Toewijzingsbeleid woonwagenstandplaatsen Alblasserdam 2024

Geldend van 16-08-2024 t/m heden

Intitulé

Toewijzingsbeleid woonwagenstandplaatsen Alblasserdam 2024

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alblasserdam;

Gelet op artikel 2.2.7 Huisvestingsverordening Alblasserdam en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Overwegende dat in het ‘Beleidskader gemeentelijke woonwagen- en standplaatsenbeleid’ van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onder meer bepaald is dat rekening gehouden dient te worden met de mensenrechten en woonbehoeften van woonwagenbewoners en daarbij zo mogelijk tegemoet wordt gekomen aan de wens om in familieverband samen te leven;

Besluit:

vast te stellen: Toewijzingsbeleid woonwagenstandplaatsen Alblasserdam 2024

Artikel 1 Begripsbepalingen

Verordening

De 'Huisvestingsverordening gemeente Alblasserdam 2022 van de gemeente Alblasserdam of de verordening die hier in de toekomst voor in de plaats komt';

Standplaats

een kavel, bestemd voor het plaatsen van een woonwagen;

Woonwagen

een voor bewoning bestemd gebouw, dat is geplaatst op een standplaats, in zijn geheel of in delen kan worden verplaatst en waarvoor een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit als bedoeld in artikel 5.1 lid 2 Omgevingswet is verleend;

Standplaatszoekende

degene die is ingeschreven op de wachtlijst genoemd in artikel 2.2.3 van de verordening.

Hoofdbewoner

de standplaatszoekende die krachtens een huur/koop overeenkomst een standplaats voor een woonwagen huurt/koopt.

Familie

Dit betreft 1 e , 2 e en 3 e lijns familie.

Afstammingsbeginsel

het gaat niet alleen om mensen die op dit moment op een woonwagenlocatie wonen, maar ook om de mensen die in het verleden op een standplaats woonden en momenteel in een stenen woning wonen (spijtoptanten).

Wachtlijst

wachtlijst als bedoeld in artikel 2.2.3 van de verordening

Woonwagenkamp

locaties Waalsingel, Vlietbaan en Poldermolenseweg (waarbij de 5 woonwagenwoningen aan de Poldermolenseweg in eigendom zijn van Woonkracht10)

Artikel 2 Toepassingsbereik

Deze verordening is van toepassing op de in de gemeente gerealiseerde huurstandplaatsen van woonwagens op de locaties Waalsingel en de Vlietbaan en de in de toekomst te realiseren huurstandplaatsen.

Artikel 3 Toewijzing

  • 1.

    De wachtlijst van geïnteresseerden wordt beheerd door het college van burgemeester en wethouders.

  • 2.

    Er kan een schriftelijk verzoek tot inschrijving op de lijst van geïnteresseerden bij het college worden ingediend. Het verzoek vermeldt in ieder geval de NAW-gegevens, geboortedatum, contactgegevens en voorkeurslocatie van de geïnteresseerde. De geïnteresseerde geeft na inschrijving op de lijst eventuele wijzigingen in deze gegevens schriftelijk door aan het college.

  • 3.

    Bij het toewijzen van vrijkomende huurstandplaatsen op grond van artikel 2.2.7 van de verordening, hanteert het college de volgende volgorde:

    • a.

      De hoofdbewoner van een woonwagenlocatie in Alblasserdam die vanwege planologische ontwikkelingen moet verhuizen en aan wie nog geen vervangende huurstandplaats is toegewezen, in volgorde van de datum van inschrijving op de wachtlijst; bij geen inschrijving op de wachtlijst heeft de langst wonende op een woonwagenlocatie voorrang;

    • b.

      De standplaatszoekende binnen Alblasserdam die familie heeft wonen op het woonwagenkamp in volgorde van datum van inschrijving op de wachtlijst.

    • c.

      De standplaatszoekende buiten Alblasserdam die familie heeft wonen op het woonwagenkamp in volgorde van datum van inschrijving op de wachtlijst.

    • d.

      Overige standplaatszoekenden buiten Alblasserdam op basis van inschrijfduur op de wachtlijst. Hierbij is in beginsel het afstammingsbeginsel van toepassing.

    • e.

      Voor lid 3 sub a tot en met d geldt dat bij gelijke kandidaten, degene met de langste inschrijfduur op de lijst van geïnteresseerden voorrang heeft; bij gelijke geschiktheid vindt er een notariële loting plaats.

Artikel 4 Voorkeur voor locatie

Voor zover het bepaalde in de artikel 3 dit toelaat, wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met een schriftelijk bepaalde voorkeur voor een standplaats.

Artikel 5 Schending van het recht en inschrijving voor standplaats

De hoofdbewoner die wegens schending met het recht een standplaats heeft moeten verlaten, wordt geen nieuwe standplaats toegewezen binnen drie jaar nadat hij de oude standplaats heeft verlaten.

Artikel 6 Vervallen van toewijzing

Indien een standplaats niet binnen zes maanden na oplevering van die standplaats wordt bewoond, vervalt de toewijzing, tenzij in de huur/koop overeenkomst van de standplaats een langere termijn is vastgelegd.

Artikel 7 Uitschrijving van de wachtlijst

De standplaatszoekende wordt onderaan de wachtlijst geplaatst indien hij drie maal een aanbod voor een standplaats heeft afgewezen.

Artikel 8 Hardheidsclausule

Burgemeester en wethouders beslissen naar eigen, redelijk oordeel in gevallen waarin deze beleidsregel niet voorziet leidt tot onbillijkheden van overwegende aard.

Artikel 9 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op de dag na bekendmaking.

Artikel 10 Bekendmaking

De vaststelling van deze beleidsregel wordt bekendgemaakt in het digitale gemeenteblad via overheid.nl.

Artikel 11 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als “Toewijzingsbeleid woonwagenstandplaatsen Alblasserdam 2024”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 23 juli 2024.

Het college van Burgemeester en Wethouders

De secretaris, de burgemeester

H. Schnitker, J.W. Boersma

Toelichting bij Toewijzingsbeleid woonwagenstandplaatsen Alblasserdam 2024

Artikel 1

Het toewijzingsbeleid is een afwegingskader bij de 'huisvestingsverordening 2022 gemeente Alblasserdam'.

Artikel 2

Geen toelichting.

Artikel 3

Voor een eerlijke en transparante verdeling van (vrijkomende) woonwagenstandplaatsen is het wenselijk regels te stellen voor de volgorde van toewijzing van huurwoonwagenstandplaatsen. Wonen in een woonwagen vormt een essentieel aspect van de culturele identiteit van woonwagenbewoners. In Alblasserdam wordt een woonwagen op een standplaats erkend als een legitieme woonvorm, met beschikbaarheid die in principe wordt gereserveerd voor woonwagenbewoners uit Alblasserdam.

Om in aanmerking te komen voor een standplaats is het essentieel dat de aanvrager familie heeft wonen op het specifieke woonwagenkamp waar de standplaats beschikbaar komt.

De volgorde voor het verkrijgen van een woonwagenstandplaats wordt bepaald door de inschrijfdatum op de wachtlijst. Om in aanmerking te komen, is het vereist dat men familie op het woonwagenkamp heeft wonen, ongeacht of men zelf al op het kamp verblijft. Personen op de wachtlijst die tijdelijk in een sociale huurwoning verblijven, hebben de mogelijkheid om op elk gewenst moment terug te keren naar het woonwagenkamp waar hun familie woont, in overeenstemming met hun positie op de wachtlijst. Dit stelt hen in staat om tijdens het wachten op een standplaats alvast een (gezins)leven op te bouwen, totdat ze in aanmerking komen voor een huurstandplaats.

Artikel 4

Vanwege het familiebelang op de woonwagenlocaties is het beleidsmatig verantwoord om standplaatszoekenden een voorkeur voor een locatie uit te laten spreken. Daarnaast zal men niet zakken op de wachtlijst wanneer men een standplaats weigert buiten de voorkeurslocatie, tot een maximum van drie keer, zie artikel 7. Het is mogelijk een wijziging aan te brengen in de voorkeur voor een bepaalde locatie. De gegeven voorkeur voor een locatie speelt een belangrijke rol bij het aanbieden van een standplaats.

Artikel 5

De gemeente wil geen woonwagenfaciliteiten aanbieden wanneer de hoofdbewoner wegens schending van het recht de standplaats heeft moeten verlaten. Inschrijving is pas weer mogelijk drie jaar nadat de standplaats is verlaten.

Artikel 6

Indien een standplaatszoekende na een toewijzing geen huurovereenkomst afsluit en de standplaats niet inneemt en gaat bewonen, vervalt de toewijzing na zes maanden. In de huurovereenkomst kan een langere termijn worden opgenomen, indien dat bijvoorbeeld nodig is voor de bouw van een nieuwe woonwagen.

Artikel 7

Bij het accepteren van een huurstandplaats komt de inschrijving op de wachtlijst voor een huurstandplaats te vervallen. De standplaatszoekende wordt onderaan de wachtlijst geplaatst indien hij een aanbod voor een huurstandplaats heeft afgewezen.

Artikel 8

Geen toelichting.

Artikel 9

Geen toelichting.

Artikel 10

Geen toelichting.

Artikel 11

Geen toelichting.