Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR72486
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR72486/1
Delegatie projectbesluit artikel 3.10 lid 1 Wro
Geldend van 23-07-2009 t/m heden
Intitulé
Delegatie projectbesluit artikel 3.10 lid 1 WroVergadering d.d. 7 juli 2009
R 09-47 Datum 28 april 2009
Portefeuillehouder RHO
DMS-nr340287
Opsteller HBO01
Onderwerp
Bepaling shortlist delegatie “projectbesluit” (artikel 3.10 lid 1 Wro)
Samenvatting
Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. In deze wet is geen sprake meer van een zelfstandige projectprocedure zoals die in de vorige WRO volgens artikel 19 mogelijk was. Wel is het mogelijk een zogenaamd "projectbesluit" (artikel 3.10, lid 1 Wro) te nemen. Dit projectbesluit komt in de plaats van (een gedeelte) van het bestemmingsplan en luidt de maak van een nieuw plan in. Het projectbesluit moet in beginsel namelijk binnen een jaar ingepast worden in een ter inzage gelegd ontwerpbestemmingsplan of beheersverordening. De Wro biedt de mogelijkheid het projectbesluit te delegeren aan Burgemeester en Wethouders. De StructuurvisiePlus en de nota van Uitgangspunten bestemmingsplan “Buitengebied” vormen op dit moment nog een goed kader waarbinnen de bevoegdheid tot het nemen van een projectbesluit overgedragen zou kunnen worden aan B&W.In uw vergadering van 31 maart 2009 heeft u een motie aangenomen om een aantal locaties uit te sluiten van het delegatiebesluit.In de motie is opgenomen dat de lijst moet worden vastgesteld door uw raad. Bij het opstellen van de lijst is uitgegaan van de “nota van uitgangspunten voor de welstandsnota 2009”. Naast deze gebieden is er een aantal gebieden waar een hoger ambitieniveau wordt nagestreefd.
Aanleiding
Aanleiding is de op 1 juli 2008 in werking getreden Wro en de aanvaarde motie van VVD inzake de beperking delegatie projectbesluit.
Wat willen we bereiken?
Als gemeente slagvaardig kunnen werken en proceduretijden zo kort mogelijk houden door optimaal gebruik te maken van het duale systeem, vastgestelde kaders en bevoegdheden.
Hoe willen we dat bereiken?
Door de bevoegdheid tot het nemen van een “projectbesluit” zoals deze in artikel 3.10 lid 1 van de Wro is opgenomen te delegeren aan burgemeester en wethouders mits het initiatieven betreft die vallen binnen de kaders zoals vastgesteld door de raad in de StructuurvisiePlus en de nota van Uitgangspunten bestemmingsplan “Buitengebied” en nader beperkt door de shortlist.
Wat zijn de risico’s?
Zonder delegatie van de bevoegdheid tot het nemen van een “projectbesluit” zou de procedure bij bepaalde initiatieven die passen binnen de gestelde kaders stukken langer duren.
Keuzemogelijkheden
De raad is vrij in de keuze tot het, binnen door de raad vastgestelde kaders, delegeren van het projectbesluit dan wel het volledig in eigen handen houden van deze bevoegdheid.
Duurzaamheid
Bij het opstellen van de StructuurvisiePlus en de nota van Uitgangspunten bestemmingsplan “Buitengebied” is duurzaamheid integraal meegenomen. Omdat deze twee beleidsdocumenten de kaders zullen vormen waarbinnen B&W de bevoegdheid tot het nemen van een projectbesluit mag uitvoeren zal duurzaamheid vanzelfsprekend meegnomen worden.
Communicatie
Na het nemen van het raadsbesluit, dient dit besluit bekend gemaakt te worden door middel van plaatsing op de gemeentepagina in de Hint.
Financiële aspecten (inclusief kostendekking)
Niet van toepassing.
Voorstel
Voorgesteld wordt de bevoegdheid tot het nemen van een projectbesluit als bedoeld in artikel 3.10 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening te delegeren aan Burgemeester en Wethouders, voor zover de initiatieven, waarop het nemen van het projectbesluit betrekking heeft:
- 1.
passen binnen de kaders van de door de raad vastgestelde StructuurvisiePlus;
- 2.
passen binnen de kaders van de door de raad vastgestelde nota van Uitgangspunten bestemmingsplan “Buitengebied” en
- 3.
niet vallen binnen locaties binnen gebieden waarin de “nota van uitgangspunten voor de welstandsnota 2009” en een aantal specifieke ontwikkellocaties.
Vervolg
Nadat het raadsbesluit tot delegatie van kracht is geworden, hebben Burgemeester en Wethouders, bij delegatie, meteen de mogelijkheid projectbesluiten te nemen.
Bijlagen
Shortlist
Ter inzage liggende stukken---Raadsbesluit
De raad van de gemeente Eersel, gelet op afdeling 10.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht; gelet op artikel 3.10 van de Wet ruimtelijke ordening;gelezen de motie Beperking delegatie projectbesluit (VVD)gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 april 2009, nummer R 09-47;
b e s l u i t :
de bevoegdheid tot het nemen van een projectbesluit als bedoeld in artikel 3.10 lid 1 van de Wro te delegeren aan Burgemeester en Wethouders, voor zover de initiatieven, waarop het nemen van het projectbesluit betrekking heeft:
1. passen binnen de kaders van de door de raad vastgestelde StructuurvisiePlus;
2. passen binnen de kaders van de door de raad vastgestelde nota van Uitgangspunten bestemmingsplan “Buitengebied” en
3. niet gelegen zijn op de volgende locaties, tenzij er een door de raad vastgesteld beeldkwaliteitsplan is:
- a.
Duizel
a) Smitseind en Groenstraat
b) ontwikkeling Meerheide III, inclusief landelijke inpassing en ontwikkeling omgeving E3 als projectlocatie recreatie
- b.
Eersel
a) Nieuwstraat, Markt-Hint, Dijk, Kerkstraat, Carquefouplein, Willibrorduslaan, Voortseweg en Kapelweg
b) Herontwikkeling entree Eersel voormalige benzinestation (BP) en voormalige Gamma, buurtwinkelcentrum Lindestraat, herontwikkeling, aannemersbedrijf Voortseweg, ontwikkeling woonzorgcomplex Wiekenborg en ontwikkeling Eersel West
- c.
Knegsel
a) Het Groen, Steenselseweg, Veldhovenseweg en Oerleseweg en de buurtschappen Snijdershoek, Hoekdries en Wolfshoek
b) herontwikkeling voormalige Rabobank
- d.
Steensel
a) Eindhovenseweg, Riethovenseweg en Joseph Schulteweg en de buurtschappen De Hees en Stevert
b) Herontwikkeling Eindhovenseweg, o.a. locatie meubelmaker
- e.
Vessem
a) Jan Smuldersstraat, Servatiusstraat, Kerkberg, Mr de la Courstraat, Wilhelminalaan Putterstraat, Heike, Kuilenhurk en Flinkert en de Buurtschappen Donk, Maaskant e.o., Meerven en Driehuizen
b) Locatie Ford garagebedrijf Wilhelminalaan
- f.
Wintelre
a) Willibrordusstraat, Kekkeneind, Kerkstraat en Slikdijk
b) Herontwikkeling voormalige discotheek ’t Centrum
4. te bepalen, dat dit besluit wordt opgenomen als onderdeel “D Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, punt 15 Wet ruimtelijke ordening” van het delegatieregister, behorende bij de delegatieverordening gemeente Eersel 2002;
Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Eersel van 7 juli 2009
DE RAAD VOORNOEMD
interim griffier, A.J.M. Anthonissen
de voorzitter, J.A.M. Thijs-Rademakers
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl