Subsidieregeling activiteiten jaarwisseling gemeente Tytsjerksteradiel

Geldend van 18-10-2024 t/m heden

Intitulé

Subsidieregeling activiteiten jaarwisseling gemeente Tytsjerksteradiel

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tytsjerksteradiel,

gelet op artikel 2, 3 en 4 van de Algemene subsidieverordening Tytsjerksteradiel 2024

Overwegende:

Dat een feestelijke jaarwisseling, zonder overlast, schade, incidenten en (vuurwerk)slachtoffers wenselijk is;

Dat de gemeente Tytsjerksteradiel bij voorkeur ziet dat inwoners, ondernemers en/of lokale verenigingen zelf hun eigen feestelijke jaarwisseling organiseren. Immers zij weten als geen ander waar behoefte aan is;

Besluit vast te stellen de Subsidieregeling activiteiten jaarwisseling gemeente Tytsjerksteradiel.

Inleiding

De gemeente Tytsjerksteradiel vindt het zeer wenselijk om initiatieven te stimuleren die bijdragen aan activiteiten voor de jaarwisseling. Er wordt prioriteit gegeven aan het in goede harmonie zorgdragen voor een feestelijke jaarwisselingen met voldoende ruimte en aandacht voor alle leeftijdscategorieën en het voorkomen van vernielingen en ontoelaatbaar gedrag.

Artikel 1 Begripsomschrijving

  • 1. Tenzij in deze regeling uitdrukkelijk anders wordt vermeld, gelden de voorwaarden en bepalingen van de Algemene subsidieverordening gemeente Tytsjerksteradiel 2024 en de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

  • 2. Voor toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

    • a)

      Asv: de Algemene subsidieverordening gemeente Tytsjerksteradiel 2024;

    • b)

      subsidieregeling: een door burgemeester en wethouders vastgestelde regeling met algemeen verbindende voorschriften, ter uitvoering van de Asv;

    • c)

      jaarwisseling: de periode van 31 december tot en met 1 januari van het daarop volgende jaar;

    • d)

      evenement: elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak;

    • e)

      subsidie initiatieven jaarwisseling: een subsidie, die aan een organisatie, stichting, vereniging of horecaondernemer wordt verleend en die bedoeld is om de extra vaste kosten voor het organiseren van activiteiten en initiatieven rondom de jaarwisseling te drukken en ter voorkoming van openbare orde en veiligheidsproblematiek.

Artikel 2 Doelstelling

Het doel van deze subsidieregeling is het stimuleren van activiteiten en initiatieven rondom de jaarwisseling die gericht zijn op het organiseren van feestelijke, aansprekende en verbindende activiteiten tijdens de jaarwisseling, zonder het gebruik van vuurwerk. Waarbij een aannemelijk maatschappelijk draagvlak aanwezig is en waar niet een persoonlijk, individueel en/of bedrijfsmatig oogmerk mee gemoeid is.

Artikel 3 Subsidieverdeling

  • 1. Door het college van burgemeester en wethouders wordt een subsidieplafond vastgesteld. Dit betekent dat er per dorp vaste bedragen aan subsidie worden toegekend (op basis van het aantal inwoners). De subsidie is bedoeld om de (extra vaste) kosten voor de organisatie te drukken. Voor alle organisatoren zijn er tijdens oudejaarsavond een aantal extra vaste kosten, zoals bijvoorbeeld zaal/tent huur, huur live-band/disco, extra personeelskosten, schoonmaakkosten, attentie voor vrijwilligers, of het heffen van een lagere entreeprijs, verzekeringskosten, energiekosten etc.

  • 2. Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd extra subsidie toe te kennen bij bijvoorbeeld grote en risicovolle evenementen, mits het totale subsidieplafond blijft gehanteerd.

Artikel 4 Subsidieplafond en verdeling

Voor de subsidieactiviteiten jaarwisseling geldt een subsidieplafond. Het college stelt het subsidieplafond jaarlijks vast.

Artikel 5 Grote risicovolle evenementen

  • 1. Bij grotere, risicovolle evenementen waarbij bijvoorbeeld vaak veel alcohol wordt genuttigd, bepaalt de gemeente het aantal in te zetten beveiligers. Hierbij spelen factoren als hoeveelheid bezoekers, locatie, advies van politie en overige informatie uit de aanvraag een rol. Voor deze grote risicovolle evenementen kan een extra bijdrage worden toegekend om de veiligheid van de bezoekers te kunnen blijven waarborgen.

  • 2. Naast deze beveiligers worden een aantal vrijwilligers (gastheren/gastvrouwen) ingezet om de orde en veiligheid te bewaren. Aan deze vrijwilligers worden een aantal eisen gesteld. Van hen wordt verwacht dat zij representatief, communicatief vaardig, alert en flexibel zijn. Vanzelfsprekend nuttigen zij tijdens het evenement geen alcohol. De vrijwilligers werken nauw samen met de gediplomeerde beveiligers en staan daarom onder hun toezicht. Aanwijzingen van beveiligers moeten zij onmiddellijk opvolgen.

Artikel 6 Subsidiabele activiteiten

Subsidie wordt uitsluitend verstrekt voor een initiatief dat:

  • a)

    past binnen de doelstelling van deze regeling en plaatsvindt tijdens de jaarwisseling;

  • b)

    geen louter persoonlijk, individueel en/of bedrijfsmatig oogmerk kent;

  • c)

    zich niet richt op de financiële ondersteuning van een goed doel;

  • d)

    aannemelijk maatschappelijk draagvlak heeft.

Artikel 7 Uitbetaling subsidie en voorschot

Uitbetaling van de subsidie vindt plaats na afloop van de jaarwisselingsactiviteit, nadat een specificatie van de inkomsten en gemaakte extra kosten is overlegd én nadat door de gemeente geconstateerd is dat alles netjes is achtergelaten en er geen verwijtbare vernielingen zijn gepleegd. Op verzoek van de organisator kan in de loop van december voor aanvang van de jaarwisselingsactiviteit een voorschot op de subsidie worden verleend van maximaal 50 procent van de te verlenen subsidie. Mocht na afloop blijken dat de gemaakte extra kosten lager uitvallen dan het uitgekeerde voorschot, dan wordt het teveel betaalde subsidiebedrag teruggevorderd.

Artikel 8 Artikel entreeprijzen

  • 1. Bij feesten mag een entree worden geheven. De bedragen mogen echter niet hoger zijn dan € 15,00.

Artikel 9 Subsidieaanvraag en subsidievereisten

  • 1. Aanvragen worden ingediend door een natuurlijk persoon of door een rechtspersoon.

  • 2. Subsidie voor de feestelijke activiteiten jaarwisseling worden vóór 1november aangevraagd.

  • 3. Het aanvragen van subsidie gebeurt door middel van een daarvoor vastgesteld formulier. Gelijktijdig moet ook een begroting en een activiteitenoverzicht worden ingediend. Zonder begroting wordt de subsidieaanvraag niet in behandeling genomen.

  • 4. De in aanmerking komende jaarwisselingsactiviteiten moeten openbaar zijn en voor eenieder toegankelijk.

  • 5. Per dorp wordt maximaal één jaarwisselingsactiviteit gesubsidieerd, te bepalen door burgemeester en wethouders. Het college let hierbij op de volgende zaken:

    • a.

      wie vraagt het aan (wat zijn de ervaringen van de gemeente met aanvragen of organisatie);

    • b.

      hoeveel personen mogen er op grond van geldende wet- en regelgeving maximaal op hetzelfde moment in de lokaliteit aanwezig zijn;

    • c.

      de locatie;

    • d.

      de activiteiten die worden georganiseerd;

  • 6. Organisatoren moeten zo spoedig mogelijk na de jaarwisselingsactiviteiten, maar vóór 20 januari, hun ervaringen en een specificatie van de inkomsten en gemaakte extra kosten via een speciaal formulier doorgeven aan de gemeente (zie Bijlage 2).

  • 7. De subsidieontvanger draagt tijdig zorg voor de vergunningen, ontheffingen en overige toestemmingen die nodig zijn voor de uitvoering van het initiatief.

Artikel 9 Handhaving

  • 1. De handhaving bestaat voornamelijk uit controles ter plaatse. Als onregelmatigheden worden geconstateerd door aangewezen toezichthouders, dan moeten deze direct door de organisatie worden hersteld. Als een organisatie aanwijzingen en bevelen die gegeven worden in het belang van de openbare orde of veiligheid niet opvolgt, dan kan dit consequenties hebben voor de subsidieverlening. Ook kan besloten worden dat de organisatie volgend jaar niet weer een jaarwisselingsfeest mag organiseren. Dit kan ter plaatse worden meegedeeld.

  • 2. Bij twijfel of onduidelijkheid over bijvoorbeeld ingediende aanvragen of facturen wordt nader onderzoek ingesteld door de gemeente om meer inzicht te verkrijgen in de gesubsidieerde activiteiten. Bij onjuiste en/of onvolledige gegevens kan de subsidie worden teruggevorderd.

Artikel 10 Weigeringsgronden

Onverminderd de artikelen 4:25, tweede lid en 4:35 van de Awb en artikel 9 van de Asv kan subsidieverlening worden geweigerd als:

  • 1.

    Het vermoeden bestaat dat het initiatief zal leiden tot schade of overlast.

  • 2.

    De kosten voor het initiatief niet in verhouding staan tot het doel van het initiatief.

  • 3.

    Het door het college vastgestelde subsidieplafond bereikt is.

  • 4.

    Er al subsidie is verleend voor het dorp voor een jaarwisselingsactiviteit.

Artikel 11 Hardheidsclausule

Het college kan bepalingen in deze regeling buiten toepassing verklaren of daarvan afwijken voor zover toepassing gelet op het doel van deze subsidieregeling leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 12 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze regeling treedt in werking de dag na intrekking van de Subsidieverordening Oudejaarsactiviteiten door de gemeenteraad op 17 oktober 2024.

  • 2. Deze regeling kan worden aangehaald als ‘subsidieregeling activiteiten jaarwisseling gemeente Tytsjerksteradiel.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Tytsjerksteradiel op 10 september 2024.

de secretaris,

dhr. Drs. J. Krul

de burgemeester,

dhr. Drs. L.J. Gebben