Participatienota Gemeente Beekdaelen

Geldend van 14-08-2024 t/m heden

Intitulé

Participatienota Gemeente Beekdaelen

1. Doel van de participatie

De doorgaande weg in Vaesrade, bestaande uit de Vaesrade, Hommert en Hommerterweg, is een gebiedsontsluitingsweg waar een maximumsnelheid van 50 km/u geldt.

Echter, de weg kampt met problematiek zoals een slecht wegdek en te hard rijdend verkeer, wat niet alleen ongemak veroorzaakt voor de weggebruikers maar ook de veiligheid kan compromitteren. Hierdoor zal er een volledige wegreconstructie aan de orde zijn.

Hierbij is het noodzakelijk dat draagvlak vanuit bewoners en ondernemers wordt gecreëerd. Burgerparticipatie biedt de mogelijkheid om lokale kennis en voorkeuren te integreren, wat kan leiden tot gedragen en duurzame ontwerpoplossingen. Door bewoners en ondernemers te laten participeren in de definitie- en voorbereidingsfase hebben zij (daar waar mogelijk) invloed op o.a. de weginrichting en de groenvoorzieningen.

2. Beïnvloedingsruimte van participatie

Er is gekozen voor de volgende beïnvloedingsruimte van participatie:

  • 1.

    Informeren: creëren van draagvlak en voorzien van actuele voortgang van het project.

  • 2.

    Raadplegen: door bij bewoners berichten en beelden op te halen, wordt inzicht verkregen hoe de leefomgeving wordt ervaren.

  • 3.

    Adviseren: bewoners kunnen uit eigen leefomgeving advies uitbrengen door het delen van praktijkervaringen.

  • 4.

    Meebeslissen: de bewoners kunnen tijdens informatiebijeenkomsten tot op zekere hoogte een stem hebben over de inrichting van het straatbeeld.

3. Kaders voor participatie

Buiten de noodzakelijke technische kaders, te weten de wegreconstructie, kunnen binnen het ontwerp de mogelijkheden van participatie worden toegepast. Hierbij worden de financiële kaders bewaakt.

4. Wijze waarop het bestuursorgaan over deze kaders vooraf communiceert

De start van het project wordt gepubliceerd op de website van Gemeente Beekdaelen en verspreidt via social media en een door het ingenieursbureau opgerichte projectwebsite. Tevens ontvangen aanwonenden een fysieke nieuwsbrief per post en een uitnodiging voor diversen informatiebijeenkomsten. Daarnaast zal het digitaal participatieplatform ingezet worden als middel.

5. Wijze waarop en tijdvak waarin ingezetenen en belanghebbenden hun inbreng kunnen leveren

De planning en participatie zijn opgenomen in de communicatie van het projectplan. Het bewaken van de planning vereist een zorgvuldige aanpak en communicatie vanaf de vroegste fasen van het project, waarbij duidelijk moet worden gemaakt wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van de inbreng van de burgers.

6. Wijze waarop democratische waarden in de participatieprocedure worden gewaarborgd

Deze participatienota wordt meegenomen als beslispunt in het collegevoorstel van de inkoopstrategie en toegevoegd als bijlage.

7. Begroting van de kosten

Het is van belang dat de participatieprocessen goed worden gestructureerd om ervoor te zorgen dat de inbreng van burgers effectief wordt ingezet en dat de financiële kaders niet worden overschreden. De reguliere kosten van communicatie/participatie zijn opgenomen in de projectbegroting.

Ondertekening