Regeling vervalt per 31-12-2029

Subsidieregeling woningisolatie VerduurSAMEN2030 versie 2024

Geldend van 30-08-2024 t/m 30-12-2029

Intitulé

Subsidieregeling woningisolatie VerduurSAMEN2030 versie 2024

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen (L),

Overwegende;

dat de gemeenteraad op 3 oktober 2017 de Energievisie gemeente Bergen heeft vastgesteld;

dat de gemeente een bijdrage ontvangt van het Rijk uit de Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie;

dat de gemeenteraad krediet beschikbaar heeft gesteld voor het stimuleren van verduurzaming conform deze Energievisie;

en gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening gemeente Bergen (L) 2024.

besluit:

vast te stellen de:

Subsidieregeling woningisolatie VerduurSAMEN2030 versie 2024

§1 Algemene bepalingen

Artikel 1.1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan, dan wel mede verstaan onder:

  • a.

    College: college van burgemeester en wethouders van Bergen (L);

  • b.

    Gemeente: gemeente Bergen (L);

  • c.

    Sobolt: onderneming die in samenwerking met de gemeente en andere partners, adviseurs en uitvoerder ervoor zorgt dat het voor bewoners zo makkelijk mogelijk wordt om hun woning te verduurzamen;

  • d.

    Lette Advies: onderneming die in samenwerking met de gemeente en andere partners, adviseurs en uitvoerder ervoor zorgt dat het voor bewoners zo makkelijk mogelijk wordt om hun woning te verduurzamen;

  • e.

    Subsidie: gelden die door de gemeente vanuit het rijk worden ontvangen uit de SpUk Lokale Aanpak Isolatie (Nationaal Isolatieprogramma);

  • f.

    Subsidieplafond: het door het college vastgestelde bedrag ten behoeve van de uitvoering van deze regeling;

  • g.

    Programmastrategie VerduurSAMEN2030: de verduurzaming conform de Energievisie gemeente Bergen (L);

  • h.

    Onder particuliere bewoner-eigenaar wordt in deze regeling verstaan een natuurlijke persoon die:

    • I.

      een woning in eigendom heeft die kadastraal is geregistreerd in gemeente Bergen (L) waarin hij zijn hoofdverblijf heeft of direct na renovatie van deze woning, waaronder mede begrepen de realisatie van de activiteiten waarvoor subsidie op grond van deze regeling is aangevraagd, zal hebben;

    • II.

      gerechtigde is van een bestaand appartementsrecht dat kadastraal is geregistreerd in gemeente Bergen (L) en in het desbetreffende appartement zijn hoofdverblijf heeft of direct na renovatie van dat appartement, waaronder mede begrepen de realisatie van de activiteiten waarvoor subsidie op grond van deze regeling is aangevraagd, zal hebben;

  • i.

    Energiebesparende maatregelen: energiebesparende maatregelen vallend onder deze regeling zijn: spouwmuurisolatie, zolder- of vlieringvloerisolatie, vloer- of bodemisolatie, isolerend glas en dakisolatie. Waarbij wordt verstaan onder:

    • I.

      spouwmuurisolatie: het isoleren van de spouw (bij spouwmuren bestaat er een paar centimeter ruimte tussen 2 muren. De meeste woningen die na 1920 zijn gebouwd, hebben een spouwmuur). Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 1,1 [m2 K/w];

    • II.

      zolder- of vlieringvloerisolatie: het isoleren van de bestaande zolder- of vlieringvloer, indien de zolder of vliering onverwarmd is met isolatiemateriaal met een minimale Rd-waarde van 3,5 [m2K/W];

    • III.

      vloer- of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer of de bestaande bodem in de thermische schil met isolatiemateriaal met een minimale Rd-waarde van 3,5 [m2K/W];

    • IV.

      isolerend glas: het vervangen van enkel of dubbel glas naar HR++ of triple glas. De isolatiewaarde (U-waarde) voor het Triple glas is maximaal 0,7 W/m2K. Bij de toepassing van Triple glas moet u verplicht ook de kozijnen vervangen door isolerende kozijnen met een Uf-waarde van maximaal 1,5 W/m2K. De isolatiewaarde van het HR++ glas (U-waarde) is maximaal 1,2 W/m2K.

    • V.

      dakisolatie: het aanbrengen van isolatiemateriaal met een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) van 3,5 [m2K/W].

  • j.

    Landelijke aanpak Natuurvriendelijk isoleren: In mei 2024 hebben de ministeries van BZK en LNV, het IPO, de provincies en de VNG afspraken gemaakt over de landelijke aanpak Natuurvriendelijk Isoleren. Woningeigenaren kunnen hun woning isoleren door een isolatiebedrijf in te schakelen dat natuurvriendelijk isoleert. Natuurvriendelijk Isoleren mag in dat geval toegepast worden zónder voorafgaand ecologisch onderzoek en zónder het aanvragen van een omgevingsvergunning. Er wordt voor maximaal 3 jaar met de landelijke lijn Natuurvriendelijk Isoleren gewerkt.

  • k.

    Natuurvriendelijk isoleren: Bij natuurvriendelijk isoleren laat het isolatiebedrijf de dieren eerst wegvliegen, enkele dagen vóórdat de woning wordt geïsoleerd. Daarna komt het isolatiebedrijf nog een keer langs om de woning te isoleren. Daarbij zorgt het bedrijf ervoor dat in elke woning kleine ruimten in de spouw voor de dieren overblijven of dat er vervangende nestkastjes komen. Bij het isoleren wordt rekening gehouden met de ‘natuurkalender’: tijdens de kraam- of broedperiode en winterrust van de dieren gelden beperkingen.

  • l.

    Bouwbesluit: Het bouwbesluit is een serie bouwvoorschriften die gelden voor het bouwen van een gebouw. Dit kan een woning zijn, maar uiteraard ook een school, kantoor, winkel etc. Deze bouwvoorschriften zijn technische regels die onder meer bijdragen aan de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van de gebouwen. In deze regeling word het bouwbesluit bedoeld behorende bij het bouwjaar van de woning waarvoor de subsidie wordt aangevraagd.

  • m.

    Energielabel: Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Eigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook als eigenaren een nieuwe woning laten bouwen. We spreken hier over een geregistreerd energielabel, vindbaar op www.energielabel.nl.

  • n.

    Bouwdeel: bouwdeel of bouwdelen onder deze regeling zijn: spouwmuurisolatie, vloer- of bodemisolatie, isolerend glas en dakisolatie.

Artikel 1.2 Doel en subsidiabele activiteiten

  • 1. Deze regeling heeft tot doel bij te dragen aan het bereiken van de resultaten en ambities, zoals beschreven in de programmastrategie VerduurSAMEN2030.

  • 2. Deze regeling geldt als een extra vergoeding boven op de landelijke ISDE-subsidie. Er wordt dan ook aangesloten bij de voorwaarden zoals deze binnen de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), onderdeel Isolatiemaatregelen woningeigenaren gelden.

  • 3. De subsidiabele activiteiten betreffen de onder Artikel 1.1 lid i genoemde energiebesparende isolatiemaatregelen welke door een bedrijf zijn uitgevoerd onder dezelfde voorwaarden zoals deze bij de landelijke ISDE-subsidie gesteld zijn.

Artikel 1.3 Looptijd regeling

  • 1. Deze regeling heeft betrekking op aanvragen ingediend tussen 1 januari 2023 en 31 december 2029.

  • 2. De energiebesparende maatregelen, genoemd onder artikel 1.1 lid i, dienen tussen 1 januari 2023 en uiterlijk 31 december 2029 te zijn uitgevoerd.

  • 3. De subsidieregeling geldt tot en met 31 december 2029 of totdat het subsidieplafond is bereikt.

§ 2. Financiële tegemoetkoming woningisolatie

Artikel 2.1 Subsidieplafond

  • 1. Het plafond voor deze regeling bedraagt € 75.000,- voor de isolatiemaatregelen en € 30.000,- voor het natuurvrij maken.:

  • 2. Het college kan het plafond als genoemd in het vorige lid gedurende de looptijd van deze regeling bijstellen.

Artikel 2.2 Verdeelcriteria

  • 1. Aanvragen om subsidie worden behandeld op volgorde van de dag van binnenkomst. Indien een subsidieaanvraag nog niet volledig is, geldt voor het bepalen van de onderlinge rangschikking voor de verdeling van de subsidie de dag waarop de subsidieaanvraag volledig is als datum van binnenkomst.

  • 2. Wordt het subsidieplafond op enige dag overschreden, dan vindt rangschikking van de op die dag binnengekomen subsidieaanvragen plaats door middel van loting.

Artikel 2.3 Doelgroep

  • 1. Subsidie op grond van deze paragraaf kan worden aangevraagd door particuliere bewoners-eigenaren zoals bedoeld in artikel 1.1, onder h van deze regeling.

  • 2. Een particuliere bewoner-eigenaar kan éénmaal voor dezelfde woning op grond van deze regeling subsidie aanvragen.

Artikel 2.4 Toe te kennen subsidiebedrag

De hoogte van de toe te kennen subsidie voor projecten die vallen onder deelname bedragen:

  • 200,- euro per uitgevoerde isolatiemaatregel voor energielabels A, B, C of woningen waarbij alleen de isolatie nog verbeterd kon worden;

  • 300,- euro per uitgevoerde isolatiemaatregel voor energielabels D of woningen waarbij nog maximaal 1 bouwdeel te isoleren viel;

  • 500,- euro per uitgevoerde isolatiemaatregel voor energielabels E, F, G of woningen waarbij nog minimaal 2 bouwdelen te isoleren waren.

  • en

  • Maximaal 500,- euro voor het natuurvrij maken van de woning om te kunnen isoleren volgens de landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren op basis van de werkelijk gemaakte of geoffreerde kosten.

Indien er geen geregistreerd energielabel beschikbaar is wordt er uitgegaan van het bouwjaar van de woning met bijbehorend bouwbesluit of de rapportage van de aangesloten energieadviseurs van Sobolt en Lette Advies.

Een bouwdeel is slecht geïsoleerd als de waardes gelijk of lager zijn dan de waardes in de rechterkolom van onderstaande tabel.

afbeelding binnen de regeling

Artikel 2.5 Vereisten subsidieaanvraag

  • 1. Een aanvraag voor deze regeling, en zo ook de hoogte van het subsidiebedrag, wordt ingediend door Sobolt of Lette Advies of middels het aanmeldformulier, vastgesteld door het college (bijlage 1 van deze regeling);

  • 2. Indien noodzakelijk wordt de aanvraag aangevuld met een onderbouwing in de vorm van een factuur of ISDE-beschikking waaruit de uitgevoerde maatregelen blijken.

Artikel 2.6 Weigeringsgronden

Onverminderd hetgeen is bepaald in artikel 9 van de Algemene subsidieverordening gemeente Bergen (L) 2024 wordt subsidie geweigerd indien:

  • a.

    reeds eerder voor het initiatief en gelijksoortige activiteiten subsidie is verstrekt door het college;

  • b.

    niet wordt voldaan aan de in artikel 2.5 gestelde vereisten.

§ 3. Overige bepalingen

Artikel 3.1 Termijnen

  • 1. Het college kan verzoeken om aanvullende informatie indien dit redelijkerwijs noodzakelijk is voor beoordeling van de aanvraag.

  • 2. Het college beslist binnen acht weken na ontvangst van de volledige aanvraag.

  • 3. Het college kan de beslissing eenmaal voor ten hoogste vier weken verdagen.

  • 4. De projectactiviteiten worden uitgevoerd binnen twaalf weken na subsidieverlening én uiterlijk 31 december 2029, tenzij bij subsidieverlening anders wordt bepaald.

  • 5. Aan de subsidieverlening kunnen nadere voorschriften worden verbonden.

Artikel 3.2 Betaling c.q. terugvordering

  • 1. De gemeente streeft ernaar om binnen vier weken na toekenning van de subsidie het vastgestelde bedrag over te maken op de rekening van de aanvrager.

  • 2. Het college kan een controle uitvoeren.

  • 3. Indien bij de controle blijkt dat de activiteiten niet of niet geheel zijn verricht, kan het college de subsidievaststelling intrekken dan wel de subsidie op een lager bedrag vaststellen en overgaan tot het terugvorderen van de subsidie.

  • 4. Alvorens tot terugvordering te besluiten, stelt het college de subsidieontvanger in de gelegenheid binnen een termijn van vier weken alsnog de projectactiviteiten uit te voeren.

Artikel 3.3 Hardheidsclausule

Het college kan deze regeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover de toepassing daarvan leidt tot een onbillijke of onredelijke situatie.

Artikel 3.4 Inwerkingtreding

  • 1. Deze regeling treedt in werking op de eerste dag na die waarop zij is bekend gemaakt.

  • 2. Deze regeling treedt uit werking op 31 december 2029 of totdat het subsidieplafond is bereikt.

  • 3. De “Subsidieregeling woningisolatie VerduurSAMEN2030, versie oktober 2023” wordt ingetrokken.

Artikel 3.5 Citeertitel

Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: “Subsidieregeling woningisolatie VerduurSAMEN2030, versie 2024”.

Ondertekening

Bergen L, 20 augustus 2024

De secretaris,

H.H.M. Timmermans

De burgemeester,

M.H.D. Rauner

Bijlage 1: Aanmeldformulier

Persoonsgegevens

Voorletters en achternaam

……………………………………………………………………………

Straat en huisnummer

……………………………………………………………………………

Postcode

……………………………………………………………………………

Woonplaats

……………………………………………………………………………

Telefoonnummer

……………………………………………………………………………

Email adres

……………………………………………………………………………

IBAN

……………………………………………………………………………

Voor welke isolatiemaatregelingen wilt u subsidie aanvragen?

  • Spouwmuur- of gevelisolatie

  • zolder- of vlieringvloerisolatie

  • Vloer- of bodemisolatie,

  • Isolerend glas, met/zonder vervangende kozijnen, Isolerende deur

  • Dakisolatie

Voeg de volgende stukken toe aan de aanvraag:

  • 1.

    ISDE-beschikking

  • 2.

    Offerte of factuur natuurvrij maken