Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR723398
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR723398/1
Richtlijnen plaatsen verdeelstation/transformatorhuisje
Geldend van 01-08-2024 t/m heden
Intitulé
Richtlijnen plaatsen verdeelstation/transformatorhuisjeHet college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zeewolde,
gelezen het voorstel van het team Beheer Openbare Ruimte van 9 juli 2024;
Besluit
- 1.
De locatie van een nieuw verdeelstation/transformatorhuisje in een bestaande woonwijk of industriegebied bepalen, aan de hand van de ‘Richtlijnen plaatsen verdeelstation/transformatorhuisje’.
Richtlijnen plaatsen verdeelstation/transformatorhuisje
Deze richtlijnen zijn bedoeld voor het bepalen van de plaats van een nieuw verdeelstation/transformatorhuisje van Liander in een bestaande woonwijk. Voor nog te ontwikkelen woonwijken kunnen andere regels worden gehanteerd.
- 1.
Veiligheid en gezondheid
-
Plaats een verdeelstation op meer dan 4 meter afstand van een woning, bedrijfspand of andere gebouwen waar mensen langdurig verblijven.
-
Toelichting: Verdeelstations geven straling, trilling en geluid. De kans dat de transformatorhuisjes overlast geven is heel erg klein. Deze moeten namelijk voldoen aan internationale richtlijnen (o.a. Europese blootstellingslimiet en het Nederlandse voorzorgbeleid voor langdurige blootstelling aan magneetvelden van het elektriciteitsnet). Hoewel die kans op overlast klein is, wordt voor de zekerheid een minimale afstand van 4 meter gehanteerd. (zie voor meer informatie de folder “wat moet je weten over elektromagnetische velden” van Netbeheer Nederland).
- 2.
Verkeersveiligheid
-
Bij een kruising van wegen moet het verdeelstation op meer dan 5 meter afstand van de zijwegen staan en nabij een oversteekplaats voor voetgangers op meer dan 2 meter afstand van de wegrand en de oversteekplaats.
-
Toelichting: Omdat een verdeelstation groot is, zal het een deel van het zicht op de omgeving en het andere verkeer wegnemen. Vooral bij kruisingen van wegen of oversteekplaatsen voor voetgangers is het wenselijk dat er voldoende uit- en overzicht is.
- 3.
Uitzicht
-
Een plek is niet geschikt als locatie voor een verdeelstation als deze het uitzicht te veel belemmert. Daarvan is sprake als:
- a)
daadwerkelijk sprake is van een waardevol uitzicht (bijv. randmeer, park of waterpartij),
- b)
het verdeelstation vanuit een woning een groot deel van het uitzicht belemmert en
- c)
er geen andere (normale) methodes zijn om uitzicht te hebben (bijv. een ander raam).
- a)
-
Toelichting: Een verdeelstation is een relatief groot bouwwerk (4 meter lang, 2 meter breed en 2 meter hoog). Het te plaatsen verdeelstation zal nagenoeg altijd invloed hebben op het zicht op de omgeving. In veel situaties zal men dat moeten accepteren omdat het anders niet mogelijk is verdeelstations te plaatsen. Alleen als sprake is van een bijzonder en waardevol uitzicht wordt daarmee rekening gehouden.
- 4.
Ruimtelijke structuur en sfeer
-
Pas de plek van het verdeelstation goed in de ruimtelijke structuur en de sfeer van een straat of buurt.
-
Toelichting: Het is belangrijk om de plaats van het verdeelstation te zien in relatie met het ruimtelijke ontwerp/karakter/sfeer van een wijk. Er kunnen argumenten zijn om een verdeelstation niet aan te brengen of goed in te pakken in bijvoorbeeld beplanting. Er moet ook ruimte zijn om in enkele gevallen de inrichting iets aan te passen. Bijvoorbeeld door groen (een boom of heesters) te verplaatsen/elders te vervangen.
- 5.
Onderhoud openbare ruimte
-
Het verdeelstation mag een achterliggende gebied niet afsluiten voor materieel dat nodig is voor structureel onderhoud.
-
Toelichting: Omdat er steeds meer werk wordt uitgevoerd met machines (maaien, knippen, snoeien, versnipperen) is een doorgang voor deze machines wenselijk. De breedte van de doorgang wordt bepaald door het type machine dat vaak moet passeren.
- 6.
Voorkomen schade aan bomen
-
Minimale afstand tussen het verdeelstation inclusief omliggende verharding en een boom is 8 x de stamdiameter gemeten op 1,3 meter hoogte. De minimale afstand tussen een (jonge) boom en de verharding om het verdeelstation is 1 meter.
-
Toelichting: Hiermee wordt voorkomen dat belangrijke wortels van een boom worden beschadigd waardoor de boom ziek wordt of omwaait.
- 7.
Communicatie en proces:
- a.
Liander en gemeente bepalen op basis van bovenstaande richtlijnen en eisen/wensen van Liander de plaats waar het verdeelstation (bij voorkeur) moet komen.
- b.
Direct omwonenden en mensen die zicht krijgen op een verdeelstation worden geïnformeerd over de plaats en de komst van het verdeelstation.
- c.
Deze mensen krijgen 3 weken de tijd om te reageren. Het is immers mogelijk dat de gemeente in haar overwegingen enkele aspecten heeft gemist of verkeerd heeft geïnterpreteerd.
- d.
Afhankelijk van de reactie (te toetsen aan de criteria die hierboven staan) wordt bezien of het nodig is om de inrichting van de ruimte om het verdeelstation aan te passen (bijv. met beplanting) of het voorkomen van het verdeelstation aan te passen (bijv. een andere kleur, een kunstwerk of steenstrips) of dat, voor zover mogelijk, gezocht moet gaan worden naar een andere locatie. Hierbij moet worden vermeld dat een alternatieve locatie niet altijd aanwezig is.
- a.
Ondertekening
Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zeewolde in zijn vergadering van 23 juli 2024.
de secretaris,
K.C. Hamstra
de burgemeester,
G.J. Gorter
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl