Uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2024 & Jaarverslag VTH 2023

Geldend van 24-08-2024 t/m heden

Intitulé

Uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2024 & Jaarverslag VTH 2023

Samenvatting

In de bijlagen bij dit programma zijn in het indicatoren overzicht de belangrijkste gegevens terug te vinden over de behaalde resultaten van het afgelopen jaar. Deze gegevens zijn gebruikt om de doelbereiking te scoren (zie hoofdstuk 3), de prioriteitstelling aan te passen (hoofdstuk 5) en verder verwerkt in de productbladen (bijlage 3) voor het aanpassen van de doelstellingen.

Hieronder per thema de belangrijkste conclusies uit het indicatoren overzicht gecombineerd met de kwalitatieve analyse van de collega’s / experts gevolgd door de geprioriteerde thema's en de nieuwe doelstellingen.

Vergunningverlening Wabo en brandveiligheid

  • -

    Minder dan 1% van de vergunningaanvragen wordt van rechtswege verleend. De van rechtswege vergunningen zijn per 1 januari 2024.

  • -

    Het aantal aanvragen kapvergunningen is teruggelopen naar 350.

  • -

    Een uniforme bouwkostenberekening voor transparantie en rechtsgelijkheid in het opleggen van de leges is ingevoerd.

  • -

    Structurele toepassing van de ontheffing van de Wet natuurbescherming voor bouwen en slopen is ingevoerd.

  • -

    Het aantal bouwstops en constructieve afkeuringen geeft het nut van de werkzaamheden aan en moet beter gemeten worden.

  • -

    Er is meer inzicht komen in de aard van de meldingen over bouwen en RO. Nadere specificatie blijft wenselijk.

  • -

    Toetsing en toezicht op brandveiligheidsaspecten is op niveau.

  • -

    Naar aanleiding van een landelijk bouwincident met het afbreken van een windturbine is in Amersfoort onderzocht of er risico’s waren met soortgelijke bouwwerken.

Vergunningverlening APV en Bijzonder wetten

  • -

    Er zijn afspraken gemaakt met de provincie en de RUD Utrecht voor het toetsen van evenementaanvragen aan natuurwetgeving.

  • -

    Het aantal evenementenaanvragen is iets gedaald

Toezicht en handhaving Wabo, APV en bijzondere wetten

  • -

    Het aantal meldingen is net als de afgelopen jaren verder gestegen (13,5%)

  • -

    Door het toegenomen aantal meldingen ontstaat er meer werk voor de handhavers.

  • -

    Er wordt minder overlast ervaren van deelfietsen en -scooters.

  • -

    Door het vuurwerkverbod zijn de meldingen over vuurwerk juist toegenomen.

  • -

    Parkeeroverlast is nog steeds de meest ervaren (gemelde) overlast. Zowel van auto’s als fietsen.

  • -

    Ten aanzien van bouwvergunningen/ sloopwerken zijn er 214 meldingen voor VTH binnengekomen. Dit aantal is vergelijkbaar met 2022.

Algemeen

  • -

    Omdat er ten aanzien van toezicht en handhaving altijd meer aanbod van werk is dan handhavingscapaciteit moet er scherper geprioriteerd worden. In de U&H strategie moet worden opgenomen dat op lage prioriteiten minder wordt ingezet en op hoge prioriteiten meer.

Geprioriteerde thema’s 2024

De geprioriteerde thema’s waar we concrete doelstellingen op geformuleerd hebben zijn als volgt:

Open orde, leefbaarheid en APV

  • -

    Evenementen/ Horecanacht/ alcohol

  • -

    Aanpak jeugdoverlast / sociale veiligheid/ Ondermijning

  • -

    Parkeren/ Verkeersovertredingen/ Geslotenverklaringen

  • -

    Huishoudelijk afval/ milieu

  • -

    Opvolgen meldingen/ wijktoezicht

  • -

    Geluidsoverlast

  • -

    Houtstook

  • -

    Vuurwerk

  • -

    Groen en ecologie

Omgevingsrecht

  • -

    Omgevingsvergunningen GK2 en GK 3/ slopen/ asbest

  • -

    Bouwmelding/ Omgevingsvergunningen GK 1

  • -

    Brandveiligheid en constructieve veiligheid bestaande bouw en brandveiligheid stallen

  • -

    Mutatiedetectie

  • -

    Opvolgen van meldingen

  • -

    Groen en ecologie

  • -

    Airco’s en warmtepompen

  • -

    Erfgoed

1 Inleiding

1.1 Waarom een jaarverslag en een Uitvoeringsprogramma?

Dit Uitvoeringsprogramma en jaarverslag is een uitwerking van de Uitvoering- en Handhavingstrategie 2023 – 2027 (vanaf nu U&H strategie). Daarin is de basis gelegd hoe de gemeente Amersfoort haar rol, en die van haar inwoners ziet als het gaat om taken op het gebied van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH).

De U&H strategie is gelijktijdig met dit Uitvoeringsprogramma vastgesteld. Het oude VTH Beleid was aan herziening toe en is aangepast op de recente maatschappelijke ontwikkelingen en de invoering van zowel de Omgevingswet (Ow) als de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Het oude beleid is geëvalueerd en de doelstellingen zijn aangepast. Mede op basis van prioriteiten die zijn opgehaald bij de gemeenteraad. Dit alles heeft geleid tot een op delen aangepaste prioriteitstelling, aangepaste doelstellingen en aangepaste activiteiten.

Het jaarverslag beschrijft wat de gemeente in 2023 heeft uitgevoerd op het gebied van Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Het Uitvoeringsprogramma geeft inzicht in de activiteiten die de gemeente op het gebied van VTH in 2024 wil gaan uitvoeren. Hierbij worden de activiteiten die worden uitgevoerd door de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) meegenomen. Het Uitvoeringsprogramma van de RUD Utrecht is ook als bijlage opgenomen.

De gemeente wil hiermee bereiken dat het voor iedereen helder en duidelijk is hoe de gemeente uitvoering geeft aan haar VTH-beleid. Duidelijkheid en transparantie over het beleid en de uitvoering draagt namelijk bij aan het vergroten van het begrip bij diegenen die hiermee te maken krijgen.

Het jaarlijks vaststellen van een Uitvoeringsprogramma is een plicht die voortvloeit uit art. 7.3 van het Besluit Omgevingsrecht.

Procescriteria

In het Omgevingsrecht zijn er regels waar overheden zich aan moeten houden bij het uitvoeren van VTH-taken. Deze regels zijn er om de veiligheid en gezondheid van mens en natuur binnen de fysieke leefomgeving te beschermen.

Eisen aan de inrichting van deze processen zijn wettelijk vastgelegd in het Omgevingsbesluit. Dit zijn de zogenaamde procescriteria. De procescriteria bevatten de eisen die gesteld worden aan de sluitende beleidscyclus: de zogenaamde en bekende ´BIG-8´-cyclus.

De provincie beoordeelt of gemeenten het uitvoeren van de wettelijke VTH-taken adequaat uitvoert. Het VTH-beleid en het Uitvoeringsprogramma vormen hiervoor de basis.

Met dit Uitvoeringsprogramma en jaarverslag wordt invulling gegeven aan deze wettelijke verplichtingen.

1.2 Leeswijzer

Dit jaarverslag en Uitvoeringsprogramma bestaat enerzijds uit een algemene beschrijving van wat de gemeente heeft gedaan en wat de gemeente wil gaan doen aan de uitvoering van haar VTH-taken.

Anderzijds bestaat het uit ‘Productbladen’ waarin per product of activiteit toelichting wordt gegeven op vragen als ‘Wat doen we? Waarom doen we het? Wat vinden we belangrijk?’ etc.

De productbladen zijn tot stand gekomen vanuit de provincie brede samenwerking op VTH-gebied. Er is een ‘menukaart’ ontwikkeld van alle VTH-taken. Per gemeente wordt bepaald welke productbladen in de gemeente van toepassing zijn. Deze productbladen worden jaarlijks ‘gekozen’. De opzet en opbouw van de productbladen is altijd hetzelfde en wordt als zodanig door alle gemeenten gebruikt. Hiermee is bereikt dat per product inzichtelijk is hoe voor de betreffende taak/activiteit invulling is/wordt gegeven aan de beleids- en uitvoeringscyclus. Ook wordt de inhoud van de productbladen zoveel mogelijk met elkaar afgestemd. Aan de andere kant staat het gemeenten vrij om een eigen invulling te geven aan de inhoud van de productbladen. Er blijft ruimte om maatwerk mogelijk te maken en lokale nuances aan te brengen.

1.3 Doorgevoerde verbeteringen

Ten opzichte van het vorige VTHUP zijn de volgende verbeteringen doorgevoerd:

  • -

    Inzicht in de berekening van de benodigde financiële middelen (personeel): Paragraaf 2.2

  • -

    Verantwoording op de kwaliteitscriteria: Paragraaf 2.3

  • -

    Beleidsevaluatie van het VTH Beleidsplan 2018-2022

2. Algemeen

2.1 Welke taken voeren we uit?

Dit Uitvoeringsprogramma gaat over (de uitvoering van) de VTH-taken waarvoor wij het bevoegd gezag zijn. Het gaat over wet- en regelgeving die betrekking heeft op de fysieke leefomgeving in een zo breed mogelijk zin.

Concreet zijn dit de volgende landelijke en gemeentelijke kaders:

Landelijke wet- en regelgeving

Lokale regelgeving

Omgevingswet

Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Omgevingsbesluit

Marktverordening

Regeling omgevingsrecht

Erfgoedverordening

Woningwet

Winkeltijdenverordening

Besluit bouwwerken leefomgeving

Afvalstoffenverordening

Besluit kwaliteit leefomgeving

Huisvestingsverordening

Erfgoedwet

Verordening fysieke leefomgeving Amersfoort

Alcoholwet

 

Wet op de kansspelen

 

Winkeltijdenwet

 

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

 

Zondagswet

 

Welke VTH-taken de gemeente Amersfoort precies uitvoert en hoe hieraan concreet invulling wordt gegeven staat beschreven in de Productbladen (bijlage 3).

2.2 Wie voeren de VTH-taken uit?

De VTH-taken worden niet alleen door de gemeente zelf uitgevoerd, er wordt samengewerkt met meerdere VTH-partners.

Uitvoeringsorganisatie gemeente Amersfoort

De gemeente Amersfoort heeft de uitvoering van haar VTH-taken georganiseerd binnen de afdeling VTH. Daarbij zijn vrijwel alle VTH-taken op het gebied van milieu ondergebracht bij de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (hierna: RUD). Op het gebied van brandveiligheid wordt nauw samengewerkt met de Veiligheidsregio Utrecht (hierna: VRU).

Binnen de afdeling VTH zijn Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving functioneel en per medewerker gescheiden. Hiermee wordt voorkomen dat een bedrijf een vergunning én daarna een controle krijgt van dezelfde medewerker.

Beschikbare capaciteit 2024

De beschikbare capaciteit bij de afdeling VTH voor de uitvoering van de VTH-taken over 2024 staat opgenomen in bijlage 4 Doelstellingen en formatie 2024.

In de jaren voorafgaand aan 2024 is de formatie op verschillende functies fors uitgebreid (juridisch, teammanagers, coördinatoren handhaving en beleidscapaciteit). Daarbij wordt er wel gewerkt met een flexibele schil om de veranderende capaciteitsvraag als gevolg van aanbod uit de markt en impact van Omgevingswet en Wkb op te kunnen vangen.

In de beleidsevaluatie (als bijlage bij de U&H strategie) is opgenomen welke doelstellingen we met deze formatie hebben gerealiseerd. Op basis van deze evaluatie concluderen we dat naast het reguliere werkaanbod, er ruimte is om aanvullende doelstellingen te realiseren en de niet gerealiseerde doelstellingen alsnog te behalen. Deze doelstelling zijn te vinden in hoofdstuk 5. Hier hebben we ook inzet en formatie aan gekoppeld.

In de komende jaren zullen we de doelbereiking blijven afzetten tegen de formatieontwikkeling om zo in te schatten of de formatie afdoende zal zijn voor de gewenste kwaliteit.

Financiële Borging

De financiële borging voor de inzet van de beschikbare capaciteit en de nodige middelen ligt vast in de gemeentelijke jaarlijkse begroting.

De benodigde middelen voor Vergunning, Toezicht en Handhaving worden deels gedekt door inkomsten uit de leges en deels door financiering vanuit de algemene middelen. Werkzaamheden die gerelateerd zijn aan het vergunningenproces worden gefinancierd uit de legesinkomsten. De overige kosten worden gedekt uit de algemene middelen. Dit bedrag is financieel gewaarborgd in de begroting.

Uit de leges worden de kosten voor vergunningverlening, administratieve zaken en de helft van beleid en kwaliteitszorg bekostigd. Dit betreft namelijk werkzaamheden die zowel omgevings- als evenementenvergunning betreffen. Beleid en kwaliteitszorg wordt slechts voor de helft betrokken omdat zij ook werkzaamheden buiten het vergunningenproces verrichten.

Het budget voor het management en toezicht en handhaving en de andere helft van beleid en kwaliteitszorg komt uit de algemene middelen.

Zodra de vraag om vergunningen toeneemt, en ook het daaraan verbonden toezicht, wordt er extra ingehuurd vanuit het budget dat ontstaat door de toegenomen leges.

Voor 2024 zijn deze legesinkomsten veel onzekerder dan de afgelopen jaren door een wijziging van de legesverordening als gevolg van de inwerkingtreding van de Ow en Wkb. Het is een zaak goed te monitoren hoe de legesinkomsten zich in de loop van 2024 ontwikkelen om hier ook de eventuele formatie op aan te passen.

Samenwerkingspartners

afbeelding binnen de regeling

De RUD voert voor de gemeente Amersfoort milieutaken uit. De samenwerkingsafspraken tussen de RUD en Amersfoort liggen vast in een dienstverleningsovereenkomst (hierna: DVO). De RUD rapporteert ieder half jaar en ook jaarlijks over de voortgang van de uitvoering van haar taken voor de gemeente. Ook stelt de RUD jaarlijks een uitvoeringsplan op. Dat uitvoeringsplan maakt jaarlijks integraal onderdeel uit van het Uitvoeringsprogramma. Dit Uitvoeringsprogramma is op basis van de regionale U&H strategie zoals die ook door het college van Amersfoort is vastgesteld.

afbeelding binnen de regeling

De VRU adviseert de gemeente Amersfoort en de Provincie Utrecht in het kader van de vergunningverlening op het gebied van brandveilig gebruik. Ook voert de VRU op dit gebied het toezicht uit. De VRU controleert daarnaast risicogericht op bestaande bouwwerken en geeft voorlichting over brandveiligheid aan consumenten en ondernemers. De samenwerkingsafspraken tussen de VRU en de gemeente Amersfoort liggen vast in een DVO. De VRU rapporteert jaarlijks over de uitgevoerde werkzaamheden en stelt jaarlijks in overleg met de gemeente Amersfoort een jaarplan op.

afbeelding binnen de regeling

De provincie Utrecht heeft de (wettelijke) taak gekregen om de samenwerking tussen bestuursorganen op het gebied van de VTH-taken te coördineren. In de provincie Utrecht is al jaren een breed samengesteld PSO operationeel, dat is doorontwikkeld in een Bestuurlijk Overleg VTH. Hiermee wordt invulling gegeven aan de formele eisen uit de Omgevingswet. Naast de overheden (gemeenten, provincie, waterschappen, politie, Openbaar Ministerie), landelijke inspectiediensten (NVWA, RWS, Belastingdienst, SZW, ILT) en de Veiligheidsregio, nemen ook een aantal beherende instanties (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Utrechts Landschap) en belangenorganisaties, zoals Utrechts Particulier Grondbezit deel aan het overleg. Daarnaast nemen ook de Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU) en de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD Utrecht) als adviseurs deel aan het overleg.

In het kader van de invoering van de Omgevingswet is er intensief samengewerkt en zijn de afspraken bestuurlijk vastgelegd en verder uitgewerkt in praktische afspraken tussen alle samenwerkende partners.

Interbestuurlijk Toezicht (hierna: IBT)

De Provincie Utrecht ziet toe of- en in hoeverre gemeenten voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. Het IBT richt zich zowel op de taken vergunningenverlening, toezicht en handhaving, als op ruimtelijke ordening, milieu, externe veiligheid en erfgoed/monumenten.

In de provinciale verordening systematische toezichtinformatie is vastgelegd welke informatie de provincie van de gemeenten jaarlijks wil ontvangen op de onderdelen van het Omgevingsrecht. Op basis van de aangeleverde informatie vindt de beoordeling plaats. Hierbij kon het oordeel uitkomen op “voldoet niet”, “voldoet deels” of “voldoet”.

De Amersfoort is over de periode 2016-2017 beoordeeld met het oordeel ’redelijk adequaat’. Voor de periode 2017-2021 is dit verbeterd naar het oordeel ‘adequaat’. De beoordeling over 2022 en 2023 is uitgekomen op ‘voldoet deels’.

afbeelding binnen de regeling

De samenwerking tussen de waterschappen en gemeenten in de provincie Utrecht heeft betrekking op het toezicht en handhaving van zaken die grondwater of oppervlaktewater gerelateerd zijn, zoals waterkwaliteit en -kwantiteit, medegebruik van openbaar water en nautisch toezicht op vaarbewegingen.

Door de invoering van de Omgevingswet zijn de afspraken weer herzien en praktisch vertaald in werkafspraken.

In incidentele gevallen wordt gezamenlijk opgetrokken. In dat kader vindt uitwisseling van gegevens plaats. In voorkomende gevallen vindt er signaaltoezicht plaats.

afbeelding binnen de regeling

In het geval strafrechtelijk optreden is vereist, bijvoorbeeld bij de vervolging van milieuovertredingen, waarbij sprake is van economische delicten, vindt afstemming plaats met het functioneel parket. De vervolging van overtredingen openbare ruimte worden afgehandeld door het Openbaar Ministerie Midden-Nederland. Inzet van OM en politie is conform de landelijke handhavingsstrategie, die geborgd is in ons handhavingsbeleid.

Politie, OM, belastingdienst en gemeenten werken regionaal samen met het RIEC. Regionaal Informatie en Expertise Centrum. (Landelijk LIEC). Het RIEC Midden Nederland heeft een actieplan “wie praat, die gaat” opgesteld, hierin zijn de regionale prioriteiten voor de komende jaren vastgelegd, gericht op het tegengaan van ondermijning. Casuïstiek wordt opgepakt onder het werkproces van signaal tot interventie; hieronder val onder andere de lokale casuïstiek uit het ondermijningsoverleg, maar ook casuïstiek in het Districtelijk Team Ondermijning. Bij de lokale casuïstiek, indien relevant, betrekken wij ook onze partners zoals de RUD.

afbeelding binnen de regeling

De politie treedt als partner vooral zichtbaar op bij de handhaving van de openbare orde. De politie werkt nauw samen met de BOA’s, bijvoorbeeld tijdens de horecaconctroles in de weekenden. Ook tijdens de reguliere werkzaamheden van de BOA’s ondersteunt de politie wanneer dat gevraagd wordt. En vice versa.

De politie besteedt daarnaast op drie niveaus aandacht aan milieudelicten:

  • 1.

    eenvoudige delicten, zoals zwerfvuil, afval lozen in wateren, verbranden van afval en geluidsoverlast. Iedere politiefunctionaris kan hiertegen optreden.

  • 2.

    middelzware delicten, zoals het illegaal dumpen van afval, het in bezit hebben van bedreigde dier- en plantensoorten, en handel in illegaal vuurwerk. Milieurechercheurs verrichten zelfstandig onderzoek naar het delict;

  • 3.

    zwaardere delicten. Hierbij werkt de milieurecherche samen met andere opsporingsdiensten of ministeries. Zware milieudelicten zijn vaak nauw verbonden met delicten als fraude, oplichting en valsheid in geschrifte.

Het opsporen en bestrijden van (middel)zware milieucriminaliteit gebeurt door een Regionaal Milieuteam. Ook is er een landelijke recherche die zich bezighoudt met (inter)nationale milieumisdaden.

In 2022 is er een handhavingsarrangement met de politie getekend waarin nadere afspraken over o.a. de samenwerking zijn gemaakt.

2.3 Ontwikkelingen in het vakgebied

Label-C verplichting kantoorgebouwen

In 2023 is er gestart met het toezicht en handhaving op de energielabel-C verplichting van kantoorgebouwen. In 2023 schreven we alle pandeigenaren aan waarbij we aangeven dat ze moeten voldoen aan de labelverplichting. Tevens geven we ze de mogelijkheid om in een plan van aanpak aan te geven hoe ze per 1 januari 2024 wel voldoen aan de labelplicht indien dit nu nog niet het geval is.

Vanaf 2024 starten we met juridische handhaving bij panden die niet voldoen. De inspanningen over 2023 hebben al effect gesorteerd. Zo is het aantal adressen dat niet aan de verplichting voldeed tussen zomer 2023 en 1 januari 2024 teruggelopen van 104 naar 50.

Omgevingswet

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden.

De uitgangspunten van deze wet zijn participatie en integrale aanpak op basis van vertrouwen, met als doelen minder en overzichtelijkere regels, meer ruimte voor initiatieven van burgers en bedrijven en lokaal maatwerk.

Binnen de gemeente Amersfoort hebben we ons programmatisch voorbereid op de Omgevingswet. Inmiddels is de uitvoering in de lijn ter hand genomen.

De verbeteringen die de voorbereiding op de Omgevingswet nu al hebben opgeleverd zijn inmiddels onderdeel van het dagelijks werk:

  • -

    Initiatieven worden integraal, via één centrale “ingang” op wenselijk en haalbaarheid getoetst en besproken. Aan de omgevingstafel doen we dat met de initiatiefnemer erbij.

  • -

    We hebben vastgesteld participatiebeleid, dat wordt toegepast bij vooroverleg over projecten en principeplannen.

  • -

    Aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het kappen van bomen en het plaatsen van dakkapellen kennen een korte doorlooptijd (uitgangspunt is 2 weken).

  • -

    Nieuw op te stellen beleid wordt integraal én samen met VTH in de “Omgevingskamer” besproken. Zo kijken we dus niet alleen naar dwarsverbanden, maar onderzoeken we ook de uitvoerbaarheid in een vroeg stadium.

  • -

    Casemanagers zijn getraind in het werken met videobellen om ook deze manier van communcatie met aanvragers een boost te geven.

Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen

Private kwaliteitsborging is het technisch toetsen van bouwplannen en het houden van toezicht op de realisatie van de bouw door private partijen in plaats van door de overheid. De bouwsector is hierbij zelf verantwoordelijk voor de bouwkwaliteit. De invoering van de Wkb heeft effecten op legesinkomsten in combinatie met capaciteitsbehoefte, nieuwe werkprocessen etc.

afbeelding binnen de regeling

Door het uitstel van het deel van de wet dat gaat over renovatie en verbouw, in combinatie met de vele aanvragen die nog onder de Wabo zijn ingediend eind 2023 verwachten we pas in de loop van 2024 iets te kunnen zeggen over de effectiviteit van de vastgestelde strategieën in de U&H strategie en de ontwikkeling van de legesinkomsten.

Groen en ecologie

In 2024 zal er een groene boa starten die specifiek zal worden ingezet op de groene aspecten binnen de stad Amersfoort. Denk hierbij aan toezicht in parken en het buitengebied.

Naast de inzet van de groene boa wordt er een protocol ontwikkeld om aandacht te hebben voor soorten- en gebiedsbescherming bij evenementen en wordt het groencompensatiebeleid verder uitgerold. Dit laatste zal ook toezichtcapaciteit vergen.

Bescherming van erfgoed

Bescherming van het rijkelijk aanwezige erfgoed binnen Amersfoort heeft al jaren de aandacht. Met namen in de vergunningverlening waarin eisen worden gesteld aan de sloop en verbouw van erfgoed. Op de uitvoering conform vergunning wordt ook toezicht ingezet en gehandhaafd als niet aan de vergunningvoorschriften wordt voldaan. Niet vergunning gebonden toezicht vindt minder frequent plaats. In 2024 wordt op ten minste 1 thema (bijvoorbeeld reclame-uitingen) projectmatig toezicht georganiseerd.

Kwaliteitscriteria VTH

Om de kwaliteit van de uitvoering van de VTH-taken te optimaliseren en borgen, is de Wet VTH in het leven geroepen. Het doel van deze wet is een veilige en gezonde leefomgeving, door het bevorderen van de kwaliteit en samenwerking bij de uitvoering en handhaving van het Omgevingsrecht.

De wet regelt de randvoorwaarden voor gemeenten en provincies om tot een hogere kwaliteit van handhaving te komen. Zo is het basistakenpakket van de omgevingsdiensten wettelijk vastgelegd en is het aan gemeenten een verordening kwaliteit VTH te hebben.

In de U&H strategie is als bijlage 6 de “Kwaliteitscriteria Comply or Explain” opgenomen waarin we beschrijven hoe we omgaan met de kwaliteitscriteria. Amersfoort wil voldoen aan de geldende kwaliteitscriteria. Voldoen aan de kwaliteitscriteria is niet eenvoudig en vergt continu investeren en onderhoud.

We verantwoorden in welke mate we voldoen aan de kwaliteitscriteria en waar we niet voldoen leggen we dat uit (‘comply or explain’).

De kwaliteitscriteria bestaan uit 3 delen:

  • 1.

    Inhoudelijke criteria

  • -

    Inhoudelijke elementen probleemanalyse, beleid, strategie en programma;

  • -

    Diepgang toetsing vergunningen bouw en toezicht bouwfase;

  • -

    Wijze van toezicht ter plaatse;

  • -

    Toepassing landelijke sanctiestrategie;

  • -

    Landelijke prioriteiten toezicht en handhaving.

In grote lijnen voldoen we aan de inhoudelijke criteria. Het merendeel is geborgd in de U&H strategie en via dit Uitvoeringsprogramma.

  • 2.

    Procescriteria

De procescriteria zijn een gedetailleerde uitwerking van de inhoudelijke criteria. De procescriteria samen leiden tot een sluitende beleidscyclus en kwaliteitsborging. Deze beleidscyclus is in Amersfoort gesloten door middel van het VTH Uitvoeringsbeleid, Probleemanalyse, Uitvoeringsstrategien, VTH uitvoeringsprogramma, Begroting, Jaarrekening, de uitvoering, het monitoren van de doelstellingen en de beleidsevaluatie.

  • 3.

    Criteria voor kritieke massa

De criteria voor kritieke massa zorgen voor voldoende vakmanschap in de vorm van voldoende opleiding, ervaring, kennis en het onderhouden en het borgen daarvan.

In bijlage 6 is gedetailleerd opgenomen in welke mate in Amersfoort wordt voldaan de deze criteria. In bijlage 5 staat een overzicht in hoeverre de RUD Utrecht aan de gestelde kwaliteitscriteria voldoet.

Door de invoering van zowel de Wkb als de Omgevingswet gaat het VTH-speelveld 1 er heel anders uitzien, wat grote gevolgen zal hebben in welke mate aan de gestelde kwaliteitscriteria kan worden voldaan.

Zoals in bijlage 6 en 7 te lezen valt voldoet Amersfoort op vrijwel alle deskundigheidsgebieden aan de gestelde eisen. Die deskundigheidsgebieden waar niet wordt voldaan zijn vrijwel allemaal belegd bij de RUD. In bijlage 5 geeft de RUD aan hoe zij ook op deze deskundigheidsgebieden ook wil voldoen aan die eisen.

Qua kennis is in 2023 geïnvesteerd in Omgevingswet en Wkb. Zowel juridisch als bouwtechnisch. Voor 2024 blijft hier de focus op het leren werken onder de Ow en Wkb. Ook wordt er aanvullend kennis opgedaan over het nieuwe Bbl en de wet Bibob.

3 Wat vinden we belangrijk?

3.1. Algemeen - Visie

In onze U&H strategie is vastgelegd wat we belangrijk vinden als het gaat om de uitvoering van de VTH-taken. Op basis van de visie en de risicoanalyse is aangegeven aan welke thema’s en taken we prioriteit geven. Dit jaarverslag en Uitvoeringsprogramma is hier een uitwerking van. Daarbij is het goed om in het algemeen en ook specifiek (per productblad) nogmaals aan te geven wat we belangrijk vinden.

Onderstaande visie op het uitvoeren van de VTH-taken hebben we vastgelegd in het VTH-beleid en vertalen we zo goed mogelijk in doelstellingen en prioriteiten.

afbeelding binnen de regeling

3.2 Doelstellingen

In de evaluatie van het VTH beleid 2019-2022 zijn de algemene en kwaliteitsdoelstellingen geëvalueerd. Hierbij is aangegeven of de doelstelling eind 2023 is behaald en of we de doelstelling behouden voor 2024 of laten vervallen.

Hieronder de doelstellingen die in de U&H Strategie 2024 -2027 zijn opgenomen.

Deze doelstellingen zien op hoe we ons werk doen. Hier zijn dus geen specifieke activiteiten aan gekoppeld. Voor de prioriteitsdoelstellingen is dit wel het geval.

  • 1.

    In de tweejaarlijkse monitor veiligheid en leefbaarheid daalt de score van ervaren overlast (1.8) en stijgt het rapportcijfer over de leefbaarheid van de buurt (7.4).

  • 2.

    Het aantal grote bouwincidenten is 0. Een groot bouwincident is een incident met een (gedeeltelijke) instorting van een pand met slachtoffers.

  • 3.

    Alle aanvragen voor de technische bouwactiviteit worden getoetst volgens toetsprotocol.

  • 4.

    Buitenplanse omgevingsplanactiviteiten worden binnen 5 jaar verwerkt in het Omgevingsplan.

  • 5.

    Alle aanvragen worden getoetst aan het Omgevingsplan.

  • 6.

    Alle aangevraagde vergunningen APV, floA, alcohol, en evenementen worden getoetst aan geldende beleidskaders.

  • 7.

    Het nalevingspercentage voor de activiteit bouwen verbetert.

  • 8.

    Bouwtoezicht wordt gehouden volgens een toezichtsprotocol.

  • 9.

    Alle handhaving geschiedt volgens de LHSO en het vastgestelde sanctiebeleid.

  • 10.

    Nalevingspercentage aan het Omgevingsplan van vergunde activiteiten verbetert.

  • 11.

    De kwaliteit van de dienstverlening (vergunningverlening Ow) wordt beoordeeld met ten minste een 7 (aansluitend bij het dienstverleningsconcept).

  • 12.

    Het percentage gehonoreerde bezwaren en beroepen is niet meer dan 10% (Opa bouwen en technische bouwactiviteit).

  • 13.

    Bij alle buitenplanse omgevingsplanactiviteiten is duidelijk op welke grond deze is genomen.

  • 14.

    80% van de meldingen handhaving openbare ruimte worden binnen 2 dagen opgepakt en binnen 14 dagen ‘afgehandeld tenzij’.

  • 15.

    Jaarlijks wordt er voor ten minste 1 type overtreding een protocol ontwikkeld om preventie te bevorderen.

  • 16.

    De benodigde financiële middelen worden in de begroting geborgd.

  • 17.

    Medewerkers worden opgeleid volgens de kwaliteitscriteria d.m.v. een opleidingsplan.

  • 18.

    VTH wordt beter betrokken bij de vooroverleggen.

  • 19.

    Er vindt een jaarlijkse procesevaluatie plaats op ten minste 1 werkproces.

  • 20.

    Alle Wkb meldingen worden getoetst op volledigheid.

Prioriteitsdoelstellingen

Na gesprekken met de gemeenteraad heeft het college in de U&H strategie opnieuw de thema’s vastgesteld die zijn geprioriteerd voor 2024 en verder. Voor elk geprioriteerd thema wordt tenminste 1 doelstelling opgenomen en in de productbladen van activiteiten voorzien.

In onderstaande tabellen zijn de thema’s per domein op alfabetische volgorde opgenomen en voorzien van doelstellingen.

Openbare orde, leefbaarheid en APV

Thema

Doelstelling

Activiteiten

 

 

Aanpak jeugdoverlast

Het tegengaan van jeugdoverlast door jeugdgroepen

Toezicht op jeugdgroepen

Opvolgen van meldingen jeugdoverlast

De wijkboa’s schrijven een jaarplan met aandachtspunten voor hun wijk.

Evenementen/ Horecanacht/ Alcohol

Risicojeugd in een zo vroeg mogelijk stadium in beeld te hebben om gerichte interventies en ondersteuning in te zetten samen met ketenpartners

Aanmelden van jongeren bij PGA jeugd

Bij B en C evenementen vindt een evaluatie plaats waarbij we de klachten terugkoppelen naar de klager en meenemen bij de evaluatie.

Plannen van evaluaties en uitvoeren indien nodig en gewenst

Excessief alcoholgebruik neemt af en alcoholgebruik onder minderjarigen neemt af.

Alcohol controles bij horeca

De leefbaarheid en openbare orde blijft gehandhaafd rondom het uitgaansleven.

Toezicht horecanacht

Geluidsoverlast

Geluidsoverlast als gevolg van excessief verkeerslawaai neemt af.

Het verkeershandhavingsteam van de politie doet minimaal 2 controles

Samen met de politie organiseren we 4 acties op excessieve geluidsoverlast

Houtstook

We informeren onze inwoners en bedrijven over het stookverbod bij code oranje en rood op de stookwijzer

Informatiecampagne over stoken en het stookverbod

We informeren gerichte delen van de stad (straten of wijken) bij een meldingenpatroon

Draaiboek maken hoe om te gaan met meldingen houtstook

Bij een patroon van meldingen in een gebied informeren we het hele gebied over de regels ten aanzien van houtstook

Huishoudelijk afval/ milieu

Er wordt wekelijks 80 uur van de boa capaciteit ingezet op afval.

Het doen van milieurondes

Opvolgen meldingen/ wijktoezicht

80 % van de meldingen volgen we binnen 2 dagen op en handelen we binnen 14 dagen af.

Opvolgen meldingen door (wijk)boa’s

Verzorgen van een terugkoppeling richting de melder

Parkeren/ Verkeersovertredingen/ Geslotenverklaringen

Wij zetten 12 uur per week in op verkeerd gestalde fietsen binnen de aangewezen gebieden.

Fietsparkeerrondes lopen bij stations en andere hotspots

Wij maken in de vergunningprocedure afspraken over fietsparkeren.

Aandacht geven aan fietsparkeren bij de relevante vergunningen

Wij controleren op overtredingen bij betaald parkeren

Parkeerrondes lopen in de stad

Wij leveren indien gewenst bewijslasten bij overtredingen van geslotenverklaringen

Bewijslasten verzamelen van geslotenverklaringen

Sociale veiligheid/ Ondermijning

Tenminste 60 % van de tijd van de boa’s wordt besteed aan het bevorderen van sociale veiligheid (jeugd, Alcoholwet, wijkboa’s).

Toezichtsrondes in de wijken door de wijkboa’s

Deelname aan ondermijningsacties

Er wordt een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en wenselijkheid van het invoeren van een Bibob-toets bij een deel van de aanvragen om een omgevingsvergunning bouwen.

Inventariseren bij welke signalen bij omgevingsvergunningen er mogelijk sprake is misstanden.

Bij signalen onderzoeken we of een bibob-toets benodigd is.

Volgen van een training Ow en Bibob door een deel van de casemanagers.

Vuurwerk

Aantal meldingen over vuurwerkoverlast neemt af

Samen met politie zetten we in op het opsporen van illegaal vuurwerk

Bijdragen aan het opsporen van meer illegaal vuurwerk

Informeren van bewoners over het vuurwerkverbod

In bijlage 4 ‘Doelstellingen en formatie 2024’ zijn de geprioriteerde thema’s gekoppeld aan de inzet van boa’s.

Omgevingsrecht

Thema

Doelstelling

Activiteiten

Airco’s en warmtepompen

We informeren inwoners en bedrijven over de regelgeving ten aanzien van airco’s en warmtepompen

We ontwikkelen een infographic over de vergunningplicht van airco’s en warmtepompen

Bouwmelding/ Omgevingsvergunning GK 1

Alle bouwmeldingen worden getoetst op volledigheid

Toetsen van Borgingsplannen en risicoanalyses (gevolgklasse 1)

Alle gereedmeldingen worden getoetst op volledigheid

Toetsen van het dossier bevoegd gezag en de verklaring van de kwaliteitsborger.

Brandveiligheid, waaronder stallen

Inzet op brandveilig gebruik vindt plaats op basis van risicoscan van de VRU.

Toepassen van de risicoscan door de VRU

Indien noodzakelijk vindt hercontrole op veestallen plaats

Het doen van hercontroles op basis van de controles uit 2023

Constructieve veiligheid nieuw en bestaande bouw

Het aantal grote bouwincidenten is 0. Een groot bouwincident is een incident met slachtoffers van een (gedeeltelijke) instorting van een pand als gevolg van een constructiefout.

Op basis van risico’s het controleren van constructietekeningen en berekeningen in gevolgklasse 2 en 3

Naar aanleiding van een landelijk incident controleren we de gebouwenvoorraad in Amersfoort op de mogelijkheid van hetzelfde gebrek en vertalen dit naar de Amersfoortse praktijk.

Opvolgen van landelijke incidenten

Hierover wordt proactief gecommuniceerd met het bestuur

Bestuur infomeren na een landelijk incident.

Erfgoed

Het Amersfoortse erfgoed wordt door VTH goed beschermd

Alle vergunningaanvragen voor monumenten worden voorgelegd aan de Gemeentelijke adviescommissie Omgevingskwaliteit

 

Toezien op vergunningsvoorwaarden ten aanzien van erfgoed

 

Uitvoeren van een toezicht project op een thema ter bescherming van het Amersfoorts erfgoed.

Groen en ecologie

We zetten 1 boa specifiek in op groene aspecten in de openbare ruimte

Toezicht in parken en buitengebied

We werken toezicht en handhaving voor groencompensatie uit.

Toezicht op vergunningsvoorwaarden voor groencompensatie

Mutatiedetectie

Eind 2024 zijn we t/m 2023 bijgewerkt met de mutatiedetectie

Administratief onderzoek naar wijzigingen/ overtredingen

 

Toezicht op geconstateerde overtredingen

 

Legalisatie of handhaving

Omgevingsvergunning GK2 en GK 3

Het toezicht op gevolgklasse 2 en gevolgklasse 3 vindt plaats volgens een toezicht protocol

Toepassen van een gelijke werkwijze door bouwinspecteurs

Slopen en asbest

Inwoners en medewerkers lopen geen gezondheidsschade op als gevolg van asbest.

Samen met de RUD Utrecht en de ODRU wordt onderzocht of er een piketdienst voor asbest kan komen.

Het toezicht op de bedrijfsmatige verwijdering van asbest vindt risico gestuurd plaats waarbij er bij de lage risico’s systeemtoezicht plaatsvindt en de bij de hogere risico’s de toezichtsfrequentie hoger is.

Toezicht ter plaatse op 25% van de bedrijfsmatige asbestmeldingen

In bijlage 4 ‘Doelstellingen en formatie’ zijn bovenstaande doelstellingen gekoppeld aan concrete inzet.

3.3 Uitvoeringsstrategieën

In het VTH-beleid zijn voor vergunningverlening en toezicht en handhaving uitvoeringsstrategieën vastgesteld. In dit Uitvoeringsprogramma volstaan we met een verwijzing naar deze algemene werkwijzen en komen ze dus ook niet terug in de productbladen. In deze strategieën is namelijk al rekening gehouden met de prioriteit die we toekennen aan het uitvoeren van een bepaalde taak.

4 Wat hebben we gedaan? – Jaarverslag-

4.1 Inleiding

Jaarlijks wordt een Uitvoeringsprogramma en een jaarverslag opgesteld. In het afgelopen jaar hebben we gewerkt aan het uitvoeren van het Uitvoeringsprogramma zoals dat was vastgesteld. In dit hoofdstuk wordt zowel in algemene zin teruggeblikt op dit Uitvoeringsprogramma, als gedetailleerd verslag gelegd per taak/activiteit. Hiervoor wordt verwezen naar de productbladen in bijlage 3 en ‘bijlage 1 Indicatoren overzicht 2023’. Dit maakt dit hoofdstuk het Jaarverslag van 2023. Tenslotte wordt ingegaan op de lessen die hierbij zijn geleerd en of en in hoeverre we hierdoor moeten bijsturen in de toekomst.

4.2 Belangrijkste bevindingen

In de bijlagen bij dit programma zijn in het indicatoren overzicht de belangrijkste gegevens terug te vinden over de behaalde resultaten van het afgelopen jaar. Deze gegevens zijn gebruikt om de doelbereiking te scoren (zie hoofdstuk 3), de prioriteitstelling aan te passen (hoofdstuk 5) en verder verwerkt in de productbladen (bijlage 2) voor het aanpassen van de doelstellingen.

Hieronder per thema de belangrijkste conclusies uit het indicatoren overzicht gecombineerd met de kwalitatieve analyse van de collega’s / experts. Daaronder staan ook de resultaten per doelstelling weergegeven.

Vergunningverlening Wabo en brandveiligheid

  • -

    Minder dan 1% van de vergunningaanvragen wordt van rechtswege verleend. De van rechtswege vergunningen zijn per 1 januari 2024.

  • -

    Het aantal aanvragen kapvergunningen is teruggelopen naar 350.

  • -

    Een uniforme bouwkostenberekening voor transparantie en rechtsgelijkheid in het opleggen van de leges is ingevoerd.

  • -

    Structurele toepassing van de ontheffing van de Wet natuurbescherming voor bouwen en slopen is ingevoerd.

  • -

    Het aantal bouwstops en constructieve afkeuringen geeft het nut van de werkzaamheden aan en moet beter gemeten worden.

  • -

    Er is meer inzicht komen in de aard van de meldingen over bouwen en RO. Nadere specificatie blijft wenselijk.

  • -

    Toetsing en toezicht op brandveiligheidsaspecten is op niveau.

  • -

    Naar aanleiding van een landelijk bouwincident met het afbreken van een windturbine is in Amersfoort onderzocht of er risico’s waren met soortgelijke bouwwerken.

Vergunningverlening APV en Bijzonder wetten

  • -

    Er zijn afspraken gemaakt met de provincie en de RUD Utrecht voor het toetsen van evenementaanvragen aan natuurwetgeving.

  • -

    Het aantal evenementenaanvragen is iets gedaald

Toezicht en handhaving Wabo, APV en bijzondere wetten

  • -

    Het aantal meldingen is net als de afgelopen jaren verder gestegen (13,5%)

  • -

    Door het toegenomen aantal meldingen ontstaat er meer werk voor de handhavers.

  • -

    Er wordt minder overlast ervaren van deelfietsen en -scooters.

  • -

    Door het vuurwerkverbod zijn de meldingen over vuurwerk juist toegenomen.

  • -

    Parkeeroverlast is nog steeds de meest ervaren (gemelde) overlast. Zowel van auto’s als fietsen.

  • -

    Ten aanzien van bouwvergunningen/ sloopwerken zijn er 214 meldingen voor VTH binnengekomen. Dit aantal is vergelijkbaar met 2022.

Algemeen

  • -

    Omdat er ten aanzien van toezicht en handhaving altijd meer aanbod van werk is dan handhavingscapaciteit moet er scherper geprioriteerd worden. In de U&H strategie moet worden opgenomen dat op lage prioriteiten minder wordt ingezet en op hoge prioriteiten meer.

4.3 Doelbereiking

Voor de prioriteitsdoelstellingen is in onderstaande tabel aangegeven of ze in 2023 zijn

  • -

    Behaald afbeelding binnen de regeling

  • -

    Deels behaald afbeelding binnen de regeling

  • -

    Niet behaald afbeelding binnen de regeling

Onderwerp

Doelstelling

Resultaat

Aanpak jeugdoverlast

  • -

    Het tegengaan van jeugdoverlast door jeugdgroepen

afbeelding binnen de regeling

  • -

    Risicojeugd in een zo vroeg mogelijk stadium in beeld te hebben om gerichte interventies en ondersteuning in te zetten samen met ketenpartners

afbeelding binnen de regeling

Alcoholwet / Horecanacht

  • -

    Excessief alcoholgebruik neemt af en alcoholgebruik onder minderjarigen neemt af.

  • -

    De leefbaarheid en openbare orde blijft gehandhaafd rondom het uitgaansleven.

afbeelding binnen de regeling

Geen confrontaties, meer sancties

Evenementen

  • -

    Bij elk B en C evenement houden we een schouw.

afbeelding binnen de regeling

  • -

    Bij B en C evenementen vindt een evaluatie plaats waarbij we de klachten terugkoppelen naar de klager en meenemen bij de evaluatie.

afbeelding binnen de regeling

Evaluatie wordt altijd gepland en gaat door wanneer noodzakelijk

Parkeren

  • -

    Wij zetten 12 uur per week in op verkeerd gestalde fietsen binnen de aangewezen gebieden.

afbeelding binnen de regeling

  • -

    Wij maken in de vergunningprocedure afspraken over fietsparkeren.

afbeelding binnen de regeling

  • -

    De inzet op parkeercontroles (auto’s) blijft gehandhaafd.

afbeelding binnen de regeling

Brandveiligheid en constructieve veiligheid bestaande bouw

Brandveilig gebruik

  • -

    Het aantal grote bouwincidenten is 0. Een groot bouwincident is een incident met slachtoffers van een (gedeeltelijke) instorting van een pand als gevolg van een constructiefout.

afbeelding binnen de regeling

  • -

    Inzet op brandveilig gebruik vindt plaats op basis van risicoscan van de VRU.

afbeelding binnen de regeling

  • -

    Naar aanleiding van een landelijk incident controleren we de gebouwenvoorraad in Amersfoort op de mogelijkheid van hetzelfde gebrek.

afbeelding binnen de regeling

Afgebroken windmolen

Slopen met asbest

  • -

    Inwoners en medewerkers lopen geen gezondheidsschade op als gevolg van asbest.

afbeelding binnen de regeling

  • -

    Het toezicht op de bedrijfsmatige verwijdering van asbest vindt risico gestuurd plaats waarbij er bij de lage risico’s systeemtoezicht plaatsvindt en de bij de hogere risico’s de toezichtsfrequentie hoger is.

afbeelding binnen de regeling

Toezicht op sociale veiligheid* (waaronder ondermijning, coffeeshopbeleid en prostitutiebeleid)

  • -

    Tenminste 60 % van de tijd van de boa’s wordt besteed aan het bevorderen van sociale veiligheid (jeugd, Alcoholwet, wijkboa’s).

afbeelding binnen de regeling

  • -

    Er wordt een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en wenselijkheid van het invoeren van een Bibob-toets bij een deel van de aanvragen om een omgevingsvergunning bouwen.

afbeelding binnen de regeling

Onderzoek naar Bibob volgt.

  • -

    De wijkboa’s schrijven een jaarplan met aandachtspunten voor hun wijk.

afbeelding binnen de regeling

Milieu & energie bij bedrijven

  • -

    Signalen van bedrijven zonder vergunning of melding voor de activiteit milieu worden altijd opgepakt.

afbeelding binnen de regeling

  • -

    1 maal in de drie maanden wordt het bedrijvenbestand gecheckt op vestiging van nieuwe bedrijven. Bedrijven in een zwaardere milieucategorie, op basis van deze check, worden gecontroleerd.

afbeelding binnen de regeling

  • -

    In 2022 worden alle (100%) milieuaanvragen en –meldingen op basis van objectieve criteria getoetst. De RUD Utrecht draagt er zorg voor dat deze objectieve criteria in afstemming met de andere RUD Utrecht partners worden opgesteld, waardoor uniformiteit binnen het werkgebied van de RUD Utrecht is gewaarborgd (indien noodzakelijk kan gemotiveerd worden afgeweken).

afbeelding binnen de regeling

  • -

    Ten minste 20 bedrijven worden gecontroleerd op de energievoorschriften uit de Wet milieubeheer en het activiteitenbesluit.

afbeelding binnen de regeling

  • -

    De analyse van de informatieplicht energiebesparing voor Amersfoortse bedrijven is afgerond.

afbeelding binnen de regeling

  • -

    De RUD monitort in welke mate toezicht en handhaving op het gebied van energie bij bedrijven effectief is.

afbeelding binnen de regeling

Huishoudelijk afval

  • -

    Er wordt wekelijks 80 uur van de boa capaciteit ingezet op afval.

afbeelding binnen de regeling

Landelijke bouwincidenten door instorting met slachtoffers

  • -

    Landelijke incidenten worden direct vertaald naar de Amersfoortse praktijk.

afbeelding binnen de regeling

  • -

    Hierover wordt proactief gecommuniceerd met het bestuur

afbeelding binnen de regeling

Aanvullende doelstellingen uit 2023

De provinciale ontheffing Wnb doorvoeren bij alle relevante Omgevingsvergunningen voor bouwen en slopen.

afbeelding binnen de regeling

Een werkwijze ontwikkelen voor het voldoen aan de Wet natuurbescherming bij evenementen en deze toepassen.

afbeelding binnen de regeling

Nauwe samenwerking met de provincie

Alle relevante Omgevingsvergunningen voor nieuwbouw, transformatie en wijzigen van gebruik laten adviseren op stikstof depositie op Natura 2000 gebieden

afbeelding binnen de regeling

Het inzetten van groene boa’s binnen ons boa-corps.

afbeelding binnen de regeling

Het invoeren van een uniforme en transparante bouwkostenberekening ten behoeve van het vaststellen van de leges.

afbeelding binnen de regeling

Het afronden van de werkinstructies BENG, MPG, Leidraad duurzaam bouwen en grootschalige renovaties.

afbeelding binnen de regeling

Alle casemanagers worden getraind op de nieuwe regels voor vergunningsvrij bouwen

afbeelding binnen de regeling

Alle collega’s worden getraind op werken onder de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen.

afbeelding binnen de regeling

Alle werkprocessen worden aanpast aan de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en de Omgevingswet en aangepast in de applicatie.

afbeelding binnen de regeling

Het beter registreren van het aantal bouwstops en constructieve afkeuringen.

afbeelding binnen de regeling

Het aanschrijven van alle label-c plichtige kantoorpandeigenaren en het toetsen van de plannen van aanpak die ingediend worden. Vanaf 2024 handhaven.

afbeelding binnen de regeling

Het leveren van een bijdrage aan beleid voor groencompensatie en bomenkap en handhaven waar nodig.

afbeelding binnen de regeling

Bijdrage geleverd. Nog geen handhaving.

In 2023 worden op basis van een analyse van het bedrijvenbestand een selectie van de (grotere) stallen gecontroleerd op brandveiligheidsaspecten.

afbeelding binnen de regeling

4.4 Welke lessen hebben we geleerd en wat gaan we bijsturen?

In de beleidsevaluatie is opgenomen welke lange termijn doelstellingen zijn behaald en welke niet. Teven is aangegeven welke doelstellingen zijn komende ter vervallen en welke opnieuw worden opgenomen in de U&H strategie. In 2027 stellen we een nieuwe U&H strategie vast.

De prioriteitsdoelstellingen zijn in paragraaf 4.3 gescoord op doelbereiking. Een deel daarvan is meegenomen naar 2024 op basis van de nieuwe prioritering. Deels zijn ze ook vervangen omdat ze gerealiseerd zijn, de scope van het programma is gewijzigd of omdat de prioriteitstelling is aangepast.

In de productbladen staat verder per product beschreven wat we in 2024 willen bereiken en verbeteren.

5 Wat gaan we doen?

5.1 Algemeen

De lessen die we hebben geleerd in het voorgaande jaar nemen we mee in het komende jaar. Dit hoofdstuk beschrijft zowel in algemene zin, als in gedetailleerde zin per taak/activiteit wat het komende jaar in het Uitvoeringsprogramma komt. De activiteiten die we prioriteren komen niet enkel voort uit de geleerde lessen van afgelopen jaar, maar komen ook uit U&H strategie en daarin opgenomen lange termijn doelstellingen. In paragraaf 5.2 de geprioriteerde thema’s waar we in 2024 gerichte acties op plannen. De doelstellingen die hier bij horen staan al opgesomd in paragraaf 3.2 en komen terug in de productbladen. We sluiten dit hoofdstuk en het Uitvoeringsprogramma als geheel af, met de productbladen van alle activiteiten die we binnen VTH het komende jaar uit zullen voeren.

5.2 Geprioriteerde thema’s

De geprioriteerde thema’s waar we concrete doelstellingen op geformuleerd hebben (zie paragraaf 3.2) zijn:

Openbare orde, leefbaarheid en APV

  • -

    Evenementen/ Horecanacht/ alcohol

  • -

    Aanpak jeugdoverlast

  • -

    Sociale veiligheid/ Ondermijning

  • -

    Parkeren/ Verkeersovertredingen. Geslotenverklaringen

  • -

    Huishoudelijk afval/ milieu

  • -

    Opvolgen meldingen/ wijktoezicht

  • -

    Geluidsoverlast

  • -

    Houtstook

  • -

    Vuurwerk

  • -

    Groen en ecologie

Omgevingsrecht

  • -

    Omgevingsvergunningen GK2 en GK 3/ slopen/ asbest

  • -

    Bouwmelding/ Omgevingsvergunningen GK 1

  • -

    Brandveiligheid en constructieve veiligheid bestaande bouw en brandveiligheid stallen

  • -

    Mutatiedetectie

  • -

    Opvolgen van meldingen

  • -

    Groen en ecologie

  • -

    Airco’s en warmtepompen

  • -

    Erfgoed

5.3 Productbladen

Per productblad van uit te voeren VTH-taak staan de volgende onderdelen zo concreet mogelijk beschreven:

  • 1.

    Wat doen we? (Beschrijving van de taak/activiteit)

  • 2.

    Wat vinden we belangrijk? (Relatie met visie en prioriteiten uit het VTH-Beleid)

  • 3.

    Welk(e) doel(en) willen we bereiken? (Doelen uit het VTH-beleid aangevuld met taak-/activiteit gerelateerde doelstellingen)

  • 4.

    Hoe meten we dit? Hoe houden we dit in de gaten? (Monitoringsindicatoren en –instrumenten)

  • 5.

    Wie voert de betreffende VTH-taak uit?

  • 6.

    Hoe gaan we dit doen? Welke strategie(ën) passen we toe? (Relatie met de strategie(ën) uit de U&H strategie)

  • 7.

    Wat hebben we gedaan in 2023? Doelstelling en resultaten van 2023

  • 8.

    Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen in 2024? (Evaluatie & Bijsturing)

  • 9.

    Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

De lijst met producten is samen met de regiogemeenten ontwikkeld. Wij leveren niet alle producten die in de lijst opgenomen staan, omdat niet elke gemeente dezelfde afbakening hanteert voor dit Uitvoeringsprogramma.

5.4 Overzicht productbladen VTH-samenwerking

Onderstaand de productbladen zoals die voor Amersfoort gelden. De productbladen die regionaal wel ontwikkeld zijn, maar die we in Amersfoort niet gebruiken (bijvoorbeeld omdat ze niet binnen de scope van dit plan passen, of omdat de taken in een ander productblad op zijn genomen) zijn uitgegrijsd. De productbladen zijn te vinden in bijlage 3.

Taakveld Bouwen en RO

1

Vooroverleg

2

Omgevingsvergunning Opa bouwen, technisch bouwen, Bopa’s, aanleg en monument

3

Melding brandveilig gebruik

4

Sloopmelding

5

Toezicht Omgevingsvergunning Opa bouwen, technisch bouwen, Bopa’s, aanleg en monument

6

Bouwmelding

7

Toezicht en handhaving Brandveilig gebruik

8

Toezicht op sloopmelding

9

Toezicht bestaande bouw: constructieve veiligheid

10

Themagestuurde toezicht & handhaving: illegale kamerverhuur

11

Handhavingsverzoeken

12

Meldingen (en klachten) & Ambtshalve handhaving

13

Energielabel C

14

Klachten

Taakveld Openbare Ruimte & Veiligheid

81

Taakveld algemeen

82

Alcoholwet en horeca

83

Evenementen

84

Afval

85

Parkeren/ verkeersovertredingen/ geslotenverklaringen

86

Honden

87

COVID 19

88

APV overig

89

jeugd

90

Toezicht op Sociale Veiligheid (waaronder ondermijning)

91

Vuurwerk

92

Bomen en groen

93

Excessief verkeerslawaai

94

Ontheffing APV

95

Overig

Taakveld Overig

 

97

Informatieverstrekking

98

VTH-projecten

99

Onvoorziene projecten

100

Gezondheid

101

Gebiedsgericht toezicht

Beleidsmatige en organisatorische ondersteuning

A

Informatieverstrekking

B

U&H Strategie

C

Coördinatie afdeling VTH

D

Applicatiebeheer

E

Invoerenzaakgericht werken

F

Actualiseren werkprocessen, standaardbrieven & Key2vergunningen

G

IBT

H

Overig

I

Crisisorganisatie

J

Beleidsondersteuning en advies

K

Vertegenwoordiging in ambtelijk en bestuurlijk overleg

L

Advisering externe veiligheid

M

Informatie gestuurd handhaven (IGH) / Ketentoezicht

N

Informatieverstrekking

O

Informatiebeheer

6. Bijlagen

Bijlage 1 Indicatoren overzicht 2023

Bijlage 2 Jaarverslag en Uitvoeringsprogramma (JUP) RUD Utrecht

Bijlage 3 Productbladen Amersfoort

Bijlage 4 Doelstellingen en formatie 2024

Bijlage 5 Kwaliteitscriteria kritieke massa RUD Utrecht

Bijlage 6 Kwaliteitscriteria Comply or Explain

Bijlage 7: Kwaliteitscriteria Kritieke massa gemeente Amersfoort

Bijlage 1 Indicatoren overzicht 2023

  • 1.

    Inleiding

In dit indicatorenoverzicht staan de belangrijkste gegevens die nodig zijn om de werkzaamheden van VTH over 2023 te kunnen duiden en te beoordelen in welke mate de doelstelling over 2023 zijn gerealiseerd.

  • 2.

    Wabo

Vanaf einde Q1 2023 zijn we gaan werken met een nieuwe applicatie vooruitlopen op de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Hierdoor worden zaken anders geregistreerd en gecategoriseerd. Zodra de Ow en Wkb in werking zijn vanaf 1 januari 2024 veranderen de vergunningen en meldingen voor een belangrijk deel ook op de inhoud. Het vergelijken van de cijfers over eerdere jaren en 2023 heeft om deze redenen dan ook niet veel zin. Onderstaande de belangrijkste aantallen over 2023.

Omgevingsvergunning

Aantal aanvragen

Regulier bouwen

1030

Uitgebreid bouwen

30

Afwijken bestemmingsplan

191

Monumenten

48

Flora- en fauna

2

Kappen van bomen

350

Algemene cijfers

Van rechtswege verleend

0,7%

  • 3.

    APV, Verodening Fysieke leefomgeving Amersfoort (floA) en Alcoholwet

Voor de APV, floA en Alcoholwet zijn we al eerder in de nieuwe applicatie gaan werken en veranderen de vergunningen op de inhoud ook niet wezenlijk. Een vergelijk met 2022 is hierdoor beter mogelijk.

Vergunning/ melding

Aantal aanvragen

Toename/ afname

Evenementen

163

↓ 8%

Seksinrichting

3

↓ 63%

Gedoogverklaring coffeeshop

3

↓ 50%

Horecaexploitatie

68

↑ 55%

Alcohol

48

↓ 6%

Terrassen

40

↓ 38&

  • 4.

    Samenwerking met ketenpartners

4.1 Veiligheidsregio Utrecht

Adviezen/ Vergunningverlening

Jaarplan

2021

2022

2023

Aantal adviezen, activiteit Bouw

226

210

233

233

Aantal adviezen, activiteit Milieu

6

8

3

-

Aantal adviezen, activiteit Gebruik

97

80

83

80

Evenementen

152

33

88

85

Ruimtelijke Ordening

54

36

40

45

Toezicht

Jaarplan

2021

2022

2023

Realisatie bouw

90

62

122

78

Bestaande bouw

464

302

367

485

Milieu

17

14

12

8

Gemeentespecifiek toezicht (bijzondere handhaving)

210

7

104

div. projecten

Klachten/ meldingen brandonveiligheid

20

9

18

18

BRZO

1

1

7

1

Evenementen

52

0

36

31

Brandveilig gedrag

Jaarplan

2021

2022

2023

Voorlichting

9

26

14

Geboortepakket: 279

Voorlichtingsessie: 12

Veiligheidsdag: 1

Roadshow

4

4

2

Is niet meer afzonderlijk

Zorginstellingen

-

-

-

Toolbox: 1

Scholen

29

15

8

Basis: 23

VMBO: 7

MBO: 2

4.2 RUD Utrecht

Het jaarverslag inclusief alle indicatoren is opgenomen in bijlage XXX

d5 Toezicht & handhaving

5.1 Indicatoren behorende bij de doelstellingen uit de Top-10

Jeugdoverlast

Jeugd

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Aantal risicojongeren in beeld

150

321

340

400

350

xxx

Aantal jeugdgroepen waarvan dynamiek bekend is en activiteiten in kaart zijn gebracht.

4

7

13

17

12

xxx

Het aantal meldingen rondom jeugdoverlast

250

230

509

400

307

418

Alcoholwet/ Horecanacht

Horeca / alcoholgebruik

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Aantal opgelegde sancties op het gebied van dronkenschap, wildplassen en baldadigheid (D505, D530, F121a en b, F185)

438

461

191

145

535

588

Aantal opgelegde sancties op het gebied van alcoholgebruik onder minderjarigen (E211 a en b)

50

41

8

11

32

29

Aantal confrontaties

onbekend

35

0

0

0

0

Evenementen

Evenementen

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Aantal risico-evenementen

138*

44

1

10

2

2

Aantal schouwen

onbekend

44

1

3

2

27**

Aantal evaluaties

onbekend

98%

0

3

2

10**

Aantal klachten risico-evenementen

12

8

0

1

53*

onbekend

  • *

    Voor het eerst als losse categorie geregistreerd. Inclusief horeca meldingen.

Parkeren

Fietsparkeren

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Inzet op fietsparkeren

12 uur p.w.

12 uur p.w.

12 uur p.w.

12 uur p.w.

12 uur p.w.

12 uur p.w.

Fiscale naheffingen

5573

5002

2977

1741

1988

3752

Brandveiligheid en constructieve veiligheid bestaande bouw en Brandveilig gebruik + landelijke bouwincidenten

Brandveiligheid en constructieve veiligheid bestaande bouw en Brandveilig gebruik

2019

2020

2021

2022

2023

Aantal landelijke incidenten die zijn opgevolgd

100%

0

0

0

1

Aantal bouwincidenten in Amersfoort

0

0

0

0

0

Slopen met asbest

Slopen met asbest

2019

2020

2021

2022

2023

Aantal asbestmeldingen bedrijven

374 (+ 123 particulier)

374

402

417

479

Percentage toezicht op bedrijven asbestverwijdering

Circa 5%

21%

21%

28%

24%

Aantal asbestdumpingen

2

-

6

1

3

Toezicht op sociale veiligheid waaronder ondermijning

Ondermijning

2019

2020

2021

2022

2023

Percentage van de tijd die boa's besteden aan het bevorderen van sociale veiligheid (jeugd, alcohol, wijkboa’s).

60%

60%

60%

60%

60%

Milieu en energie bij bedrijven

Gedetailleerd jaarverslag voor de milieutaken en het Uitvoeringsprogramma 2023 wordt los aangeboden en in besluitvorming gebracht .

Grofvuil en huishoudelijk afval

Grofvuil en huishoudelijk afval

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Het aantal meldingen van grofvuil en huishoudelijk afval

515

492

694

701

635

641

Het aantal sancties

159

132

216

233

169

143

Inzet boa capaciteit op afval

onbekend

80 uur

80 uur

80 uur

80 uur

80 uur

5.2 Structurele werkzaamheden

Een deel van het toezichtwerk wordt bepaald door de meldingen ‘Handhaving Openbare Ruimte’ die binnenkomen. Onderstaand de trend in het aantal meldingen over jaren, de spreiding per thema en per wijk.

Trend meldingen HOR

afbeelding binnen de regeling

Meldingen per categorie

Categorie

2022

2023

 

Afval/milieu

635

641

↑ 1%

Parkeeroverlast

2345

2820

↑ 20%

Coronavirus

30

0

-

Deelfiets

79

25

↓ 68%

Deelscooter

182

74

↓ 59%

Fietsen

790

903

↑ 14%

Graffiti

48

0

-

Honden

151

80

↓ 47%

Hondenpoep

62

140

↑ 56%

Houtrook

134

106

↓ 21%

Jeugdoverlast

307

418

↑ 36%

Milieu bedrijven

117

195

↑ 66%

Misbruik openbare ruimte

531

734

↓ 38%

Overige (alles wat niet gecategoriseerd kan worden)

422

0

-

VTH (meldingen voor de bouwinspecteur)

231

0

-

Vuurwerkoverlast

413

929

↑ 125%

Zwerfvuil

295

0

-

Geluidsoverlast

278

583

↑ 110%

Langdurig gestalde aanhangers / camper

149

323

↑ 117%

Parkeren

86

0

-

Horeca / evenementen

53

101

↑ 91%

Verkeersveiligheid

46

33

↑ 28%

Winkelwagens

39

185

↑ 375%

Bouwvergunningen / sloopwerken

30

214

↑ 613%

Fietsbeleid

12

0

-

Honden bijtincident

7

27

↑ 285%

Overig ( 6 of minder meldingen)

43

6

↓616%

 
 
 

Totaal

7515

8537

 

Een deel van de extreme stijgers en dalers is te wijten aan het anders categoriseren van de meldingen.

afbeelding binnen de regeling

Meldingen per wijk

afbeelding binnen de regeling

Sanctiemiddelen en waarschuwingen

Waarschuwingen

2019

2020

2021

2022

2023

Aantal waarschuwingen - mulder

3128

2513

2400

2489

2953

Aantal waarschuwingen – bestuurlijke strafbeschikking

842

1515*

482*

489

468

Aantal waarschuwingen - fiscale sanctiemiddelen

322

342

139

180

219

Cameratoezicht geslotenverklaring + kernwinkelgebied

0

1.600

30081

10549

0

Sancties

 
 
 
 
 

Aantal strafrechtelijke sanctiemiddelen - mulder

8545

4225

4286

6894

11982

Aantal strafrechtelijke sanctiemiddelen – bsb

834

505*

292*

580

536

Aantal fiscale naheffingen

5002

2977

1741

1988

3752

Aantal opgelegde bouwstops

onbekend

>21**

onbekend

onbekend

onbekend

Aantal opgelegde last onder dwangsom

onbekend

onbekend

onbekend

onbekend

onbekend

Cameratoezicht geslotenverklaring + kernwinkelgebied

1692

11.344

23815

34360

34298

Bijlage 2 Jaarverslag en Uitvoeringsprogramma (JUP) RUD Utrecht

Voorwoord

Beste lezers,

In 2023 hebben we over de hele linie maar liefst 99,9% van de afgesproken productie gerealiseerd. Dat is het dichtstbij de volle 100% sinds het bestaan van de RUD Utrecht. Tegelijkertijd hebben we ons zo goed mogelijk voorbereid op de Omgevingswet; we hebben bijvoorbeeld milieubelastende activiteiten toegekend aan bedrijven en onze werkprocessen opnieuw ingericht. De productie heeft hier niet onder geleden, en dat is een hele mooie prestatie in de efficiëntie van onze medewerkers. Ik ben dan ook meer dan tevreden over het jaar 2023.

Zeker ook omdat de algemeen besturen van de ODRU en de RUD op 7 december groen licht gaven om het fusietraject te starten. Een belangrijke mijlpaal voor beide omgevingsdiensten, waardoor we gezamenlijk kunnen gaan bouwen aan een robuuste, innovatieve en vitale omgevingsdienst. Een dienst die doelmatig bijdraagt aan het oplossen van onze de maatschappelijke opgaven. Daarnaast kunnen we als één omgevingsdienst nog betere dienstverlening voor opdrachtgevers, bedrijven en inwoners leveren. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet. Onze opdrachtgevers – met name bestuurders en regievoerders – spelen een prominente rol in deze eerste fase. Zij gaan fundamentele keuzes voor de omgevingsdienst van de toekomst maken.

We zullen elkaar dan ook veel zien en spreken dit jaar. Daarbij beperken we ons niet tot de fusie, maar delen we ook meer over ons werk en de kennis die we als RUD in huis hebben. We zullen hiervoor weer werkbezoeken organiseren in het najaar. Daar besteden we aandacht aan onze huidige werkpraktijk, en hoe dit bijdraagt aan de bescherming van onze leefomgeving, maar kijken we vooral ook vooruit.

Hugo

  • 1.

    Inleiding

In het Omgevingsrecht staan regels voor het gebruik en de bescherming van de fysieke omgeving waarin wij leven. Tot die fysieke omgeving behoren onder andere de lucht, de bodem, het water, de natuur en de ruimtelijke ordening. We willen dat deze regels in en over de fysieke leefomgeving worden nageleefd om de omgeving en haar gebruikers te beschermen. Daarom zetten we middelen en capaciteit in op de zo genaamde VTH instrumenten. Hierdoor adviseren we op verschillende plannen en (beleids)regels, leveren wij vergunningen en houden wij toezicht en treden wij handhavend op om de leefomgeving te beschermen.

In 2023 is de Uniforme uitvoerings- en handhavingsstrategie (UHS) opnieuw vastgesteld in onze regio. Op basis van uniforme beleidsuitgangspunten van onze opdrachtgevers zijn de kaders en doelstellingen vastgesteld om een kwaliteitsimpuls te realiseren in de fysieke leefomgeving. Er is het afgelopen half jaar organisatie breed nagedacht en gesproken over de doorontwikkeling van de rapportages. Er is een heidag geweest onder begeleiding van een extern bureau, met als doel een betere rapportage te creëren. Het MT heeft een beslissing genomen over de ontwikkelrichting van de rapportages, met in achtneming van de fusie periode, we zullen de regievoerders hier uiteraard in meenemen. De nieuwe rapportages zullen vanaf oktober volgend jaar gefaseerd rapporteren over deze regionale doelstellingen en bijhorende KPI’s. Zo maken we deze nieuwe beleidscyclus sluitend. In samenwerking met onze opdrachtgevers moeten er keuzes gemaakt blijven worden over wat meer of minder aandacht verdient bij de inzet van ons VTH instrumentarium. In deze samenwerkingsruimte ontstaat er ruimte voor maatwerk op lokaal niveau, zodat er rekening gehouden wordt met specifieke beleidsdoelen en bestuurlijke prioriteiten.

Deze keuzes die zijn gemaakt in het jaarprogramma 2023 zijn leidend geweest voor onze uitvoering. We beschrijven in de rapportage het aantal gerealiseerde producten (adviezen, vergunningen en toezicht) en overige activiteiten Vanwege de adaptatie van een nieuw zaaksysteem en de migratie van zaken zijn de KPI’s niet operationeel en geschikt om in deze rapportage op te nemen. Er wordt komend jaar projectmatig gewerkt om deze gefaseerd in te voeren.

Dankzij onze risico gerichte toezicht systematiek werken we sinds dit jaar met geautomatiseerde risicogerichte jaarlijsten. In de voorbereiding op de Omgevingswet hebben we de systematiek omgebouwd. De nieuwe systematiek is gebaseerd op MBA’s en de regionale risicoanalyse (RRA). Daarnaast hebben we een VTH multiplier ontwikkeld op basis van de Landelijke Handhavings Strategie Omgevingsrecht (LHSO) die ons in staat stelt de bezoekfrequentie van een bedrijf aan te passen op basis van het aantal en de ernst van overtredingen.

  • 1.1

    Leeswijzer

In het volgende hoofdstuk van deze rapportage staat de relatie naar de specifieke beleidsdoelen van de opdrachtgever beschreven, vanaf komend jaar zal dit hoofdstuk geactualiseerd worden naar de uniforme beleidsdoelen uit het UHS. In hoofdstuk 3 staat tevens in tabelvorm de samenvatting van de gerealiseerde inzet. In bijlage 1 is een beschrijving van de organisatie van het werkaanbod opgenomen. In bijlage 2 zijn de uitvoeringsbladen opgenomen die bestaan uit de realisatie per wetgeving op detail niveau, en het (juridisch)kader waarin we opereren. Deze uitvoeringsbladen zijn in ontwikkeling. In bijlage 3 staat het voorstel van de RUD Utrecht voor de inzet van 2024. In bijlage 4 treft u de pilot rapportage aan voor Wm-toezicht op basis van de RGT systematiek. In bijlage 5 is een pilot rapportage opgenomen voor Energie toezicht.

  • 2.

    Beleidsdoelen

In 2022 hebben alle Utrechtse colleges de “Uniforme uitvoering- handhavingsstrategie” (U&H strategie) vastgesteld en de strategie is onlangs nog geactualiseerd. Om een goed vervolg te kunnen geven aan de U&H-strategie, die ook kan rekenen op regionaal draagvlak, is er in de regio besloten tot een verlenging van de huidige U&H-strategie tot en met 31 december 2025. De U&H-strategie gaat over de taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) die gemeenten en provincie hebben overgedragen aan de omgevingsdiensten (ODRU en RUD) en ziet op zowel de basis- als plustaken. De doorontwikkeling van onze organisatie vanuit de gestelde ambities en doelstellingen in de UHS gaat gewoon door met onder andere; a) onze klachten analyse tool, welke ons in staat stelt om effectiever te acteren en rapporteren op klachten; b) Onze actualisatie programma vergunningen waardoor we met een slimme systematiek ons vergunningenbestand kunnen actualiseren en beheren; en c) onze inzet aan ZZS projecten en onze verdere kennisopbouw op dit thema.

Hoewel we volop bezig zijn met deze doorontwikkeling zijn we nog niet in staat om op de beleidsdoelstellingen uit de UHS te rapporteren. In de eerste helft van volgend jaar staat er een project geprogrammeerd om de beleidsdoelen uit de UHS te operationaliseren en hierop te gaan rapporteren.

Op basis van de specifieke beleidsdoelen van elke gemeente is de inzet aan producten en diensten bepaald en vertaald in ureninzet per product. In dit hoofdstuk staat een kort overzicht over welke beleidsdoelen en -prioriteiten bij deze gemaakte keuzes zijn gebruikt.

  • 2.1

    Doelen en prioriteiten van de opdrachtgever

De gemeente Amersfoort wil weten wat er leeft in Amersfoort, en ondersteunt inwoners en partners waar nodig om kansen te stimuleren en problemen op te lossen. Daarvoor handelt de gemeente Amersfoort volgens de kernwaarden dichtbij, nieuwsgierig en aanspreekbaar. De RUD medewerkers zijn regelmatig bij de afdeling VTH van de gemeente Amersfoort waar zij samen met de Amersfoortse collega’s invulling geven aan de kernwaarden.

Binnen het werk van de RUD Utrecht worden dan ook de volgende doelstellingen aangehouden bij de uitvoering van het werk:

  • Het werk heeft als doel om een veilige en gezonde leefomgeving te bevorderen;

  • Effectieve en efficiënte inzet van mensen en middelen. Keuzes in de uitvoering van VTH-taken gebeurt onder andere op basis van risico- en probleemanalyse, waardoor zo effectief mogelijk ingespeeld wordt op de lokale behoefte;

  • Taakuitvoering voldoet aan de wettelijke verplichting;

  • Preventie is ook handhaving;

  • We handelen eenduidig en transparant;

  • Rechtszekerheid en rechtsgelijkheid;

  • Bevorderen goed naleefgedrag door goed gedrag te belonen;

  • Zelfredzaamheid van inwoners en bedrijven bevorderen;

  • Alle vergunningen worden bij wetswijzigingen binnen een jaar geactualiseerd;

  • Omgevingsvergunningen activiteit milieu worden binnen de wettelijke termijn afgehandeld;

  • Milieuhandhaving wordt volgens de Landelijke Handhaving Strategie uitgevoerd;

  • Halfjaarlijks wordt getoetst op actualiteit van het Uitvoeringsprogramma van de RUD en wordt indien wenselijk/noodzakelijk bijgestuurd;

  • Signalen van inwoners over bedrijven zonder vergunning of melding voor de activiteit milieu worden altijd opgepakt;

  • 1 maal in de drie maanden wordt het bedrijvenbestand gecheckt op vestiging van nieuwe bedrijven. Bedrijven in een zwaardere milieucategorie, op basis van deze check, worden gecontroleerd;

  • In 2022 worden alle (100%) milieuaanvragen en –meldingen op basis van objectieve criteria getoetst. De RUD Utrecht draagt er zorg voor dat deze objectieve criteria in afstemming met de andere RUD Utrecht partners worden opgesteld, waardoor uniformiteit binnen het werkgebied van de RUD Utrecht is gewaarborgd (indien noodzakelijk kan gemotiveerd worden afgeweken);

  • Over de looptijd van 4 jaar worden alle EML-meldingsplichtige bedrijven gecontroleerd (door middel van SPULK- en DVO gelden).

  • De analyse van de informatieplicht energiebesparing voor Amersfoortse bedrijven is afgerond

  • De RUD monitort in welke mate toezicht en handhaving op het gebied van energie bij bedrijven effectief is.

De RUD Utrecht zet zich in op diverse aspecten die te maken hebben met de bescherming van het milieu. De hoogste risico’s die ze bij de gemeente Amersfoort voor het milieu zien, zijn te vinden in de landelijke risico prioritering; bij de volgende activiteiten en/of branches:

  • Het opslaan of gebruiken van gevaarlijke stoffen;

  • Het naleefgedrag bij intensieve veehouderij;

  • Bedrijven waar veel potentieel aanwezig is voor energiebesparing;

  • Het toepassen van verontreinigde grond;

  • Risicovolle inrichtingen (genoemd in het Besluit externe veiligheid inrichtingen);

  • Bodemsanering

  • Vervoer gevaarlijke stoffen

  • 3.

    Overzicht inzet RUD Utrecht voor de opdrachtgever

  • 3.1

    Inleiding

In dit hoofdstuk worden de behaalde resultaten over de periode januari tot en met december 2023 op hoofdlijnen weergegeven. De hoofdlijn beschrijft de resultaten in het algemeen (DVO), van de aanvullende opdrachten en van de projecten. De realisatie van de regionale taken vallen buiten deze rapportage, vanwege de aard van de werkzaamheden, en worden eind van het jaar verrekend onder de deelnemers.

  • 3.2

    Resultaten op hoofdlijnen

Hieronder treft u de overzichten aan van de resultaten op hoofdlijnen, per wetgeving en van de aanvullende opdrachten en de projecten. De gerealiseerde omzet wordt getoetst aan een toetspercentage, genaamd verwachte omzet (%). Voor deze rapportage is het toetspercentage 100%. We hanteren de volgende indeling over de voortgang van de realisatie:

afbeelding binnen de regeling

Tabel 1. Overzicht realisatie op hoofdlijnen

afbeelding binnen de regeling

Tabel 2. Overzicht realisatie per wetgeving DVO

afbeelding binnen de regeling

Tabel 3. Overzicht realisatie projecten

afbeelding binnen de regeling

Project Vetgasfabriek Amersfoort

Voor het project de vetgasfabriek bekleed de RUD in 2023, net als afgelopen jaren, de rol van adviseur alsmede de rol van bevoegd gezag (de VTH taken).

Er is afgelopen jaar een concept monitoringsrapportage 2022 binnengekomen. De monitoringsrapportage is beoordeeld door het bevoegd gezag en besproken in de projectgroep. De ontbrekende gegevens zijn inmiddels aangevuld en goedgekeurd, waarbij aanvullende afspraken zijn gemaakt over een aanvullend integraal advies die in de volgende monitoringsrapportage 2023 zal worden opgenomen. Om hieraan invulling te geven wordt momenteel door het adviesteam een risico- en faalkansanalyse uitgevoerd die zal moeten leiden tot beter inzicht in de effectiviteit van de sanering en het bereiken van de saneringsdoelstelling.

Gebleken is dat de teerverwijdering achter blijft bij de verwachting in het saneringsplan. De oorzaak hiervan en de consequenties voor de uitvoering en verdere verloop van de sanering wordt momenteel door het adviesteam onderzocht. Tweede kwartaal 2024 wordt de rapportage van het adviesteam hierover verwacht. Dit zal waarschijnlijk leiden tot enige aanpassing van het monitoringsplan.

Daarnaast is de eerste (halfjaarlijkse) voortgangsrapportage opgesteld en door het bevoegd gezag beoordeeld. Hieruit blijkt dat de interpretatie van de gegevens en conclusies van de rapportage onvoldoende worden onderbouwd. De rapportage is besproken, is aangepast en er zijn afspraken gemaakt voor de eerstvolgende rapportage.

Naast de beoordeling van de rapportages en overleggen hierover vindt wekelijks afstemming met de gemeente Amersfoort plaats. In dit overleg wordt de voortgang besproken en bijzonderheden vermeld die zich tijdens de uitvoering voordoen. Dit overleg is ingesteld om te borgen dat alle activiteiten bij het bevoegd gezag bekend zijn om zo goed mogelijk invulling te kunnen geven aan de toezichtstaken. Op deze wijze kunnen de eventuele fysieke controles op het juiste moment worden ingezet.

In 2023 zijn gezien de complexiteit van het project de benodigde uren met 100 opgeschaald voor de bevoegd gezag rol en 60 uur voor de adviesrol. Daarnaast is, gezien de overschrijding, tevens een aanvullende opdracht verstrekt voor de resterende inzet van 2023 met een doorloop naar 2024. Voor volgend jaar is er een intensieve begeleiding van deze complexe bodemsanering noodzakelijk, zowel vanuit de VTH taken als vanuit de adviesrol. De duur van de sanering is op dit moment moeilijk in te schatten, maar zal nog minstens 5 jaar gaan duren.

Tabel 4. Overzicht realisatie aanvullende opdrachten

afbeelding binnen de regeling

  • 3.3

    Aandachtspunten

Over het geheel genomen is de realisatie van de bedrijfsomzet in 2023 de begroting iets overschreden (104%). Onze mensen hebben geprobeerd te anticiperen en te sturen op de realisatie waar mogelijk. Er zijn echter wel een aantal aandachtpunten waarbij de realisatie extra aandacht verdient. Gezien de huidige realisatie van zowel het DVO als ook de aanvullende opdrachten kan het zijn dat er, conform de bijdrage verordening, een herberekening plaatsvindt van de vaste bijdrage n.a.v. de jaarrekening.

  • 1.

    Wm/Wabo

Op wetgevingsniveau hebben we 106% gerealiseerd ten opzichte van de begroting. Hiermee is de verwachte omzet gerealiseerd. De realisatie op meldingen is achtergebleven, de realisatie op beschikkingen is op schema ten opzichte van het begroot aantal uren en de realisatie op technische advisering heeft een overschrijding. We hebben op alle voorgenoemde (vraag gestuurde producten) instrumenten 118% gerealiseerd ten opzichte van de begroting. Hiermee is sprake van een overschrijding. De overgang naar de Omgevingswet per 1 januari 2024 heeft niet gezorgd voor een toename in aanvragen/meldingen aan het einde van het jaar (onder de oude wetgeving).

Voor toezicht is 98,8% gerealiseerd. Zie voor verdere informatie met betrekking tot de fysieke milieucontroles bijlage 4.

  • 2.

    Asbest

In totaal is in 2023 164% van de raming gerealiseerd en is daarmee sprake van een ruime overschrijding van het jaarbudget. Dit is aan de ene kant het gevolg van een sterke toename van het aantal asbestsaneringen. Voor de meldingen is deze toename vanaf de 2e helft van 2022 structureel vastgesteld. Aangezien er meer werkzaamheden worden uitgevoerd is er ook sprake geweest van meer toezicht. Omdat het aantal meldingen in het laatste kwartaal enigszins is afgenomen (nog wel structureel boven de ramingen) ten opzichte van het eerste deel van het jaar is de totale overschrijding wat lager uitgevallen dan in oktober werd verwacht.

Los van de grotere hoeveelheid asbestsaneringen is als gevolg van de calamiteit aan de Verdiweg dit jaar sprake geweest van grootschalige inzet op de post handhaving. Voor deze post is sprake van een overschrijding van 280 uur. Dit is minder dan verwacht in de oktoberrapportage aangezien het strafrechtelijk onderzoek (in afstemming met de NLA) grotendeels nog niet is afgerond en in 2024 zal worden voortgezet.

Op basis van de oktoberrapportage heeft afstemming plaatsgevonden met de gemeente en is akkoord gegeven voor verrekening van de overschrijdingen van de DVO.

  • 3.

    Wet natuurbescherming; soortenbescherming

We zijn dit jaar met deze opdracht gestart bij de gemeente. De opstart en afstemming kost altijd wat extra tijd. Daarnaast is er voldoende aanbod vanuit de gemeente. Gemeente Amersfoort is een proactieve gemeente t.o.v. natuuraspecten en dat betekent dat ecologische advisering een duidelijk rol inneemt. Het betreft hier een aanvullende opdracht van 850 uur. Vanwege een ruim aanbod aan adviesverzoeken lopen we voor op schema. Het contact tussen gemeente en RUD op dit onderdeel is goed. Zowel ecologische vraagstukken bij sloop en bouw als ook vraagstukken rondom evenementen zijn aan de orde geweest en zijn voorzien van ons advies

De aanvullende opdracht van 850 uur voor volgend jaar is al verstrekt, de ervaringen zijn dus positief. Voor 2025 zal deze inzet in het Dvo moeten landen willen we structureel leveringszekerheid kunnen bieden aan de gemeente Amersfoort.

  • 4.

    Complexe dossiers

Op wetgevingsniveau hebben we 95% gerealiseerd ten opzichte van de begroting.

We hebben voor vergunningverlening milieu drie zaken als complex aangemerkt (zie toelichting onderstaand). Voor handhaving milieu lopen er tevens 4 complexe dossiers en voor Bodem zijn er 2 dossiers aangemerkt.

De inventarisatie van complexe dossiers vindt gedurende het jaar doorlopend plaats. Indien van toepassing, zullen we deze dossiers tussentijds bespreken. Voor verdere details op dossier niveau zie uitvoeringsblad 30, complexe dossiers.

Bijlage 1: Achtergronden en organisatie

Verantwoording werkzaamheden van de RUD Utrecht

Om een goede input te kunnen leveren voor de beleidskeuzes die de opdrachtgevers moeten maken, moet de RUD Utrecht zorgen voor een goede vastlegging van alle gegevens met betrekking tot haar werkzaamheden. Dit doet ze door het vastleggen van o.a.:

  • De hoeveelheid getoetste vergunningen,

  • Hoeveelheid controles,

  • Het aantal handhavingszaken,

  • Het aantal opgelegde sanctie,

  • De uitgevoerde projecten,

  • De gemaakte kosten,

Deze monitoring maakt inzichtelijk in welke mate doelgroepen de regels naleven en welke knelpunten er zijn als het gaat om het naleefgedrag. De RUD Utrecht is samen met haar opdrachtgevers bezig om hier een juiste vorm van verslaglegging in te ontwikkelen. In ieder geval worden na afloop van een begrotingsjaar de behaalde prestaties en de werkelijke kosten geëvalueerd. De evaluatie laat zien wat er met de ureninzet voor toezicht en handhaving is bereikt. Bovendien bevat de monitoringsinformatie gegevens over de toezichttaken in relatie tot de beschikbare capaciteit. Door planning en realisatie met elkaar te vergelijken ontstaat inzicht in een meest doelmatige inzet van de beschikbare capaciteit.

Gehanteerde werkprocessen

Het samenwerkingsverband van de RUD Utrecht hanteert een gezamenlijk werkproces. Dit past in de gedachte van “de BIG 8” waarbij de werkprocessen afgestemd worden op de strategische doelen en prioriteiten van de opdrachtgevers. De RUD Utrecht is vervolgens de specialist in de uitvoering en bepaalt de juiste werkprocessen. Vervolgens stemt de RUD Utrecht in het Producten en Dienstencatalogus (PDC) deze werkprocessen af met de opdrachtgevers. Sinds dit jaar hebben de gemeenten en Provincie binnen de Provincie Utrecht ook een Uniforme Handhavings Strategie (UHS) vastgesteld, een unicum in de regio Utrecht. In de UHS staat een uniforme risico-analyse op basis van milieubelastende activiteiten (voor de basistaken) opgenomen alsook de Landelijke handhavingsstrategie omgevingsrecht. Deze zullen beide leidend zijn voor de uitvoering van onze toezichtstaken. Bij de RUD Utrecht zal bij de invoering van de Omgevingswet een vertaling plaats gaan vinden naar nieuwe Omgevingswet werkprocessen bij o.a. het cluster milieutoezicht en vergunningverlening. In de handhavingsbesluiten motiveert de RUD Utrecht bij eventuele afwijkingen en deze legt ze vast in de digitale omgeving van PowerBrowser.

Juridische achtergronden

Met het maken van dit jaarprogramma geven we invulling aan diverse wettelijke plichten, te weten:

  • Artikel 7.3 van het Besluit omgevingsrecht en artikel 10.4 van de Regeling omgevingsrecht: plicht tot jaarlijkse uitwerking handhavingsbeleid in een uitvoeringsprogramma;

  • Artikel 3 lid 1 sub b van de Verordening Systematische Toezichtinformatie Provincie Utrecht, waarbij burgemeester en wethouders in de provincie Utrecht dit uitvoeringsprogramma aan Gedeputeerde Staten moeten verstrekken.

24-uurs bereikbaarheid

De RUD Utrecht heeft een milieuklachtentelefoon. Per februari 2019 is de RUD Utrecht voor klachten ook bereikbaar via één telefoonnummer (frontoffice). Deze meldkamer is 24/7 bereikbaar en zorgt er voor dat klanten direct en professioneel te woord worden gestaan. Zo nodig wordt de melding doorgezet naar de gemeente of een waterschap. Wanneer een melding/klacht door de RUD Utrecht namens het bevoegd gezag opgepakt moet worden, zorgt de meldkamer er voor dat de juiste discipline (groen, grijs, blauw) ingezet wordt. Bij het organiseren van de consignatie kijkt de RUD Utrecht hoe de verschillende taakvelden zo efficiënt en effectief mogelijk kunnen worden ingezet.

Scheiding vergunningverlening/toezicht en handhaving

Vergunningverlening enerzijds en toezicht en handhaving anderzijds zijn functioneel gescheiden en deels in verschillende teams belegd. Hiermee is gewaarborgd dat de medewerkers, die verantwoordelijk zijn voor een vergunning, niet ook toezicht houden of handhaven op de zelfgeschreven vergunning.

Periodieke roulatie

Om te voorkomen dat na verloop van tijd de toezichthouder te lang verantwoordelijk is voor handhaving van één en dezelfde inrichting, worden medewerkers periodiek gerouleerd over de inrichtingen. Ook in 2024 zal weer gerouleerd worden.

Brede inzetbaarheid personeel

Nieuwe, op de RUD Utrecht afkomende wetten vergen het nodige van haar personeel. Een brede inzetbaarheid van personeel wordt steeds belangrijker voor een adequate/efficiënte taakuitvoering. De RUD Utrecht traint daarom haar medewerkers op bijv. adviesvaardigheden en het vergaren van nieuwe kennis (bijv. op het gebied van ruimtelijke ordening en de omgevingswet).

Kwaliteitscriteria

Medio 2022 zijn de kwaliteitscriteria voor de kritieke massa door een werkgroep van IPO/VNG aangepast in het kader van de Omgevingswet. We voldoen op de generieke onderdelen nog steeds aan de criteria. Op de specialistische deskundigheidsgebieden voldoen we deels niet meer door vertrekkende medewerkers dit wordt opgelost door de samenwerking met collega omgevingsdiensten of door specialistische kennis in te huren. Voor zowel handhaving als vergunningverlening milieu wordt het in de nabije toekomst wel kritiek omdat een aantal medewerkers de komende jaren hun pensioengerechtigde leeftijd bereiken en opvolging geborgd moet worden. Dit is een aandachtpunt, hiervoor wordt op teamniveau plannen gemaakt. Om de criteria in de toekomst beter te borgen en meer inzichtelijk te maken is het voorstel om het proces te professionaliseren en automatiseren. We zijn aan het onderzoeken of we via ons tijdschrijfsysteem, automatisch inzicht kunnen genereren in bepaalde elementen van de kwaliteitscriteria, zoals kritieke massa, vlieguren en bepaalde expertises. Zo worden de kwaliteitscriteria inzichtelijk op medewerkersniveau en op organisatie niveau wat ons beter grip geeft op deze wettelijke vereisten. Tot slot vindt er landelijk een project plaats met als doel de kwaliteitscriteria 3.0. op te stellen en vast te stellen, vanuit het interbestuurlijk programma worden we hierop geïnformeerd.

Samenwerking en afstemming met andere VTH-partners

De RUD Utrecht werkt in het veld samen met andere VTH-partners. De intensiteit van samenwerking en de mate waarin de samenwerking structureel is ingericht, verschilt. De RUD Utrecht werkt in toenemende mate samen (bijv. met de ODRU), waarbij de samenwerking niet op basis van een samenwerkingsovereenkomst plaatsvindt. Hieronder zijn (niet limitatief) samenwerkingspartners opgesomd en een aantal samenwerkingsafspraken.

Partij

Opmerkingen

Waterschap

Samenwerking in het kader van indirecte lozingen en eventuele andere projecten

Provincie

Samenwerkingsprogramma VTH, Wet natuurbescherming

Verschillende partners

Samenwerkingsovereenkomst getekend in het kader van optreden op elkaars grondgebied (BOA)

OFGV

Samenwerking op het gebied van handhaving randmeren

VRU

Incidenteel afstemmingsoverleg en in het kader van projecten o.a. bij de opslag van gevaarlijke stoffen

RUD Utrecht, OM en Politie

Overleg in het kader van strafrecht (wettelijk)

ODRU

Verschillende inhoudelijke samenwerkingen

Bijlage 2: Uitvoeringsbladen Amersfoort

Informatie gestuurd handhaven

1

 

Wat doen we?

(omschrijving)

Onder deze dienst vallen activiteiten rondom informatie gestuurd handhaven (IGH) en ketentoezicht. Deze vormen van toezicht gaan over meerdere wetgevingsgebieden. Ketentoezicht is het op elkaar afgestemde toezicht van één of meer toezichthoudende instanties op de naleving, de kwaliteit of de veiligheid van een handeling of zaak, dat zich uitstrekt tot alle partijen die achtereenvolgens betrokken zijn bij deze handeling of zaak. Ketentoezicht richt zich op processen waar verschillende organisaties als schakels in een keten bij betrokken zijn. Ketentoezicht krijgt in de praktijk vorm doordat de betrokken toezichthoudende instanties afspraken maken over de aanpak en deze vastleggen in vaste werkafspraken en/of een projectopzet. Op goederenstromen (afval, grond, asbest, dierlijke vetten, enzovoort) wordt ketentoezicht verricht op regionale of bovenregionale schaal. Toezichtbevindingen of klachten ten aanzien van individuele bedrijven kunnen aanleiding zijn om een ketenonderzoek op te starten.

