Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR724544
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR724544/1
Regeling vervallen per 14-10-2024
Aanwijzingsbesluit flexibel cameratoezicht Wupperstraat 2024
Geldend van 23-09-2024 t/m 13-10-2024
Intitulé
Aanwijzingsbesluit flexibel cameratoezicht Wupperstraat 2024Wettelijke grondslag: Artikel 151c Gemeentewet en artikel 2:77 Algemene plaatselijke verordening (Apv) Heemskerk 2023-II
Aanwijzingsbesluit flexibel cameratoezicht Wupperstraat 2024
Artikel 1 Aanwijzing locatie cameratoezicht
De openbare plaatsen aan de Wupperstraat ter hoogte van huisnummer 34, zowel aan de voor- als aan de achterzijde van de woning, worden aangewezen als plaatsen waar cameratoezicht plaatsvindt als bedoeld in artikel 2:77, eerste lid, van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) Heemskerk 2023-II.
Artikel 2 Inwerkingtreding en vervaldatum
Dit besluit treedt direct in werking en geldt tot en met 13 oktober 2024.
Artikel 3 Citeertitel
Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit flexibel cameratoezicht Wupperstraat 2024.
Ondertekening
Aldus vastgesteld door de burgemeester van de gemeente Heemskerk
de burgemeester,
Toelichting
De burgemeester kan op grond van artikel 151c van de Gemeentewet en artikel 2:77, eerste lid, van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) Heemskerk 2023-II besluiten tot plaatsing van camera’s voor een bepaalde duur ten behoeve van het toezicht op een openbare plaats, indien dat in het belang van de handhaving van de openbare orde noodzakelijk is. Het is wenselijk om per direct camera’s te plaatsen op de locatie Wupperstraat 34 voor de duur van een maand. Dit vanwege een conflict met daaruit voortkomende bedreigingen en het ingooien van meerdere ruiten. Deze maatregel maakt onderdeel uit van een breder pakket aan maatregelen, zoals extra toezicht en surveillance. Uit de informatie van de politie blijkt dat de openbare orde en veiligheid in de omgeving van het pand in het geding is, er vrees is voor herhaling en er maatschappelijke onrust in de wijk heerst als gevolg van bovenstaande.
Het cameratoezicht heeft meerdere functies. Allereerst een signalerende functie. De camera ziet meer en met die informatie kunnen de politie en andere (hulp)diensten op straat worden aangestuurd. Daarnaast mag gemeentelijk cameratoezicht ook bijvangst opleveren. Zo biedt artikel 151c, zevende lid, van de Gemeentewet de mogelijkheid om de opgenomen beelden onder bepaalde voorwaarden op te slaan en te gebruiken voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten zoals bijvoorbeeld vandalisme. De mogelijkheid van herkenbare beelden door het cameratoezicht kan daarmee voor potentiële daders een overweging zijn om van de verstoring van de openbare orde/strafbare feiten af te zien.
Het cameratoezicht kan ook de overlast op de locatie tegengaan, mogelijk verdere escalatie voorkomen en het veiligheidsgevoel onder omwonenden weer verhogen. Het aanwijzen van deze locatie zal bijdragen aan het verhogen van de veiligheid in het algemeen. De aanwijzing van deze locatie is noodzakelijk om het risico van inbreuk op de openbare orde en het verslechteren van het woon- en leefklimaat te voorkomen.
Het cameratoezicht op de genoemde locatie voldoet aan de eisen die artikel 151c van de Gemeentewet stelt aan het instellen van cameratoezicht (bijvoorbeeld kenbaarheid van cameratoezicht, proportionaliteit en subsidiariteit). De belangen van openbare veiligheid, het voorkomen van wanordelijkheden en van strafbare feiten en de bescherming van de gezondheid wegen in dit geval zwaarder dan het individuele belang van de burgers (bescherming van de persoonlijke levenssfeer). De duur van de aanwijzing en de omvang van het gebied zijn proportioneel in relatie tot het beoogde legitieme doel. Er worden tevens overige sociale en fysieke veiligheidsmaatregelen getroffen om inbreuk op de openbare orde en verslechtering van het woon- en leefklimaat te voorkomen.
De camera’s worden zodanig geplaatst, dat er geen hinder voor verkeer of omwonenden wordt ondervonden of waarbij de camera’s makkelijk doelwit kunnen worden van vernielingen. De camera’s worden uitsluitend gericht op de openbare weg en de woning in kwestie, waardoor mogelijke inkijk bij andere woningen zoveel mogelijk wordt uitgesloten. De camerabeelden worden 24 uur per dag opgenomen en opgeslagen. De beelden zijn alleen te bekijken door de politie. De opgenomen beelden worden ten hoogste 4 weken bewaard. In het gebied worden de beelden live uitgekeken, indien nodig in verband met handhaving van de openbare orde en/of bij incidenten en (dreigende) verstoringen van de openbare orde. De politie bekijkt de opgenomen beelden indien er klachten worden ingediend, aangifte wordt gedaan, strafbare feiten zijn gepleegd of indien dit van belang is naar aanleiding van incidenten of (dreigende) verstoringen van de openbare orde en veiligheid.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl