Besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen tot vaststelling van het Afwegingskader Bouwlawaai 2024

Geldend van 23-09-2024 t/m heden

Intitulé

Besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen tot vaststelling van het Afwegingskader Bouwlawaai 2024

Zaaknummer: Z23-064945

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen;

gelezen het advies van afdeling Stedelijke Ontwikkeling van 11 juni 2024;

gelet op artikel 7.1 tot en met 7.5, artikel 7.17 eerste en tweede lid en artikel 7.23 van het Besluit bouwwerken leefomgeving;

besluiten vast te stellen het:

Afwegingskader Bouwlawaai 2024

Artikel 1 Definities

  • a. Bedrijfsmatige bouw- en sloopwerkzaamheden: werkzaamheden die worden uitgevoerd in de uitoefening van een bedrijf of met een bedrijfsmatige omvang.

  • b. Beste beschikbare stille technieken: De meest doeltreffende methoden om geluidhinder voor de omgeving te beperken.

  • c. Bouwproject: waar sprake is van bouwhekken om de locatie alle werkzaamheden binnen de bouwhekken, tenzij deze bouwactiviteiten organisatorisch van elkaar gescheiden zijn. Indien er geen sprake is van volledige omsluiting met bouwhekken, zal de aanvrager moeten aangeven tot waar de werkzaamheden plaatsvinden. Als voor een bouwproject meerdere omgevingsvergunningennoodzakelijk zijn, gelden de tabellen 1, 2 en 3 van dit Afwegingskader, alsmede tabel 7.17 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (hierna: Bbl) per bouwproject en niet per vergunning.

  • d. Dagwaarde: aangesloten wordt bij de definitie in het Bbl.

  • e. Feestdag: aangesloten wordt bij de definitie in de Algemene Termijnenwet.

  • f. Geluidsgevoelig terrein: aangesloten wordt bij de definitie in het Bbl.

  • g. Gevel of grens van een geluidsgevoelig terrein: gevel van een woonfunctie, bijeenkomstfunctie voor kinderopvang, gezondheidszorgfunctie of onderwijsfunctie of op de grens van een geluidsgevoelig terrein zoals aangegeven in tabel 7.17 van het Bbl.

  • h. LAeq,T: Het equivalente geluidniveau in dB(A) zoals aangegeven in bijlage IVh van de Omgevingsregeling.

  • i. LAeq,60minuten: De beoordeling conform LAeq,T over een periode van 60 minuten.

  • j. LAmax: het maximale A-gewogen geluidsniveau zoals aangegeven in bijlage IVh van de Omgevingsregeling, ook wel genoemd piekniveau.

  • k. Maatschappelijke noodzaak: Als werkzaamheden om maatschappelijke redenen niet op werkdagen of op zaterdagen tussen 7.00 uur en 19.00 uur kunnen plaatsvinden.

  • l. Niet bedrijfsmatige bouw- en sloopwerkzaamheden: werkzaamheden die niet worden uitgevoerd in de uitoefening van een bedrijf of met een bedrijfsmatige omvang.

  • m. Technische noodzaak: Als werkzaamheden om technische redenen niet op werkdagen of op zaterdagen tussen 7.00 uur en 19.00 uur kunnen plaatsvinden.

  • n. Werkdag: maandag tot en met vrijdag, niet zijnde een feestdag.

  • o. Zaterdag: een zaterdag niet zijnde een feestdag.

Artikel 2 Doelstelling en beoogde effecten van het afwegingskader

  • 1. Geluidhinder als gevolg van bouw – en sloopwerkzaamheden voor de omgeving zo veel mogelijk te beperken en de leefbaarheid te verbeteren, door onder andere het voorkomen van slaapverstoring.

  • 2. Bewerkstelligen van eenduidigheid voor het kunnen stellen van maatwerkvoorschriften door het bevoegd gezag op verzoek van of namens de bouwers en slopers.

  • 3. Bewerkstelligen dat in de directe omgeving van de bouw- en sloopwerkzaamheden met name omwonenden vroegtijdig geïnformeerd worden over de tijdstippen van de te verwachten geluidhinder.

