Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR723287
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR723287/1
Beleidsregels handhaving helingbestrijding gemeente Epe 2024
Geldend van 27-07-2024 t/m heden
Intitulé
Beleidsregels handhaving helingbestrijding gemeente Epe 2024Besluit van de burgemeester van de gemeente Epe tot vaststelling van beleidsregels voor handhaving helingbestrijding 2024
De burgemeester van de gemeente Epe;
gelezen het burgemeestersbesluit met zaaknummer 955379;
gelet op de artikelen 416, 417, 437 wetboek van Strafrecht, artikel 125 Gemeentewet, artikel 4:81 en 4:84 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 2:67 en 2:68 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Epe;
b e s l u i t
vast te stellen de beleidsregels:
Beleidsregels handhaving helingbestrijding gemeente Epe 2024.
Begripsbepalingen
Dit beleid verstaat onder:
a. Bestuursorgaan: Burgemeester
b. Begunstigingstermijn: Bij een last onder dwangsom die strekt tot het ongedaan maken van een overtreding of het voorkomen van verdere overtreding, wordt een termijn gesteld gedurende welke de overtreder de last kan uitvoeren zonder dat een dwangsom wordt verbeurd (Awb. Art. 5:32a, tweede lid).
c. Bestuursdwang (last onder): Een herstelsanctie die gericht is op het beëindigen van een overtreding en het herstellen van een rechtmatige situatie. In de aanpak tegen heling betekent dit het aanzeggen van de sluiting van de lokaliteit.
d. BOA: Buitengewoon Opsporingsambtenaar.
e. DOL: Digitaal Opkopers Loket.
f. DOR: Digitaal Opkopers Register.
g. Dwangsom: De sanctie is gericht op het beëindigen van een bepaalde overtreding en de rechtmatige situatie te herstellen. Een dwangsom is géén boete en is ook als preventiemiddel een mogelijkheid wanneer er een onrechtmatige situatie dreigt.
h. Heling: het verwerven, voorhanden hebben of overdragen van een goed, met een vermoeden of weten dat het een door een misdrijf verkregen goed betreft en er sprake is van winstbejag
i. Ongeregelde goederen: goederen die wegens hun aard of uitvoering, hun herkomst of de staat waarin zij verkeren, niet tot de algemeen gangbare goederen kunnen worden gerekend (art. 437 lid 4 WvSr).
j. Handelaar:
1. Opkopers en handelaars in uitoefening van beroep of bedrijf:
- •
In gebruikte en ongeregelde goederen;
- •
Metalen (mede verstaan: legeringen en metalloïden)
- •
Edelstenen, uurwerken, kunstvoorwerpen;
- •
Auto's, motorfietsen, bromfietsen, fietsen;
- •
Foto-film-radio-audio-en videoapparatuur;
- •
Apparatuur voor automatische registratie.
2. Persoon die van opkopen een beroep of een gewoonte maakt. Hieronder begrepen alle handelingen, hoe ook genaamd, waarmede kennelijk hetzelfde wordt beoogd (art. 90bis WvSr):
- •
Onofficiële opkoper, economisch actief, winstoogmerk;
- •
Zelfstandig of georganiseerd deelnemen aan economisch verkeer;
- •
Reclame maken;
- •
Internetverkoop/ Marktplaats.
k. Zienswijze: Een reactie die een belanghebbende (een natuurlijke of rechtspersoon) aan het bevoegd gezag kan sturen als reactie op een ontwerpbesluit.
1. Inleiding
Het tegengaan van Ondermijning is één van de speerpunten in het Integraal Veiligheidsplan van de gemeenten basisteam Veluwe-Noord. Een belangrijk onderdeel van ondermijnende criminaliteit is het witwassen van crimineel verkregen goederen. Hieronder valt ook de verkoop van gestolen goederen, ook wel heling genoemd. Het tegengaan van heling heeft als doel de afzetmarkt voor gestolen goederen te verstoren, de pakkans van woninginbrekers, dieven en helers te vergroten en gestolen goederen zoveel mogelijk opsporen en terugbezorgen bij de rechtmatige eigenaar. Deze aanpak is ook regionaal ingezet. In dit kader is voor handelaren het bijhouden van een in- en verkoopregister middels het zogenaamde Digitale Opkopers Register (DOR) verplicht gesteld. In deze beleidsregel handhaving helingbestrijding is aangegeven op welke wijze van de bevoegdheid tot handhaving van de verplichtingen gebruik wordt gemaakt.
2. Invoering Digitale Opkopers Register
In het belang van de aanpak van heling van goederen is het gewenst is dat handelaren in gebruikte en ongeregelde goederen kunnen worden gecontroleerd. Om deze controle mogelijk te maken zijn handelaren verplicht een doorlopend inkoopregister en verkoopregister bij te houden, waarin zij aantekening moeten houden van alle gebruikte of ongeregelde goederen die worden verworven, die voorhanden zijn, die worden verkocht of op andere wijze worden overgedragen. Het bijhouden van dit inkoopregister is een verplichting op grond van artikel 437 eerste lid sub a van het Wetboek van Strafrecht en artikel 2, lid 2 van het Uitvoeringsbesluit ex artikel 437, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht.
Het verkoopregister is verplicht op grond van artikel 2:67 lid 1 van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Epe (APV). Omwille van een zo efficiënt en effectief mogelijk gebruik van het in- en verkoopregister is door de politie een digitale versie van deze registers ontworpen, het Digitale Opkopers Register (DOR).
Het DOR kan worden gekoppeld aan een landelijk systeem waarin gestolen goederen worden geregistreerd, zodat bij registratie van een gestolen goed door een handelaar het systeem hiervan een melding maakt. Gestolen goederen kunnen daardoor snel worden getraceerd en heling kan op een effectieve wijze worden tegengegaan. Het DOR is inmiddels aangewezen als register zoals bedoeld in artikel 2:67 lid 1 APV (verkoopregister) en in artikel 2 lid 2 van het Uitvoeringsbesluit ex artikel 437, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht (inkoopregister), zodat handelaren daarin aantekening moeten houden van gebruikte en ongeregelde goederen.
3. Wettelijk kader
De wet- en regelgeving schrijft handelaren bepaalde verplichtingen voor bij de uitvoering van hun "vrije" beroep. In het belang van de aanpak van heling van goederen is het gewenst dat handelaren in gebruikte en ongeregelde goederen kunnen worden gecontroleerd. Om deze controle mogelijk te maken zijn handelaren verplicht een doorlopend inkoop- en verkoopregister bij te houden, waarin zij aantekeningen moeten bijhouden van alle gebruikte of ongeregelde goederen die worden verworven, die voorhanden zijn, die worden verkocht of op andere wijze worden overgedragen. Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen de wettelijke verplichtingen met betrekking tot de inkoop (inkoopregister) en de verplichtingen met betrekking tot de verkoop (verkoopregister).
3.1 Inkoopregister
De verplichtingen met betrekkingen tot het inkoopregister zijn opgenomen in het Wetboek van
Strafrecht en het Uitvoeringsbesluit ex artikel 437, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht.
De handhaving van deze strafrechtelijke regels behoort tot de bevoegdheid van de politie en
het Openbaar Ministerie. Deze beleidsregel heeft dan ook geen betrekking op de handhaving
daarvan. Wel is in de gezagsdriehoek afgestemd welk beleid bij de handhaving van deze
regels door het OM wordt gevolgd. In de bijlage is dit beleid weergegeven.
3.2 Verkoopregister
De verplichtingen met betrekking tot het verkoopregister en het gedurende een aantal dagen in bewaring houden van goederen zijn opgenomen in de APV. Deze regels kunnen bestuursrechtelijk (bestuursdwang of dwangsom) en strafrechtelijk (via de strafbaarstelling van overtreding van deze APV-regels) worden gehandhaafd. Het hier opgenomen beleid betreft handhaving van de APV-regels en is gebaseerd op artikel 125 Gemeentewet en artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht. Om invulling te geven aan de bestuursrechtelijke handhaving van de verplichtingen zijn de verschillende mogelijke overtredingen onderstaand schematisch weergegeven en gekoppeld aan handhavend optreden middels een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang (sluiting). De hoogte van de dwangsom is afgestemd op de zwaarte van het geschonden belang en de beoogde werking van de dwangsom.