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

Het algemene doel van de inzet van toezicht is om regelnaleving te stimuleren en overtredingen te signaleren.

Uitvoeringskaders:

Bij de uitvoering maken we gebruik van de LHS en de diverse wettelijke kaders.

Welke instrumenten zetten we in?

toezicht

Wat zijn de doelstellingen?

Het informatie gestuurd handhaven richt zich bij de RUD Utrecht op vier methodieken:

  • uniform risicogericht werken: doel om de beschikbare tijd zoveel mogelijk in te zetten waar het risico echt het grootst is;

  • het gebruik maken van ogen en oren van professionals en burgers: doel is door verbetering in de signalering effectiever te handhaven;

  • het verbeteren van de informatiepositie: het doel is meer efficiëntie te behalen en beter te kunnen inspelen op calamiteiten door informatie over (activiteiten bij) bedrijven sneller op tafel te krijgen;

  • het aanpakken van illegale activiteiten met data-analyse: het doel is bedrijven die de wet overtreden te signaleren door datasets van verschillende systemen naast elkaar te leggen.

Een goede samenwerking met andere handhavingspartners om zodoende op basis van beschikbare informatie de inzet van toezicht effectief te kunnen sturen.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Het aantal uitgevoerde fysieke controles in relatie tot de overtredingen die zijn begaan (soort overtredingen en ingezette strategie) en het registeren van de overtreder.

Realisatie samenvatting 2023

De realisatie is 43%. We hebben de raming niet gehaald.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Toezicht

DVO: 50 uur

Realisatie ureninzet: 43% (21 uur).

Er is in het regievoerdersoverleg een presentatie over informatie gestuurd handhaven (IGH) gegeven. De raming is niet gehaald mede omdat tijdens de gezamenlijke handhavingsestafette in oktober in de gemeente Amersfoort geen overtredingen zijn waargenomen en dit dus geen extra inzet vergde.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

VTH ondersteuning

2

 

Wat doen we?

(omschrijving)

Om kwaliteit in de uitvoering en toezicht van het omgevingsrecht te verbeteren volgen we een beleidscyclus waarbij de uitvoeringsorganisatie input levert voor de door de bevoegde gezagen op te stellen beleid.

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

De uitvoering van VTH en de specialistische kennis die daarvoor nodig is en opgedaan wordt, is een belangrijke input voor de beleidscyclus van de "BIG-8".

Uitvoeringskaders:

Besluit Omgevingsrecht, VTH beleidskaders en andere relevante wetgeving

Welke instrumenten zetten we in?

technische advisering, data en digitale ondersteuning

Wat zijn de doelstellingen?

Het bevoegd gezag kan het gemaakte VTH-beleid, inclusief risicoanalyse evalueren en bijsturen.

Met de ondersteuning van de RUD Utrecht is de BIG-8 cyclus sluitend en is er een goede koppeling tussen de beschikbare data.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Het jaarlijks bijsturen van de risicoanalyse en prioriteiten afstemmen met bestuurders in de daarvoor bestemde stukken.

Realisatie samenvatting 2023

Op de wetgeving VTH-ondersteuning hebben we 44% gerealiseerd. De vraag is achtergebleven bij de verwachting. Het betreft een relatief kleine post met flexibel inzetbare producten zoals informatieverstrekking overig en technische advisering algemeen.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Technische advisering

DVO: 200 uur

Realisatie ureninzet: 6%

Er is minder vraag geweest naar deze producten dan verwacht. In eerdere jaren hebben we gezien dat de vraag hiernaar ineens kan ontstaan en dat producten zoals Technische advisering algemeen flexibel ingezet kunnen worden. Deze inzet is het afgelopen jaar niet gevraagd, we hebben 13 uur gerealiseerd op de post technische advisering.

Data en digitale ondersteuning

DVO: 280 uur

Realisatie ureninzet: 71%

Ook op deze post is de vraag achtergebleven. De gemaakte uren zijn voor een groot deel besteed aan het product Dynamische monitoring bedrijvenbestand en omgeving ter verbetering van de datakwaliteit van het bedrijvenbestand.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Algemene wet bestuursrecht

5

 

Wat doen we?

(omschrijving)

De behandeling van bezwaar, (hoger) beroep of de inhoudelijk juridische ondersteuning daarbij.

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

Een eerlijke, transparante belangenafweging.

Uitvoeringskaders:

Algemene wet bestuursrecht en alle aan de zaak gerelateerde wetgeving

Welke instrumenten zetten we in?

beschikkingen, handhaving

Wat zijn de doelstellingen?

Een juridisch correcte behandeling van het bezwaar, (hoger) beroep en/of verzoek om voorlopige voorziening.

Geen procedurele fouten tijdens bezwaar/beroep/hoger beroep.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Het aantal juridische zaken in relatie tot het resultaat.

Realisatie samenvatting 2023

De realisatie komt uit op 92 %, waarmee geen sprake is van een overschrijding.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Handhaving

DVO: 200 uur

Realisatie ureninzet: 92 % (183 uur)

Er is een klein aantal uren niet besteed, er is binnen de geraamde uren gebleven. De uren zijn met name besteed aan een aantal verzoeken om handhaving. Meer uren dan verwacht zijn besteed aan geuronderzoek t.a.v. Ariane 22A, waar nader onderzoek moest worden uitgevoerd. Dit is inmiddels afgerond, maar er zou nog hoger beroep kunnen worden ingesteld.

De prognose voor 2024 is dat binnen het aantal geraamde uren wordt gebleven.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Wet openbaarheid van bestuur

6

 

Wat doen we?

(omschrijving)

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelt het recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is altijd openbaar, tenzij de Wob of andere wetgeving bepaalt dat de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken.

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

Een eerlijke, transparante belangenafweging.

Uitvoeringskaders:

Wet openbaarheid van bestuur

Welke instrumenten zetten we in?

technische advisering

Wat zijn de doelstellingen?

De overheid vervult en ondersteunt bij de uitvoering van haar taak openbaarheid.

Een correcte afhandeling van een WOB verzoek, binnen de wettelijke termijnen.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Het aantal WOB verzoeken

Realisatie samenvatting 2023

De realisatie is 0%. Er is geen Woo-verzoek in behandeling genomen.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Beschikking

DVO: 20 uur

Realisatie ureninzet: 0%

Dit product is vraaggestuurd. Er is in 2023 geen Woo-verzoek in behandeling genomen.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Wet bodembescherming

7

 

Wat doen we?

(omschrijving)

De Wet bodembescherming (Wbb) stelt regels om de bodem te beschermen. De Wbb maakt duidelijk dat grondwater een onderdeel van de bodem is. Daarnaast worden de sanering van verontreinigde bodem en grondwater door middel van de Wbb geregeld. Ook lozingen in of op de bodem kunnen op grond van de Wbb worden gereguleerd.

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

De gemeenten en/of provincie is verantwoordelijk voor het beperken en het zoveel mogelijk ongedaan laten maken van ernstige en nieuwe verontreinigingen in de bodem. Daarnaast is handhaving gericht op naleving van de voorschriften, zoals opgenomen in de beschikkingen en het tegenhouden van mogelijke illegale handelingen. De Wet bodembescherming biedt het bevoegd gezag ook de mogelijkheid om een onderzoek af te dwingen om te bepalen of er sprake is van een spoedlocatie.

Uitvoeringskaders:

We maken gebruik van de LHS en de door de gemeente vastgestelde strategie. Het bevelsinstrumentarium Wet bodembescherming (bevelsbeleid 2011) beschrijft hoe we hier invulling aan moeten geven. De RUD gaat nog een uniforme VTH-strategie ontwikkelen. Deze uniforme strategie zal de gemeentelijke strategie gaan vervangen.

Welke instrumenten zetten we in?

Meldingafhandeling, beschikkingen, toezicht, handhaving, technische advisering, data en digitale ondersteuning, klachtafhandeling

Wat zijn de doelstellingen?

Procedures worden binnen de wettelijke termijn afgehandeld (indicator 90%). Termijn-gerelateerde procedures en spoedlocaties hebben prioriteit boven procedures zonder wettelijke termijnen. Tijdens de inzet van toezicht worden bij 80% geen overtredingen geconstateerd die leiden tot een voornemen LOD (handhaving).

Een verantwoorde bodemkwaliteit en correcte toepassingen van bouwstoffen, grond en afvalwater en het zoveel mogelijk voorkomen van overlast voor omgeving of bewoners.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Het aantal uitgevoerde fysieke controles in relatie tot de overtredingen die zijn begaan (soort overtredingen en ingezette strategie) en het registeren van de overtreder.

Realisatie samenvatting 2023

De inzet op de Wet bodembescherming is uiteindelijk iets achtergebleven op de verwachtingen. De uiteindelijke realisatie is 85%. Wel verschilt dit op instrumentniveau. De inzet op meldingen en data en digitale ondersteuning is achtergebleven. Op het instrument handhaving is geen inzet noodzakelijk geweest.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Technische advisering

DVO: 650 uur

Realisatie ureninzet: 88%

Uiteindelijk is de inzet op het instrument technische advisering iets achtergebleven op de verwachtingen.

De inzet specifiek op het product beleidsadvisering heeft de verwachtingen ruimschoots overschreden. Dit heeft te maken met de inzet op advisering bij het opstellen van de omgevingsvisie en omgevingsplannen voor de gemeente Amersfoort. De inzet specifiek op advisering bij bouwaanvragen is, zoals ook al gesignaleerd in de oktober-rapportage, achtergebleven op de verwachtingen.

Beide ontwikkelingen komen overeen met de constateringen van het afgelopen jaar. Mogelijk dat als gevolg van de stikstofproblematiek en het tekort aan personeel en grondstoffen, er minder initiatieven van de grond komen en als gevolg daarvan de bouwaanvragen (en dus ook adviesaanvragen) achterwege blijven.

Meldingsafhandeling

DVO: 164 uur

Realisatie ureninzet: 65%

De realisatie op het instrument meldingsafhandeling is achtergebleven op de verwachtingen. Dit is ook geconstateerd in de oktober-rapportage. Zowel de reguliere BUS-meldingen als het aantal BUS-TUP meldingen blijven achter op de verwachtingen. Een verklaring hiervoor is stagnatie bij uitvoering van werkzaamheden i.v.m. personele capaciteit.

Beschikking

DVO: 897 uur

Realisatie ureninzet: 96%

De realisatie op het instrument beschikking is conform de verwachtingen.

Er zijn voor de gemeente Amersfoort 15 locaties waarvan is vastgesteld dat er sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging die met spoed gesaneerd moeten worden. Van deze locaties zijn er 7 in uitvoering en bevinden zich er 2 in de afrondende fase. Daarnaast waren er een 5-tal potentiële locaties die dit jaar nog door de gemeente zijn onderzocht, deze 5 locaties zijn inmiddels allemaal afgevallen als spoedlocatie. De definitieve beschikking van Euterpeplein, 1 van deze 5 locaties, wordt in januari 2024 verstuurd. Er zijn geen zienswijzen ontvangen op de ontwerpbeschikking.

Onder dit instrument zijn twee locaties als complex gewaarmerkt. Het betreft de locaties

  • Bleekerseiland. Deze locatie is in het verleden al als complex gewaarmerkt (spoedlocatie)

  • Soesterweg 334 te Amersfoort. Dit betreft de instemming op een evaluatie van de uitgevoerde sanering op een spoedlocatie. Uiteindelijk is ingestemd met het behaalde resultaat en de zaak is afgerond. Aan deze locatie is 52 uur besteed.

Toezicht

DVO: 458 uur

Realisatie ureninzet: 96%

We hebben aan de verwachting voldaan.

Handhaving

DVO: 20 uur

Realisatie ureninzet: 0%

Er heeft nog geen realisatie op dit instrument plaatsgevonden.

Data en digitale ondersteuning 

DVO: 700 uur

Realisatie ureninzet: 69%

De inzet op het instrument data en digitale ondersteuning is uiteindelijk, conform de verwachtingen in de oktoberrapportage, achtergebleven op de verwachtingen. Het betreft de inzet op het bodemloket en beheer bodeminformatie.

De inzet op beheer bodeminformatie is in het laatste half jaar wel iets toegenomen. Daarnaast heeft de gemeente Amersfoort een (aanvullende) digitaliseringslag uitgevoerd.

In 2023 is door de RUD in opdracht van de Provincie Utrecht het knooppunt bodeminformatie gerealiseerd. Behalve de Wbb bodeminformatie die in het kader van de “warme overdracht” ter beschikking gesteld wordt aan de gemeenten, is hierop momenteel voor de gemeente Amersfoort de bodeminformatie digitaal ontsloten uit het bodeminformatiesysteem van de RUD en de bodemdocumenten (rapporten en besluiten) uit de periode voor 2002 (bevoegdheid Wbb bij PU) en na 2014 (Wbb taken Amersfoort uitgevoerd door de RUD).

De gemeente Amersfoort heeft eerder een (aanvullende) digitaliseringslag uitgevoerd. Deze documenten zijn digitaal bij de gemeente Amersfoort aanwezig en slechts voor enkele RUD medewerkers beschikbaar die een inlogaccount hebben voor de gemeente Amersfoort. Hierdoor is hergebruik van deze informatie beperkt. In 2024 wordt gewerkt om de bodeminformatie op het knooppunt bodeminformatie verder aan te vullen met gemeentelijke bodeminformatie. Hiervoor is in het 4e kwartaal 2023 begonnen met het opstellen van een businesscase en een concept migratieplan per gemeente.

In het eerste kwartaal van 2024 zal overleg worden opgestart met gemeente Amersfoort om de businesscase en het migratieplan te bespreken, afspraken te maken over de migratie van deze bodemdocumenten uit de periode 2002-2014 en de verdere kwaliteitsverbetering, zodat deze vervolgens uniform digitaal worden ontsloten op het knooppunt bodeminformatie.

Daarnaast zijn er ontwikkelingen over het bodeminformatiesysteem. Alle bodeminformatiesystemen in Nederland zijn sinds 2022 eigendom van de VISMA groep. Deze leverancier heeft besloten om het bodeminformatiesysteem IBIS zoals dat bij de RUD Utrecht wordt gebruikt, niet meer te gaan ondersteunen. IBIS wordt niet verder doorontwikkeld om te kunnen werken onder de Omgevingswet. Per september 2023 zijn de organisaties Roxit en NAZCA samengevoegd in NAZCA. De RUD Utrecht wordt hierdoor gedwongen om een transitie te maken van IBIS naar NAZCA van dezelfde leverancier.

Door het uitblijven van informatie vanuit Roxit-Nazca is pas het eerste kwartaal 2024 een migratietest in de proefomgeving in uitvoering. De resultaten van de migratietest zijn input voor de uit te voeren migratie die in het 2e kwartaal 2024 is gepland. Naar huidige inzichten wordt verwacht dat eind juni 2024 de RUD Utrecht over is naar Nazca als nieuw bodeminformatiesysteem. Deze applicatie is tevens één van de bronapplicaties voor het knooppunt bodeminformatie.

Dit betekent dat rekening moet worden gehouden met extra inzet in 2024 ter voorbereiding op de transitie en maar ook op het opstellen van werkinstructies (invoerprotocol), trainen van medewerkers etc. naast genoemde migratie en kwaliteitsverbetering. Ook hierover zal afstemming plaatsvinden.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Besluit bodemkwaliteit

8

 

Wat doen we?

(omschrijving)

Het doel van het Besluit bodemkwaliteit is duurzaam bodembeheer. Dat wil zeggen: een balans tussen bescherming van de bodemkwaliteit voor mens en milieu, én gebruik van de bodem voor maatschappelijke ontwikkelingen zoals woningbouw of aanleg van wegen.

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

Het algemene doel van toezicht en handhaving op bodemsaneringen en/of grondverzet is dat deze activiteiten voldoen aan de wettelijke eisen van de Wet bodembescherming en het Besluit Bodemkwaliteit. De huidige bodemkwaliteit moet hierbij minimaal op een zelfde kwaliteitsniveau blijven. De toezichts- en handhavingsactiviteiten dragen bij aan het behoud van een veilige en gezonde leefomgeving. Hierbij moet het controleren van Bbk-meldingen in verhouding staan met het beoogde effect en om dat te bepalen gebruiken we de risicoanalyse uit het beleidskader.

Uitvoeringskaders:

We maken gebruik van LHS en de uniforme VTH-strategie voor de RUD Utrecht (nog te ontwikkelen, tot dan de door de gemeente vastgestelde strategie).

Welke instrumenten zetten we in?

Meldingafhandeling, toezicht, handhaving, technische advisering, data en digitale ondersteuning, klachtafhandeling

Wat zijn de doelstellingen?

Bij 80% van de gemelde situaties worden geen overtredingen geconstateerd die leiden tot een voornemen LOD en we voeren een 100% inzet van toezicht bij alle gesignaleerde niet-gemelde situaties.

Een verantwoorde bodemkwaliteit en een correcte toepassingen van bouwstoffen, grond en afvalwater. Het achterhalen van niet gemelde situaties. Daar proberen we overtredingen te voorkomen of anders treden we op.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Het aantal ontvankelijke meldingen ten opzichte van de ingediende meldingen en het aantal uitgevoerde fysieke controles in relatie tot de overtredingen die zijn begaan (soort overtredingen en ingezette strategie) en het registeren van de overtreder.

Realisatie samenvatting 2023

We hebben op Besluit bodemkwaliteit 106% gerealiseerd. Hiermee hebben wij de raming overschreden. Dit is met name veroorzaakt door de inzet op het instrument toezicht.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Meldingsafhandeling

DVO: 390 uur

Realisatie ureninzet: 78%

De vraag gestuurde meldingen zijn achtergebleven op de verwachtingen.

Onder de Omgevingswet gaat dit werk veranderen. Dit is eerder met de gemeente besproken en heeft geleid tot de raming in de bijlage 3.

Toezicht

DVO: 650 uur

Realisatie ureninzet: 125%

Omdat er minder meldingen werden gedaan hebben we meer fysieke controles uitgevoerd.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Asbestverwijderingsbesluit

9

 

Wat doen we?

(omschrijving)

Het Asbestverwijderingsbesluit heeft als doel de emissie van asbestvezels te beperken bij:

  • -

    het afbreken van gebouwen of objecten of

  • -

    het verwijderen van asbestbevattende materialen uit gebouwen of objecten

Ook het opruimen van asbesthoudende materialen na incidenten valt onder het besluit. Echter de toezicht- en handhavingstaken, die wettelijk gepaard gaan bij de uitvoering van de asbesttaken, door de omgevingsdiensten, beperken zich tot de bedrijfsmatige saneringen van asbest. Onder deze vorm van toezicht en handhaving vallen:

  • -

    Het beoordelen van de asbestinventarisatierapporten

  • -

    Toezicht op de sanering van asbest, zoals is vastgelegd in de werkprotocollen.

  • -

    Het handhaven op overtredingen, zoals is vastgelegd in de werkprotocollen

  • -

    Beoordelen van werkplannen saneringen

  • -

    Signaalfunctie voor ISZW (zie hiervoor de toezichtstrategie)

  • -

    Communicatie en overleg met gemeente en bestuur bij (sensitieve) handhavingstrajecten

  • -

    Ketentoezicht

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

Het VTH uitvoeringsbeleid regio Utrecht geeft vorm aan het kwantificeren van de omgevingsrisico’s bij asbestsaneringen en wat dit vraagt aan inzet en werkwijze van de RUD Utrecht. Het doel is een effectief en efficiënt asbestbeleid.

Het beleid richt zich nadrukkelijk op bedrijfsmatige saneringen en doet geen uitspraken over het toezicht op asbestverwijdering door particulieren.

Het beleid richt zich op de taken die vanuit de gemeenten over worden geheveld naar de RUD Utrecht. Beleid met betrekking tot de taken in het ketentoezicht waar de omgevingsdiensten mee belast zijn, maakt nog geen onderdeel uit van dit stuk. Het is de bedoeling dat dit vorm krijgt in de volgende editie van het beleid.

Uitvoeringskaders:

Asbestverwijderingsbesluit 2005, Bouwbesluit 2012, certificatieschema's voor werken met asbest, het Landelijk Asbest Volg Systeem, de toezichtsstrategie Asbest RUD Utrecht, de landelijke handhavingsstrategie.

Welke instrumenten zetten we in?

Meldingafhandeling, toezicht , handhaving, technische advisering, data en digitale ondersteuning, klachtafhandeling

Wat zijn de doelstellingen?

De naleefdoelstelling is dat bij controle vrijwel 100% van de gecontroleerde onderdelen, hetzij gelijk, hetzij naar aanleiding van tijdens de controle gemaakte opmerkingen van de toezichthouder of opgelegde sancties, voldoet aan de volgens het Bouwbesluit 2012 geldende eisen.

Het onderwerp asbest is veel in het nieuws. De teneur hierbij is dat de omgang met asbest meer praktisch en genuanceerd vorm moet krijgen. Tegelijk is het een onderwerp waarbij gezondheidsrisico’s, de publieke beeldvorming en het effect van asbestsaneringen op de omgeving zeer serieus aandacht vragen.

Het is daarom het beoogde resultaat dat alle wettelijke taken rond asbest en asbestsaneringen zorgvuldig uitgevoerd zijn en dat er dus minimaal overtredingen plaats vinden. De naleefdoelstelling is dat bij controle vrijwel 100% van de gecontroleerde onderdelen, hetzij gelijk, hetzij naar aanleiding van tijdens de controle gemaakte opmerkingen van de toezichthouder of opgelegde sancties, voldoet aan de volgens het Bouwbesluit 2012 geldende eisen.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Om te beoordelen of de beoogde doelstellingen zijn gehaald en te kunnen verantwoorden wat we gedaan en bereikt hebben gebruiken we verschillende indicatoren. Voorwaarde is wel dat deze indicatoren via het administratiesysteem te registreren en te rapporteren zijn.

Bijvoorbeeld:

  • -

    aantal asbestsloopmeldingen voor bedrijfsmatige asbestverwijdering per gemeente en per

  • -

    categorie (licht, normaal, normaal +)

  • -

    het aantal en de aard van de overtredingen

  • -

    de benodigde uren

  • -

    het aantal keren signaaltoezicht

  • -

    aantal meldingen CI

  • -

    aantal in ontvangst genomen meldingen in relatie tot de ingediende meldingen

Realisatie samenvatting 2023

In totaal is in 2023 164% van de raming gerealiseerd en is daarmee sprake van een ruime overschrijding van het jaarbudget. Dit is aan de ene kant het gevolg van een sterke toename van het aantal asbestsaneringen. Voor de meldingen is deze toename vanaf de 2e helft van 2022 structureel vastgesteld. Aangezien er meer werkzaamheden worden uitgevoerd is er ook sprake geweest van meer toezicht. Omdat het aantal meldingen in het laatste kwartaal enigszins is afgenomen (nog wel structureel boven de ramingen) ten opzichte van het eerste deel van het jaar is de totale overschrijding wat lager uitgevallen dan in oktober werd verwacht.

Los van de grotere hoeveelheid asbestsaneringen is als gevolg van de calamiteit aan de Verdiweg dit jaar sprake geweest van grootschalige inzet op de post handhaving. Voor deze post is sprake van een overschrijding van 280 uur. Dit is minder dan verwacht in de oktoberrapportage aangezien het strafrechtelijk onderzoek (in afstemming met de NLA) grotendeels nog niet is afgerond en in 2024 zal worden voortgezet.

Op basis van de oktoberrapportage heeft afstemming plaatsgevonden met de gemeente en is akkoord gegeven voor verrekening van de overschrijdingen van de DVO.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Meldingsafhandeling

DVO: 720 uur

Realisatie ureninzet: 151%

Er is sprake van een ruime overschrijding van de ramingen voor het instrument meldingen. In totaal zijn 430 meldingen ontvangen en de gemiddelde tijdsbesteding per melding is in lijn met de verwachtingen. Uitschieters zijn een locatie aan het Euterperplein (melding valt hier samen met toezicht en mogelijk handhaving i.v.m. sloop op basis van een onvolledige rapportage) en Verdiweg (afwijkende saneringsmethode en afstemming met de arbeidsinspectie over vervolg). Er is sprake van een vraag gestuurd product en de overschrijding is het gevolg van een groter aantal meldingen dan verwacht.

Gezien over het hele jaar blijkt dat de realisatie per maand structureel (ruim) boven de begroting is gelegen. Het beeld komt overeen met de forse toename in meldingen die ook eind 2022 al is vastgesteld. De realisatie op jaarbasis is dan ook vergelijkbaar met 2022.

Toezicht

DVO: 350 uur

Realisatie ureninzet: 154%

Ook voor toezicht is sprake van een ruime overschrijding van de ramingen. Het aantal toezichtzaken is enerzijds afhankelijk van het aantal meldingen en anderzijds van de uitgevoerde risicobeoordelingen. Qua tijdsbesteding springen ook hier de locaties Verdiweg en Euterpeplein eruit. In totaal zijn circa 95 controles uitgevoerd. Aangezien ook sprake is van langlopende locaties die meermaals zijn gecontroleerd ligt het deel van de locaties dat wordt bezocht rond de 1 op 4. Dit is wat lager dan in het begin van het jaar. Dit wordt verklaard door het feit dat om de overschrijdingen enigszins te compenseren vanaf eind mei voor locaties waar de risico's laag worden ingeschat minder intensief dan gebruikelijk is gecontroleerd. Deze werkwijze is in het laatste kwartaal voortgezet waardoor de overschrijding uiteindelijk wat lager uitvalt dan geraamd in de oktoberrapportage

Technische advisering

DVO: 108 uur

Realisatie ureninzet: 127%

Ook voor technische advisering is sprak van een overschrijding van de ramingen, waar in de oktoberrapportage nog werd uitgegaan van realisatie in lijn met de begroting. Er zijn 49 adviezen aangevraagd, waarvan 21 in het laatste kwartaal. Qua tijdsbesteding springt vooral de locatie Magelheanstraat eruit. Hier is sprake van grootschalige sloopwerkzaamheden door de Woningbouwvereniging en zijn verschillende adviezen verstrekt.

In de periode tot en met september zijn diverse locaties naar voren gekomen waar een asbestinventarisatierapport bij een sloopmelding (beoordeling door gemeente) is gevoegd, maar deze vervolgens niet ter advisering doorgestuurd is naar de RUD en afgehandeld door de gemeente. Dergelijke zaken komen met name naar voren zodra de feitelijke uitvoering wordt gemeld in het kader van toezicht. Er is hierover contact geweest met de gemeente om de afspraken aan te scherpen. In het laatste kwartaal lijkt dit in algemene zin beter te verlopen. Mogelijk is dit ook deels een verklaring voor de opvallende toename van het aantal adviesaanvragen. Een andere verklaring is dat in het laatste kwartaal meer gecombineerde meldingen (slopen en asbestverwijdering) zijn ingediend, wat ook de afname van het aantal meldingen zou kunnen verklaren.

Handhaving

DVO:150 uur

Realisatie ureninzet: 287%

De realisatie voor handhaving betreft een veelvoud van de ramingen. Deze inzet is vrijwel volledig toe te schrijven aan de calamiteit aan de Verdiweg waarover veelvuldig is afgestemd met de gemeente en gedurende enkele weken diverse medewerkers van de RUD zijn betrokken. De inzet voor onderzoek naar de mogelijk illegale sanering in de naastgelegen flat aan de Verdiweg valt ook onder deze post. Naast deze bekende locaties aan de Verdiweg is er dit jaar geen sprake geweest van noemenswaardige inzet van handhaving.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de handelingen op de Verdiweg is in overleg met het OM uitgesteld tot na het afronden van het bestuursrechtelijke traject. Bij dit strafrechtelijk onderzoek zal de RUD gezamenlijk optrekken met de NLA. Als gevolg van afstemming met de NLA is het strafrechtelijk onderzoek uiteindelijk niet in 2023 uitgevoerd waardoor de overschrijdingen voor dit instrument aanzienlijk lager uitvallen dan aangenomen in de oktoberrapportage.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Verordening interferentiegebieden bodemenergiesystemen

10

 

Wat doen we?

(omschrijving)

In drukke gebieden is ook de ruimte in de bodem schaars, toch willen we die ruimte optimaal benutten voor bodemenergiesystemen. Om het principe "wie het eerst komt, die het eerst maalt" te voorkomen, hebben een aantal gemeenten (Amersfoort en Utrecht) een “interferentiegebieden bodemenergiesystemen” vastgesteld. Het doel hiervan is om de ruimte in de bodem:

  • Eerlijk te verdelen en

  • Duurzaam te gebruiken (optimale energieefficiëntie)

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

Heeft een gemeente deze verordening vastgesteld, dan regelt de verordening ook een procesmatig deel: voor het in gebruik nemen van een bodemenergiesystemen moet een Omgevingsvergunning beperkte milieutoets zijn afgegeven. Deze vergunning is onlosmakelijk verbonden met de Omgevingsvergunning bouwen. De gemeente geeft deze vergunning af, de RUD Utrecht levert advies.

Naast deze lokale verordening zijn er ook landelijke regels. Deze landelijke regels gaan over het gebouwdeel van de bodemenergiesystemen en staan beschreven in het Activiteitenbesluit (voor inrichtingen) of in het Besluit lozen buiten inrichtingen (voor overige gebouwen). Omdat er grondwater vrijkomt bij het aanleggen van een bodemenergiesysteem, moet je dus in ieder geval een melding doen in het kader van één van deze besluiten. De RUD Utrecht handelt deze meldingen af, het is echter geen verplichte basistaak.

Uitvoeringskaders:

Wet milieubeheer, activiteitenbesluit, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Verordening interferentiegebieden bodemenergiesystemen

Welke instrumenten zetten we in?

Technische advisering, data en digitale ondersteuning

Wat zijn de doelstellingen?

  • Afhandelen melding met een technische advisering (adviseren op de impact voor de omgeving);

  • Adviseren op de omgevingsvergunning bouwen (onderdeel omgevingsvergunning beperkte milieutoets bodemenergiesystemen (adviseren op de impact voor de omgeving en effectiviteit van systemen);

  • Adviseren op de op te stellen verordening (uitvoeringsbeleid VTH).

Een eerlijke en duurzaam gebruik van de bodem indien gesloten bodemenergiesystemen toegepast worden.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Het leveren van advies over het toepassen de gevolgen van gesloten bodemenergiesystemen.

Realisatie samenvatting 2023

Realisatie zit op 81% en daarmee hebben we de beoogde realisatie niet gehaald. Het beeld wordt wel vertekend door een paar producten die niet worden ingezet vanuit de gemeente, namelijk Advisering bodemenergie en Advisering milieudeel Omgevingsvergunning. De gemeente heeft aangegeven dat deze producten ook meer voor incidentele behoefte zijn en dat dit slechts zeer beperkt voorkomt. Met de overige producten hebben we wel nagenoeg de beoogde realisatie gehaald (96%).

Realisatie per ingezet instrument 2023

Meldingsafhandeling

DVO: 250 uur

Realisatie ureninzet: 57%

De gemeente Amersfoort beschikt over een verordening interferentiegebieden. Alle systemen die in dit (grote) gebied worden aangelegd, moeten via een OBM worden behandeld. Daardoor blijven de aanmeldingen voor de reguliere meldingsafhandeling wat achter. Mocht dit in de toekomst ook zo blijven (2024 meetjaar), dan kan worden gekozen om een deel van deze uren op een andere wijze in te zetten.

Beschikking

DVO: 300 uur

Realisatie ureninzet: 97%

Dit product is nagenoeg conform de schatting uitgevoerd. Geen noodzaak om hier wijzigingen in aan te brengen.

Technische advisering

DVO: 100 uur

Realisatie ureninzet: 0%

Zoals de gemeente in gesprek heeft aangegeven, betreft dit een zeer incidenteel voorkomend product. In 2023 is geen behoefte ontstaan om dit in te zetten.

Toezicht

DVO: 245 uur

Realisatie ureninzet: 134%

Er is ruim voldoende aanbod om controles te kunnen uitvoeren. Naast enkele kleine overtredingen (konden ter plekke direct met aanwijzingen van de toezichthouder worden opgelost), zijn ook op twee locaties boorbedrijven gestart alvorens de OBM was afgegeven. Voor beide overtredingen zijn meldingen gedaan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). ILT heeft dit geregistreerd en gekozen om 1 boorbedrijf een officiële waarschuwing te geven. Tijdens een controle is ook een bodemverontreiniging waargenomen door onze toezichthouders. Ook dit is gemeld bij ILT en heeft ILT inmiddels ook een actie uitgezet naar dit bedrijf.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Wm/Wabo

11

 

Wat doen we?

(omschrijving)

De Wet milieubeheer (Wm) regelt een groot aantal verschillende aspecten en wordt daarom wel als een raamwet beschouwd. De wet legt in grote lijnen vast welke wettelijke instrumenten er zijn om het milieu te beschermen bij bedrijfsactiviteiten en welke uitgangspunten daarvoor gelden. De nadere uitwerking op detailniveau wordt geregeld via AmvB’s en ministeriële regelingen.

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

We willen het leefmilieu beschermen tegen aantasting door bedrijfsmatige activiteiten en tegelijkertijd initiatieven mogelijk maken. Daarnaast reageren we adequaat op klachten en handhavingsverzoeken.

Uitvoeringskaders:

Algemene wet bestuursrecht, Wet milieubeheer, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, activiteitenbesluit, besluit lozen buiten inrichtingen, Wet geurhinder en veehouderij, Wet luchtkwaliteit, Wet ruimtelijke ordening en de landelijke handhavingsstrategie en de vastgestelde onderdelen van de uniforme VTH-strategie voor de RUD Utrecht.

Welke instrumenten zetten we in?

Meldingafhandeling, beschikkingen, toezicht, handhaving, technische advisering, data en digitale ondersteuning, klachtafhandeling

Wat zijn de doelstellingen?

Alle bedrijven voeren hun activiteiten uit volgens de wet- en regelgeving. Daarbij is vergunningverlening, toezicht en handhaving geen doel op zich. Goede naleving van regelgeving stimuleren we door een passende mix van informeren, verleiden, bijsturen en een goed gesprek. We handhaven wanneer nodig met passende sancties (bestuursrechtelijk en/of strafrechtelijk).

Een eerlijke en transparante besluitvorming bij initiatieven en vervolgens een goede naleving van wet- en regelgeving bij inrichtingen tijdens de gebruiksfase. Het naleefgedrag is minimaal 90%, zodat de kans op milieuschade- en hinder minimaal is.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Als preventieve vorm van toezicht voeren we de afhandeling van meldingen en vormen van (vergunnings)producten uit. Om de eerlijke en transparante besluitvorming te monitoren registreren we of we binnen de wettelijke termijnen werken. Voor het toezicht tijdens de gebruiksfase monitoren we het aantal overtredingen, evenals de binnenkomende milieuklachten (oorzaken) in een dashboard. Dit gebruiken we als input voor analyse, projectmatige toezicht of andere strategieën. Toezichtseffect na vooraankondiging LOD meten we. Het aantal meldingen overlast of klachten registreren we (gerelateerd aan bedrijfsactiviteiten bij inrichtingen).

Realisatie samenvatting 2023

Op wetgevingsniveau hebben we 106% gerealiseerd ten opzichte van de begroting. Hiermee is de verwachte omzet gerealiseerd.

De realisatie op meldingen is achtergebleven, de realisatie op beschikkingen is op schema ten opzichte van het begroot aantal uren en de realisatie op technische advisering heeft een overschrijding. We hebben op alle voorgenoemde (vraag gestuurde producten) instrumenten 118% gerealiseerd ten opzichte van de begroting. Hiermee is sprake van een overschrijding. De overgang naar de Omgevingswet per 1 januari 2024 heeft niet gezorgd voor een toename in aanvragen/meldingen aan het einde van het jaar (onder de oude wetgeving).

Voor toezicht is 98,8% gerealiseerd. Zie voor verdere informatie met betrekking tot de fysieke milieucontroles bijlage 4.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Technische advisering

DVO: 2.445 uur

Realisatie ureninzet: 134%

We hebben op dit instrument 134% gerealiseerd en hiermee is sprake van een overschrijding. Het betreffen vraag gestuurde producten en de vraag is groter dan het aantal geraamde uren. De toename in adviesvragen is met name te verklaren door de extra inzet op integrale RO-advisering (zie toelichting hieronder).

Milieuadvisering

Op productniveau is er met name inzet geweest op het product ‘Beleidsadvisering Wm’. Er zijn binnen dit product diverse korte adviesvragen behandeld (bijv. op het thema geluid). De inzet van de Casemanager valt ook binnen dit product. De casemanager is betrokken geweest bij het dossier van de zorginstelling de Koperhorst. De inzet was gewenst om misverstanden weg te nemen, de communicatie te versterken en duidelijkheid te verschaffen. Verder is er onder het product ‘toets milieu van toepassing’ voor vier locaties geadviseerd met betrekking tot het wel of niet van toepassing zijn van milieu. Op het product Beleidsadvisering horeca zijn enkele uren gemaakt ten behoeve van de afstemming van de planning voor de horeca en evenementencontroles. Verder zijn er enkele uren gemaakt op beleidsadvisering agrarisch, o.a. voor het actualiseren van de luchtkwaliteitsgegevens in het CIMLK (opvolger NSL).

Tot slot hebben we gewerkt aan een advies met voorschriften op de aanvragen voor een oprichtings- of revisievergunning cat. 3.

Integrale RO-advisering

Binnen de gemeente Amersfoort zijn er veel (nieuwe) projecten en ontwikkelingen. Dit heeft geleid tot een dusdanig hoge vraag van zowel de ROM-adviseurs als de specialistische adviseurs dat niet meer aan de vraag kon worden voldaan. Daarnaast was de DVO voor deze producten overschreden. Er heeft dan ook begin van het derde kwartaal een overleg plaatsgevonden met de gemeente Amersfoort. Uiteindelijk zijn er afspraken gemaakt over de prioritering binnen de projecten van Amersfoort en is er op specialistische kennis (geluid) door de RUD ingehuurd. Ook in het laatste kwartaal is deze werkwijze voortgezet, regelmatig heeft afstemming plaatsgevonden en heeft er (externe) specialistische ondersteuning plaatsgevonden.

Op productniveau hebben we voor integrale advisering vooral inzet gerealiseerd op het product ‘Advisering milieuaspecten Ruimtelijke ordening’. Het betreft de inzet van zowel de ROM-adviseurs (integrale advisering) als ook de inzet van specialisten op specifieke thema's (bijvoorbeeld geluid en externe veiligheid). Projecten als ‘de Nieuwe stad’, ‘Kop van Isselt’, ‘Blok 5 Eemplein’ als de ‘Gaslaan’ zijn locaties die veel inzet hebben gevraagd. Daarnaast is er inzet geweest op het product ‘Beleidsadvisering Ruimtelijke ordening’. We hebben diverse kortere adviesvragen over ruimtelijke ordening behandeld en projectbesprekingen en overleggen bijgewoond.

Meldingsafhandeling

DVO: 976 uur

Realisatie ureninzet: 89%

We hebben op dit instrument 89% gerealiseerd en hiermee is sprake van een onderbesteding. Het betreffen vraag gestuurde producten. Op productniveau is er met name inzet geweest op de producten melding Besluit lozen buiten inrichtingen, melding Activiteitenbesluit cat. 1-2 en melding Besluit mobiel breken. Het product Melding Activiteitenbesluit cat. 3-4 blijft wat achter.

Beschikking

DVO: 845 uur (na mutatie 106 verminderd, 739 uur beschikbaar)

Realisatie ureninzet: 134%

We hebben op dit instrument 134% gerealiseerd en hiermee is sprake van een overschrijding. Het betreffen vraag gestuurde producten.

We hebben een beoordeling m.e.r., een intrekkingsbesluit (ambtshalve), twee veranderingsvergunningen cat. 1-4, twee wijzigingen voorschriften ambtshalve en vier maatwerkvoorschriften in behandeling gehad. We hebben een procedure goedkeuringsbesluit, gelijkwaardigheidsbesluit, vijf maatwerkvoorschriften, een milieuneutrale veranderingsvergunning, een ontheffing Besluit stortplaatsen /stortverboden afvalstoffen en twee vooroverlegzaken afgerond. Verder staan er nog zes vooroverlegzaken open. Op het product vooroverleg zijn meer uren besteed dan geraamd. Dit ging met name over de rijtuigenloods, het tankstation Shell, ROVA N.V. en de stadswormerij.

Toezicht

DVO: 5.175 uur (na mutatie 130 uur verminderd, 5.045 uur beschikbaar)

Realisatie ureninzet: 98,8%

Algemeen

Voor het onderdeel toezicht hebben wij 98,8% gerealiseerd.

Voor het onderwerp toezicht komen een aantal thema's aan bod. Deze vallen uiteen in energie, geluid en de overige controle-producten waaronder de reguliere fysieke controles. De onderdelen energie en geluid zullen in dit uitvoeringsblad zelf tekst en uitleg krijgen. De Fysieke controles zullen middels een bijlage op een andere wijze worden weergegeven. Hiervoor verwijzen wij graag naar bijlage 4.

Energie 

Voor het onderdeel energie hebben wij in 2023 minder gerealiseerd dan begroot, namelijk 44%. Vanuit de SPUK- en de VUE3 subsidie zijn er in 2023 ook energiecontroles uitgevoerd. Voor de resultaten van de energiecontroles over 2023 verwijzen wij graag naar bijlage 5.

Toezicht evenementen en horecacontroles

We hebben alle evenementencontroles en horecarondes uitgevoerd. Volgens de DVO heeft de gemeente Amersfoort voor 2023 voor 10 evenementen geluidmetingen opgenomen en 5 horecaronden. Op verzoek van de gemeente zijn er een aantal metingen toegevoegd aan de planning. Hiermee hebben we dit jaar 13 controles op de planning in plaats van de geraamde 10 evenementencontroles.

De planning van te controleren evenementen is als volgt voorgesorteerd:

  • 1 geluidsmeting bij Koningsdag (27 april)

  • 1 geluidsmetingen bij Lepeltje Lepeltje (27 mei)

  • 1 geluidsmeting bij Keifoute Party (24 juni)

  • 1 geluidsmeting bij Festifoort (24 juni)

  • 1 geluidsmeting bij Pride Amersfoort (27 juli)

  • 1 geluidsmeting bij World Jazz (18 aug)

  • 1 geluidsmeting bij Lepeltje Lepeltje lokaal 2023 (26 aug)

  • 1 geluidsmeting bij 033Live (1 sept)

  • 2 geluidsmetingen bij Dorpsfeest Hoogland (15 en 16 sept)

  • 2 geluidsmetingen bij Into the Woods Festival (15 en 16 sept)

  • 1 geluidsmeting bij Octoberfest (7 okt)

Fysieke controle geluidhinder inrichtingen

We hebben twintig geluidsmetingen uitgevoerd bij inrichtingen (437 uur gerealiseerd). Er zijn controles uitgevoerd naar aanleiding van geluidsklachten o.a. over de drooginstallatie bij een wasstraat, muziekgeluid, een warmtepomp en een carillon. We zien een toename in het aantal klachten van geluidsoverlast ten opzichte van voorgaande jaren. De uitgevoerde metingen waren niet geraamd. In afstemming is afgesproken deze wel op te pakken binnen de DVO.

Klachtafhandeling

DVO: 544 uur (na mutatie 40 uur verminderd, 504 uur beschikbaar)

Realisatie ureninzet: 63,8%

De RUD Utrecht heeft 63,8% gerealiseerd. Klachten zijn een vraag-gestuurd product. De realisatie is afhankelijk van externe factoren. Meer informatie over klachten is te vinden in bijlage 4.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Wet geluidhinder

12

 

Wat doen we?

(omschrijving)

Een belangrijke basis in de ruimtelijke afweging voor het aspect geluid is de Wet geluidhinder (Wgh). Deze wet biedt geluidgevoelige functies (zoals woningen), op basis van zonering, bescherming tegen geluidsoverlast van wegverkeerlawaai, spoorweglawaai en industrielawaai.

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

We willen het leefmilieu beschermen tegen aantasting door bedrijfsmatige activiteiten en tegelijkertijd initiatieven mogelijk maken. Daarnaast reageren we adequaat op klachten en handhavingsverzoeken.

Uitvoeringskaders:

Algemene wet bestuursrecht, Wet geluidhinder, Wet ruimtelijke ordening en de landelijke handhavingsstrategie en de vastgestelde onderdelen van de uniforme VTH-strategie voor de RUD Utrecht.

Welke instrumenten zetten we in?

beschikkingen, toezicht, handhaving, technische advisering, data en digitale ondersteuning, klachtafhandeling

Wat zijn de doelstellingen?

Een adequaat akoestisch beheer van terreinen met passende geluidruimten voor de bedrijven en geluidsbescherming die tegelijkertijd de gezondheid van omwonenden voldoende beschermen. We willen een geluidsbelasting binnen de geldende normen voor wat betreft bestaande woningen.

Adequaat akoestisch beheer van terreinen met passende geluidruimten voor de bedrijven en geluidsbescherming voor omwonenden. Een geluidsbelasting binnen de geldende normen voor wat betreft bestaande woningen met een minimaal overlast.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Het aantal uitgevoerde (stationaire) geluidsmetingen in relatie tot de overtredingen die zijn begaan (soort overtredingen en ingezette strategie) en het registreren van de overtreder. We registreren ook de hoeveelheid geluidsklachten.

Realisatie samenvatting 2023

Voor de wet geluidshinder hebben we te maken met een overschrijding. We zijn uitgekomen op een realisatie van 120%, de vraag viel hoger uit dan op voorhand verwacht. De meeste uren zijn gerealiseerd op de producten Advisering zonering industrielawaai en Beoordelen akoestische situatie.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Technische advisering

DVO: 496 uur

Realisatie ureninzet: 117%

We hebben op deze post te maken met een overschrijding omdat de vraag naar de producten binnen de post technische advisering hoger is uitgevallen dan verwacht. Het zijn vraag gestuurde producten en we merken dat er vooral vraag is geweest naar de producten Advisering zonering industrielawaai en het product Beoordelen akoestische situatie. Behandelde casussen zijn bijvoorbeeld het industrieterrein de Isselt, de bouw van het toekomstig stadhuis en de Mgr. Blom stichting.

Toezicht

DVO: 0 uur

Realisatie ureninzet: -%

Op het product Fysieke controle geluidshinder overig zijn 19 uur gerealiseerd. Deze waren niet begroot maar hier was wel vraag naar, zodoende hebben we een casus opgepakt op de locatie Waterdreef 390.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Vuurwerkbesluit opslag en verkoop

13

 

Wat doen we?

(omschrijving)

De vuurwerkramp in Enschede is in 2000 aanleiding geweest voor het aanscherpen van wet- en regelgeving rondom het in- en uitvoeren, opslaan, bewerken, afleveren, het voorhanden hebben en het afsteken van vuurwerk. Op 1 maart 2002 is het Vuurwerkbesluit in werking getreden.

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

We willen het leefmilieu beschermen tegen aantasting door bedrijfsmatige activiteiten en tegelijkertijd initiatieven mogelijk maken. Daarnaast reageren we adequaat op klachten en handhavingsverzoeken.

Uitvoeringskaders:

Vuurwerkbesluit

Welke instrumenten zetten we in?

Meldingen, toezicht, handhaving, technische advisering, klachtafhandeling

Wat zijn de doelstellingen?

Omgaan met vuurwerk met inachtneming van de vereiste veiligheidsmaatregelen.

Het naleefgedrag is minimaal 90%, zodat de kans op ongevallen minimaal is.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Het aantal ontvankelijke meldingen ten opzichte van de ingediende meldingen en het aantal uitgevoerde fysieke controles in relatie tot de overtredingen die zijn begaan (soort overtredingen en ingezette strategie) en het registeren van de overtreder.

Realisatie samenvatting 2023

Er is voor het onderdeel vuurwerkbesluit opslag en verkoop 86% gerealiseerd.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Toezicht

DVO: 180 uur

Realisatie ureninzet: 86%

Er is voor het onderdeel vuurwerkbesluit opslag en verkoop 86% gerealiseerd. Alle aanwezige locaties zijn bezocht. Er zijn geen opvallende zaken geconstateerd met betrekking tot de opslag en verkoop van vuurwerk.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

BEVI/Externe veiligheid

14

 

Wat doen we?

(omschrijving)

Het doel van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) is om mensen in de buurt van een bedrijf met gevaarlijke stoffen te beschermen. Bij een omgevingsvergunning milieu of een ruimtelijk besluit rond zo'n bedrijf moet het bevoegd gezag rekening houden met veiligheidsafstanden ter bescherming van individuen (plaatsgebonden risico) en groepen personen (groepsrisico).

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

Het beschermen van het leefmilieu, de gezondheid van inwoners en de omgeving veilig stellen en tegelijkertijd initiatieven mogelijk maken.

Uitvoeringskaders:

Besluit externe veiligheid. Om het benodigde kennisnetwerk en provinciale samenwerking in stand te houden vertegenwoordigt de RUD Utrecht de gemeenten en provincie in het PUEV.

Welke instrumenten zetten we in?

technische advisering

Wat zijn de doelstellingen?

Een milieuadvies waarin op verantwoorde wijze rekening gehouden wordt met consequenties van en voor het milieu en de omgeving met als doel milieuschade als gevolg van calamiteiten zoveel mogelijk te voorkomen.

Milieuadvies waarin op verantwoorde wijze rekening gehouden wordt met consequenties van en voor het milieu en de omgeving met als doel milieuschade als gevolg van calamiteiten zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Advies op het milieuaspecten externe veiligheid op verzoek van het bevoegd gezag. We registreren het aantal.

Realisatie samenvatting 2023

We zijn in 2023 uitgekomen op een realisatie van 72% aangezien de vraag is achtergebleven bij de verwachting. Het overgrote deel van de gerealiseerde uren zijn gemaakt op het product RO-advisering m.b.t. externe veiligheid.

Met de komst van de Omgevingswet is het externe veiligheidsbeleid gemoderniseerd. Dit gemoderniseerde beleid is meer effectgericht en brengt een aantal nieuwe instrumenten maar ook termen. Dit beleid is voor iedereen nieuw. Kennisdeling is daarom juist nu heel belangrijk. Als regio zijn we vertegenwoordigd in het landelijk platform veilige leefomgeving (LPVL). Hierbij zijn o.a. aangesloten, provincies, omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s, gemeentes, het RIVM en de rijksoverheid. Dit platform is erg belangrijk als het gaat om kennisdeling. In 2023 bezochten leden van het platform de gemeente Amersfoort waar zij hebben geleerd over de uitdagingen op het gebied van veiligheid in de regio en Amersfoort in het bijzonder (Landelijk Platform Veilige Leefomgeving deelt kennis bij bezoek aan Amersfoort - Relevant - Netwerk Externe Veiligheid). Kennisdeling met name op gebied van gemoderniseerd omgevingsveiligheid blijft staan als belangrijk punt.

Verder heeft het ministerie aangekondigd dat de rekenmethodiek voor gifwolkaandachtsgebieden aangepast zal gaan worden. Binnen een gifwolkaandachtsgebied moet conform het Besluit Kwaliteit Leefomgeving (BKL) in het omgevingsplan of voor een omgevingsvergunning rekening worden gehouden met het groepsrisico. Doordat de omvang van deze aandachtsgebieden zal gaan wijzigen kan dit gebied waar groepsrisico moet worden meegewogen mogelijk wat veranderen. Het ministerie heeft hier per brief de gemeenten en de omgevingsdiensten over geïnformeerd. De berekeningen zullen in veel gevallen worden uitgevoerd door de ODNZKG en komend jaar worden uitgevoerd.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Technische advisering

DVO: 369 uur

Realisatie ureninzet:72%

We hebben te maken met een onderschrijding vanwege het achterblijven van de vraag. Er zijn 235 uur op het product RO-advisering gerealiseerd, een paar uur op het product risicoregistratie en 29 uur op het product Visies EV en IBT. Het zijn vraag gestuurde producten, waarbij sturing niet tot nauwelijks mogelijk is.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Wet vervoer gevaarlijke stoffen

16

 

Wat doen we?

(omschrijving)

De Wet vervoer gevaarlijke stoffen heeft als doelstelling het bevorderen van de openbare veiligheid bij het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dit betekent het voorkomen van schade, of hinder voor mens, dier en het milieu als gevolg van dit vervoer centraal staat in deze wet.

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

Het uitvoeren van risicobeheersing om de veiligheid van inwoners te waarborgen. Daarnaast het leefmilieu beschermen en tegelijkertijd initiatieven mogelijk maken.

Uitvoeringskaders:

Algemene wet bestuursrecht, Wet vervoer gevaarlijke stoffen, Wet ruimtelijke ordening en de landelijke handhavingsstrategie en de vastgestelde onderdelen van de uniforme VTH-strategie voor de RUD Utrecht.

Welke instrumenten zetten we in?

ontheffing en technische advisering

Wat zijn de doelstellingen?

Een onderbouwde toestemming of afwijzing voor het vervoer van gevaarlijke stoffen zodat de risico’s voor de omgeving aanvaardbaar zijn.

Eerlijke en transparante belsuitvorming door onderbouwde toestemming of afwijzing voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, zodat de risico’s voor de omgeving aanvaardbaar zijn.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

We registreren het aantal binnenkomende aanvragen in relatie tot de hoeveelheid afgehandelde aanvragen.

Realisatie samenvatting 2023

Op wetgevingsniveau hebben we 10% gerealiseerd ten opzichte van de begroting. We hebben te maken met vraag gestuurde producten en een relatief kleine post.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Beschikking

DVO: 30 uur

Realisatie ureninzet: 10%

We hebben op dit instrument 10% gerealiseerd en hebben hiermee te maken met een onderbesteding. Het betreft vraag gestuurde producten en de inzet is hierdoor volledig vraagafhankelijk. We hebben 1 van de 10 begrote ontheffingen kunnen verlenen.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Wet natuurbescherming: gebiedsbescherming

20

 

Wat doen we?

(omschrijving)

De gebiedsbescherming is voornamelijk gericht op activiteiten die mogelijk een negatieve invloed uitoefenen op de te beschermen natuurwaarden in Natura 2000-gebieden. Het gaat om activiteiten in de gebieden zelf, maar ook om activiteiten buiten deze gebieden, die middels de zogeheten externe werking wel effect hebben op natuurwaarden in deze gebieden.

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

Ter uitvoering van de Wnb heeft de provincie op 12 december 2016 haar strategisch natuurbeleid herzien met de provinciale Natuurvisie, een ‘plus’ op Natuurbeleid 2.0. De provincie heeft als grote ambitie om de natuur, het landschap en de cultuurhistorische waarde, het behoud en herstellen van de biodiversiteit (het stoppen van de achteruitgang van de verschillende plant- en diersoorten) en het behoud van waardevolle landschappen en houtopstanden vanwege hun bijdrage aan de biodiversiteit en hun cultuurhistorische betekenis, binnen dit kader prioriteit te geven. De bevoegdheden, taken en verplichtingen uit de Wnb dienen allemaal te worden uitgevoerd en uitgeoefend met het oog op de hiervoor genoemde ambitie. Vanuit de visie is gelijktijdig het Beleidskader Wet natuurbescherming, Natuurlijk waardevol, vastgesteld. Dat is het juridisch-beleidsmatig kader voor de uitvoering van de VTH-taken binnen dit jaarprogramma. In drie supplementen zijn bij dit kader de uit de Wnb voortvloeiende Interim omgevingsverordening provincie Utrecht (IOV), Beleidsregels natuur en landschap provincie Utrecht 2017 (Bnl) en de Beleidsregels schadebestrijding per diersoort (Bsd) samengebracht. In de IOV zijn de wettelijke verplichtingen uitgewerkt op het gebied van faunabeheer, gebieden, soorten en houtopstanden. De vaste gedragsregels, met name ten behoeve van de vergunningverlening, zijn opgenomen in de Bnl en de Bsd.

Uitvoeringskaders:

De Wnb is het sluitstuk van de decentralisatie van het natuurbeleid van het Rijk naar de provincies, onder andere vastgelegd in het Bestuursakkoord Natuur (2011) en het Natuurpact (2013). De Wnb onderscheidt het beschermen van gebieden (hoofdstuk 2), dier- en plantensoorten (hoofdstuk 3) en houtopstanden (hoofdstuk 4) en landschap (hoofdstuk 5). De vergunningen en ontheffingen worden verleend door de provincie zelf. Toezicht en handhaving wordt uitgevoerd door de RUD Utrecht op basis van de landelijke handhavingsstrategie.

Welke instrumenten zetten we in?

Toezicht, handhaving, technische advisering, data en digitale ondersteuning, klachtafhandeling

Wat zijn de doelstellingen?

Het doel is om de kwaliteit van deze gebieden te beschermen. Hiervoor worden gebiedscontroles, fysieke controles en administratieve controles ingezet. Er wordt in elk Natura 2000-gebied minimaal één gebiedscontrole uitgevoerd. Indien herstelmaatregelen in de gebieden worden uitgevoerd, wordt daarop gecontroleerd. Door het verdwijnen van de regels uit de PAS (mei 2019) zijn er geen vastgestelde beleidsregels over de uitstoot van CO2 richting N2000 gebieden. Dit heeft geleid tot vele handhavingsverzoeken op bestaande agrarische bedrijven en op te zetten biomassacentrales. De doelstelling is op dit moment om de provincie te ondersteunen bij het vaststellen van nieuw beleid en prioriteit te even aan de ingediende handhavingsverzoeken.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Het aantal binnenkomende aanvragen in relatie tot de hoeveelheid afgehandelde aanvragen en het aantal uitgevoerde controles in relatie tot de overtredingen die zijn begaan (soort overtredingen en ingezette strategie) en het registeren van de overtreder.

Realisatie samenvatting 2023

Er is 207 uur gerealiseerd. Dit betreft inzet zonder gemaakte DVO-afspraken. Echter, vanuit behoefte van de gemeente hebben wij ervoor gekozen om de wens wel in te vullen. Wij verwachten van de gemeente dat in 2024 dit product zal worden afgenomen, want zonder nieuwe opdracht zullen wij dit advies niet kunnen uitvoeren.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Technische advisering

DVO: 0 uur

Realisatie ureninzet: 207 uur

Vanuit de gemeente is de behoefte gekomen voor ondersteuning bij stikstofvraagstukken. Deze ondersteuning hebben wij aan de gemeente geboden en dat heeft geresulteerd in de uitvoering van advies en controle op Aeriusberekeningen (voortoetsen).

Wij gaan ervan uit dat de gemeente in 2024 dit product bij ons zal afnemen.

Toezicht

DVO: 0 uur

Realisatie uren inzet: 0

Product wordt niet afgenomen door de gemeente.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Wet natuurbescherming: Soortenbescherming

21b gemeenten

 

Wat doen we?

(omschrijving)

Het hoofdstuk soortenbescherming heeft als doel de bescherming van in het wild levende dieren en aldaar voorkomende planten. Ter bescherming van de biodiversiteit omvat hoofdstuk 3 van de Wnb een stelsel van verbodsbepalingen waarin is bepaald welke activiteiten in beginsel niet zijn toegestaan – het zogenoemde passieve soortenbeleid. Te denken valt aan het doden, vangen of verstoren van dieren of het verwijderen van planten. Deze verbodsbepalingen gelden voor de soorten die door de Wnb beschermd worden – zoals soorten die in de bijlagen van de Vogel- en Habitatrichtlijnen staan of bepaalde soorten die op de Rode Lijsten voorkomen. Dit juridisch instrumentarium uit de Wnb wordt ingezet om de natuurkwaliteit binnen en buiten het Natuurnetwerk Nederland (NNN) te behouden en waar mogelijk te verbeteren.

Wat vinden we belangrijk?

(relatie met het strategisch VTH-beleid)

In het Beleidskader Wnb zijn het beschermingsregiem, de desbetreffende soorten en de aanpak nader toegelicht.

Zorgvuldig wordt er omgegaan met het verlenen van vrijstellingen en ontheffingen van de gebods- en verbodsbepalingen uit de wet. Als een bepaalde activiteit wordt toegestaan die de natuurkwaliteit schade berokkent – bijvoorbeeld doordat een beschermde soort of een beschermd leefgebied aangetast wordt – wordt om mitigerende of compenserende maatregelen gevraagd, waarbij de gemeente streeft naar een zo goed mogelijk resultaat.

Uitvoeringskaders:

De Wnb is het sluitstuk van de decentralisatie van het natuurbeleid van het Rijk naar de provincies, onder andere vastgelegd in het Bestuursakkoord Natuur (2011) en het Natuurpact (2013). De Wnb onderscheidt het beschermen van gebieden (hoofdstuk 2), dier- en plantensoorten (hoofdstuk 3) en houtopstanden (hoofdstuk 4) en landschap (hoofdstuk 5).

Welke instrumenten zetten we in?

Technische advisering

Wat zijn de doelstellingen?

Het doel is om de populaties van beschermde dieren te beschermen. Vanuit de aanvragen omgevingsvergunning wordt door de RUD beoordeeld of nader onderzoek naar soorten moet worden uitgevoerd in de vorm van een zogeheten Quick scan of aanvullend onderzoek.

Daarnaast ondersteunen we de gemeente met onderzoeken over natuurbehoud en evt. instellen van een zogeheten soortenmanagementplan.

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Het aantal binnenkomende aanvragen in relatie tot de hoeveelheid afgehandelde aanvragen.

Realisatie samenvatting 2023

Het betreft hier een 1e aanvullende opdracht van 500 uur. Deze is verhoogd naar 800 uur, waarvan 82% is gerealiseerd.

Realisatie per ingezet instrument 2023

Technische advisering

Aanvullende opdracht: 800 uur

Realisatie aanvullende opdracht 82%

Verklaring: Het contact tussen gemeente en RUD op dit onderdeel is goed. Er is een ruim en gevarieerd aanbod van adviesverzoeken ontvangen. Zowel ecologische vraagstukken bij sloop en bouw als ook vraagstukken rondom evenementen zijn aan de orde geweest en zijn voorzien van ons advies.

Toezicht

DVO: 0 uur

Realisatie ureninzet: 0

Product wordt niet afgenomen door de gemeente

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Complexe dossiers 

32

 

Omschrijving werkveld

Er zijn zaken (producten) waarbij zich calamiteiten voordoen of die complexer van aard zijn dan van tevoren kon worden ingeschat. De reguliere productbeschrijving van die zaak (product) sluit dan niet meer aan bij de reeds uitgevoerde - en uit te voeren werkzaamheden. Zodra de uitvoerder dit constateert, kunnen tussentijds afspraken worden gemaakt en kan dit worden geoormerkt als ‘complex dossier’. Daarnaast kunnen er gedurende het jaar onverwachte ontwikkelingen zijn, zoals politieke gevoeligheden of extra complexiteiten, waardoor het kental voor het product wordt overschreden. Om transparant te maken welke dossiers dit betreft worden de producten waarbij het kental met 150% en minimaal 16 uur wordt overschreden, besproken met de opdrachtgever. Daar waar gewenst kunnen aparte afspraken over het vervolg van het werk worden gemaakt, waarvoor dan ook een aparte financiële afspraak wordt gemaakt. Let op: Dit product kan alleen in onderling overleg met de RUD Utrecht worden afgenomen.

Uitvoeringskader

Het uitvoeringskader is gelijk aan het reguliere product waaraan de status complex is toegekend. Enkel is er nu vanwege onvoorziene complexiteiten meer ureninzet nodig om hetzelfde resultaat te behalen. Bij de uitvoering maken we tevens gebruik van de LHS en de diverse wettelijke kaders.

Wat is relatie met het strategisch VTH-beleid?

De relatie van de inzet van complexe dossiers met het strategisch VTH-beleid, is om regelnaleving te stimuleren en waar nodig een passend handhavingstraject te doorlopen.

Welke instrumenten zetten we in?

Beschikking, handhaving

Wat is het beoogde resultaat met de inzet?

Doel van de inzet:

Het algemene doel van complexe dossiers is gelijk aan de reguliere producten onderliggend aan het complexe dossier.

Beoogd resultaat:

Een adequate afhandeling van het desbetreffende complexe dossier. 

Hoe meten we dit?

(monitoringsindicatoren)

Het aantal succesvol doorlopen handhavingstrajecten (herstel originele situatie of inning van dwangsommen), aantal gesloten complexe dossiers en door inhoudelijke terugkoppeling van de opdrachtgever.

Realisatie samenvatting 2023

Op wetgevingsniveau hebben we 87% gerealiseerd ten opzichte van de begroting. Er is in totaal 588 uur gerealiseerd.

We hebben diverse zaken als complex aangemerkt (zie toelichting onderstaand).

Realisatie per ingezet instrument 2023

Beschikkingen

DVO: 200 uur (na mutatie 106 uur toegevoegd, 306 uur beschikbaar)

Realisatie ureninzet: 95%

Milieu

We hebben dit jaar voor vergunningverlening milieu drie zaken die gewaarmerkt zijn als complex dossier.

NOWOS B.V. Basicweg 20

Het betrof de oprichting van een bedrijf dat Li-ion batterijen repareert. Wij hebben in het kader van de gemelde activiteiten samen met de VRU en de gemeente Amersfoort een bezoek gebracht aan het bedrijf om met name de handeling en opslag van de Li-ion batterijen te bespreken. Er is een maatwerkvoorschrift opgesteld en de zaak is afgerond.

Verzorgingshuis de Koperhorst, Paladijnenweg 274-275

Het betreft een verzorgingshuis dat een aanvraag heeft gedaan voor een biovergistingsinstallatie. Het doel van de nieuwe vergistingsinstallatie is het opwekken van groene energie (biogas). Er is afstemming en veelvoudig overleg geweest met de gemeente, initiatiefnemer en/of waterschap. Uiteindelijk is een besluit genomen met een verbod op de lozing van digestaat op de riolering. De zaak is afgerond.

Dutch Biz Partners B.V. De Genestetlaan 7/9

Het betreft een ballonvaartcentrum met propaantank en vulstation. De vergunningsplicht is komen te vervallen en alle vergunningen zijn ingetrokken, waarmee de zaak is afgerond.

Bodem

Onder dit instrument zijn twee locaties als complex gewaarmerkt. Het betreft de locaties

  • Bleekerseiland. Deze locatie is in het verleden al als complex gewaarmerkt (spoedlocatie)

  • Soesterweg 334 te Amersfoort. Dit betreft de instemming op een evaluatie van de uitgevoerde sanering op een spoedlocatie. Uiteindelijk is ingestemd met het behaalde resultaat en de zaak is afgerond. Aan deze locatie is 52 uur besteed.

Toezicht

DVO: 200 uur (na mutatie 170 uur toegevoegd, 370 uur beschikbaar)

Realisatie ureninzet: 80%

Milieu

Op dit moment lopen er vier complexe toezicht dossiers in Amersfoort.

Hoogovens Klockner Scrap Metals B.V. (HKS)

Deze zaak is complex gemaakt nu er meermaals een overschrijding in de gemeten lozingswaarden werd aangetroffen. Over de oplossing hiervan ontstond discussie nu dit ging over complexe materie. De zaak is afgerond.

Ureshi sushi

In een recente uitspraak van de rechtbank werd een verplichting tot toetsing op basis van artikel 7.22 Bouwbesluit 2012 gedaan. Dit is door de RUD in samenspraak met de gemeente opgepakt. De casus is hierdoor als complex aangemerkt. De zaak is afgerond.

Adapa the Netherlands Amersfoort

Zaak gestart in 2022. Toen als complex aangemerkt met een staartje in 2023. De zaak is inmiddels afgehandeld en afgesloten.

Albeek

Zaak complex i.v.m. aanhoudende klachten. In samenspraak met de gemeente Amersfoort opgepakt. Er wordt nog op vervolg vanuit de melders gewacht.

Bodem

N.v.t.

Inzet 2024

De afgesproken ureninzet voor 2024 is opgenomen in bijlage 3. 

Bijlage 3: RUD inzet 2024

In onderstaande tabel is een overzicht opgenomen van de ureninzet, zoals die voor 2024 is afgesproken.

Productcategorie

Aantal uren 2024

Algemeen/integraal

455 uur

Afval en circulariteit

 

Asbest

1.328 uur

Bodem

4.044 uur

Complexe bedrijven

 

Luchtkwaliteit en geur

 

Ruimtelijke ordening

1.695 uur

Energie en duurzaamheid

1.180 uur

Bedrijfsmatige mba’s

7.490 uur

Omgevingsveiligheid

399 uur

Geluid en trillingen

756 uur

Natuur en ecologie

 

Lokaal spoor

 

Luchtvaart

 

Landschap

 

Ontgrondingen

 

Vuurwerk

180 uur

Water

835 uur

Zwemwater

 

Totaal

18.362 uur

Bijlage 4: resultaten milieutoezicht

Rapportage 2023 Wet milieubeheer toezicht Amersfoort

afbeelding binnen de regeling

Leesinstructie dashboard

  • -

    De kaart: de groene bolletjes zijn uitgevoerde controles de oranje die op de planning staan;

  • -

    Uitgevoerde controles in 2023: hoeveelheid controles uitgevoerd vanuit de jaarplanning;

  • -

    Controles o.b.v. jaarlijst: aantal controles van de jaarlijst ten opzichte van ad-hoc binnengekomen werk;

  • -

    Uitgevoerde controles per maand: overzicht van aantal controles per jaar;

  • -

    Controles per milieucategorie: in welke categorie vallen de uitgevoerde milieucontroles;

  • -

    Aantal controles met overtreding: bij welk bedrijf is sprake van spontaan naleefgedrag

Overtredingen

percentage

afbeelding binnen de regeling

Het spontane naleefgedrag binnen de gemeente Amersfoort is lager dan het gemiddelde. Deze percentages zullen gedurende het komende jaar gemonitord worden om te komen tot de beste manier van toezicht. Voor deze analyse zal onder andere gekeken worden naar het soort bedrijven met een bovengemiddeld aantal overtredingen.

Handhavingsbesluiten

zaken

afbeelding binnen de regeling

Wij spreken van een handhavingsbesluit vanaf een last onder dwangsom. Het duurt vaak langere tijd voordat een controle tot een handhavingsbesluit komt. Dit in verband met de begunstigingstermijn (de termijn om een overtreding ongedaan te maken). Het aantal handhavingsbesluiten kan om deze reden nog verder oplopen.

Jaarlijst vs. ad-hoc

controles

afbeelding binnen de regeling

Controles van de jaarlijst is het geplande werk. De controles die ad-hoc zijn uitgevoerd zijn naar aanleiding van meldingen via de milieuklachten-telefoon, de gemeente zelf of een constatering van een toezichthouder. Dit geeft een beeld van de planbaarheid van het werk.

Soort overtreding

Per categorie

afbeelding binnen de regeling

Toezichthouders registreren overtredingen in het bedrijfsprocessensysteem van de RUD Utrecht. Bij deze registratie maken zij gebruik van de Landelijke Handhavingstrategie (LHS). Overtredingen zijn ingedeeld in categorieën. Deze categorieën zijn hiernaast weergegeven. Per categorie staat hieronder een voorbeeld van het soort overtreding behorende bij deze categorie.

Geluid

Geluidsnormen worden overschreden.

Veiligheid

Verkeerd opslaan van gevaarlijke stoffen.

Lucht

Emissie-eisen die worden overschreden.

Bouwkunde

Bouwwerk voldoet niet aan de eisen.

Bodem

Eindsituatie bodemonderzoek niet uitgevoerd.

Algemeen

Installatie buiten gebruik zonder bewijs leegmaken.

Afvalwater

Lozingseisen worden overschreden

Afval

Afval gaat niet naar een erkend verwerker.

Administratief

Gegevens die niet inzichtelijk zijn.

Activiteit zonder melding/vergunning

Bedrijf voldoet niet aan zijn vergunning en/of heeft een milieurelevante wijziging en/of activiteit niet gemeld bij het bevoegd gezag.

Beoordeling overtredingen volgens de Landelijke handhavingsstrategie (LHS)

afbeelding binnen de regeling

Kleur

Aanpak

Groen

Bestuursrechtelijke interventie

Geel/oranje

Bestuursrechtelijke interventie, strafrechtelijke interventie is een mogelijkheid

Rood

Bestuursrechtelijke interventie met duaal strafrechtelijke traject

Milieuklachten

Cumulatief over het jaar

afbeelding binnen de regeling

Milieuklachten zijn meldingen die via de mail en/of telefonisch worden doorgegeven aan de RUD Utrecht. Klachten kunnen vanuit burgers, bedrijven en ketenpartners komen. Gemiddeld genomen zijn er in de zomer meer milieuklachten dan in de winter. Vermoedelijk komt dit doordat mensen in de zomer meer tijd spenderen in de buitenlucht/de leefomgeving waardoor hen vaker iets opvalt.

Wijze binnenkomst

Telefonisch vs. schriftelijk

afbeelding binnen de regeling

Telefonische klachten komen via de milieuklachtentelefoon binnen die 24 uur per dag, zeven dagen per week te bereiken is via de (particuliere) meldkamer. Schriftelijke meldingen kunnen via diverse (online) meldingsformulieren komen. Relatief gezien zijn er meer schriftelijke klachten dan telefonisch.

Soort klachten

Verschillende type milieuklachten

afbeelding binnen de regeling

Bijlage 5: Resultaten energietoezicht

Rapportage 2023 energiecontroles

Voor het onderdeel energie hebben wij in 2023 minder gerealiseerd dan begroot, namelijk 44%. Dit komt voornamelijk door de inzet van energietoezichthouders op de SPUK-subsidie, waarbij in 2023 een kritische grens van 40% besteding gerealiseerd moest worden. Tevens was 2023 het jaar waarin het cluster energie flink uitgebreid is (+4FTE). Het opleiden en trainen van nieuwe toezichthouders heeft tijd gekost, die voor een deel ten koste is gegaan van de DVO-realisatie.

Ondanks de lagere realisatie in 2023 op het DVO, zijn er vanuit cluster energie meer energiecontroles uitgevoerd dan begroot vanuit het DVO. In totaal zijn er in 2023 in Amersfoort, 196 energiecontroles uitgevoerd. Deze zijn verdeeld in:

afbeelding binnen de regeling

  • 73 energiecontroles (vanuit de SPUK-subsidie)

  • 44 energiecontroles met stimulerend toezicht (vanuit het DVO)

  • 4 energiecontroles (vanuit het DVO)

  • 75 energiecontroles (vanuit de VUE3-subsidie)

De controles die vanuit het DVO uitgevoerd zijn, zijn gefinancierd vanuit gemeente Amersfoort en de controles vanuit de SPUK- en VUE3 subsidie zijn gefinancierd vanuit het Rijk.

In totaal zijn er bij 53% van de controles geen overtredingen geconstateerd. Gemiddeld zijn er bij de zaken waar een overtreding geconstateerd is, 3 overtredingen geconstateerd. In onderstaand figuur zijn de controles zonder overtreding versus de controles met overtreding(en) weergegeven.

afbeelding binnen de regeling

In onderstaande figuur zijn de vijf meest voorkomende overtredingen weergegeven. De meest voorkomende overtreding in gemeente Amersfoort in 2023 bleek de afwezigheid van een weerafhankelijke regeling op de Cv-installatie te zijn. Een gedetailleerde uitleg van de overtredingen is terug te vinden op Informatiebank Erkende maatregelen energiebesparing (EML) (rvo.nl)

afbeelding binnen de regeling

In 2024 starten wij met een groot energieteam en is de verwachting dat wij volledig realiseren op het DVO. Vanuit de SPUK-subsidie zal in Amersfoort ook veel energietoezicht plaatsvinden. De VUE3-subsidie is in december 2023 beëindigd. In 2024 starten wij tevens met toezicht en handhaving op de labelplicht voor kantoorgebouwen. Vanuit gemeente Amersfoort is deze taak niet afgenomen.

Bijlage 3 Productbladen Amersfoort

Taakveld Bouwen en RO

1. Vooroverleg

Omschrijving taak – Wat doen we?

De Gemeente Amersfoort biedt mogelijkheden tot vooroverleg. Een dergelijk overleg resulteert niet in een besluit, maar geeft de initiatiefnemer een voorlopig oordeel over de haalbaarheid van een plan. De gemeente biedt de volgende mogelijkheden tot vooroverleg

  • -

    Principeplan: Iemand levert een globale omschrijving van het plan aan. Dan wordt er in grote lijnen gekeken naar planologische haalbaarheid van het project (welstand en bestemmingsplan). Het plan wordt ambtelijk besproken in het Bouw en Gebruikers Overleg (BGO). Hier worden leges voor in rekening gebracht.

  • -

    Intaketafel en Omgevingstafel: Plannen die nog niet in de aanvraagfase zijn en die niet passen binnen het huidige bestemmingsplan komen op de intaketafel. Op de intaketafel wordt beslist of een plan door gaat naar de Omgevingstafel of in het ’reguliere’ proces wordt doorlopen. Plannen die naar de Omgevingstafel gaan worden daar met de initiatiefnemer en alle relevante vakspecialisten besproken waarbij er vooraf al wordt onderzocht hoe het plan gerealiseerd kan worden. Op deze wijze wordt de doorlooptijd in de aanvraagfase sterk verkort. Deze werkwijze is al ingevoerd in voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet.

  • -

    Telefonisch: Kort telefonisch overleg over haalbaarheid. Bijvoorbeeld over vergunningsvrij bouwen.

  • -

    Mail: Korte informatie over de haalbaarheid van een plan. Bijvoorbeeld over vergunningsvrij bouwen.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Onderdeel van de visie is dat VTH vooraan in het proces van het realiseren van initiatieven wordt betrokken. Dit geldt dan zowel voor initiatieven die de gemeente zelf neemt (denk aan het realiseren van een woonwijk) als voor initiatieven van bewoners en bedrijven.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

VTH wordt beter betrokken bij vooroverleggen.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Geen indicatoren.

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Vooroverleg wordt gevoerd conform de vergunningenstrategie

Jaarverslag 2023

De doelstellingen ten aanzien van vooroverleg waren al in 2022 gerealiseerd. Te weten een volledig functionerende Omgevingskamer (beleidsvorming) en Omgevingskamer. Met name de invoering van de Omgevingskamer geeft VTH een betere positie in de organisatie en wordt hierdoor vaker betrokken in de vroege fase van projecten.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

Wij verwachten eenzelfde aantal aanvragen voor de activiteit bouwen. In de komende jaren willen we bij een gelijk aantal aanvragen het aantal vooroverleggen doen toenemen, met name door middel van de reeds ingevoerde Omgevingstafel.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 10.34 fte aan vaste formatie casemanagers en senior casemanagers aangevuld met 1.95 fte aan adviseurs RO.

Er staan geen specifieke doelstellingen die extra inzet vergen. Dit product is onderdeel van de standaard werkzaamheden van met name de casemanagers.

Taakveld Bouwen en RO

2. Omgevingsvergunning Opa bouwen, technisch bouwen, Bopa’s, aanleg en monument

Omschrijving taak – Wat doen we?

Het behandelen van aanvragen omgevingsvergunning voor de opa bouwen, technisch bouwen bopa’s, aanleg en monument. De taak vangt aan met de ontvangst van de aanvraag en wordt afgerond door:

  • -

    het verlenen van de vergunning;

  • -

    het weigeren van de vergunning;

  • -

    het buiten behandeling laten van de aanvraag;

  • -

    het intrekken van de aanvraag op verzoek van de aanvrager.

De processtappen, checklists, termijnbewaking en standaardbrieven zijn vastgelegd in het zaaksysteem CLO.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Het toetsen van deze omgevingsvergunningen is een van de kerntaken van VTH. Binnen de risicoanalyse is dit product uitgesplitst over diverse elementen met elk een andere prioriteit. Toetsing vindt plaats volgens het Integraal Bouwtetsprotocol Bbl waarbinnen de risico’s zijn meegenomen. Het Omgevingsplan is actueel, maar wordt continu aangepast.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in de strategie opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    Het aantal grote bouwincidenten is 0. Een groot bouwincident is een incident met een (gedeeltelijke) instorting van een pand met slachtoffers.

  • -

    Alle aanvragen voor de technische bouwactiviteit worden getoetst volgens toetsprotocol.

  • -

    Alle aanvragen worden getoetst aan het Omgevingsplan.

  • -

    12. Het percentage gehonoreerde bezwaren en beroepen is niet meer dan 10% (Opa bouwen en technische bouwactiviteit).

  • -

    Bij 100% van de afwijkingsbesluiten is duidelijk op welke grond deze is genomen.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Aantal bouwincidenten

% gegronde bezwaren en beroepen

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Vergunningen worden behandeld conform de vergunningenstrategie en meer in specifiek het Bouwtoetsprotocol Bbl. Ook de activiteiten aanleggen en monumenten staan in de vergunningenstrategie beschreven.

Jaarverslag 2023

De doelstellingen zoals geformuleerd zijn vrijwel allemaal gerealiseerd. Zie VTHUP voor doelbereiking.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

Hoe het aantal aanvragen zich gaat inwikkelen in 2024 is uiterst onzeker door de invoering van de Ow en Wkb.

Er zijn geen aanvullende doelstellingen opgenomen voor 2024 op dit product. De grootste verandering zit hem in de werkwijze voor gevolgklasse 1 en het behandelen van bouwmeldingen die daarbij horen. Zie productblad 6.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 10.34 fte aan vaste formatie casemanagers en senior casemanagers en 1.95 fte aan RO adviseurs.

Er staan geen specifieke doelstellingen die extra inzet vergen. Dit product is onderdeel van de standaard werkzaamheden van met name de casemanagers.

Taakveld Bouwen en RO

3. Melding brandveilig gebruik

Omschrijving taak – Wat doen we?

Het behandelen van meldingen brandveilig gebruik. De taak vangt aan met de ontvangst van de melding en wordt afgerond door:

  • -

    het verlenen van de vergunning / het accepteren van de melding;

  • -

    het weigeren van de vergunning;

  • -

    het buiten behandeling laten van de melding of vergunningaanvraag;

  • -

    het intrekken van de aanvraag op verzoek van de aanvrager.

De inhoudelijke toets aan de relevante regelgeving uit het Bbl wordt uitgevoerd door de VRU.

De casemanager van Amersfoort doet wel een eerste ontvankelijkheidstoets en een toets aan het Omgevingsplan.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Een aantal categorieën binnen brandveilig gebruik kent een hoog risico in de risicoanalyse. Hier wordt met name op ingezet bij toezicht en handhaving. Vergunningen en meldingen worden getoetst aan het Bbl door de VRU.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in de strategie opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    Inzet op brandveilig gebruik vindt plaats op basis van risicoscan van de VRU.

  • -

    Indien noodzakelijk vindt hercontrole op veestallen plaats

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Voor alle doelstellingen hebben we meetbare indicatoren opgenomen in het indicatoren overzicht als bijlage bij het VTH-beleidsplan.

Wie voert dit uit?

Hoe gaan we dit doen?

Meldingen worden behandeld conform de vergunningen- strategie. De vergunning voor brandveilig gebruik is per 1-1-2024 komen te vervallen.

Jaarverslag 2023

In het “Indicatoren overzicht 2023” staat verantwoord welke inzet de VRU heeft gepleegd. Hier staat ook uitgebreid toegelicht welke resultaten zijn behaald.

In 2023 zijn ook veestallen gecontroleerd op brandveiligheid. Er was waardering voor deze inzet.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

Voor 2024 zijn eventuele hercontroles van veestallen aan de orde.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 10.34 fte aan vaste formatie (senior) casemanagers en de beschikbare formatie bij de VRU.

De hercontroles van de veestallen passen binnen de afspraken zoals deze met de VRU worden gemaakt.

Taakveld Bouwen en RO

4. Sloopmelding

Omschrijving taak – Wat doen we?

Het behandelen van sloopmeldingen. De taak vangt aan met de ontvangst van een sloopmelding en wordt afgerond door:

  • -

    het accepteren van de melding, al dan niet onder oplegging van nadere voorwaarden;

  • -

    het buiten behandeling laten van de melding.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

In de risicoanalyse is slopen met asbest als hoog geprioriteerd. Om deze reden zijn per 1 januari 2020 deze taken ook overgedragen aan de RUD, waar kennis rondom asbest geconcentreerd is.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in de strategie opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    Inwoners en medewerkers lopen geen gezondheidsschade op als gevolg van asbest.

  • -

    Het toezicht op de bedrijfsmatige verwijdering van asbest vindt risico gestuurd plaats waarbij er bij de lage risico’s systeemtoezicht plaatsvindt en de bij de hogere risico’s de toezicht frequentie hoger is.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Toezicht percentage RUD.

Aantal asbestdumpingen.

Wie voert dit uit?

Gemeente en RUD Utrecht

Hoe gaan we dit doen?

Meldingen worden behandeld conform de Vergunningenstrategie.

Jaarverslag 2023

In 2023 zijn er 3 dumpingen van asbest geweest. De toezicht frequentie op bedrijfsmatige verwijdering van asbest is op peil gebleven (24%)

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

Voor 2024 is de uur inzet door de RUD met circa 200 uur verhoogd op basis van de te verwachten benodigde inzet.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 7.5 fte aan bouwinspecteurs (sloopmeldingen en particuliere asbestverwijdering).

Bij de RUD wordt ruim 1300 uur afgenomen.

Taakveld Bouwen en RO

5. Toezicht Omgevingsvergunning Opa bouwen, technisch bouwen, Bopa’s, aanleg en monument

Omschrijving taak – Wat doen we?

Deze taak betreft het ter plaatse controleren of de werkzaamheden/activiteiten overeenkomstig de omgevingsvergunning worden uitgevoerd. Wanneer de uitvoering is afgerond, is ook het toezichtproces afgedaan. De vergunning wordt gereed gemeld en verdwijnt daarmee uit de werkvoorraad van de toezichthouder.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

In de U&H strategie staat dat toezicht plaatsvindt op basis van een toezichtsprotocol.

Vergunning gebonden toezicht heeft prioriteit boven niet-vergunning gebonden toezicht. Voor die laatste categorie reageren we alleen op meldingen als de activiteit prioriteit hoog of zeer hoog heeft. Daarnaast gaan we proactief om met landelijke incidenten door deze direct naar de Amersfoortse praktijk te vertalen en hier actief over te communiceren naar het bestuur.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in de strategie opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    Nalevingspercentage voor de activiteit bouwen verbetert.

  • -

    Bouwtoezicht wordt gehouden volgens een toezichtsprotocol.

  • -

    Het aantal grote bouwincidenten is 0. Een groot bouwincident is een incident met een (gedeeltelijke) instorting van een pand met slachtoffers.

  • -

    Naar aanleiding van een landelijk incident controleren we de gebouwenvoorraad op de mogelijkheid van hetzelfde gebrek.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Nalevingspercentage

Vastgelegd toezichtsprotocol

Aantal bouwincidenten en opvolging

Gevolgde trainingen

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd conform de toezichtstrategie.

Jaarverslag 2023

De doelstellingen op het gebied van de (landelijke) incidenten zijn gehaald. Het toezichtsprotocol moet opnieuw vorm worden gegeven in de nieuwe applicatie CLO.

Door middel van het opleggen van diverse bouwstops zijn in veel gevallen problemen voorkomen.

Alle bouwinspecteurs zijn getraind in de Ow en Wkb. Dit heeft o.a. geleid tot een aangepaste nalevingsstrategie zoals vastgelegd in de U&H strategie.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

Toezicht op grond van de nieuw nalevingsstrategie wordt om 2024 voor het eerst uitgevoerd. het gaat dan vooral om het vooraf toetsen van de bouwmeldingen en toezicht en handhaving als gevolg van een melding van de kwaliteitsborger of het ontbreken van een verklaring door de kwaliteitsborger.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 7.5 fte aan bouwinspecteurs.

Er staan geen specifieke doelstellingen die extra inzet vergen. Dit product is onderdeel van de standaard werkzaamheden van met name de casemanagers. Wel denken we in ieder geval 1 fte nodig te hebben voor toezicht in gevolgklasse 1. Dit is deels een verschuiving van werk, maar zeker in de beginfase zal dit ook extra tijd kosten.

Taakveld Bouwen en RO

6. Bouwmelding

Omschrijving taak – Wat doen we?

Het behandelen van een bouwmelding (gevolgklasse 1). De taak betreft het toetsen van een melding op:

  • -

    Volledigheid

  • -

    Gevolgklasse

  • -

    Instrument en instrumentaanbieder

  • -

    Locatie specifieke risico’s

De processtappen, checklists, termijnbewaking en standaardbrieven zijn vastgelegd in het zaaksysteem CLO.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Het behandelen van bouwmeldingen is opgenomen in de Vergunningen strategie van de U&H Strategie.

Het behandelen van deze meldingen en toezicht en handhaving wat hiermee samenhangt is geprioriteerd en wordt op ingezet.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in de strategie opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    Alle Wkb meldingen worden getoetst op volledigheid

  • -

    Alle gereedmeldingen worden getoetst op volledigheid

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Aantallen bouwmeldingen en toetsing daarvan

Aantallen gereedmeldingen en toetsingen daarvan.

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Bouwmeldingen worden behandeld conform de vergunningenstrategie.

Jaarverslag 2023

Dit betreft een nieuw product in 2024.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

Dit betreft een nieuw product in 2024.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken hebben 10.34 fte aan vaste formatie (senior) casemanagers en 7.5 fte aan bouwinspecteurs.

Er staan geen specifieke doelstellingen die extra inzet vergen. Dit product is onderdeel van de standaard werkzaamheden van met name de casemanagers.

Taakveld Bouwen en RO

7. Toezicht en handhaving brandveilig gebruik

Omschrijving taak – Wat doen we?

Het toezicht op de naleving van vergunningen en meldingen brandveilig gebruik van gebouwen alsmede het behandelen van klachten over brandonveilige situaties zijn belegd bij de VRU.

In het geval de VRU overtredingen constateert, stuurt de VRU een waarschuwingsbrief. Bij voortduren van de overtreding wordt de zaak doorgezet naar VTH waarna een handhavingstraject wordt ingezet.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Toezicht op brandveilig gebruik is op een aantal facetten geprioriteerd in de risicoanalyse: Bijeenkomstfunctie en gezondheidsfunctie.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in de strategie opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit uitvoeringsprogramma:

  • -

    Inzet op brandveilig gebruik vindt plaats op basis van risicoscan van de VRU

  • -

    Indien noodzakelijk vindt hercontrole op veestallen plaats

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Kentallen VRU over toezicht brandveilig gebruik

Aantal hercontroles veestallen.

Wie voert dit uit?

Toezicht door de VRU

Handhaving door de gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd conform de toezichtstrategie.

Handhaving wordt uitgevoerd volgens de nalevingsstrategie.

Jaarverslag 2023

De VRU komt de afspraken na die we gemaakt hebben over het toezicht op brandveilig gebruik.

Een uitgebreide analyse van de resultaten over 2023 staat in hoofdstuk 3 van het indicatorenoverzicht.

In 2023 zijn specifiek veestallen gecontroleerd op brandveiligheid.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

Elk jaar worden de gemaakte afspraken in het jaarplan geëvalueerd en bijgesteld voor het volgende jaar. Voor dit product zijn in het Jaarplan 2024 van de VRU de afspraken opgenomen.

Er is maandelijks overleg met VRU over de voortgang.

In 2024 worden in navolging van 2024 eventuele hercontroles bij veestallen uitgevoerd.

Urenraming 2023 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

De doelstellingen vallen binnen de afspraken die we met de VRU maken en vergen dus geen aanvullende inzet.

Taakveld Bouwen en RO

8. Toezicht op sloopmelding

Omschrijving taak – Wat doen we?

Deze taak betreft de controle op de uitvoering van sloopactiviteiten naar aanleiding van sloopmeldingen. Wanneer de uitvoering is afgerond, is ook het toezichtproces afgedaan. De melding wordt gereed gemeld en verdwijnt daarmee uit de werkvoorraad van de toezichthouder.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Het toezicht op slopen met asbest is geprioriteerd. De overige sloopmeldingen niet.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in de strategie opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit uitvoeringsprogramma:

  • -

    Het toezicht op de bedrijfsmatige verwijdering van asbest vindt risico gestuurd plaats waarbij er bij de lage risico’s systeemtoezicht plaatsvindt en de bij de hogere risico’s de toezicht frequentie hoger is.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Toezicht percentage op bedrijfsmatige verwijdering van asbest

Aantal asbest meldingen

Wie voert dit uit?

Gemeente

RUD

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd conform de toezichtstrategie.

Jaarverslag 2023

De toezicht frequentie is gerealiseerd.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

De toezicht frequentie is gehaald. Voor 2024 is 200 uur aan extra bij de RUD afgenomen op basis van verwachtte extra inzet die benodigd is.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Bij de RUD wordt ruim 1300 uur afgenomen.

Daarnaast is 7.5 fte een bouwinspecteurs beschikbaar voor de kleine sloopmeldingen.

Taakveld Bouwen en RO

9. Toezicht bestaande bouw: constructieve veiligheid

Omschrijving taak – Wat doen we?

Deze taak betreft het ter plaatse controleren of de constructieve veiligheid van de bestaande gebouwen nog voldoende is gewaarborgd.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Dit product is geprioriteerd, maar dan met name op basis van mogelijke landelijke incidenten. Zodra er landelijk een incident is onderzoeken wij proactief of er ook gevaar zou kunnen zijn voor de Amersfoortse gebouwen. We communiceren hier ook proactief over met het bestuur en politiek.

We voeren deze taak niet programmatisch uit, omdat het controleren op constructieve veiligheid bij bestaande bouw niet efficiënt en weinig effectief is.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in de strategie opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit uitvoeringsprogramma:

  • -

    Het aantal grote bouwincidenten is 0. Een groot bouwincident is een incident met een (gedeeltelijke) instorting van een pand met slachtoffers.

  • -

    Landelijke incidenten worden direct opgepakt, vertaald naar de Amersfoortse praktijk

  • -

    Hierover wordt proactief gecommuniceerd met het bestuur

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Aantal grote bouwincidenten

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd conform de toezichtstrategie

Jaarverslag 2023

Er is meerdere keren ingegrepen door toezichthouders om incidenten te voorkomen. Dit levert een bijdrage aan het voorkomen van incidenten.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

De mate van inzet voor 2024 op dit terrein is vooral incident gedreven. Over de incidenten zal worden verantwoord aan het eind van het jaar.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 4,8 fte aan bouwinspecteurs en 2,0 fte aan adviseurs constructieve veiligheid.

De inzet voor de onderzoeken naar landelijke incidenten vergt enkele 10-tallen uren en is te realiseren binnen de bestaande formatie.

Taakveld Bouwen en RO

11. Handhavingsverzoeken

Omschrijving taak – Wat doen we?

Deze taak betreft het behandelen van formele handhavingsverzoeken. Uit de praktijk volgt dat het merendeel van de handhavingsverzoeken betrekking heeft op (vermeend) handelen in strijd met het omgevingsplan (met RO-regels).

  • -

    Een handhavingsverzoek wordt afgewezen als na onderzoek blijkt dat er geen overtreding is (de situatie is vergunningsvrij of past in het bestemmingsplan) of als de overtreding wordt gelegaliseerd.

  • -

    Bij casussen die gaan over een activiteit die als laag is geprioriteerd verrichten we enkel een kort onderzoek op om het probleem te duiden. In de regel wijzen we handhavingsverzoek vervolgens af.

  • -

    Is er sprake van een niet-legaliseerbare overtreding, dan wordt handhavend opgetreden door middel van een dwangsom- of bestuursdwangbesluit, e.e.a. overeenkomstig de in de U&H strategie vastgelegde sanctiestrategie.

  • -

    Gelet op de wettelijke beslistermijn van acht weken (met de mogelijkheid om deze termijn eenmaal te verdagen), wordt zo snel als mogelijk na het ontvangst van een verzoek een controle uitgevoerd door een toezichthouder.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Het behandelen van formele handhavingsverzoeken is een wettelijke taak. Op basis van de risicoanalyse hebben we wel besloten dat we activiteiten die als laag is geprioriteerd zijn enkel een kort onderzoek om het probleem te duiden wordt verricht. In de regel wijzen we handhavingsverzoek vervolgens af.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in de strategie opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    100% van de handhaving volgens de LHSO en het vastgestelde sanctiebeleid

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Aantal toepassing volgens LHSO zoals vastgelegd in de dossiers.

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd conform de toezichtstrategie

Handhaving wordt uitgevoerd volgens dehandhavingsstrategie

Jaarverslag 2023

Het registreren van het toepassen van de LHSO is nog niet geborgd in de dossiers. Die slag wordt in in 2024 gemaakt.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

Beter vastleggen van de toepassing van de LHSO in de dossiers. Door het vaststellen van de richtlijn dwangsommen en begunstigingstermijnen en het toepassen hiervan, is vooraf duidelijk wanneer, hoe en op welke wijze we handhaven.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 5,3 fte aan medewerkers juridische zaken.

De doelstelling valt binnen de reguliere werkzaamheden van de juristen en hier hoeft geen aanvullende capaciteit voor begroot te worden.

Taakveld Bouwen en RO

12. Meldingen & ambtshalve handhaving

Omschrijving taak – Wat doen we?

Deze taak betreft de overige Omgevingswet handhavingsactiviteiten te weten:

  • a.

    Handhaving n.a.v. toezicht op omgevingsvergunning (n.a.v. productblad 5):

    Eventuele problemen tijdens de bouw worden zoveel als mogelijk door de toezichthouder opgelost. De toezichthouder maakt bijvoorbeeld afspraken met de vergunninghouder over aanleveren van nieuwe constructieberekeningen, over het treffen van een noodvoorziening of over ondergeschikte afwijkingen. Kan een probleem niet binnen de verleende vergunning worden opgelost, dan volgt alsnog een handhavingstraject.

  • b.

    Handhaving n.a.v. integraal toezicht:

    Onze bouwinspecteurs worden zo nu en dan door ketenpartners, zoals politie, boa’s, of toezichthouders BRP, verzocht aan te haken bij integrale controles op het gebied van openbare orde en veiligheid. Bijvoorbeeld bij het ontmantelen van hennepkwekerijen haakt bouwtoezicht aan voor een veiligheidscontrole of een toets aan het bestemmingsplan. Overtredingen die tijdens deze controles worden geconstateerd worden in principe altijd opgepakt, of om onveilige situaties te beëindigen of om ondermijning tegen te gaan.

  • c.

    Handhaving n.a.v. ambtshalve constateringen, meldingen of klachten bij of aangaande:

    • -

      (potentieel) gevaarlijke situaties;

    • -

      excessieve situaties;

    • -

      actuele overtredingen waarbij erger kan worden voorkomen, bijvoorbeeld door het opleggen van een bouwstop;

    • -

      monumenten.

Bij klachten of meldingen wordt gekeken welke prioriteit de betreffende activiteit heeft. Indien de prioriteit “laag” wordt er, naast het informeren van de klager/ melder geen verdere actie ondernomen. Bij prioriteit “midden” wordt er enkel actie ondernomen bij een specifiek klachtenpatroon. Hoge en zeer hoge prioriteit wordt opgepakt.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Het betreft hier een kerntaak van onze afdeling en hier hechten we veel belang aan. Dit product betreft de meldingen en de handhaving van een keur aan activiteiten op grond van de Omgevingswet. In de prioritering hebben we bij de verschillende activiteiten aangegeven wat de prioriteit is en dit is vervolgens uitgewerkt in de nalevingsstrategie.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in het beleid opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    100% van de handhaving volgens de LHSO en het vastgestelde sanctiebeleid

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Aantal toepassing volgens LHSO zoals vastgelegd in de dossiers.

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd conform de toezichtstrategie

Handhaving wordt uitgevoerd volgens de handhavingsstrategie

Jaarverslag 2023

De afgelopen beleidsperiode hebben we gemerkt dat we meer handvatten nodig hadden om een keuze te maken in wat wel doen en wat we niet doen.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

Het structureel en consequent toepassen van de LHSO blijft een aandachtspunt.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 7,5 fte aan bouwinspecteurs en 5,3 fte aan medewerkers juridische zaken.

De doelstelling valt binnen de reguliere werkzaamheden van de juristen en hier hoeft geen aanvullende capaciteit voor begroot te worden.

Taakveld Bouwen en RO

13. Energielabel C

Omschrijving taak – Wat doen we?

Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen groter dan 100m2 minimaal energielabel C hebben. Hiermee leveren bestaande gebouwen betere energieprestaties en worden ze comfortabeler voor gebruikers. Voldoet het gebouw op 1 januari 2023 niet aan de eisen, dan mag het gebouw niet meer als kantoor worden gebruikt.

Gemeente Amersfoort treedt op als handhaver bij overtreding van de energielabel C-verplichting. Doelstelling is dat alle label C plichtige kantoorgebouwen eind 2025 over het juiste label beschikken. Deze verplichting is jaren geleden aangekondigd en treedt per 1-1-2023 in werking. In Amersfoort zijn gebouwgebruikers in april 2022 geïnformeerd over de aanstaande verplichting en het handhavingstraject via een persoonlijke brief en via diverse informatiebijeenkomsten. In het eerste kwartaal van 2023 zijn de gebouwgebruikers nogmaals geïnformeerd via een persoonlijke brief. Daarin werden zij geïnformeerd over de concrete gefaseerde handhaving. Tevens geven we ze de mogelijkheid om in een plan van aanpak aan te geven hoe ze per 1 januari 2024 wel voldoen aan de labelplicht indien dit nu nog niet het geval is.

Sinds 2024 is begonnen met het handhavend optreden. Er is naar gebouweigenaren een voornemen last onder dwangsom verstuurd waarbij zij twee weken de tijd krijgen om het pand te verduurzamen. Als het pand niet voldoet aan label C gaan we over tot een last onder dwangsom conform vastgestelde richtlijn “dwangsommen en begunstigingstermijnen”.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Het voldoen aan label C bij kantoorgebouwen is een verplichting op grond van artikel 3.87 van het BBL. De gemeente Amersfoort heeft als wettelijke taak om op te treden tegen overtredingen van de labelverplichting. Naast de wettelijke taak is het ook direct verbonden aan de ambities die het college heeft ten aanzien van duurzaamheid en de energietransitie. Door in te zetten op handhaving zetten we een stap in de energietransitie.  

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

Doelstelling is dat alle label C plichtige kantoorgebouwen eind 2025 over het juiste label beschikken.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Door middel van toezicht en handhaving wordt gemeten of gebouweigenaren voldoen aan de labelverplichting.

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht en handhaving wordt uitgevoerd conform de Naleefstrategie en de “Richtlijn dwangsommen en begunstigingstermijnen”

Jaarverslag 2023

Wij hebben de doelstelling over de labelverplichting behaald, handhaving is gestart.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

De inspanningen over 2023 hebben al effect gesorteerd. Zo is het aantal adressen dat niet aan de verplichting voldeed tussen zomer 2023 en 1 januari 2024 teruggelopen van 104 naar 50. Er is 1 fte beschikbaar om de handhaving op te pakken, dit is vooralsnog voldoende. Er is geen bijsturing nodig.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 1 fte aan vaste formatie.

Taakveld Openbare Ruimte & Veiligheid

81. Taakveld algemeen

Omschrijving taak – Wat doen we?

Omschrijving

Dit taakveld bestrijkt diverse onderwerpen die het toezicht in de openbare ruimte en op de veiligheid betreffen. Het taakveld is de afgelopen jaren volop in beweging en in opbouw geweest.

Het wettelijk kader van het onderhavige taakveld wordt gevormd door gemeentelijke regelgeving zoals de APV, fLOA en de Afvalstoffenverordening en door landelijke regelgeving zoals de Alcoholwet en de Wegenverkeerswet 1994. De taken zijn gerelateerd aan de risico’s en bestuurlijke prioriteiten zoals benoemd in de U&H Strategie. De kerntaken betreffen het toezicht op horeca, evenementen, jeugdgroepen en de aanpak van de zogenoemde ‘kleine ergernissen in de openbare ruimte’, zoals afval en parkeren. Daarnaast zijn de boa’s verantwoordelijk voor het adresonderzoek in het kader van de Wet Basisregistratie Personen en vervullen de boa’s, samen met ketenpartners, een belangrijke rol in de aanpak van ondermijning. Geen concrete taak maar wel van belang is dat de boa’s fungeren als aanspreekpunt op straat en zich daarbij dienstverlenend opstellen. De zichtbaarheid van boa’s draagt bovendien bij aan het veiligheidsgevoel van inwoners. Gelet op de bevoegdheden, uitrusting en roostertechnische inzetbaarheid is er voor de boa’s echter geen zelfstandige taak in het kader van de handhaving van de openbare orde. Dit is primair een taak van de politie. Voorgaande laat onverlet dat alle boa’s en toezichthouders te allen tijde een belangrijke signalerende functie vervullen richting politie en andere ketenpartners.

Toezicht

Bij de uitvoering van bovengenoemde taken werken de boa’s / toezichthouders openbare ruimte met name aanbodgestuurd, maar met in achtneming van de gestelde prioriteiten. Met aanbod gestuurd wordt bedoeld dat zij handelen naar aanleiding van meldingen (van inwoners, bedrijven, de eigen organisatie of ketenpartners) en verleende vergunningen (bijvoorbeeld voor evenementen, horeca of standplaatsen). Per jaar behandelen boa’s ruim 8000 meldingen en doen boa’s vele toezichtacties op eigen beweging (de zogenoemde eigen waarnemingen op hotspots en hottimes ten aanzien van onderwerpen als jeugdoverlast, hondenoverlast etc.). Elke melding wordt opgepakt en teruggekoppeld aan de melder. Niet elke melding vereist vervolgens ook onderzoek. Prioritering werkt door in de volgorde van afhandeling van de meldingen. Deze werkwijze staat uitvoerig beschreven in de nalevingsstrategie.

De boa’s werken in de regel gebiedsgericht, waarbij elke boa zijn eigen wijk heeft. Verder zetten we 80 uur per week in specifiek op milieumeldingen (afval) en is er inzet tijdens de horecanachten.

Sanctionering

Het onderhavige taakveld betreft dermate uiteenlopende onderwerpen dat niet één sanctiestrategie is bepaald. In de navolgende productbladen wordt daarom per onderwerp benoemd hoe met geconstateerde overtredingen wordt omgegaan. Over het algemeen ligt de focus op een goed gesprek of duidelijke waarschuwing ten behoeve van duurzaam naleefgedrag. Waarschuwingen worden geregistreerd, zodat bij herhaling tot sanctionering wordt overgegaan. Bij gevaarlijke of zeer verwijtbare gedragingen wordt direct verbaliserend opgetreden.

Productbladen

In de navolgende productbladen volgt per onderwerp een omschrijving van taken.

Taakveld Openbare Ruimte & Veiligheid

82. Alcoholwet en horeca

Omschrijving taak – Wat doen we?

Vanaf 2013 is de toezichthoudende taak op de naleving van de Alcoholwet een verantwoordelijkheid van de gemeente geworden. De instrumenten uit de DHW ondersteunen en versterken een preventieve aanpak.

Alleen met een combinatie van (alcohol)preventie, regelgeving én handhaving kunnen we gebruik van alcohol en drugs onder jongeren effectief tegen gaan. Om dit te realiseren houdt de gemeente actief toezicht bij horeca-inrichtingen, supermarkten, winkels, para-commerciële instellingen en evenementen in het kader van de DHW en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dit houdt dan ook in dat meerdere afdelingen binnen onze gemeente – en ook meerdere type maatregelen – worden ingezet bij de aanpak van alcohol- en drugsproblematiek.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Alcoholwet is geprioriteerd binnen dit Uitvoeringsprogramma. Hier zal dus actief op ingezet worden.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in het beleid opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    Excessief alcoholgebruik neemt af en alcoholgebruik onder minderjarigen neemt af.

  • -

    De leefbaarheid en openbare orde blijft gehandhaafd rondom het uitgaansleven.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

  • -

    Aantal confrontaties

  • -

    Aantal opgelegde sancties op het gebied van alcoholgebruik onder minderjarigen

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Alcoholcontroles bij horeca en toezicht in de horecanacht.

In het aangepaste “Sanctiebeleid Horeca gemeente Amersfoort” staat opgenomen hoe we sanctioneren.

Jaarverslag 2023

Er zijn geen confrontaties geweest. Het aantal opgelegde sancties is al een aantal jaar stabiel.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

Niet nodig.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 28 fte.

De taken die voorvloeien uit de doelstellingen behoort tot de kernactiviteiten van de handhavers. We prioriteren dus binnen de beschikbare capaciteit.

Taakveld Openbare Ruimte & Veiligheid

83. Evenementen

Omschrijving taak – Wat doen we?

Evenementen dragen bij aan de sfeer in de stad, de identiteit van de gemeente, het culturele aanbod, de sociale cohesie en een goed economisch klimaat en bevorderen de positieve beeldvorming over de gemeente.

Een evenement kan echter alleen succesvol zijn als alle betrokken belangen worden gerespecteerd. Bezoekers willen bijvoorbeeld ontspannen en genieten, organisatoren willen een succesvol evenement neerzetten en ondernemers willen, waar mogelijk, nieuwe klanten trekken. Daarnaast willen omwonenden en (nabijgelegen) ondernemers zo min mogelijk last ondervinden. Hard geluid, beperkte bereikbaarheid van de woon- en werkomgeving en zwerfvuil zijn de meest voorkomende vormen van hinder bij evenementen.

Boa’s houden samen met ketenpartners als bouwtoezicht (constructies), politie (openbare orde), de Vru (brandveiligheid) en RUD (geluid en installaties) toezicht bij evenementen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen A-, B- en C-evenementen. A-evenementen zijn de kleinere evenementen met geen tot weinig risicovolle elementen, B-evenementen zijn iets grotere evenementen met enige risicovolle elementen en C-evenementen tot slot zijn de grote evenementen met meerdere risico-elementen. Risico- -elementen betreffen bijvoorbeeld:

  • -

    grote bezoekersaantallen;

  • -

    constructieve veiligheid van tribunes, podia, tenten en andere

  • -

    veiligheid van installaties zoals gasvoorzieningen bij standplaatsen;

  • -

    brandveilig gebruik van tenten;

  • -

    ingrijpende verkeersmaatregelen;

  • -

    bewegende of rijdende elementen;

  • -

    geluidsinstallaties;

  • -

    verkoop van alcoholhoudende dranken.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Amersfoort presenteert zich nadrukkelijk als evenementenstad. We spannen ons dan ook in om veel evenementen mogelijk te maken. Evenementen zijn opgenomen als prioriteit. Ook uit de risicoanalyse komen categorie B en C evenementen als hoog risico naar voren.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in het beleid opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    Bij elk risico-evenement houden we een schouw.

  • -

    Bij B en C evenementen vindt een evaluatie plaats waarbij we de klachten terugkoppelen naar de klager en meenemen bij de evaluatie.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Aantal risico-evenementen

Aantal schouwen

Aantal evaluaties

Aantal klachten risico-evenementen

Wie voert dit uit?

Gemeente

Politie

VRU

RUD

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd conform de toezichtstrategie.

De belangrijkste elementen voor het toezicht op risico-evenementen zijn de schouw vooraf en de evaluatie achteraf.

Jaarverslag 2023

De doelstellingen zijn gerealiseerd.

In het oog springt de grotere aandacht voor het voldoen aan de Wet natuurbescherming. De RUD wordt steeds vaker om advies gevraagd en evenementmakers nemen ook zelf vaker de verantwoordelijkheid voor een toets aan de Wnb.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

De uitvoeringspraktijk van de afgelopen jaren laat zien dat de werkwijze met een schouw vooraf en een evaluatie achteraf goed werkt. In het contact met de evenementmaker en de andere betrokken partijen zit de meerwaarde.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 28 fte.

De taken die voorvloeien uit de doelstellingen behoort tot de kernactiviteiten van de handhavers. We prioriteren dus binnen de beschikbare capaciteit.

Taakveld Openbare Ruimte & Veiligheid

84. Afval

Omschrijving taak – Wat doen we?

Dit handhavingsthema betreft uiteenlopende overtredingen op het gebied van afval en vervuiling van de openbare ruimte. De regelgeving is neergelegd in de Afvalstoffenverordening. Binnen dit thema komt hoge prioriteit toe aan bijplaatsing (verkeerd aanbieden huisvuil bij ondergrondse containers) en aan zwerfvuil.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Huishoudelijk afval is een prioriteit in het Uitvoeringsprogramma.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in het beleid opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    Er wordt wekelijks 80 uur van de BOA capaciteit ingezet op afval.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Inzet op afval

Aantal meldingen afval

Aantal sancties afval

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd volgens de toezichtstrategie.

De meeste meldingen voor afval worden opgepakt door de boa’s die “milieudienst” hebben en tijdens hun dienst enkel ingezet worden op milieu-/ afval gerelateerde meldingen. Daarnaast pakken ook de wijkboa’s deze meldingen op als dat uitkomt.

Jaarverslag 2023

Over 2023 is het aantal meldingen gestabiliseerd. Zo ook het aantal uitgeschreven sancties. De inzet op afval is onverminderd.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

We streven er naar om het aantal meldingen niet verder op te laten lopen.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 28 fte.

De taken die voorvloeien uit de doelstellingen behoort tot de kernactiviteiten van de handhavers. We prioriteren dus binnen de beschikbare capaciteit.

Taakveld Openbare Ruimte & Veiligheid

85. Parkeren/ verkeersovertredingen/ geslotenverklaringen

Omschrijving taak – Wat doen we?

Binnen dit thema is een aantal onderwerpen van belang. Aan deze onderwerpen wordt op structurele basis capaciteit ingezet:

  • -

    Betaald parkeren;

  • -

    Blauwe zones;

  • -

    Parkeerexcessen (gevaarlijk of hinderlijk parkeren, parkeren zonder gehandicaptenparkeerkaart, autowrak en dergelijke);

  • -

    Fout gestalde fietsen in aangewezen gebieden;

  • -

    Caravans en aanhangers

  • -

    Geslotenverklaringen

Relevante regelgeving is neergelegd in de Wegenverkeerswet 1994 en de APV.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Dit thema is dit jaar meegenomen in de prioriteiten van dit Uitvoeringsprogramma. Parkeren is al jaren de meest gemelde ergernis van inwoners. Hiernaast vergt het leveren van bewijsmateriaal voor geslotenverklaringen veel inzet.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in het beleid opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit uitvoeringsprogramma:

  • -

    Wij zetten 12 uur per week in op verkeerd gestalde fietsen binnen de aangewezen gebieden.

  • -

    Wij maken in de vergunningprocedure afspraken over fietsparkeren.

  • -

    Wij controleren op overtredingen bij betaald parkeren.

  • -

    Wij leveren indien gewenst bewijslasten bij overtredingen van geslotenverklaringen

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

  • -

    Inzet op verkeerd gestalde fietsen.

  • -

    Aantal fiscale naheffingen

Wie voert dit uit?

Politie (toezicht op rijdend verkeer)

Gemeente (stilstaand verkeer)

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd volgens de toezichtstrategie.

Jaarverslag 2023

In 2023 zien we een dat parkeren het meeste gemelde onderwerp blijft.

De inzet op fietsparkeren is gehaald.

Het aantal fiscale naheffingen is sterk gestegen.

Het aantal naheffingen als gevolg van cameratoezicht bij met name gesloten verklaringen is weer gestegen. Het aanleveren van bewijslasten daarvoor dus ook.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

De inzet blijft gehandhaafd.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 28 fte.

De taken die voorvloeien uit de doelstellingen behoort tot de kernactiviteiten van de handhavers. We prioriteren dus binnen de beschikbare capaciteit.

Taakveld Openbare Ruimte & Veiligheid

86. Honden

Omschrijving taak – Wat doen we?

Loslopende honden en hondenpoep

De hotspots met betrekking tot hondenoverlast (loslopende honden en hondenpoep) worden in de dagelijkse rondes door wijkboa’s in het voorbijgaan meegenomen. Als er veel klachten of meldingen zijn over een specifieke locatie, dan wordt deze locatie als hotspot vastgelegd en ook meegenomen in het voorbijgaan.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Honden is dit jaar geen prioriteit in het Uitvoeringsprogramma. Het blijft wel onderdeel van het dagelijks werk, waarbij de hotspots in beeld zijn.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

Op dit onderwerp hebben we geen doelstellingen geformuleerd. Wel houden we het aantal meldingen binnen deze categorie in de gaten.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Aantal meldingen voor honden/ poep.

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd conform de toezichtstrategie.

Jaarverslag 2023

Het aantal meldingen is stabiel gebleven. Dit kan te wijten zijn aan de niet aflatende inzet van de BOA’s op dit onderwerp. Met name op de bekende hotspots.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

Het is niet geprioriteerd, dus de concrete doelstellingen zijn er niet. We monitoren wel het aantal meldingen.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 28 fte.

De taken die voorvloeien uit de doelstellingen behoort tot de kernactiviteiten van de handhavers. We prioriteren dus binnen de beschikbare capaciteit.

Taakveld Openbare Ruimte & Veiligheid

88. APV overig

Omschrijving taak – Wat doen we?

Leefbaarheid

Jaarlijks ontvangen de boa’s rond de 000 meldingen en klachten over uiteenlopende (overlast)situaties die de leefbaarheid van de woonomgeving en de openbare ruimte betreffen.

De afhandeling van deze klachten is even uiteenlopend als de aard van de klachten daarvan. Geregeld betreft een klacht geen APV- aangelegenheid (verwarde personen, burenruzies) en constateren de boa’s dat er andere problemen schuilen achter een overlastsituatie. De boa’s vervullen daarbij een belangrijke rol in het doorverwijzen of signaleren naar ketenpartners. Voorbeelden van andere klachten (al dan niet aangaande gemeentelijke regelgeving) betreffen: vuurwerk, objecten op de weg, overlast lampen, rookoverlast, ongedierte en verwaarloosde panden. De inzet van de boa’s is om deze klachten af te handelen door een goed gesprek, een waarschuwing, een sanctie of door doorverwijzing naar een interne of externe ketenpartner. Sommige meldingen / klachten worden in verband met tijdgebrek niet opgepakt.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Vrijwel elke melding heeft te maken met leefbaarheid. Het raakt de kern van waar VTH voor staat. We kunnen niet zeggen dat leefbaarheid geprioriteerd is, maar elke inzet die we doen draagt bij een verbetering van de leefbaarheid of veiligheid.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in het beleid opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    In de tweejaarlijkse monitor veiligheid en leefbaarheid daalt de score van ervaren overlast (1.8) en stijgt het rapportcijfer over de leefbaarheid van de buurt (7.4).

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Ervaren overlast

Leefbaarheid van de buurt

Wie voert dit uit?

Gemeente

Politie

RUD

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd conform de toezichtstrategie.

Jaarverslag 2023

Op dit onderwerp wordt niet specifiek gerapporteerd. Wel monitoren we het aantal meldingen waar we gedurende het jaar de inzet op bij kunnen sturen.

In de tweejaarlijkse monitor veiligheid en leefbaarheid is de score van ervaren overlast gelijk gebleven op 2.0 en ook het rapportcijfer over de leefbaarheid van de buurt stabiel gebleven op 7.4.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

We blijven de meldingen opvolgen en prioriteren dagelijks om de juiste dingen te doen.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 28 fte.

De taken die voorvloeien uit de doelstellingen behoort tot de kernactiviteiten van de handhavers. We prioriteren dus binnen de beschikbare capaciteit.

Taakveld Openbare Ruimte & Veiligheid

89. Jeugd

Omschrijving taak – Wat doen we?

Binnen de gemeente zijn er verschillende overlast gevende jeugdgroepen actief. De locaties (hotspots) waar deze groepen actief zijn wisselen geregeld, alsook de samenstelling van de groepen. Door het structurele toezicht hebben de boa’s een actueel beeld van de groepen. De aard van de overlast hangt samen met onderwerpen als zwerfvuil, geluid, alcohol, drugs en, rond de jaarwisseling en vuurwerk. In het kader van de criminele hangjeugd is de rol van de boa vooral ondersteunend aan de politie.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Jeugd is geprioriteerd in dit Uitvoeringsprogramma. Samen met de politie monitoren wij het aantal jeugdgroepen en de jongeren die daarin actief zijn.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in het beleid opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    Het tegengaan van overlast door jeugdgroepen.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Aantal meldingen van jeugdoverlast

Aantal jeugdgroepen in beeld.

Wie voert dit uit?

Politie

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd conform de toezichtstrategie.

Toezicht op jeugdgroepen.

Opvolgen van meldingen jeugdoverlast.

De wijkboa’s schrijven een jaarplan met aandachtspunten voor hun wijk. Hier maakt in sommige wijken jeugd ook onderdeel vanuit.

Jaarverslag 2023

Het aantal meldingen rondom jeugdoverlast is wat toegenomen.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

-

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 28 fte.

De taken die voorvloeien uit de doelstellingen behoort tot de kernactiviteiten van de handhavers. We prioriteren dus binnen de beschikbare capaciteit.

Taakveld Openbare Ruimte & Veiligheid

90. Toezicht op sociale veiligheid (waaronder ondermijning)

Omschrijving taak – Wat doen we?

De gemeente zet flink in op het delen van informatie en kennis met samenwerkende partners zoals onder andere de politie om ondermijning en minder zichtbare vormen van criminaliteit aan te pakken zoals fraude, hennepteelt en witwassen. Op dit moment dragen de boa’s bij aan de aanpak van ondermijning door deel te nemen aan integrale controles van verdachte panden met politie. De boa’s fungeren daarbij als toezichthouder in het kader van de Alcoholwet en de APV. Bij deze integrale controles zijn soms ook bouwinspecteurs aanwezig in verband met de bouwkundige aspecten van een gebouw en een eventuele planologische toets. Daarnaast doen boa’s reguliere adresonderzoeken. Dit in het kader van de aanpak van fraude en om de basisregistratie actueel te houden.

Voor de aanpak ondermijning gaan wij aansluiten bij het Regioplan Ondermijning, waarin specifiek op dit thema de prioriteiten weer staan gegeven. Het beleid dat we op ondermijning voeren wordt binnen de gemeente verder uitgewerkt in het Integrale Veiligheid Programma (IVP) en niet in VTH Beleidsplan, waar dit Uitvoeringsprogramma een uitwerking van is.

Toezicht op sociale veiligheid is ook de inzet van de boa’s in de horecanacht. Hier ondersteunen ze de politie in haar taken en houden ze toezicht op alcoholvertrekking en sluitingstijden.

Het werk dat de wijkboa’s dagelijks doen is ook in grote mate toezicht op sociale veiligheid. Zij kennen de wijk en de inwoners en kunnen signalen van onveilige of onleefbare situaties snel onderkennen.

Toezicht op jeugd is opgenomen in productblad 43 en valt ook onder sociale veiligheid.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Toezicht op sociale veiligheid is geprioriteerd in dit Uitvoeringsprogramma. Een groot deel van de inzet van de boa’s vindt ook plaats binnen dit product. Er is veel afstemming met politie en bestuurlijk in de Staf Veiligheid en Handhaving.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in het beleid opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit uitvoeringsprogramma:

  • -

    Tenminste 60 % van de tijd van de boa’s wordt besteed aan het bevorderen van sociale veiligheid (jeugd, Alcoholwet, wijkboa’s, ondermijning)

  • -

    Er wordt een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en wenselijkheid van het invoeren van een Bibob-toets bij een deel van de aanvragen om een omgevingsvergunning bouwen.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Inzet op sociale veiligheid

Onderzoek naar bibob

Wie voert dit uit?

Gemeente

Politie

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd conform de toezichtstrategie.

Handhaving wordt uitgevoerd conform de nalevingsstrategie.

Toezichtsrondes in de wijken door de wijkboa’s

Deelname aan ondermijningsacties

Inventariseren bij welke signalen bij omgevingsvergunningen er mogelijk sprake is misstanden.

Bij signalen onderzoeken we of een bibob-toets benodigd is.

Jaarverslag 2023

BOA’s leveren een grote bijdrage aan het Integraal Veiligheidsprogramma. O.a. door het aanleveren van informatie voor het sluiten van panden (prostitutie, drugs). Ook het dagelijks toezicht in de eigen wijk maakt hier nadrukkelijk deel van uit. De doelstelling m.b.t. de inzet wordt dan ook gerealiseerd.

De aanpak ondermijning wordt gecoördineerd binnen de afdeling Veiligheid en daar wordt hier geen verantwoording over afgelegd.

Een deel van de wijkboa’s heeft een jaarplan opgesteld (nog in ontwikkeling). Het onderzoek naar de mogelijkheid en wenselijkheid van het invoeren van de bibobtoets bij bouwen blijft staan voor 2024.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

-

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 28 fte.

De taken die voorvloeien uit de doelstellingen behoort tot de kernactiviteiten van de handhavers. We prioriteren dus binnen de beschikbare capaciteit.

Taakveld Openbare Ruimte & Veiligheid

91. Vuurwerk

Omschrijving taak – Wat doen we?

Rond de jaarwisseling wordt toezicht gehouden op het bezit van vuurwerk. Het toezicht wordt uitgevoerd naar aanleiding van bekende hotspots (hangplekken) en naar aanleiding van klachten en meldingen over overlast door vuurwerk.

Vanaf 2023 is er ook een verbod op het afsteken van vuurwerk in Amersfoort.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Vuurwerk is geprioriteerd in dit Uitvoeringsprogramma.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

Aantal meldingen over vuurwerkoverlast neemt af.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Aantal vuurwerkmeldingen

Wie voert dit uit?

Gemeente en politie

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd conform de toezichtstrategie.

De pakkans bij het afsteken van vuurwerk is zeer gering. Hierom wordt meer ingezet op het voorkomen van het bezit van illegaal vuurwerk dan op het heterdaad betrappen van het afsteken van vuurwerk. Daarnaast helpt het informeren over het vuurwerkverbod aan de bereidheid om zich hieraan te houden.

Jaarverslag 2023

Het aantal meldingen is sterk gestegen. Dit is te wijten aan het vuurwerkverbod dat is ingesteld. Zelfs als er feitelijk minder overlast wordt ervaren wordt er door het verbod toch meer gemeld.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

-

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 28 fte.

De taken die voorvloeien uit de doelstellingen behoort tot de kernactiviteiten van de handhavers. We prioriteren dus binnen de beschikbare capaciteit.

Taakveld Openbare Ruimte & Veiligheid

92. Bomen en groen

Omschrijving taak – Wat doen we?

Deze taak betreft het controleren van omgevingsvergunningen voor het kappen en snoeien van bomen en het toezicht op illegale kap naar aanleiding van klachten en meldingen. Regels omtrent het kappen van bomen zijn neergelegd in de bomenleidraad. Daarnaast betreft dit op het toezien van eisen ten aanzien van groencompensatie.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Het toezicht op het kappen van bomen is niet geprioriteerd en vindt voornamelijk plaats naar aanleiding van klachten en meldingen.

Toezicht op groencompensatie is wel geprioriteerd in het Uitvoeringsprogramma.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

We werken toezicht en handhaving voor groencompensatie uit.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

We monitoren enkel het aantal aanvragen.

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Toezicht wordt uitgevoerd conform de toezichtstrategie.

Jaarverslag 2023

Het aantal aanvragen is wat afgenomen.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

Groencompensatie en toezicht op de herplantplicht krijgen een belangrijkere plek.

Urenraming 2023 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 28 fte.

De taken die voorvloeien uit de doelstellingen behoort tot de kernactiviteiten van de handhavers. We prioriteren dus binnen de beschikbare capaciteit.

Binnen die 28fte is er 1 fte ruimte voor een groene boa.

Taakveld Openbare Ruimte & Veiligheid

93. Excessief verkeerslawaai

Omschrijving taak – Wat doen we?

Deze taak betreft het toezicht en handhaven op excessief verkeerslawaai. Op dit moment wordt onderzocht in hoeverre en op welke manier wij kunnen handhaven op verkeerslawaai. Daarvoor wordt gekeken naar de Gemeente Rotterdam en samengewerkt met de politie. Inwoners kunnen een melding van geluidsoverlast bij de gemeente doen.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Toezicht en handhaving op excessief verkeerslawaai is geprioriteerd in dit Uitvoeringsprogramma.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstelling met betrekking tot dit product is in het beleid toegevoegd op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

Geluidsoverlast als gevolg van excessief verkeerslawaai neemt af.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Het aantal meldingen over excessief verkeerslawaai.

Wie voert dit uit?

Gemeente

Politie

Hoe gaan we dit doen?

In 2024 voeren we de volgende taken uit:

  • -

    Het verkeershandhavingsteam van de politie doet minimaal 2 controles.

  • -

    Samen met de politie organiseren we 4 acties op excessieve geluidsoverlast.

  • -

    Afhandelen van meldingen voor excessief verkeerslawaai.

Jaarverslag 2023

In het jaarverslag 2023 is excessief geluidsoverlast niet meegenomen, het is een nieuw thema.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

-

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Uitvoering van bovenstaande activiteiten wordt vooralsnog geschat op ruim 800 uur.

Taakveld Overig

97. Informatieverstrekking

Omschrijving taak – Wat doen we?

Deze taak behelst het verstrekken van informatie aan burgers en bedrijven die daar om verzoeken. Dat kan formeel in een Wob-verzoek of informeel.

Bij informele verzoeken om informatie wordt deze in eerste instantie verstrekt door een casemanager die baliedienst heeft. We kennen daarnaast nog een aantal vormen van vooroverleg (zie productblad 1).

Formele Wob-verzoeken worden afgehandeld door een handhavingsjurist.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Formeel zijn wij van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Echter, een groot deel van de tijd zijn wij bezig met het verstrekken van informatie. We willen daarin een goede dienstverlener zijn. Door goed te informeren houden mensen zich beter aan de regels en kunnen vergunningaanvragen soms ook voorkomen worden.

Het verstrekken van informatie vindt plaats in alle geledingen van de afdeling VTH.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in het beleid opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    De kwaliteit van de dienstverlening (vergunningverlening Omgevingswet) wordt beoordeeld met ten minste een 7 (aansluitend bij het dienstverleningsconcept).

  • -

    80% Meldingen openbare ruimte worden binnen 2 dagen opgepakt en binnen 14 dagen ‘afgehandeld tenzij’. Indien afhandeling binnen 14 dagen niet mogelijk is wordt er een tussenmelding gestuurd.

  • -

    VTH wordt op tijd betrokken bij de vooroverleggen door interne afdelingen.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Kwaliteit van de dienstverlening

% meldingen dat tijdig wordt opgepakt en afgehandeld

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

In de preventiestrategie staat uitgewerkt hoe we willen communiceren. Communiceren en het vertrekken van informatie is verder onderdeel van iedereen die binnen VTH actief is.

Jaarverslag 2023

In de evaluatie van het VTH Beleid is gerapporteerd over de mate waarin bovenstaande doelstellingen die voor 4 jaar gelden, is voldaan.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

-

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

De uitvoering van deze taken wordt door de gehele afdeling ter hand genomen.

Beleidsmatige en organisatorische ondersteuning

B. U&H Strategie

Omschrijving taak – Wat doen we?

Betreft het jaarlijks actualiseren van het U&H Strategie en opstellen van het Uitvoeringsprogramma en jaarverslag etc.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Deze taken zijn niet benoemd in de U&H Strategie, maar zijn ondersteunend. Wel streven we naar een continue verhoging van de kwaliteit van onze producten.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

Er zijn meerdere kwaliteitsdoelstellingen opgenomen in de U&H Strategie

  • -

    De kwaliteit van de dienstverlening (vergunningverlening Omgevingswet) wordt beoordeeld met ten minste een 7 (aansluitend bij het dienstverleningsconcept).

  • -

    Het percentage gehonoreerde bezwaren en beroepen is niet meer dan 10% (bouwen).

  • -

    Alle aanvragen worden getoetst aan het Omgevingsplan

  • -

    Buitenplanse omgevingsplanactiviteiten worden binnen 5 jaar verwerkt in het Omgevingsplan.

  • -

    Meldingen openbare ruimte worden binnen 2 dagen opgepakt en binnen 14 dagen ‘afgehandeld tenzij’. Indien afhandeling binnen 14 dagen niet mogelijk is wordt er een tussenmelding gestuurd.

  • -

    Jaarlijks wordt er voor ten minste 1 type overtreding een protocol

  • -

    ontwikkeld om preventie te bevorderen.

  • -

    De benodigde financiële middelen worden in de begroting geborgd.

  • -

    Medewerkers worden opgeleid volgens de kwaliteitscriteria dmv het opleidingsplan.

  • -

    VTH wordt beter betrokken bij de vooroverleggen.

  • -

    Het percentages vooroverleggen (VOP) ten opzichte van de uitgebreide procedures neemt toe

  • -

    Het Intergraal Toetzichtsprotocol (iTP) met bijbehorende hardware wordt ingevoerd.

  • -

    Er vindt een jaarlijkse procesevaluatie plaats op ten minste 1 werkproces

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

 

Wie voert dit uit?

Gemeente

RUD

VRU

Hoe gaan we dit doen?

Jaarlijks maken de medewerkers beleid en kwaliteitszorg een Uitvoeringsprogramma/ jaarverslag op basis van een managementrapportage.

In 2024 nemen we stappen om de bovenstaande doelen binnen deze beleidsperiode te realiseren.

Jaarverslag 2023

In 2023 is er op bovenstaande doelstellingen voortgang geboekt. Hier is over gerapporteerd in het Uitvoeringsprogramma 2024.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

In 2024 continueren we de inzet om de kwaliteitsdoelstellingen, te realiseren.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 2,78 fte aan medewerkers beleid en kwaliteitszorg.

Beleidsmatige en organisatorische ondersteuning

C. Coördinatie afdeling VTH

Omschrijving taak – Wat doen we?

De afdeling VTH kent een afdelingsmanager, drie teammanagers en vier coördinatoren voor toezicht en handhaving in de openbare ruimte. Zij dragen zorg voor de strategische en dagelijkse aansturing van de afdeling.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

In de U&H Strategie staan geen specifieke doelstellingen opgenomen over de coördinatie van het werk. Wel staan er een aantal kwaliteitsdoelstellingen opgenomen waarbij het de verantwoordelijkheid van het management is om deze doelstellingen ook te realiseren.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De kwaliteitsdoelstellingen zijn opgenomen in “productblad B”.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

 

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Er is geen specifieke uitvoeringsstrategie benoemen bij het uitvoeren van deze taken.

Jaarverslag 2023

In het Uitvoeringsprogramma van 2023 zijn geen doelstellingen voor dit product opgenomen en hier is dus ook niet expliciet op verantwoord.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

 

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken hebben 1,0 fte beschikbaar aan een afdelingsmanager, drie teammanagers en vier coördinatoren toezicht en handhaving van de openbare ruimte.

Beleidsmatige en organisatorische ondersteuning

D. Applicatiebeheer

Omschrijving taak – Wat doen we?

Betreft het reguliere beheer van de backofficeapplicaties die we gebruiken voor de producten die we leveren. Het beheer ligt voornamelijk bij de afdeling IT dienstverlening en advies, externe partijen en verbonden partijen.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

In de U&H Strategie zijn enkele kwaliteitsdoelstellingen opgenomen die betrekking hebben op het verbeteren van de backofficeapplicaties en de inrichting daarvan. Een goede werking van de backofficeapplicaties is essentieel voor het effectief en efficiënt uitvoeren van de taken, een deugdelijke registratie en voor het bijhouden van de indicatoren voor prestatiemeting.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in het beleid opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit uitvoeringsprogramma:

  • -

    Er vindt een jaarlijkse procesevaluatie plaats op ten minste 1 werkproces

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Procesevaluatie

Wie voert dit uit?

Gemeente

RUD

VRU

Externe partijen

Hoe gaan we dit doen?

Er ligt geen strategie aan ten grondslag. Wel wordt er in de begroting geld vrijgemaakt om in applicaties te kunnen investeren. Verder moet de aanschaf en het beheer van de applicaties vallen binnen de organisatiebrede visie.

Jaarverslag 2023

De implementatie van CLO is heel 2023 doorgegaan. Hiermee zijn we nog steeds bezig de processen vorm te geven onder de Ow en Wkb.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

De projectorganisatie voor in het inrichten van CLO is nog steeds actief. Ook in 2024 gaat die inrichting nog door.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor dit product hebben we geen capaciteit binnen onze eigen afdeling beschikbaar, maar wel een bedrag in de begroting en capaciteit bij de afdeling IT dienstverlening en advies. Daarnaast zijn 3 fte beleids- en kwaliteitsmedewerkers bij de uitvoering van deze taken betrokken.

Beleidsmatige en organisatorische ondersteuning

F. Actualiseren werkprocessen, standaardbrieven & CLO

Omschrijving taak – Wat doen we?

Betreft het actualiseren van werkprocessen, standaardbrieven en CLO.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

Er zijn kwaliteitsdoelstellingen geformuleerd die betrekking hebben op deze taken.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

De volgende doelstellingen met betrekking tot dit product zijn in het beleid opgenomen of voegen we toe op basis van de prioriteitstelling in dit Uitvoeringsprogramma:

  • -

    Er vindt een jaarlijkse procesevaluatie plaats op ten minste 1 werkproces

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

 

Wie voert dit uit?

Gemeente

Hoe gaan we dit doen?

Er is nog steeds een projectorganisatie actief die de nieuwe backoffice applicatie CLO aan het inrichten is aan de hand van de Wkb en Omgevingswet.

Jaarverslag 2023

In 2023 zijn vrijwel alle processen ingebouwd in CLO en aangepast aan de OW en Wkb.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

In 2024 wordt doorgewerkt aan het inbouwen en aanpassen van Ow-processen en de processen onder de Wkb.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over een communicatieadviseur, drie medewerkers beleid en kwaliteitszorg en juridisch medewerkers.

Beleidsmatige en organisatorische ondersteuning

G. Interbestuurlijk Toezicht (IBT)

Omschrijving taak – Wat doen we?

Onderhouden van contact, aanleveren gegevens en faciliteren bij het jaarlijkse traject van het interbestuurlijk toezicht. Hier vallen ook de activiteiten onder om aan de kwaliteitscriteria 2.2 te voldoen.

Relatie VTH-beleid – Wat vinden we belangrijk?

In de U&H Strategie is opgenomen dat Amersfoort wil voldoen aan de kwaliteitscriteria 2.2. Dat geldt ook voor de RUD. Als VTH zijn we onderhevig aan IBT vanuit de provincie Utrecht.

Doelstellingen - Welk(e) doel(en) willen we bereiken?

Er zijn geen concrete doelstellingen opgenomen in de Strategie. Voldoen aan de kwaliteitscriteria is wel in de U&H Strategie opgenomen. Daarnaast is het evident dat we er naar streven om door de provincie Utrecht als “voldoet”, de hoogste kwalificatie, te worden beoordeeld.

Monitorings-indicatoren – Hoe meten we dit?

Er zijn geen concrete doelstellingen opgenomen dus ook geen concrete indicatoren. De provincie zal ons elk jaar beoordelen in het kader van IBT. Over de mate waarin we voldoen aan de kwaliteitscriteria doen we jaarlijks opgave aan de gemeenteraad in de vorm van het Uitvoeringsprogramma/ Jaarverslag.

Wie voert dit uit?

Gemeente

RUD

Hoe gaan we dit doen?

We voeren de volgende activiteiten uit om aan de kwaliteitscriteria de voldoen:

  • -

    Opleiden van de medewerkers

  • -

    De afdeling voorbereiden op zowel de invoering van de Omgevingswet als de Wet private kwaliteitsborging

  • -

    Jaarlijks stellen we de cyclusdocumenten vast waardoor we in hoge mate voldoen aan de procescriteria.

Jaarverslag 2023

In het Uitvoeringsprogramma 2023 is een verbetering doorgevoerd ten aanzien van de verantwoording op de kwaliteitscriteria. Opleidingen voor Wkb en OW zijn in 2023 afgerond.

Ook zijn vrijwel alle verbeterpunten die door IBT zijn aangedragen meegenomen in dit programma en de U&H Strategie.

Evaluatie en bijsturing – Hoe is dit gegaan en moeten we bijsturen?

In 2024 leren we werken met de Ow en Wkb.

Ook inventariseren op welke vlakken aanvullende kennis benodigd is, mede om te voldoen aan de kwaliteitscriteria.

Urenraming 2024 – Wat gaan we in het nieuwe jaar doen?

Voor de uitvoering van deze taken beschikken we over 2.78 fte aan een medewerker Beleid en kwaliteitszorg en 3,0 fte aan teammanagers.

Bijlage 4 Doelstellingen en formatie 2024

Formatieoverzicht

Functie

Formatie

Afdelingsmanager

1

Beleidsmedewerker

2.78

Teammanagers

3

Administratief medewerker

3.78

RO- adviseurs

1.95

Sr. Casemanagers en casemanagers omgevingsrecht

10.34

Adviseur constructieve veiligheid

1.94

Bouwinspecteur

7.28

Casemanagers mutatiedetectie

2

Juristen

5.3

Sr. Casemanagers en casemanagers APV

5.78

Coordinator handhaving

3

Handhavers/ boa’s

24.6

Bovenstaand formatieoverzicht geeft de formatieve ruimte weer. Bij met name vergunningverlening wordt daarnaast gebruik gemaakt van een flexibele schil als het aanbod aan werk toeneemt.

Berekening benodigde personele en financiële middelen

Bovenstaande formatie is verwerkt in de meerjarenbegroting van de gemeente Amersfoort.

Omgevingsrecht

Voor de VTH-taken hebben we kentallen ontwikkeld. In onderstaande tabellen wordt op basis van verwachte aantallen vergunningen uitgerekend welke formatie benodigd is voor het toetsen van vergunningen en het houden van toezicht.

Vergunningen Omgevingsrecht

afbeelding binnen de regeling

Bovenstaande taken worden uitgevoerd door (senior) casemanagers omgevingsrecht. Hier hebben we circa 10.5 fte voor nodig. Formatief is er 10.34 fte. De afgelopen jaren hebben we hier echter ook ten minste 3 fte aan casemanagers aan toegevoegd via de flexibele schil. Hier ontstaat dus ruimte voor het realiseren van doelstellingen die buiten de reguliere werkzaamheden om worden gesteld.

Hiernaast verwachten we vanaf 2024 een verschuiving van werkzaamheden als gevolg van de Ow en Wkb. 2024 zal gebruikt worden om in te schatten hoe deze verschuiving eruit ziet.

Toezicht omgevingsrechtafbeelding binnen de regeling

Bovenstaande taken worden uitgevoerd door bouwinspecteurs en adviseurs constructieve veiligheid. Hier hebben we ruim 9 fte voor nodig. Formatief beschikken we over 9.22 fte aan bouwinspecteurs en adviseurs constructieve veiligheid. Voldoende om de te verwachten taken uit te voeren. Wel krap om ook alle meldingen die worden gedaan met de gewenste prioriteit op te pakken. Ook hier geldt dat er in 2024 een verschuiving plaats zal vinden als gevolg van de Ow en Wkb.

Vergunningen openbare ruimte

afbeelding binnen de regeling

Bovenstaande taken worden uitgevoerd door (senior) casemanagers APV. Hier hebben we circa 2.51 fte voor nodig. We beschikken echter over meer dan het dubbele aantal. Dit wordt met name veroorzaakt doordat deze casemanagers vaak meer doen dan enkel het toetsen van vergunningaanvragen. Het begeleiden van een evenementenproces of het komen tot een geschikte locatie voor een coffeeshop is een tijdrovend proces.

Toezicht openbare ruimte

Voor het toezicht in de openbare ruimte beschikken we niet over kentallen. We beschikken over circa 28fte aan formatieve boa-capaciteit. Zij werken op basis van onderstaande prioriteiten en doelstellingen. De overige tijd werken zij aan binnengekomen meldingen handhaving openbare ruimte, waar we over 2023 ruim 8500 meldingen van ontvingen. Naar elke melding wordt gekeken en teruggekoppeld. Niet elk melding wordt ook opgevolgd.

Thema

Doelstelling

Activiteiten

 
 

Evenementen/ Horecanacht/ alcohol

Bij elk B en C evenement houden we een schouw.

Plannen van schouwen en uitvoeren indien noodzakelijk of gewenst

Bij B en C evenementen vindt een evaluatie plaats waarbij we de klachten terugkoppelen naar de klager en meenemen bij de evaluatie.

Plannen van evaluaties en uitvoeren indien nodig en gewenst

Excessief alcoholgebruik neemt af en alcoholgebruik onder minderjarigen neemt af.

Alcohol controles bij horeca

De leefbaarheid en openbare orde blijft gehandhaafd rondom het uitgaansleven.

Toezicht horecanacht

Aanpak jeugdoverlast

Het tegengaan van jeugdoverlast door jeugdgroepen

Toezicht op jeugdgroepen

Opvolgen van meldingen jeugdoverlast

De wijkboa’s schrijven een jaarplan met aandachtspunten voor hun wijk.

Risicojeugd in een zo vroeg mogelijk stadium in beeld te hebben om gerichte interventies en ondersteuning in te zetten samen met ketenpartners

Aanmelden van jongeren bij PGA jeugd

Sociale veiligheid/ Ondermijning

Tenminste 60 % van de tijd van de boa’s wordt besteed aan het bevorderen van sociale veiligheid (jeugd, Alcoholwet, wijkboa’s).

Toezichtsrondes in de wijken door de wijkboa’s

Deelname aan ondermijningsacties

Er wordt een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en wenselijkheid van het invoeren van een Bibob-toets bij een deel van de aanvragen om een omgevingsvergunning bouwen.

Inventariseren bij welke signalen bij omgevingsvergunningen er mogelijk sprake is misstanden.

Bij signalen onderzoeken we of een bibob-toets benodigd is.

Parkeren/ Verkeersovertredingen. Geslotenverklaringen

Wij zetten 12 uur per week in op verkeerd gestalde fietsen binnen de aangewezen gebieden.

Fietsparkeerrondes lopen bij stations en andere hotspots

Wij maken in de vergunningprocedure afspraken over fietsparkeren.

Aandacht geven aan fietsparkeren bij de relevante vergunningen

Wij controleren op overtredingen bij betaald parkeren

Parkeerrondes lopen in de stad

Wij leveren indien gewenst bewijslasten bij overtredingen van geslotenverklaringen

Bewijslasten verzamelen van geslotenverklaringen

Huishoudelijk afval/ milieu

Er wordt wekelijks 80 uur van de boa capaciteit ingezet op afval.

Het doen van milieurondes

Opvolgen meldingen/ wijktoezicht

80 % van de meldingen volgen we binnen 2 dagen op en handelen we binnen 14 dagen af.

Opvolgen meldingen door (wijk)boa’s

Verzorgen van een terugkoppeling richting de melder

Geluidsoverlast

Geluidsoverlast als gevolg van excessief verkeerslawaai neemt af.

Het verkeershandhavingsteam van de politie doet minimaal 2 controles

Samen met de politie organiseren we 4 acties op excessieve geluidsoverlast

Houtstook

We informeren onze inwoners en bedrijven over het stookverbod bij code oranje en rood op de stookwijzer

Informatiecampagne over stoken en het stookverbod

We informeren gerichte delen van de stad (straten of wijken) bij een meldingenpatroon

Draaiboek maken hoe om te gaan met meldingen houtstook

Bij een patroon van meldingen in een gebied informeren we het hele gebied over de regels ten aanzien van houtstook

Vuurwerk

Aantal meldingen over vuurwerkoverlast neemt af

Samen met politie zetten we in op het opsporen van illegaal vuurwerk

Bijdragen aan het opsporen van meer illegaal vuurwerk

Informeren van bewoners over het vuurwerkverbod

Koppeling doelstellingen aan formatie Omgevingsrecht

Voor het bereiken van de algemene doelstellingen en de prioriteitsdoelstellingen binnen het Omgevingsrecht (zie hieronder) geldt dat deze worden bereikt door een accentverschuiving of nadere aandacht binnen de reguliere taakuitvoering van met name de vergunningverleners en toezichthouders. Ze zijn door de prioritering al meegenomen in de dagelijkse taakuitvoering.

Die doelstellingen die aanvullen worden opgepakt door de beleids- en kwaliteitsmedewerkers (2.78 fte) die niet werkzaam zijn binnen het primaire VTH-proces. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een infographic, het opvolgen van landelijke incidenten en het bestuur informeren. Voor de taken op het gebied van groen en ecologie is 1 groene boa aangesteld om de doelstellingen te realiseren.

Thema

Doelstelling

Activiteiten

Airco’s en warmtepompen

We informeren inwoners en bedrijven over de regelgeving ten aanzien van airco’s en warmtepompen

We ontwikkelen een infographic over de vergunningplicht van airco’s en warmtepompen

Bouwmelding/ Omgevingsvergunning GK 1

Alle bouwmeldingen worden getoetst op volledigheid

Toetsen van Borgingsplannen en risicoanalyses (gevolgklasse 1)

Alle gereedmeldingen worden getoetst op volledigheid

Toetsen van het dossier bevoegd gezag en de verklaring van de kwaliteitsborger.

Brandveiligheid, waaronder stallen

Inzet op brandveilig gebruik vindt plaats op basis van risicoscan van de VRU.

Toepassen van de risicoscan door de VRU

Indien noodzakelijk vindt hercontrole op veestallen plaats

Het doen van hercontroles op basis van de controles uit 2023

Constructieve veiligheid nieuw en bestaande bouw

Het aantal grote bouwincidenten is 0. Een groot bouwincident is een incident met slachtoffers van een (gedeeltelijke) instorting van een pand als gevolg van een constructiefout.

Op basis van risico’s het controleren van constructietekeningen en berekeningen in gevolgklasse 2 en 3

Naar aanleiding van een landelijk incident controleren we de gebouwenvoorraad in Amersfoort op de mogelijkheid van hetzelfde gebrek en vertalen dit naar de Amersfoortse praktijk.

Opvolgen van landelijke incidenten

Hierover wordt proactief gecommuniceerd met het bestuur

Bestuur infomeren na een landelijk incident.

Erfgoed

Het Amersfoortse erfgoed wordt door VTH goed beschermd

Alle vergunningaanvragen voor monumenten worden voorgelegd aan de Gemeentelijke adviescommissie Omgevingskwaliteit

 

Toezien op vergunningsvoorwaarden ten aanzien van erfgoed

 

Uitvoeren van een toezicht project op een thema ter bescherming van het Amersfoorts erfgoed.

Groen en ecologie

We zetten 1 boa specifiek in op groene aspecten in de openbare ruimte

Toezicht in parken en buitengebied

We werken toezicht en handhaving voor groencompensatie uit.

Toezicht op vergunningsvoorwaarden voor groencompensatie

Mutatiedetectie

Eind 2024 zijn we t/m 2023 bijgewerkt met de mutatiedetectie

Administratief onderzoek naar wijzigingen/ overtredingen

 

Toezicht op geconstateerde overtredingen

 

Legalisatie of handhaving

Omgevingsvergunning GK2 en GK 3

Het toezicht op gevolgklasse 2 en gevolgklasse 3 vindt plaats volgens een toezicht protocol

Toepassen van een gelijke werkwijze door bouwinspecteurs

Slopen en asbest

Inwoners en medewerkers lopen geen gezondheidsschade op als gevolg van asbest.

Samen met de RUD Utrecht en de ODRU wordt onderzocht of er een piketdienst voor asbest kan komen.

Het toezicht op de bedrijfsmatige verwijdering van asbest vindt risico gestuurd plaats waarbij er bij de lage risico’s systeemtoezicht plaatsvindt en de bij de hogere risico’s de toezichtsfrequentie hoger is.

Toezicht ter plaatse op 25% van de bedrijfsmatige asbestmeldingen

Bijlage 5 Kwaliteitscriteria kritieke massa RUD Utrecht

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

Bijlage 6 Kwaliteitscriteria Comply or Explain

Inleiding

Landelijk is een set aan criteria ontwikkeld om de kwaliteit van de uitvoering van de VTH taken te meten, de Kwaliteitscriteria 2.24. Het is geen wettelijke verplichting om je aan deze criteria te houden, maar ze staan wel centraal in de discussie. Ook is in de wet opgenomen dat elke gemeente een verordening vast moet stellen waarin zij aangeeft hoe zij de kwaliteit van de uitvoering van de VTH-taken wil waarborgen. In Amersfoort is deze verordening ook vastgesteld. In deze verordening is opgenomen dat de kwaliteitscriteria gelden voor de taken die door de RUD uit worden gevoerd. Voor de taken die niet door de RUD worden uitgevoerd, en dus in overwegende mate binnen onze eigen organisatie, gelden de criteria voor zover nader door het college bepaald. Door middel van het vaststellen van deze strategie gelden deze criteria ook voor de taken die we in eigen huis uitvoeren. In het jaarlijkse Uitvoeringsprogramma zal verslag worden gedaan van de mate waarin aan de kwaliteitscriteria wordt voldaan.

Inhoudelijke criteria en Procescriteria

Op de inhoudelijke criteria voldoen we voor het overgrote merendeel. Veel van deze criteria zijn weer opgenomen in deel 2 “procescriteria”.

De procescriteria betreffen eisen aan het proces dat doorlopen wordt. De eis is dat de “Big-8” wordt doorlopen. In Amersfoort doorlopen we deze “Big-8” ook elke beleidsperiode. De procescriteria betreffen een lange lijst aan eisen waar aan voldoen moet worden. We voldoen aan de overgrote merendeel van deze criteria. Ruimte voor verbetering is er altijd. Met het vaststellen van deze strategie zetten we hierin ook weer een grote stap voorwaarts. Onder meer door het vaststellen van de ‘Richtlijn dwangsommen en begunstigingstermijnen’ het updaten van de uitvoerings- en handhavingsstrategie en het koppelen van de formatie aan de kentallen en doelstellingen.

Kritieke massa

In bijlage 7 is per deskundigheidsgebied op persoonsniveau een analyse gedaan van de mate waarin we als gemeente aan de kwaliteitscriteria voldoen.

In totaal zetten we in Amersfoort ruim 40 fte in op de taken zoals beschreven in de kwaliteitscriteria. Exclusief de inzet van de VRU en de RUD. Overall is de bezetting dus meer dan robuust. Wel zijn er verschillen per deskundigheidsgebied. Hieronder per cluster deskundigheidsgebieden de conclusies.

Generieke deskundigheidsgebieden

Voor deze deskundigheidsgebieden geldt dat zowel opleiding, aantal, frequentie als ervaring ruimschoots voldoen. Qua kennis is in 2023 geïnvesteerd in Omgevingswet en Wkb. Zowel juridisch als bouwtechnisch. Voor 2024 blijft hier de focus op het leren werken onder de Ow en Wkb. Ook wordt er aanvullend kennis opgedaan over het nieuwe BBL en de wet Bibob.

Juridische deskundigheidsgebieden

Voor de juridische deskundigheidsgebieden geldt dat we ruimschoots voldoende bezetting hebben. Ook aan de eisen ten aanzien van opleiding, kennis, frequentie en ervaring wordt ruimschoots voldaan. Doordat de juridische deskundigheidsgebieden in Amersfoort anders zijn georganiseerd is het lastig ze af te zetten tegenover de kwaliteitscriteria. Zo wordt een deel van elk juridisch deskundigheidsgebied uitgevoerd door een aparte juridische afdeling. Om kwaliteitsredenen worden bezwaren en beroepen afgehandeld door juridisch specialisten die niet betrokken zijn geweest bij de vergunningverlening en handhaving.

Specialistische deskundigheidsgebieden accent bouwen

Ook hier voldoende aantal, frequentie, opleiding en ervaring. Voor bouwfysica moet nader onderzocht worden of de aanvullende kennis hier ook afdoende is bij alle medewerkers. Met verdergaande private kwaliteitsborging wordt dit wel steeds minder belangrijk.

Complexe brandveiligheidstaken zijn uitbesteed aan de Veiligheidsregio. Dat geldt voor sloop en asbest bij de Omgevingsdienst. De frequentie-eis bij het afhandelen van de eenvoudige sloopmeldingen wordt niet altijd gehaald omdat zit belegd is bij meerdere junior casemanagers die wijkgericht werken.

Met 2 goed opgeleide en ervaren adviseurs constructieve veiligheid wordt hier voldaan aan de eisen.

Specialistische deskundigheidsgebieden accent milieu

Volledig uitbesteed aan de Omgevingsdienst.

Specialistische deskundigheidsgebieden accent ruimtelijke ordening en duurzaamheid

In grote lijnen voldoet Amersfoort ook op deze deskundigheidsgebieden. Voor kostenverhaal, gebiedsontwikkeling en planeconomie hebben we ruimschoots gekwalificeerde mensen in dienst. Echter het aanbod van werk voor de taken zoals ze omschreven staan in de kwaliteitscriteria is dusdanig beperkt dat de frequentie-eis niet wordt gehaald. Het biedt echter meer kwaliteit om deze taken wel door onze eigen planeconomen uit te laten voeren dan hiervoor aanspraak te maken op de markt.

Ook monumentenzorg en archeologie is zeer robuust georganiseerd in Amersfoort met zeer veel (over)gekwalificeerde collega’s. Ook hier geld dat niet iedereen de frequentie-eis haalt. Echter deze gespecialiseerde collega’s in dienst van Amersfoort leveren juist de kwaliteit die benodigd is voor de bescherming van de cultuurhistorische waarden.

Bijlage 7: Kwaliteitscriteria Kritieke massa gemeente Amersfoort

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling


Noot
1

Met name met het oog op de competentieprofielen onder de Omgevingswet.