Burke
Toelichting
Algemene toelichting
Doordat er grondfonteinen geplaatst zullen worden op het Lambertus Zijlplein is het plein tijdelijk niet beschikbaar voor de markt die daar elke maandag wordt gehouden. Om de continuïteit van de markt te waarborgen, wordt de maandagmarkt daarom tijdelijk op de alternatieve locatie Plein ’40-’45 gehouden. Het marktreglement regelt de dagelijkse gang van zaken op de markt en geeft invulling aan de nadere regels voor de markt. Het betreft een verplaatsing van een bestaande markt. Het reglement voor de tijdelijke markt is dus in lijn met de regels zoals ze op de originele locatie gelden.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl