Nadere regels subsidie Doe-Het-Zelvers voor particuliere woningen gemeente Schouwen-Duiveland 2024.

Geldend van 24-09-2024 t/m heden

Intitulé

Nadere regels subsidie Doe-Het-Zelvers voor particuliere woningen gemeente Schouwen-Duiveland 2024.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland,

gezien het voorstel van afdeling Ruimte en Milieu van 27 augustus 2024 (zaaknummer 1144086),

gelet op artikel 160 van de Gemeentewet en artikel 3 lid 2 van Algemene Subsidieverordening Schouwen-Duiveland 2023,

overwegende dat het college in het kader van klimaatmaatregelen het isoleren van particuliere woning wil stimuleren,

besluit vast te stellen de: Nadere regels subsidie Doe-Het-Zelvers voor particuliere woningen gemeente Schouwen-Duiveland 2024.

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze Nadere regels wordt verstaan onder:

Binnendakisolatie: bij deze vorm van dakisolatie wordt er isolatiemateriaal tegen de binnenzijde van het dak geplaatst.

Binnenmuurisolatie: Bij binnenmuurisolatie wordt isolatiemateriaal aan de binnenkant van de muur aangebracht.

Bodemisolatie: Bodemisolatie is een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte.

Eigenaar/bewoner: Degene die volgens het kadaster de woning in eigendom heeft en die tevens in de Basisregistratie Personen op het adres staat ingeschreven.

Energielabel: Een energielabel voor woningen zoals bedoeld in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Energielabel A is voor een zeer energiezuinig huis. Energielabel G voor een huis dat veel energie gebruikt. Een definitief energielabel moet opgesteld worden door een erkend adviseur.

Isolatiewaarde: De isolatiewaarde is een term die gebruikt wordt om de effectiviteit van isolatiematerialen te meten. De Rd- waarde staat voor de warmteweerstand van de materiaal laag, bijvoorbeeld van isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd- waarde hoe beter het isolatiemateriaal isoleert. De Rd- waarde wordt uitgedrukt in m2 K/W. De U-waarde staat voor warmtedoorgangscoëfficiënt van een constructie dat voor een raam, dak of muur wordt gebruikt. Hoe lager de U-waarde hoe beter de constructie isoleert. De U- waarde wordt uitgedrukt in W/(m2.K).

Isolerende deuren en kozijnpanelen: Isolerende panelen gaan warmteverlies door tocht tegen. De tocht wordt tegengehouden doordat er in de kozijnen, deuren en panelen lucht of een isolatielaag zit.

Natuur inclusief isoleren: Natuur inclusief isoleren is een methode waarbij er geen dieren zoals huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen worden gedood. Er wordt onderzocht of er beschermde diersoorten gehuisvest zijn. Als er ingrepen gebeuren die impact hebben op het leefgebied van beschermde diersoorten, dan moeten er maatregelen worden genomen (o.a. zorgen voor alternatieve nestgelegenheden).

Omgevingsvergunning: Een omgevingsvergunning is de officiële toestemming van een overheidsinstantie aan burgers, bedrijven en andere overheden om bepaalde activiteiten te verrichten in de fysieke leefomgeving. Bijvoorbeeld: voor het bouwen van een bouwwerk of het wijzigen van een rijksmonument.

Slecht geïsoleerde woningen: Woningen met een energielabelklasse D, E, F,G of een met deze labelklassen vergelijkbare energetische staat, waaronder wordt verstaan een woning waarin ten minste twee bestaande bouwdelen niet of slecht geïsoleerd zijn, dit overeenkomstig tabel 1 in de toelichting bij deze regeling.

Verordening: De Algemene Subsidieverordening Schouwen-Duiveland 2023.

Vloerisolatie: Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal aangebracht tegen de onderkant of aan de bovenkant van een bestaande vloer.

Voor- en achterzetraam: Is een extra ruit die op het kozijn geplaatst kan worden.

Zolder- of vlieringsvloerisolatie: Bij zolder-of vlieringvloerisolatie richt men op het isoleren van de zolder-of vlieringvloer.

Artikel 2 Doelstelling

Doelen van deze regeling zijn:

a. Het nemen van isolerende maatregelen bij slecht geïsoleerde woningen teneinde het energieverbruik terug te dringen en daardoor bij te dragen aan een energieneutraal Schouwen- Duiveland in 2040;

b. Terugdringen van de energierekening van inwoners met een laag inkomen en een hoog energieverbruik (label D, E, F en G).

Artikel 3 Doelgroep

Natuurlijke personen, tevens eigenaar van een woning, die voldoen aan de in artikel 4 gestelde voorwaarden.

HOOFDSTUK 2 VOORWAARDEN/CRITERIA

Artikel 4 Subsidiecriteria

Om voor een subsidie in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:

1. De aanvrager is eigenaar van de woning waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

2. De aanvrager staat in de BRP als bewoner geregistreerd op het adres van de woning waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Eigenaren die nog niet ingeschreven staan in verband met renovatie komen ook in aanmerking voor subsidie.

3. Er zijn twee type woningen die in aanmerking komen namelijk:

a. Woningen die voor 1975 zijn gebouwd.

b. Woningen die in 1975 of later zijn gebouwd en die een aantoonbaar voorlopig of definitief energielabel D of lager hebben.

4. Subsidie wordt verleend voor isolatiematerialen die zelf worden aangebracht in de woning zoals:

a. Bodem- of vloerisolatie

b. Binnendakisolatie

c. Zolder- en vlieringvloerisolatie

d. Binnenmuurisolatie

e. Voor- en achterzetramen

f. Isolerende deuren en kozijnpanelen

g. Overige isolerende maatregelen die zelf zijn uit te voeren.

5. De subsidie wordt alleen verstrekt ten behoeve van de aanschaf van materialen.

6. De materialen worden aangebracht op het adres van de aanvrager. Dit moet bewezen worden met fotomateriaal.

7. De aanvraag voor subsidie moet zijn ingediend voorafgaand aan de aanschaf van materialen.

8. De kosten van de te nemen maatregelen moeten blijken uit een factuur.

9. De aanvrager is verantwoordelijk om te controleren of er een omgevingsvergunning nodig is voor de door hem uit te voeren maatregelen.

10. Bij de plaatsing van materialen moet:

a. Bij dakisolatie rekening worden gehouden met beschermde diersoorten zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen (Natuur Inclusief Isoleren).

b. Worden voldaan aan de minimale oppervlakte- eisen en isolatienormen zoals opgenomen in tabel 2 en tabel 3 van de toelichting bij deze regeling.

11. Per woning kan éénmaal aanspraak gemaakt worden op de Nadere regels subsidie Doe-het- Zelvers Schouwen-Duiveland 2024.

12. Deze subsidie kan gestapeld worden met andere subsidies.

13. De isolerende maatregelen waarvoor subsidie wordt verleend, moeten binnen 6 maanden na toekenning uitgevoerd worden.

HOOFDSTUK 3 FINANCIELE ASPECTEN

Artikel 5 Subsidiebedrag

Het subsidiebedrag wordt als volgt berekend:

1. Aanvragen kunnen meerdere maatregelen betreffen.

2. Het subsidiebedrag is :

a. Maximaal 1.000 euro voor woningen met een WOZ-waarde gelijk aan of hoger dan de NHG kostengrens energiebesparende maatregelen.

b. Maximaal 2.000 euro voor woningen met een WOZ- waarde lager dan de NHG kostengrens voor energiebesparende maatregelen.

c. Maximaal 1.000 euro voor woningen met een WOZ- waarde lager dan de NHG kostengrens voor energiebesparende maatregelen waar eerder een Doe-het-Zelvers subsidie is verleend.

HOOFDSTUK 4 AANVRAAGPROCEDURE EN VASTSTELLING

Artikel 6 Aanvraagprocedure

1. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

2. Bij een aanvraag dienen de volgende bijlagen te worden bijgevoegd:

a. Foto’s van de beginsituatie.

b. Indien beschikbaar, een definitief energielabel.

c. Indien noodzakelijk een omgevingsvergunning.

3. Aanvragen worden alleen in behandeling genomen als het subsidieplafond nog niet is bereikt. Het college maakt voorafgaand aan het subsidietijdvak het subsidieplafond bekend op de website van de gemeente Schouwen-Duiveland en in de Wereldregio.

Artikel 7 vaststelling van de subsidie

1. Binnen 6 maanden nadat de subsidie is toegekend dient de aanvrager per aanvraag een onderbouwing in van de kosten voorzien van bewijsstukken (facturen, foto’s van de eindsituatie, foto’s van toegevoegde materialen). Op de facturen dient het zaaknummer vermeld te worden. Steekproefsgewijs zal er controle uitgevoerd worden.

2. De subsidie wordt vastgesteld op basis van de werkelijke kosten tot een maximum van de hoogte van de subsidietoekenning.

3. Als binnen 6 maanden na het besluit tot subsidieverlening geen verantwoording aan het college is ontvangen, verlaagt het college de subsidie ambtshalve tot € 0,-. Het college kan in bijzondere omstandigheden op verzoek ontheffing verlenen van deze termijn.

4. De subsidie wordt aan de aanvrager betaald, binnen vier weken nadat de subsidie is vastgesteld.

HOOFDSTUK 5 SLOTBEPALINGEN

Artikel 8 Inwerkingtreding, beëindiging, hardheidsclausule en citeertitel

1. Deze Nadere regels treden in werking met ingang van de dag na die van bekendmaking.

2. Voor die gevallen en situaties waarin deze nadere regels niet geheel voorzien maar wel aansluit bij de geest en bedoeling van deze regeling kan het college van burgemeesters en wethouders gemotiveerd afwijken.

3. Deze Nadere regels zijn aan te halen als Nadere regels subsidie Doe-Het-Zelvers voor particuliere woningen Schouwen-Duiveland 2024.

4. De nadere regels subsidie Doe-Het-Zelvers voor particuliere woningen gemeente Schouwen-Duiveland 2024, die op 30 april 2024 in werking is getreden, wordt hiermee ingetrokken en geldt alleen nog voor lopende aanvragen.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van 27 augustus 2024

burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland,

S.J.A. Bronsveld, secretaris

A.M.J. van Burg, loco-burgemeester

Toelichting op de artikelen van de regeling Doe-Het-Zelvers voor particuliere woningen gemeente Schouwen-Duiveland 2024.

Artikel 1 Begripsomschrijving.

Slecht geïsoleerde woningen zijn woningen met een energielabelklasse D, E, F,G of een met deze labelklassen vergelijkbare energetische staat, waaronder wordt verstaan een woning waarin ten minste twee bestaande bouwdelen niet of slecht geïsoleerd zijn. Een bouwdeel is slecht geïsoleerd als de waardes gelijk of lager zijn dan de waardes in de rechterkolom van onderstaande tabel 1.

Tabel 1. Overzicht slecht geïsoleerde bouwdelen.

Bouwdeel

Wanneeraanpakken?

Indicatiedikte of Rc of U-waarde

Dak, hellend/plat

Geen, slechte en matige isolatie

Minder dan 9 cm aanwezig / een Rc ≤ 2,0

Dak,

zolder-/vlieringvloerisolatie

Als er geen zolder-/vlieringvloerisolatie aanwezig is

Rc ≤ 0,5

Gevel

Geen spouwmuurisolatie, voorzetwand of buitengevelisolatie aanwezig

Rc ≤ 1,1

Vloer-/bodemisolatie

Geen of slechte vloer- en bodemisolatie aanwezig

Minder dan 5cm aanwezig, Rc ≤ 1,3

Glas

Enkel glas, oud dubbelglas en HR glas

Ug waarde ≥ 1,6

Artikel 2 Doelstelling.

Deze regeling is opgesteld ter bevordering van het versneld nemen van isolatiemaatregelen door particuliere woningeigenaren met slecht geïsoleerde woningen. Hierdoor neemt de warmtevraag en energiebehoefte af en draagt het bij aan de gemeentelijke ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn. Daarnaast levert de regeling een bijdrage aan het verminderen van de CO2- uitstoot door het besparen van energie. Tot slot krijgen woningeigenaren met een laag inkomen (lage WOZ-waarde) een hoger subsidiebedrag zodat ook zij de kans krijgen versneld te verduurzamen.

Artikel 4 Subsidiecriteria

De regeling is bedoeld voor bewoners van een bestaande woning die een dergelijke bijdrage nodig hebben als stimulering om isolerende maatregelen te treffen. Deze regeling is bedoeld voor slecht geïsoleerde woningen. Dat zijn met name de woningen die voor 1975 zijn gebouwd en voor woningen vanaf 1975 met een energielabel D of lager. De uitdaging zit erin om juist deze oudere voorraad te voorzien van een betere isolerende schil. De maatregelen waar de regeling voor geldt betreffen isolatiemaatregelen die door de woningeigenaar zelf kan worden aangebracht zoals bodem- of vloerisolatie, binnendakisolatie, zolder- en vlieringvloerisolatie, binnenmuurisolatie, voor- en achterzetramen, isolerende deuren en kozijnpanelen, overige isolerende maatregelen die zelf zijn uit te voeren.

Er kan slechts 1 maal per woning gebruik gemaakt worden van deze regeling. Voor woningeigenaren waar al eerder subsidie voor doe-het-zelvers is toegekend en die een woning hebben met een lagere WOZ- waarde dan de NHG kostengrens, kunnen nog in aanmerking komen voor een aanvullend subsidiebedrag.

Deze subsidie is stapelbaar met de gemeentelijke isolatiesubsidie.

Subsidie wordt enkel verleend voor isolerende maatregelen die nog niet zijn uitgevoerd op het moment van indiening van de aanvraag.

Natuur inclusief isoleren: bij isolatiewerkzaamheden moet rekening worden gehouden met de aanwezigheid van beschermde soorten die in woningen en gebouwen nestelen en verblijven. Een natuur inclusieve aanpak is daarom randvoorwaardelijk voor de gemeentelijke isolatiesubsidie. Huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen zijn beschermde dieren. Hun verblijfplaats is het hele jaar door beschermd. Bij deze subsidieregeling geldt dit alleen voor binnendakisolatie. Meer informatie vindt u op www.natuurvriendelijkisoleren.nl .

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet u voldoen aan een minimale oppervlakte- en isolatiewaarde. Deze kunt u zien in tabel 2:

Tabel 2: Minimale oppervlakte-eisen en isolatienormen

Maatregel

Minimaleoppervlakte (m2)

Isolatiewaarde

Opmerking

Gevelisolatie/ binnenmuur-isolatie

10

Rd waarde van minimaal 3,5 m2/K/w

Geen subsidie voor binnenmuren en scheidingswanden

Bodem en vloer isolatie

20

Rd waarde van minimaal 3,5 m2/K/w

Het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR is uitgevoerd met HFK-vrije blaasmiddelen.

Dakisolatie

20

Rd waarde van minimaal 3,5 m2/K/w

Isoleren van bestaand dak

Zolder of vlieringvloer

isolatie

20

Rd waarde van minimaal 3,5 m2/K/w

De zolder of vliering moet onverwarmd zijn.

Isolerend paneel

8

U-waarde van maximaal 1,2 m2/K

Alleen in combinatie met aanbrengen van Triple glas of HR

++ glas

Isolerende deuren

8

U-waarde van maximaal 1,5 m2/K

Alleen in combinatie met aanbrengen van Triple glas of HR

++ glas

Voor monumentale panden gelden aangepaste minimale oppervlakte- eisen en isolatiewaarden. Deze kunt u zien in tabel 3:

Tabel 3: Versoepelde eisen voor monumenteneigenaren

Maatregel

MinimaleOppervlakte (m2)

Maximaleisolatiewaarde

Opmerking

Gevel-, dak-, zolder en

vlieringvloer isolatie

Rd waarde minimaal 2,5 m2 K/w

-

Isolerende panelen

3

U-waarde maximaal 3,0 m2/K

-

Isolerende deur

3

U-waarde maximaal 2,0 m2/K

-

Artikel 5 Subsidiebedrag.

Het subsidiebedrag is maximaal 1.000 euro bij woningen met een WOZ- waarde hoger dan de NHG kostengrens voor energiebesparende maatregelen en 2.000 euro bij woningen met een WOZ- waarde lager dan de NHG kostengrens.

Artikel 6 Vaststelling van de subsidie

Na beoordeling van de aanvraag wordt de subsidie verleend. Hiermee wordt aangegeven dat er voor de aanvrager het bepaalde bedrag is gereserveerd. Als de aanvrager voldoet aan alle gestelde eisen en de werkzaamheden binnen 6 maanden na toekenning plaatsvinden, ontvangt hij dit bedrag. Mochten de werkelijke kosten lager zijn, dan zal de subsidie lager worden vastgesteld dan dat de subsidie is verleend.

Vaststelling van de hoogte van de subsidie vindt plaats na de gereedmelding (verantwoording van de subsidie). Deze gereedmelding moet binnen 2 maanden na gereedkomen plaatsvinden met overlegging van de facturen, foto van de materialen en foto van de eindsituatie. Indien er binnen 6 maanden na toekenning van de subsidie geen gereedmelding bij de gemeente is binnengekomen, wordt de subsidie ambtshalve vastgesteld op € 0,- .Door de subsidie na 6 maanden op € 0,- vast te stellen, komt het toegekende bedrag weer beschikbaar voor andere aanvragers die wel binnen 6 maanden na toekenning

de isolatiemaatregelen willen nemen en wordt niet onnodig lang geld beschikbaar gehouden voor aanvragers die niet tot uitvoering van de isolatiemaatregelen overgaan.

Artikel 7 Inwerkingtreding, beëindiging, hardheidsclausule en citeertitel.

De regeling wordt officieel gepubliceerd op www.overheid.nl. Nadat deze gepubliceerd is treedt deze in werking. Als het budget wat voor de regeling beschikbaar is volledig is besteed, kan er geen subsidie meer worden verleend vanwege het subsidieplafond. Als er weer nieuw budget beschikbaar komt, zal dit gepubliceerd worden, waarna weer aanspraak gemaakt kan worden op de regeling.

De gemeentelijke subsidieregeling bestaat naast de Rijkssubsidieregeling Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) en kan gestapeld worden.

Als er situaties zijn waarin de regels niet voorzien dan heeft het college de mogelijkheid om hiervan af te wijken, indien het besluit maar blijft aansluiten bij de geest en bedoeling van de regeling. Mocht een dergelijk geval leiden tot een algemene aanpassing van de nadere regelen, dan zullen deze aangepast kunnen worden en dienen deze wijzigingen gepubliceerd te worden voordat ze in werking treden.