  • 4. Bewerkstelligen dat bouwers en slopers bij hun werkzaamheden de beste beschikbare stille technieken gaan gebruiken, waardoor de leefbaarheid voor de omgeving zal verbeteren.

Artikel 3 Toepassingsgebied van het afwegingskader

  • 1. Bedrijfsmatige bouw- en sloopwerkzaamheden die niet uitgevoerd worden op werkdagen of op zaterdagen tussen 7.00 uur en 19.00 uur (artikel 7.17 eerste lid van het Bbl).

  • 2. Bedrijfsmatige bouw- en sloopwerkzaamheden die uitgevoerd worden op werkdagen of op zaterdagen tussen 7.00 uur en 19.00 uur, waarbij de geluidsniveaus op de gevels van een woonfunctie, bijeenkomstfunctie voor kinderopvang, gezondheidszorgfunctie of onderwijsfunctie, of op de grens van een geluidsgevoelig terrein, de dagwaarden en de daarbij behorende maximale blootstellingsduur overschrijden (artikel 7.17 tweede lid en tabel 7.17 van het Bbl). Hierbij gelden de dagwaarden en de daarbij behorende maximale blootstellingsduur per bouwproject. Indien de werkzaamheden van een bouwproject langer duren dan een jaar, gelden deze dagwaarden en de daarbij behorende maximale blootstellingsduur per jaar, gemeten vanaf de eerste dag van een kwartaal.

  • 3. Bouw- en sloopwerkzaamheden die onevenredige geluidhinder veroorzaken (artikel 7.4 van het Bbl).

  • 4. Niet bedrijfsmatige bouw- en sloopwerkzaamheden.

  • 5. Buiten dit afwegingskader vallen werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd voor het oplossen van een calamiteit. Hiertoe behoeft geen verzoek voor maatwerkvoorschriften te worden ingediend.

Artikel 4 Beoordelingsregels voor het stellen van maatwerkvoorschriften

  • 1. Bij het stellen van maatwerkvoorschriften voor het afwijken van de dagwaarden, blootstellingsduur, tijdstippen en perioden of in de zin van artikel 7.5 van het Bbl gelden in de dit afwegingskader gestelde beoordelingsregels, waaronder conform artikel 7.23 van het Bbl gebruik dient te worden gemaakt van de beste beschikbare stille technieken.

  • 2. Als bedrijfsmatige bouw- en sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd tussen 19.00 uur en 7.00 uur of op zon- en feestdagen, dient sprake te zijn van een technische of een maatschappelijke noodzaak en mag het verwachte geluidniveau op de gevels van een woonfunctie, bijeenkomstfunctie voor kinderopvang, gezondheidszorgfunctie of onderwijsfunctie of op de grens van een geluidsgevoelig terrein, de maximale geluidsniveaus, waaronder piekniveaus en blootstellingsduur zoals genoemd in de tabellen 1, 2 of 3 niet overschrijden. De maximale geluidsniveaus gelden niet als een gevel onderdeel uitmaakt van een bouwwerk, dat ten tijde van de werkzaamheden niet in gebruik is. Indien de bedrijfsmatige bouw- en sloopwerkzaamheden van een bouwproject langer duren dan een jaar, gelden deze maximale waarden per jaar, gemeten vanaf de eerste dag van een kwartaal.

  • 3. Bij bedrijfsmatige bouw- en sloopwerkzaamheden die plaatsvinden op werkdagen of op zaterdagen tussen 7.00 en 19.00 uur, geldt een inspanningsverplichting om middels toepassing van de best beschikbare stille technieken, de overschrijding van tabel 7.17 van het Bbl beperkt te houden. Als volledige toepassing van stillere technieken niet haalbaar is, dientin sommige gevallen een vorm van compensatie aan de omgeving te worden gegeven.

  • 4. Er geldt een inspanningsverplichting om voor de omgeving de meest gunstige tijdsplanning toe te passen, waardoor de werkzaamheden met de meeste hinder voor de omgeving, overdag op zaterdagen na 8.00 uur, ’s avonds vóór 22.00 uur, ’s nachts in de randen van de nacht en op zon- en feestdagen na 9.00 uur plaatsvinden.

  • 5. De omwonenden tot een afstand van 100 meter vanaf de rand van het bouwproject, dienen op de hoogte te worden gebracht van de werkzaamheden.

  • 6. Als de aaneengesloten bedrijfsmatige bouw- en sloopwerkzaamheden langer duren dan een half jaar, dient het geluid in ieder geval te worden gemonitord bij de gevels of op de grens van een geluidsgevoelig terrein. Hierbij wordt het aantal dagen dat er gebruik wordt gemaakt van de gestelde maatwerkvoorschriften gerelateerd aan de gemeten geluidsbelastingen, middels LAeq,60minuten of LAeq,T. De resultaten kunnen eventueel via digitaal openbaar toegankelijke platforms inzichtelijk worden gemaakt.

  • 7. Bij werkzaamheden binnen een gebouw gelden de geluidsniveaus volgens de tabellen 1, 2 en 3 ook op de binnenmuren van de ontvanger die de scheiding vormen tussen de werkzaamheden en de ontvanger.

afbeelding binnen de regeling

Artikel 5 Bij afwijken van de beoordelingsregels (van artikel 4)

  • 1. In afwijking van artikel 4 tweede lid behoeft voor bedrijfsmatige bouw- en sloopwerkzaamheden op werkdagen tussen 19.00 uur en 22.30 uur geen sprake te zijn van een technische of maatschappelijke noodzaak indien het geluidniveau op de gevel of op de grens van een geluidsgevoelig terrein uitgedrukt in LAeq,Tmaximaal 50 dB(A) is, geen sprake is van impuls- of tonaalgeluid en de bedrijfsmatige bouw- en sloopwerkzaamheden op minimaal 250 meter van de gevel of van de grens van een geluidsgevoelig terrein worden uitgevoerd.

  • 2. In afwijking van artikel 4 tweede lid zijn maatwerkvoorschriften mogelijk voor bedrijven gelegen binnen een geluidgezoneerd industrieterrein, waarbij geen sprake mag zijn van impulsgeluid en de te verwachten geluidsniveaus minimaal 5 dB(A) lager zijn dan de geluidsruimte, die aan dat betreffende bedrijf is toegekend,

  • 3. In afwijking van artikel 4 tweede lid kunnen maatwerkvoorschriften worden gesteld boven de maximale geluidsniveaus, blootstellingsduren en piekniveaus van de tabellen 1, 2 en 3. Hiervoor dient in ieder geval te worden aangetoond, dat ondanks de toepassing van de beste beschikbare stille technieken niet voldaan kan worden aan deze maximale geluidsniveaus en blootstellingsduren. Bij de afweging zal het bevoegd gezag rekening houden met het heersende geluid in de omgeving op de tijdstippen dat werkzaamheden gaan worden uitgevoerd.

  • 4. In aanvulling op het derde lid geldt dat als werkzaamheden plaatsvinden tussen 23.00 uur en 7.00 uur, waarbij het geluidsniveau (LAeq,60minuten hoger is dan 55 dB(A) en deze werkzaamheden meer dan 1 nacht achter elkaar plaatsvinden, compensatie dient te worden aangeboden, middels een slaapplaats elders of bijvoorbeeld het plaatsen van voorzetramen. Deze compensatie is niet noodzakelijk als aangetoond kan worden dat het geluidsniveau binnen – bij een gesloten raam van een slaapkamer- niet hoger is dan 25 dB(A) Bij de afweging zal het bevoegd gezag rekening houden met het heersende geluid in de omgeving op de tijdstippen dat werkzaamheden gaan worden uitgevoerd.

  • 5. In aanvulling op het derde lid, dient het geluid te worden gemonitord bij de gevels of op de grens van een geluidsgevoelig terrein. Hierbij wordt het aantal dagen dat er gebruik wordt gemaakt van de gestelde maatwerkvoorschriften gerelateerd aan de gemeten geluidsbelastingen, middels LAeq,60minutenof LAeq,T. De resultaten kunnen eventueel via digitaal openbaar toegankelijke platforms inzichtelijk worden gemaakt.

Artikel 6 Procedure voor het kunnen stellen van maatwerkvoorschriften

  • 1. Een verzoek tot het kunnen stellen van maatwerkvoorschriften dient minimaal 4 weken voor de start van de betreffende werkzaamheden bij het bevoegd gezag te worden ingediend. In overleg met het bevoegd gezag kan van deze termijn worden afgeweken.

  • 2. In het verzoek dient te worden omschreven welke werkzaamheden het betreft, de bronniveaus van het materieel, de verwachte geluidsniveaus op de gevels of op de grens van een geluidsgevoelig terrein, alsmede de tijdsperiodes van de werkzaamheden.

  • 3. In het verzoek dient aangegeven te worden welke beste beschikbare stille technieken worden toegepast en indien niet voldaan kan gaan worden aan de maximale geluidsniveaus en blootstellingduren volgens de tabellen 1, 2 of 3, waarom verdere toepassing van de beste beschikbare stille technieken vanwege technische uitvoerbaarheid, qua kosten en planning niet worden toegepast.

  • 4. In het verzoek dient, indien sprake is van artikel 4, tweede lid, van dit Afwegingskader, gemotiveerd te worden waarom sprake is van een technische of een maatschappelijke noodzaak.

  • 5. In het verzoek dient aangegeven te worden hoe de communicatie met de omgeving wordt vormgegeven.

  • 6. De verwachte geluidsniveaus op de gevels of op de grens van een geluidsgevoelig terrein, zoals bedoeld in het tweede lid, dienen te worden berekend middels een akoestisch onderzoek dat is uitgevoerd conform artikel 5.60 en Bijlage IVh van de Omgevingsregeling. De verwachte geluidsniveaus dienen in ranges volgens de tabellen van artikel 4 of voor werkdagen en zaterdagen volgens tabel 7.17 van het Bbl te worden aangegevenHierbij dient voor de nachten de meest maatgevende LAeq,60minuten genomen te worden, die vervolgens bepalend is voor de gehele nacht . Indien sprake is van constante geluidsbronnen, alsmede bij werkzaamheden overdag en in de avonden, mogen de geluidsniveaus berekend worden met LAeq,T. Daarnaast dienen de te verwachten piekniveaus (LAmax) te worden aangegeven.

  • 7. In afwijking van het zesde lid mag bij werkzaamheden met één type geluidsbron volstaan worden met het aangeven van het bronniveau, de afstand tot de dichtstbijzijnde gevel of de grens van een geluidsgevoelig terrein en het verwachte geluidsniveau op die gevel of de grens van dat terrein, zonder rekening te hoeven houden met afscherming en reflectie van het geluid.

  • 8. Indien de voorwaarden van monitoring en of compensatie volgens artikel 4 of 5 van toepassing zijn, dient aangegeven te worden hoe het geluid wordt gemonitord en of hoe de compensatie wordt geboden.

Artikel 7 Overige bepalingen ter beperking van geluidhinder

  • 1. De uitvoerder van de werkzaamheden heeft conform artikel 7.4 van het Bbl de zorgplicht onnodige geluidhinder te voorkomen, hetgeen ook geldt bij degene die particuliere werkzaamheden uitvoert.

  • 2. De uitvoerder van bouw- en sloopwerkzaamheden wordt, als geluidhinder verwacht wordt, gevraagd de direct omwonenden te informeren.

Artikel 8 Slotbepalingen

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

  • 2. Deze regeling wordt aangehaald als Afwegingskader bouwlawaai.

  • 3. Het Afwegingskader Bouwlawaai 2018 wordt ingetrokken op de dag van inwerkingtreding van dit Afwegingskader Bouwlawaai 2024.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 11 juni 2024.

De secretaris,

Bert Winthorst

De voorzitter,

Tjapko Poppens