Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR723884
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR723884/1
Subsidieregeling Huur en exploitatie
Geldend van 23-08-2024 t/m heden
Intitulé
Subsidieregeling Huur en exploitatieBurgemeester en wethouders van de Gemeente Etten-Leur;
gelet op de Algemene subsidieverordening Etten-Leur 2024;
besluiten:
tot het vaststellen van de Subsidieregeling Huur en exploitatie
Artikel 1. Begripsbepaling
In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:
- a.
ASV: Algemene subsidieverordening Etten-Leur 2024;
- b.
commerciële organisatie: organisatie met een winstoogmerk;
- c.
goed huurderschap: gedrag en verantwoordelijkheden van een huurder zorgen voor een positieve en respectvolle relatie met de verhuurder en de leefomgeving. Dit omvat het tijdig betalen van de huur, het goed onderhouden van de accommodatie, het naleven van de huurovereenkomst, het respecteren van medegebruikers en buren, en het bijdragen aan een veilige en aangename leefomgeving;
- d.
sociaal maatschappelijke organisatie: organisatie heeft een sociaal of maatschappelijk doel en geen winstoogmerk. De organisatie beoogt mensen samen te brengen om gezamenlijk activiteiten te ondernemen of elkaar te ontmoeten. Activiteiten zijn gericht op ontmoeting, verbinding, participatie, educatie, zingeving en het tegengaan van vereenzaming. Gezamenlijk vallen deze onder de noemer sociaal maatschappelijke activiteiten;
- e.
klein correctief onderhoud: reguliere en routinematige taken die nodig zijn om een woning of ander type gebouw in goede staat te houden;
- f.
opengesteld dagdeel: dagdeel waarop de accommodatie voor activiteiten geopend is;
- g.
sociaal-maatschappelijk tarief: tarief dat lager ligt dan het marktconforme tarief zodat het financieel draagbaar is voor sociaal maatschappelijke organisaties.
Artikel 2. Doelstelling
De doelstelling van deze subsidie is organisaties de mogelijkheid geven sociaal-maatschappelijke activiteiten uit te voeren met ondersteuning in exploitatie-, beheer- en/of huisvestingskosten. De activiteiten dragen bij aan minimaal één van de volgende doelstellingen:
- -
bevorderen van gezondheid;
- -
voorkomen van eenzaamheid;
- -
versterken sociaal netwerk en sociale basis;
- -
meedoen van kwetsbare inwoners.
Artikel 3. Doelgroep
-
1. Subsidie op grond van deze regeling wordt uitsluitend verstrekt aan:
- a.
Sociaal maatschappelijke organisaties die huurkosten betalen ten behoeve van het uitvoeren van sociaal-maatschappelijke activiteiten;
- b.
Sociaal maatschappelijke organisaties die het beheer en de exploitatie van een maatschappelijke accommodatie op zich nemen;
- c.
Bekostiging van noodzakelijke personele inzet in beheer en uitvoerende bijbehorende taken worden enkel vergoed aan wijkgebouwen en musea die in 2022 en verder gebruik maakten van de WVS-pool.
- a.
-
2. Sociaal maatschappelijke organisaties, zoals beschreven in lid 1, dienen actief te zijn in de gemeente Etten-Leur;
Artikel 4. Kosten die voor subsidie in aanmerking komen
-
1. De subsidie is alleen mogelijk voor de kosten die resteren na de aftrek van bijdragen van derden en die naar ons oordeel noodzakelijk zijn voor huurkosten die gemaakt worden bij de uitvoering van sociaal-maatschappelijke activiteiten die zonder huursubsidie geen doorgang kunnen vinden.
-
2. De subsidie is alleen mogelijk voor de kosten die resteren na de aftrek van bijdragen van derden en die naar ons oordeel noodzakelijk zijn voor de kosten van het beheren en exploiteren van een maatschappelijke accommodatie, te weten:
- a.
gas, water en elektriciteit;
- b.
klein correctief onderhoud;
- c.
verzekeringen, mits deze noodzakelijk zijn voor het exploiteren van het pand;
- d.
veiligheidsmaatregelen, tenzij het pand eigendom is van de gemeente en de gemeente in de veiligheidsmaatregelen voorziet;
- e.
noodzakelijke personele inzet in beheer en uitvoerende en bijbehorende taken, tenzij gebruik wordt gemaakt van de WVS-pool.
- a.
-
3. Niet voor subsidie in aanmerking komen de kosten van:
- a.
loon- en arbeid;
- b.
opleidingen en trainingen;
- c.
apparatuur en faciliteiten;
- d.
schoonmaak;
- e.
boekhoud- en juridische diensten;
- f.
consumpties;
- g.
advertentie en promotie.