4. Handhavingsbevoegdheid burgemeester
De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Deze verantwoordelijkheid en de daarbij horende bevoegdheden zijn voornamelijk vastgelegd in de Gemeentewet. De burgemeester beschikt over diverse bestuurlijke instrumenten om de openbare orde en veiligheid te waarborgen. Eén daarvan is de mogelijkheid die artikel 2:80 van de APV biedt om tot gehele of gedeeltelijke sluiting van horecapanden en andere gebouwen (niet zijnde woningen) over te gaan wanneer er overtredingen van de Wet wapens en munitie, heling en illegaal gokken zijn geconstateerd. Weliswaar betreft het ook strafbare feiten, maar het belang voor de burgemeester om in deze gevallen een bestuursrechtelijke maatregel te nemen is gelegen in het beschermen van de openbare orde, veiligheid, gezondheid en zedelijkheid. Het doel van de sluiting is om de toeloop te verminderen en de bekendheid van het gebouw en/of erf, als ocatie waar de ongewenste activiteiten plaatsvinden, te ontnemen. Daarbij zullen deze zich in ieder geval gedurende de periode van de sluiting niet herhalen. De maatregel is gericht op het pand en/of erf en niet op de exploitant. Bij sluiting geldt deze ook voor een eventuele rechtsopvolger. Winkelpanden behoren ook tot deze categorie gebouwen. En ingeval van heling – of een bedrijfsuitoefening die heling kan faciliteren – is aantasting van de openbare orde en veiligheid, met name gezien de voorliggende misdrijven, aan de orde.
4.1 Tweesporenbeleid
Het tweesporenbeleid houdt in dat bij constatering of overtreding er zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk sancties of maatregelen kunnen worden opgelegd. Strafrecht is punitief, dat wil zeggen dat er een straf of sanctie volgt bij een overtreding van een wetsartikel. Een bestuursrechtelijke maatregel die de burgemeester treft is meestal een preparatoire maatregel welke als doel heeft de aangetaste openbare orde en veiligheid te herstellen, dan wel te voorkomen dat deze (verder) wordt verstoord. Strafrecht en bestuursrecht kunnen dus samen worden toegepast. Dit betekend in praktische zin dat er naast een bestuursrechtelijke maatregel zoals een last onder dwangsom nog een strafrechtelijke procedure en/of sanctie (boete) kan worden opgelegd en andersom.
4.2 Zorgvuldigheid
Voorafgaande aan een besluit van de burgemeester tot het nemen van een eventuele maatregel wordt de handelaar en eventuele andere belanghebbenden uitgenodigd voor een gesprek, waarin ze hun zienswijze op het geconstateerde feit kenbaar kunnen maken. Hiervoor wordt uiterlijk twee weken voor de aanvang van het gesprek de schriftelijke uitnodiging verstuurd. Na dit gesprek wordt er een afweging gemaakt op basis van de feiten, omstandigheden en de genoemde wet- en regelgeving. Het definitieve besluit wordt bekend gemaakt aan de handelaar, de handhavingspartners en eventuele andere belanghebbenden, zoals de pandeigenaar.
4.3 Afwijkingsbevoegdheid
De burgemeester heeft bij zijn besluitvorming over een te treffen maatregel een inherente afwijkingsbevoegdheid. Als de feiten en omstandigheden hiertoe aanleiding geven dan kan de burgemeester (ook ten nadele van belanghebbende(n)) afwijken van de genoemde maatregelen in dit handhavingsbeleid. Zo kan bijvoorbeeld worden besloten om een stap over te slaan en meteen een maatregel treffen en niet eerst te waarschuwen of in plaats van een maatregel een waarschuwing op te leggen.
4.4 Geldigheidstermijn overtreding
Geldigheidstermijn overtreding voor het handhavingsarrangement (zie hieronder) geldt dat een volgende stap wordt gezet in het arrangement wanneer binnen twee jaren na een vorige constatering en/of overtreding (hierna: overtreding) opnieuw een overtreding plaatsvindt. Een overtreding blijft vijf jaar meetellen. Vindt een overtreding binnen vijf jaar na de vorige overtreding plaats, maar is de vorige keer langer dan twee jaren geleden, dan wordt de handhavingsstap herhaald.
5. Handhavingsarrangement
Om invulling te geven aan artikel 4:81 Awb zijn in het onderstaande arrangement de verschillende
overtredingen weergegeven en op welke wijze invulling wordt gegeven aan de bestuurlijke maatregel.
Het toezicht op het bijhouden van het DOR wordt uitgeoefend door de politie en de aangewezen toezichthouders van de gemeente Epe. Dit arrangement wordt vastgesteld om op eenduidige wijze te kunnen reageren bij geconstateerde overtredingen van de diverse verplichtingen.
Constatering / overtreding |
Actie |
Juridische basis |
Sanctie |
Niet of onvoldoende kenbaar maken van de uitoefening van het beroep van handelaar |
1e constatering / overtreding |
Art. 2:68 APV, art. 125 Gemeentewet |
Waarschuwing |
2e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 1e overtreding |
Art. 2:68 APV, art. 125 Gemeentewet |
Waarschuwing |
|
3e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 2e overtreding |
Art. 2:68 APV, art. 125 Gemeentewet |
Opleggen last onder dwangsom van € 1000 per overtreding, tot een maximum van € 2000 Begunstigingstermijn 7 dagen |
|
4e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 3e overtreding |
Art. 2:68 APV, art. 125 Gemeentewet |
Verbeuren dwangsom (daadwerkelijk innen) |
|
Niet of onvoldoende medewerking verlenen aan toezicht en controle op aanwezige en/of verhandelde goederen |
1e constatering / overtreding |
Art. 2:68 APV, art. 125 Gemeentewet |
Waarschuwing |
2e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 1e overtreding |
Art. 2:68 APV, art. 125 Gemeentewet |
Waarschuwing |
|
3e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 2e overtreding |
Art. 2:68 APV, art. 125 Gemeentewet |
Opleggen last onder dwangsom van € 1000 per overtreding, tot een maximum van € 2000 Begunstigingstermijn 7 dagen |
|
4e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 3e overtreding |
Art. 2:68 APV, art. 125 Gemeentewet |
Verbeuren dwangsom (daadwerkelijk innen) |
|
Verkoopregister wordt niet of niet juist bijgehouden |
1e constatering / overtreding |
Art. 2:67 APV, art. 125 Gemeentewet |
Waarschuwing |
2e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 1e overtreding |
Art. 2:67 APV, art. 125 Gemeentewet |
Opleggen last onder dwangsom van € 1000 per overtreding, tot een maximum van € 2000 Begunstigingstermijn 7 dagen |
|
3e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 2e overtreding |
Art. 2:67 APV, art. 125 Gemeentewet |
Verbeuren dwangsom (daadwerkelijk innen) |
|
4e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 3e overtreding |
Art. 2:67 APV, art. 125 Gemeentewet |
Verbeuren dwangsom en waarschuwing sluiting |
|
5e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 4e overtreding |
Art. 2:67 APV, art. 125 Gemeentewet |
Sluiting lokaliteit voor de duur van 4 weken |
|
Vervreemding of verandering goed binnen 5 dagen na verkrijging |
1e constatering / overtreding |
Art. 2:68 APV, art. 125 Gemeentewet |
Waarschuwing |
2e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 1e overtreding |
Art. 2:68 APV, art. 125 Gemeentewet |
Opleggen last onder dwangsom van € 1000 per overtreding, tot een maximum van € 2000 Begunstigingstermijn 7 dagen |
|
3e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 2e overtreding |
Art. 2:68 APV, art. 125 Gemeentewet |
Verbeuren dwangsom (daadwerkelijk innen) |
|
4e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 3e overtreding |
Art. 2:68 APV, art. 125 Gemeentewet |
Verbeuren dwangsom en waarschuwing sluiting |
|
5e constatering / overtreding binnen 2 jaar na constatering 4e overtreding |
Art. 2:68 APV, art. 125 Gemeentewet |
Sluiting lokaliteit voor de duur van 4 weken |
6. Inwerkingtreding
Dit besluit treedt in werking op de dag na publicatie.
7. Citeertitel
Dit besluit kan worden aangehaald als “Beleidsregel handhaving helingbestrijding gemeente Epe 2024”.
Ondertekening
Aldus vastgesteld op 15 juli 2024
De burgemeester van gemeente Epe,
dhr. dr. T.C.M. Horn
Bijlage Handhaving OM verplichtingen inkoopregister/heling
Constatering/overtreding |
Actie |
Juridische basis |
Sanctie |
Verschrijvingen NAW gegevens |
Strafrecht |
||
Verschrijvingen NAW gegevens |
1e overtreding |
Uitvoeringsbesluit bij artikel 2, tweede lid, onder e ex artikel 437 Wetboek van Strafrecht |
1 of 2: geen interventie. 3 - 5: Schriftelijke waarschuwing. 6 -10: OM strafbeschikking € 150. >10: OM strafbeschikking € 300. |
2e overtreding binnen twee jaar na afdoening eerste overtreding |
Uitvoeringsbesluit bij artikel 2, tweede lid, onder e ex artikel 437 Wetboek van Strafrecht |
1 of 2: geen interventie. 3 - 5: OM strafbeschikking € 100. 6 -10: OM strafbeschikking € 220. >10: OM strafbeschikking € 450. |
|
3e overtreding binnen vier jaar na afdoening eerste overtreding |
Uitvoeringsbesluit bij artikel 2, tweede lid, onder e ex artikel 437 Wetboek van Strafrecht |
1 of 2: geen interventie. 3 - 5: OM strafbeschikking € 150. 6 -10: OM strafbeschikking € 300. >10: OM strafbeschikking € 600. |
|
Ontbrekende of onjuiste gegevens anders dan ontbrekende gegevens m.b.t. legitimatieplicht |
1e overtreding |
Uitvoeringsbesluit, artikel 2, tweede lid, onder a tot en met e ex artikel 437 Wetboek van Strafrecht |
1 – 5: OM strafbeschikking € 250. 6 – 10: OM strafbeschikking € 500. >10: OM strafbeschikking € 750. |
2e overtreding binnen twee jaar na afdoening eerste overtreding |
Uitvoeringsbesluit, artikel 2, tweede lid, onder a tot en met e ex artikel 437 Wetboek van Strafrecht |
1 – 5: OM strafbeschikking € 370. 6 – 10: OM strafbeschikking € 750. >10: OM strafbeschikking € 1.100. |
|
3e overtreding binnen 4 jaar na afdoening eerste overtreding |
Uitvoeringsbesluit, artikel 2, tweede lid, onder a tot en met e ex artikel 437 Wetboek van Strafrecht |
1 – 5: OM strafbeschikking € 500. 6 – 10: OM strafbeschikking € 1.000. >10: Dagvaarden, eis ter zitting € 1.500. |
|
Ontbrekende gegevens m.b.t. legitimatieplicht |
1e overtreding |
artikel 2, tweede lid, onder f van het Uitvoeringsbesluit ex artikel 437 Wetboek van Strafrecht |
1 – 5: OM strafbeschikking € 500. 6 – 10: OM strafbeschikking € 1.000. >10: OM strafbeschikking € 1.500. |
2e overtreding binnen twee jaar na afdoening eerste overtreding |
artikel 2, tweede lid, onder f van het Uitvoeringsbesluit ex artikel 437 Wetboek van Strafrecht |
1 – 5: OM strafbeschikking € 750. 6 – 10: OM strafbeschikking € 1.500. >10: Dagvaarden, eis ter zitting € 2.200. |
|
3e overtreding binnen vier jaar na afdoening eerste overtreding |
Ontbrekende gegevens m.b.t. legitimatieplicht, artikel 2, tweede lid, onder f van het Uitvoeringsbesluit ex artikel 437 Wetboek van Strafrecht |
1 – 5: Dagvaarden, eis ter zitting € 1.000. 6 – 10: Dagvaarden, eis ter zitting € 2.000. >10: Dagvaarden, eis ter zitting 1 maand hechtenis. |
|
Geen register bijhouden |
1e overtreding |
artikel 437, eerste lid, onder a Wetboek van Strafrecht (eerste overtreding): |
OM strafbeschikking € 2.000 |
2e overtreding binnen 2 jaar na afdoening eerste overtreding |
artikel 437, eerste lid, onder a Wetboek van Strafrecht |
Dagvaarden, eis ter zitting € 3.000. |
|
3e overtreding binnen 4 jaar na afdoening eerste overtreding |
Geen register bijhouden, artikel 437, eerste lid, onder a Wetboek van Strafrecht |
Dagvaarden, eis ter zitting 2 maanden hechtenis. |
|
HELERS |
|||
Opzetheling |
Proces-verbaal opmaken, strafrechtelijke vervolging op basis van feiten en omstandigheden, maximale strafeis: gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of een geldboete van de vijfde categorie (artikel 416 Wetboek van Strafrecht) |
||
Schuldheling |
Proces-verbaal opmaken, strafrechtelijke vervolging op basis van feiten en omstandigheden, maximale strafeis: gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vijfde categorie (artikel 417bis Wetboek van Strafrecht |
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl