Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR725127
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR725127/1
Marktreglement gemeente Urk 2023
Geldend van 06-10-2024 t/m heden
Intitulé
Marktreglement gemeente Urk 2023Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Urk;
gelet op artikel 160, eerste lid sub h, Gemeentewet, artikel 4 van de Marktverordening gemeente Urk 2023 en de Algemene wet bestuursrecht;
overwegende dat het wenselijk is nadere regels vast te stellen met betrekking tot uitvoering
van de marktverordening 2023 en een ordelijk verloop van de markt(en);
B E S L U I T:
vast te stellen de volgende Marktreglement gemeente Urk 2023
HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 1. Begripsomschrijvingen
De in artikel 1 van de Marktverordening gemeente Urk 2023 weergegeven begripsomschrijvingen zijn tevens van toepassing op deze nadere regels.
HOOFDSTUK 2. BEPALINGEN OVER VERGUNNINGEN
Artikel 2. Inhoud vaste standplaatsvergunning
-
1. Een vaste standplaatsvergunning vermeldt in ieder geval:
- a.
de naam en voornamen, de geboortedatum en -plaats, het adres en de woonplaats van de vergunninghouder;
- b.
een duidelijke omschrijving van de toegewezen vaste standplaats met vermelding van het nummer en de afmetingen daarvan;
- c.
de kraam of andere verkoopmaterialen die de vergunninghouder bij het innemen van de standplaats mag gebruiken;
- d.
het soort artikelen dat de vergunninghouder mag verhandelen of de branche waartoe de vergunninghouder behoort;
- e.
de datum waarop aan de vergunninghouder voor het eerst vergunning is verleend;
- f.
dat de vergunninghouder (daar waar gebruikelijk) zelf zorgdraagt voor de inzameling en afvoer van zijn afval en dat hij zijn standplaats schoon oplevert;
- g.
de wijze waarop de vergunninghouder zijn elektriciteit betrekt;
- h.
welke kook-, bak- en verwarmingsapparatuur zijn toegestaan;
- i.
de vergunningsduur;
- a.
-
2. Aan de vergunning wordt een middel ter identificatie gehecht.
Artikel 3. Vergunningsduur
Een vaste standplaatsvergunning wordt verleend voor de bepaalde tijd van 15 jaar.
Artikel 4. Volgorde toewijzing vrijgekomen vaste standplaatsen
-
1. Als er een vaste standplaats op de markt vrijkomt, worden de vergunninghouders van een vaste standplaats door het college in de gelegenheid gesteld hun interesse voor de vrijgekomen standplaats kenbaar te maken en wordt de vrijgekomen standplaats toegewezen aan de vergunninghouders die hun interesse kenbaar hebben gemaakt, in volgorde van hun plaatsing op de anciënniteitlijst.
-
2. Als er, na toepassing van de procedure van lid 1 van dit artikel, nog vaste plaatsen op de markt vrij zijn, wordt dit door het college openbaar bekend gemaakt en worden gegadigden voor de vrijgekomen vaste standplaats uitgenodigd om hun interesse in de vrijgekomen standplaats schriftelijk kenbaar te maken.
-
3. De selectiecommissie selecteert uit alle gegadigden die schriftelijk hun belangstelling voor de vrijgekomen vaste standplaats kenbaar hebben gemaakt een gegadigde en draagt deze gegadigde voor aan het college voor verlening van een vergunning.
-
4. Afhankelijk van de gewenste artikelgroep wordt de selectiecommissie samen gesteld, met dien verstande dat er geen leden van de marktcommissie en een marktkooplui deelnemen aan de selectiecommissie die in de dezelfde branche vergund zijn, als de branche van de vrijgekomen standplaats.
-
5. Selectie van een gegadigde door de selectiecommissie vindt plaats aan de hand van de branche waarin de gegadigden actief zijn. Deze branche moet dezelfde zijn als de branche van de vrijgekomen standplaats. Selectie vindt vervolgens plaats door toekenning van maximaal honderd punten aan iedere aanvraag die is overgebleven na selectie op basis van de branchering. De gegadigde met het hoogst aantal punten wordt aan het college voorgedragen voor verlening van de vergunning.
-
6. De selectiecommissie kent de punten toe aan de hand van de volgende criteria:
- a.
De sollicitatiebrief en de motivering van de aanvraag: maximaal 10 punten;
- b.
Het assortiment vormt een toevoeging aan het aanbod van de markt: maximaal 30 punten;
- c.
De algemene uitstraling van de uitstalling: maximaal 20 punten;
- d.
Het gebruikte verkoopmateriaal: maximaal 20 punten;
- e.
Referenties: de aanvrager heeft geen problemen met andere gemeentes of marktorganisatoren, bijvoorbeeld betalingsachterstanden of disciplinaire problemen: maximaal 10 punten;
- f.
De ondernemer houdt zich bezig met duurzaamheidsaspecten: maximaal 10 punten.
- a.
-
7. Indien sprake is van gegadigden met een gelijk hoogste aantal punten wordt geloot tussen deze gegadigden. De ingelote gegadigde wordt aan het college voorgedragen voor verlening van de vergunning.
Artikel 5. Overschrijving vaste standplaatsvergunning
-
1. Wenst de houder van een vergunning voor een vaste standplaats of seizoenstandplaats niet langer zelf gebruik te maken van de vergunning, is de vergunninghouder overleden, in staat van faillissement of onder curatele gesteld, dan kan het college op aanvraag van de vergunninghouder, erven of curator de vergunning overschrijven op naam van zijn echtgenoot, geregistreerde partner of andere persoon met wie hij duurzaam samenwoonde, of zijn kind.
-
2. De vergunning kan door het college op aanvraag van de vergunninghouder, erven of curator ook worden overgeschreven op een medewerker van de vergunninghouder of mede-eigenaar van het bedrijf van vergunninghouder.
-
3. Overschrijving van de vergunning vindt plaats voor de resterende duur van de bepaalde tijd waarvoor de vergunning volgens artikel 3 is verleend.
Artikel 6. Toewijzing dagplaats
-
1. Toewijzing van een dagplaats geschiedt door afgifte van een vergunning door het college op het moment dat de standplaats niet als vaste standplaats of seizoenstandplaats wordt ingenomen.
-
2. Wanneer een vaste plaats, of een seizoenstandplaats vrij komt, wordt deze aangemerkt als dagplaats totdat zij als vaste plaats of seizoenstandplaats is toegewezen.
-
3. De dagplaats wordt toegewezen aan gegadigden die zich daarvoor op de marktdag voor 08.00 uur bij de marktmeester hebben gemeld. Bij toewijzing wordt voorrang gegeven aan gegadigden die actief zijn in een branche die nog niet op de markt vertegenwoordigd is en daarna aan alle overige gegadigden. Bij meerdere gegadigden die bij toepassing van deze procedure in aanmerking komen voor de dagplaats, wordt de dagplaats toegewezen door middel van loting door de marktmeester.
-
4. De dagplaats wordt afgewezen als de gegadigde zich heeft gemeld voor een branche, die volgens de brancheringnormen reeds maximaal aanwezig is op de markt.
Artikel 7. Toewijzing standwerkersplaats
-
1. Een vergunning voor een standwerkersplaats kan door het college worden verleend voor die plaatsen die zijn aangewezen voor standwerken.
-
2. Een vergunning voor een standwerkersplaats wordt verleend door middel van loting.
-
3. De loting vindt plaats door de marktmeester op de marktdag om 08.15 uur.
-
4. Indien een standwerker zich wil doen bijstaan, meldt hij dit vooraf aan de marktmeester onder vermelding van de naam van degene die hem zal bijstaan. Degene die hem zal bijstaan, mag niet op eigen naam deelnemen aan de loting.
-
5. Een vergunning voor een standwerkersplaats geldt voor de in de vergunning vermelde dag en plaats en voor het in de vergunning omschreven artikel.
Artikel 8. Branchering
De branchering evenals het maximum aantal standplaatsen per branche is vastgesteld per markt, zoals aangegeven op de bij dit marktreglement behorende brancheringsregeling.
Artikel 9. Tekening
Het college bepaalt dat de opstelling en de indeling van de markt, is vastgesteld zoals aangegeven op de bij dit marktreglement behorende tekening.
HOOFDSTUK 3. BEPALINGEN OVER HET GEBRUIK VAN DE STANDPLAATS
Artikel 8. Innemen standplaats;
-
1. De vergunninghouder is verplicht om de aan hem vergunde standplaats in te nemen.
-
2. Aan de vergunninghouder die zijn standplaats niet persoonlijk wenst in te nemen, verleent het college toestemming zich te laten vervangen door een met name genoemd persoon.
-
3. Ter verkrijging van toestemming om zich te laten vervangen dient de vergunninghouder een aanvraag in waaruit blijkt door wie de vergunninghouder wordt vervangen en dat deze vervanger aan de eisen van artikel 8 Marktverordening gemeente Urk voldoet.
-
4. De vervanger treedt op namens de vergunninghouder en handelt namens de vergunninghouder. Het bepaalde in de Marktverordening gemeente Urk en dit Marktreglement is van overeenkomstige toepassing op de vervanger. Alle handelingen van de vervanger op de markt worden aan de vergunninghouder toegerekend. De vergunninghouder blijft, ook bij een vervanger, altijd verantwoordelijk voor het gebruik van de standplaats.
Artikel 9. Afwezigheid wegens vakantie of bijzondere omstandigheden
-
1. De vergunninghouder van een vaste standplaats die wegens vakantie of bijzondere omstandigheden niet kan voldoen aan de verplichting zijn vaste standplaats in te nemen, meldt dit tijdig en schriftelijk aan het college.
-
2. Plotselinge verhindering wordt mondeling of telefonisch aan de marktmeester gemeld.
-
3. Een vergunninghouder mag maximaal 6 weken per jaar niet voldoen aan de verplichting om zijn vaste standplaats niet in te nemen.
-
4. Indien de vergunninghouder vanwege bijzonder omstandigheden langer dan 6 weken zijn standplaats niet kan innemen, kan het college op aanvraag van de vergunninghouder ontheffing verlenen van de verplichting om de standplaats in te nemen. Deze ontheffing geldt voor een periode van maximaal twee jaar.
Artikel 10. Tijdstip innemen standplaats/aan- en afvoer goederen
-
1. Het is verboden voor vergunninghouders op het marktterrein meer dan 2,5 uur voor aanvang en meer dan één uur na afloop van de markt met een voertuig, goederen of anderszins ruimte in te nemen of goederen aan of af te voeren.
-
2. De vergunninghouder is verplicht zijn standplaats tot de sluitingstijd van de markt te blijven innemen. Het college kan hiervan op aanvraag van de vergunninghouder ontheffing verlenen.
-
3. Indien de vergunninghouder zijn vaste standplaats of seizoenstandplaats niet uiterlijk om 08.00 uur heeft ingenomen, wordt de desbetreffende standplaats voor die dag als dagplaats aangemerkt, tenzij de marktmeester de standplaats op tijdig verzoek van de vergunninghouder voor hem beschikbaar houdt.
Artikel 11. Gebruik van eigen materiaal
-
1. Het is de vergunninghouder toegestaan het in zijn aanvraag aangegeven eigen verkoopmateriaal op de standplaats te gebruiken, mits dit materiaal past binnen de afmetingen van de toegewezen standplaats en voldoet aan de voor het materiaal geldende reguliere constructieve en veiligheidseisen.
-
2. Alleen op standplaatsen en seizoenstandplaats die daarvoor door het college zijn aangewezen (bakplaatsen) mag door de vergunninghouder worden gebakken en gebraden.
Artikel 12. Markt schoonhouden
-
1. Een vergunninghouder is verplicht afval, waaronder begrepen verpakkingsmateriaal, op zijn standplaats op een zodanige wijze te bewaren dat zwerfaval wordt voorkomen en het niet door onbevoegden kan worden weggehaald. De vergunninghouder dient zelf en onmiddellijk na afloop van de markt voor afvoer van het afval zorg te dragen.
-
2. Een vergunninghouder is verplicht de door hem ingenomen standplaats en de naaste omgeving van zijn standplaats bezemschoon achter te laten en verontreiniging van het marktterrein te voorkomen.
Artikel 13. Geluidsapparatuur
-
1. Het is verboden op de standplaats gebruik te maken van luidsprekers, versterkers en andere middelen ter versterking van geluid.
Artikel 14. Legitimatie
Degene die een standplaats op de markt inneemt of wenst in te nemen moet zich kunnen legitimeren.
HOOFDSTUK 4. SLOTBEPALINGEN
Artikel 15. Intrekken oude regeling
Het Marktreglement Urk 2011, laatstelijk gewijzigd bij besluit van 29 september 2011, wordt ingetrokken.
Artikel 16. Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking de dag nadat de marktverordening gemeente Urk 2023 in werking is getreden.
Artikel 17. Citeertitel
Dit reglement wordt aangehaald als: Marktreglement gemeente Urk 2023.
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl