Regeling vervalt per 01-03-2026

Subsidieregeling Initiatieven Bestaanszekerheid 2024-2025

Geldend van 01-10-2024 t/m 28-02-2026

Intitulé

Subsidieregeling Initiatieven Bestaanszekerheid 2024-2025

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede;

gelezen het voorstel van 24 september 2024, zaaknummer 459729

gelet op de artikelen 3, 7 en 8 van de Algemene subsidieverordening Ede 2017;

besluit vast te stellen de: Subsidieregeling Initiatieven Bestaanszekerheid 2024-2025.

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    ASV 2017: Algemene subsidieverordening Ede 2017 gemeente Ede;

  • b.

    bestaanszekerheid: de basisvoorwaarden op orde brengen. Deze voorwaarden zijn de zekerheid van werk, voldoende en voorspelbaar inkomen en van mee kunnen doen in de samenleving. Maar ook de zekerheid van een dak boven je hoofd in een geschikte en betaal- bare woning en van wonen in een veilige en prettige omgeving, met snelle en toegankelijke dienstverlening in situaties die de veiligheid bedreigen.

  • c.

    incidentele initiatieven: activiteiten of ideeën die eenmalig of tijdelijk aanvullend op bestaande activiteiten worden georganiseerd in de periode tot en met 1 november 2025. Voorbeelden van initiatieven zijn een bijeenkomst, evenement of een project.

Artikel 2. Doel subsidieregeling

  • 1.

    Het doel van de subsidieregeling is het incidenteel financieel ondersteunen van initiatieven die bijdragen aan de bestaanszekerheid van inwoners.

  • 2.

    De initiatieven zijn spoedig te realiseren en gericht op het voorkomen of zoveel mogelijk beperken van ongewenste effecten van armoede, zoals eenzaamheid, isolement en stress.

Artikel 3. Subsidiabele initiatieven

  • 1.

    Burgemeester en wethouders kunnen een eenmalige subsidie verlenen voor incidentele initiatieven of een tijdelijke uitbreiding van bestaande initiatieven die helpend zijn om inwoners te ondersteunen die dreigen in een bestaansonzekere situatie te komen of daarin al verkeren.

  • 2.

    De volgende initiatieven komen in aanmerking voor subsidie:

    • a.

      activiteiten die inwoners helpen voorzien in de voorwaarden van bestaanszekerheid;

    • b.

      activiteiten gericht op het vergroten van deelname van financieel kwetsbare inwoners aan de samenleving;

    • c.

      aanvullende of tijdelijk uitgebreide activiteiten die ongewenste effecten van armoede, zoals eenzaamheid, isolement en stress, verhelpen of beperken.

Artikel 4. Subsidievoorwaarden

  • 1.

    De subsidie wordt slechts verleend indien de aanvraag voldoet aan de volgende voorwaarden:

    a. de activiteiten vinden plaats in de periode 1 november 2024 tot en met 1 november 2025;

    b. de activiteiten zijn tijdelijk of de subsidie wordt ingezet om bestaande activiteiten tijdelijk uit te breiden;

    c. per aanvrager wordt slechts één subsidie verleend op grond van deze regeling.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van hetgeen bepaald in het eerste lid onder c van dit artikel.

Artikel 5. Hoogte van de subsidie

De subsidie bedraagt maximaal €5.000,- per aanvraag.

Artikel 6. Verplichtingen subsidieontvanger

De subsidieontvanger is verplicht om aantoonbaar samenwerking te zoeken met andere organisaties in de sociale basis en specifiek in diens buurt, wijk of dorp.

Artikel 7. Subsidiabele kosten

  • 1. Alleen daadwerkelijk gemaakte kosten worden gesubsidieerd.

  • 2. Kosten dienen, naar het oordeel van het college, in verhouding te staan tot de impact van de te realiseren activiteiten.

  • 3. Niet subsidiabel zijn:

  • a.

    kosten voor eten en drinken tenzij deze kosten onlosmakelijk verbonden zijn met de activiteit;

  • b.

    aanschaf van gebruiksgoederen, tenzij aangetoond kan worden dat deze noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de activiteit waarvoor de subsidie wordt aangevraagd;

  • c.

    overige materiële investeringen, tenzij aangetoond kan worden dat deze noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de activiteit waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, dit ter beoordeling van het college.

Artikel 8. Subsidiepfond en wijze van verdeling

  • 1.

    Burgemeester en wethouders stellen een subsidieplafond vast voor deze regeling van €50.000,-.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders kunnen het subsidieplafond verhogen.

  • 3.