- a.
Artikel 5. Berekening van de subsidie
-
1. Voor de berekening van de huursubsidie wordt gebruik gemaakt van het sociaal-maatschappelijk tarief.
-
2. Subsidie voor noodzakelijke personele inzet in beheer voor uitvoerende en bijbehorende taken wordt als volgt berekend:
- a.
het basistarief bedraagt in 2025 € 1.200 per jaar;
- b.
de exploiterende organisatie heeft in 2025 recht op € 12 per opengesteld dagdeel;
- c.
voor de kosten van ondersteunende materialen wordt 5% van het bedrag voortkomend uit lid a en b beschikbaar gesteld.
- d.
Vanaf 2026 wordt de vergoeding in beheer, zoals bedoeld onder lid a en b, geïndexeerd op basis van de Consumenten Prijs Index (CPI), reeks alle huishoudens, als gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (2015=100).
- a.
Artikel 6. Verdeling van het subsidieplafond
Indien het subsidieplafond wordt overschreden, wordt elke subsidie voor het betreffende tijdvak naar evenredigheid verlaagd.
Artikel 7. Procedurebepaling
-
1. De subsidieaanvraag moet voor 1 oktober, in het jaar voorafgaande aan het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft, ingediend zijn.
-
2. In afwijking op artikel 6 van de ASV legt de aanvrager bij de aanvraag van een huur- en/of exploitatiesubsidie de volgende gegevens over:
- a.
een beschrijving van de activiteiten die door ondersteuning middels een huur- of exploitatiesubsidie doorgang kunnen vinden;
- b.
een begroting van en een dekkingsplan voor de huur- en/of exploitatiekosten. Het dekkingsplan bevat een opgave van bij anderen aangevraagde subsidies of vergoedingen ten behoeve van dezelfde activiteiten, onder vermelding van de stand van zaken daarvan;
- c.
een overzicht van de omvang van het eigen vermogen en de eventuele reserves op het moment van de aanvraag, door middel van de meest recente bankafschriften van het totaal aan bankrekeningen;
- a.
-
3. Jaarlijks voert de gemeente een voortgangsgesprek met de subsidieontvanger.
-
4. Burgemeester en wethouders kunnen besluiten af te wijken van de voorgaande leden indien zij dit nodig achten voor een goede beoordeling van de aanvraag.
Artikel 8. Weigeringsgronden
De subsidie wordt in ieder geval geweigerd indien:
- a.
de huur-, beheer- en of/ exploitatiesubsidie niet noodzakelijk is voor de uitvoering van de sociaal-maatschappelijke activiteiten;
- b.
als het eigen vermogen van de organisatie hoger is dan de kosten die het afgelopen boekjaar begroot zijn en het eigen vermogen nog geen specifieke, met de gemeente afgestemde, bestemming heeft;
- c.
de organisatie een commerciële organisatie is;
- d.
de organisatie een sportvereniging is.
Artikel 9. Verplichtingen
De subsidieontvangers zijn verplicht te voldoen aan de principes van ‘goed huurderschap’, waarbij verwacht wordt dat zij de gehuurde ruimte respecteren, zorgdragen voor het onderhoud ervan, tijdig de huur betalen en zich houden aan de overeengekomen huurovereenkomst.
Artikel 10. Onvoorziene omstandigheden en hardheidsclausule
-
1. Wanneer er over artikelen onduidelijkheden bestaan of wanneer een artikel op meerdere manieren uitgelegd kan worden, beslist het college.
-
2. Als de toepassing van deze regeling leidt tot een onredelijke beslissing op de aanvraag, dan kunnen burgemeester en wethouders in uitzonderingsgevallen van deze regeling afwijken (hardheidsclausule).
Artikel 11. Slotbepalingen
-
1. Deze subsidieregeling treedt in werking op de dag na die van bekendmaking.
-
2. De bepalingen in deze subsidieregeling zijn niet van toepassing op bestaande, lopende afspraken met betrekking tot de huur en/of exploitatie van een pand.
-
3. Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling huur en exploitatie.
-
4. Voor overige bepalingen wordt verwezen naar de Algemene subsidieverordening Etten-Leur 2024.
Ondertekening
Aldus besloten door burgemeester en wethouders van Etten-Leur op 13 augustus 2024.
drs. C. (Cor) Smits
gemeentesecretaris
drs. M.C. (Marina) Starmans-Gelijns
burgemeester
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl