Beleidsregels Brede Ondersteuning Toeslagenaffaire Gemeente Westland 2024

Geldend van 17-08-2024 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels Brede Ondersteuning Toeslagenaffaire Gemeente Westland 2024

Algemeen

De gemeente Westland faciliteert ouders en hun gezinnen die in aanmerking komen voor de brede ondersteuning bij het maken van een nieuwe start na de ondervonden gevolgen van de Toeslagenaffaire. Dit doet de gemeente op grond van de Wet Hersteloperatie Toeslagen. Binnen deze hersteloperatie wordt gemeenten de ruimte geboden om maatwerk te bieden bij deze brede ondersteuning zonder dat zij hierbij belemmerd worden door bijvoorbeeld inkomens- of vermogensvoorwaarden. Er zijn voor de hersteloperatie 5 leefgebieden vastgesteld, op basis waarvan de brede ondersteuning wordt uitgevoerd en waartegen doelstellingen worden afgezet:

  • Wonen: veilige en betaalbare plek om te wonen;

  • Financiën: in staat zijn om een financieel gezonde huishouding te voeren;

  • Gezin: samenleven en opgroeien in een veilige omgeving waarbinnen kinderen zich kunnen ontwikkelen;

  • Zorg: welzijn vanuit lichamelijke en geestelijke gezondheid;

  • Werk en dagbesteding: duurzaam kunnen participeren in een arbeidsproces en met minimaal de beschikking over een startkwalificatie.

Artikel 1. Ondersteuning

De functionarissen belast met de uitvoering van Wet hersteloperatie toeslagen hanteren de instructies van de VNG: “Uitgangspunten voor het bieden van brede ondersteuning en het opstellen van het plan van aanpak” van maart 2024. Daaropvolgend betekent dit dat het plan van aanpak vanuit voornoemde wet randvoorwaardelijk is en dat de gemeente in eerste plaats hulp verleent. Welke hulp precies wordt verleend is maatwerk. De individuele omstandigheden van de aanvrager moeten altijd onderzocht worden om te kunnen bepalen welke voorziening passend is. De brede ondersteuning is niet gericht op het verstrekken van spullen. Wanneer het voor het bereiken van een van de gestelde doelen uit het plan van aanpak noodzakelijk is om bepaalde materiële kosten/voorzieningen te vergoeden, zal dit worden toegekend. Wanneer dit enkel gewenst is maar niet noodzakelijk dan valt het gevraagde goed/voorziening niet onder de brede ondersteuning.

Artikel 2. Doelgroep

Voor de toepassing van deze beleidsregels wordt aangesloten bij de doelgroepenomschrijving van artikel 2.21 van de Wet Hersteloperatie Toeslagen.

Artikel 3. Maximale bedragen

De minimale en maximale vergoeding voor spullen worden gebaseerd op Nibud norm + 40 procent. Het gaat om spullen die de inwoner echt nodig heeft op een of meerdere leefgebieden.

Artikel 4. Geen terugwerkende kracht

Verzoeken om vergoedingen met terugwerkende kracht worden niet gehonoreerd. De gedupeerde heeft zelf de mogelijkheden gezien voor de aanschaf. Daarmee vervalt ook de noodzakelijkheid om deze middels de Specifieke Uitkering (SPUK) te vergoeden. Op grond van de Wet hersteloperatie Toeslagen worden dus uitsluitend voorzieningen verstrekt die na vaststelling van de hulpvraag noodzakelijk zijn voor het faciliteren van de nieuwe start van de betreffende gedupeerde ouder of hun kinderen, binnen de wettelijke kaders.

Artikel 5. Eenmalige vergoeding

Het vergoeden van de kosten wordt slechts éénmalig uitgekeerd. Aanvragen voor goederen die al eerder bij de brede ondersteuning zijn uitgekeerd, worden geen tweede maal vergoed, vervangen of vernieuwd, tenzij individuele noodzakelijkheid van toepassing is.

Artikel 6. Declaratie en verantwoording

Wanneer diensten of goederen worden vergoed vanuit de brede ondersteuning dan dient de aanvrager uiterlijk binnen één maand na ontvangst van de betaling de bijbehorende facturen/rekeningen/bonnetjes in te dienen bij de medewerker van het hulpteam. Wordt niet aan deze termijn voldaan, dan kan de gemeente gedupeerde verzoeken het bedrag terug te betalen, tenzij individuele noodzakelijkheid van toepassing is.

Artikel 7. Niet vergoed

De volgende zaken worden niet vergoed vanuit de brede ondersteuning:

  • a.

    Verkeersboetes;

  • b.

    Cosmetische ingrepen;

  • c.

    Aanschaf van een motorvoertuigen of motorrijtuigen;

  • d.

    Niet noodzakelijke verbouwingen en/of aanpassingen aan de woning/tuin;

  • e.

    Energiekosten;

  • f.

    Vakanties;

  • g.

    Nieuw gemaakte schulden na 1 juni 2021;

  • h.

    Kosten die nodig zijn na onvoorziene gebeurtenissen (bijvoorbeeld schade door weersomstandigheden, lekkages e.d.);

  • i.

    Sportabonnementen langer dan één jaar;

  • j.

    Luxegoederen (denk aan iPad, smartwatches, spelcomputers, elektrische steps, smartphones, tuinsets);

  • k.

    Wmo-voorzieningen en Jeugdarrangementen o.b.v. Jeugdwet.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college op 18 juni 2024.

de secretaris,

M.L.M. Weerts

de burgemeester,

B.R. Arends