    Voor zover het subsidieplafond niet toereikend is om alle aanvragen die in aanmerking komen voor een subsidie toe te kennen, verdeelt het college het beschikbare bedrag op volgorde van ontvangst van de aanvragen voor de betreffende periode, tot het subsidieplafond is bereikt. De datum van ontvangst is de datum waarop de aanvraag volledig is ingediend.

  • 4.

    Indien het vastgestelde subsidieplafond dreigt te worden overschreden of wordt overschreden als gevolg van het aantal aanvragen dat op dezelfde dag is ontvangen, worden de aanvragen die op die dag ontvangen zijn, door middel van loting gerangschikt en op volgorde van loting met in achtneming van het subsidieplafond verleend.

Artikel 9. Aanvragen van subsidie

  • 1.

    Een aanvraag kan worden ingediend tot uiterlijk 1 oktober 2025.

  • 2.

    In afwijking van artikel 7, derde lid van de ASV 2017 dient een aanvraag te worden ingediend uiterlijk drie weken voordat de aanvrager voornemens is te beginnen met de (uitbreiding van) activiteiten waarvoor de subsidie wordt aangevraagd.

Artikel 10. Weigeringsgronden

In aanvulling op artikel 9 van de ASV 2017 wordt een subsidie op grond van deze regeling geweigerd indien naar het oordeel van burgemeester en wethouders het initiatief financieel niet haalbaar wordt geacht.

Artikel 11. Verantwoording

Conform artikel 13, tweede lid van de ASV dient de subsidieontvanger binnen 8 weken na het uitvoeren van de activiteiten te melden dat het initiatief is uitgevoerd en daarbij aan te leveren een schriftelijke onderbouwing en/of beeldmateriaal.

Artikel 12. Slotbepalingen

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking op de dag na die van bekendmaking en vervalt op 1 maart 2026.

  • 2.

    Deze regeling blijft van toepassing op de afwikkeling van subsidies die voor de vervaldatum op basis van deze regeling zijn verleend en op bezwaar- en beroepsprocedures ten aanzien van die subsidies. Deze regeling blijft eveneens van toepassing op aanvragen om subsidies waarop voor de vervaldatum nog niet is beslist.

  • 3.

    Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Initiatieven Bestaanszekerheid 2024-2025.

Ondertekening

Vastgesteld in de vergadering van 24 september 2024, zaaknummer 459729

Het college voornoemd,

de secretaris,

drs. R.F. Groen MPA

de burgemeester,

mr. L.J. Verhulst

Toelichting

Algemeen

Relatie met de Algemene subsidieverordening (ASV) Ede

De subsidieregeling is een aanvulling op de ASV. De bepalingen uit de ASV zijn derhalve ook van toepassing op deze regeling tenzij deze regeling een aanvulling of uitzondering geeft.

Relatie met de Subsidieregeling Initiatieven Noodfonds Bestaanszekerheid Ede 2023

De subsidieregeling is een voortzetting van de subsidieregeling Initiatieven Noodfonds Bestaanszekerheid die in het najaar van 2023 actief was. De doelstelling is gelijk gebleven, namelijk het ‘incidenteel een noodzakelijke eerste aanzet te geven tot oplossen van mogelijke witte vlekken in de ondersteuningsstructuur’. De subsidieregeling moet flexibiliteit kennen om initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan bestaanszekerheid. Inwoners en maatschappelijke organisaties kunnen via deze weg een beroep doen op financiële middelen om initiatieven uit te breiden of nieuwe initiatieven te realiseren.

Artikelsgewijze toelichting

Hieronder worden enkele artikelen nader toegelicht.

Artikel 1. Begripsbepalingen

b) bestaanszekerheid: Voor deze begripsbepaling sluiten we aan bij de VNG en Divosa, zoals uitgewerkt in de propositie ‘De winst van het sociaal domein’ (2021). Meer informatie over bestaanszekerheid: https://www.divosa.nl/bestaanszekerheid

Artikel 8. Subsidieplafond en wijze van verdeling

Voor deze regeling is een subsidieplafond vastgesteld. Het beschikbare budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst. De aanvraag die als eerst is ontvangen krijgt als eerste subsidie. Als ontvangstdatum geldt de datum dat de aanvraag helemaal compleet is en dus wordt voldaan aan alle bepalingen uit artikel 9 van deze regeling.

Artikel 9. Aanvragen van subsidie

Conform artikel 6, tweede lid van de ASV legt de aanvrager in de aanvraag uit hoe de subsidie ingezet wordt. De aanvrager levert de volgende informatie aan:

a. een beschrijving van de activiteiten waarvoor de subsidie wordt aangevraagd;

b. hoe de activiteiten bijdragen aan het doel van de subsidieregeling: het ondersteunen van inwoners die dreigen in een bestaansonzekere situatie te komen of daarin al verkeren;

c. een begroting van en een dekkingsplan voor de kosten van deze activiteiten.