Beleidsregel aanvraag- en selectieprocedure coffeeshops Deventer

Geldend van 25-07-2024 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel aanvraag- en selectieprocedure coffeeshops Deventer

De burgemeester van de gemeente Deventer,

Gelet op de door het Openbaar Ministerie vastgestelde aanwijzing van de Opiumwet, bekend als de AHOJG-criteria en het beleidskader voor coffeeshops in de gemeente Deventer;

Besluit vast te stellen: de ‘Beleidsregel aanvraag- en selectieprocedure coffeeshops Deventer’.

1. Inleiding

In de gemeente Deventer zijn maximaal vier coffeeshops toegestaan. Dat betekent dat er niet meer dan vier exploitatievergunningen met bijbehorende gedoogverklaringen verleend worden.

De exploitatievergunning is persoonsgebonden en kan daarom niet aan een ander overgedragen worden. Als één van de vier huidige exploitanten stopt of moet stoppen met het exploiteren van een coffeeshop, dan ontstaat er ruimte voor het indienen van een aanvraag. In deze beleidsregel wordt duidelijkheid gegeven over de wijze van behandeling van de aanvragen.

2. Loting

Als een exploitant van een coffeeshop stopt met de exploitatie of daarmee moet stoppen van de burgemeester, dan wordt door middel van loting bepaalt wie een aanvraag mag indienen.

Kenbaar maken belangstelling

Als er ruimte is voor een nieuwe vergunning en gedoogverklaring, dan stelt de gemeente Deventer via haar website een webpagina open met de mededeling dat er ruimte is ontstaan en een loting plaats zal vinden. Alle informatie over de procedure is daar te vinden, inclusief een lotingformulier.

Gegadigden kunnen hun belangstelling kenbaar maken door het lotingformulier volledig in te vullen en in te dienen. Dit kan tot één maand na de datum van de publicatie in het Gemeenteblad. Van iedere gegadigde wordt maximaal één inzending geaccepteerd.

Indienen aanvraag

Uit de gegadigden die tijdig het ingevulde formulier hebben ingezonden wordt door middel van loting de volgorde van behandeling bepaald. De loting geschiedt in opdracht van de burgemeester door een notaris. De eerste tien gegadigden worden geïnformeerd over hun plek op de plaatsingslijst na de loting. De kandidaat die na loting op de eerste plaats staat, zal verzocht worden een aanvraag in te dienen. Als de aanvraag niet leidt tot vergunningverlening zal op volgorde van plaatsing de volgende gegadigde worden uitgenodigd een aanvraag in te dienen.

Aanvraagformulier

De aanvrager maakt voor de aanvraag gebruik van het aanvraagformulier voor een vergunning voor de exploitatie van een openbare inrichting en een gedoogverklaring voor de verstrekking van softdrugs en het daarbij beschikbaar gestelde Bibob-vragenformulier.

Termijn van indiening

Een aanvraag is uiterlijk acht weken na de datum waarop de uitnodiging om een aanvraag in te dienen is verzonden in het bezit van de burgemeester. De aanvraag wordt alleen behandeld als deze op tijd is verzonden en voldoet aan de eisen uit deze beleidsregel.

Indieningsvereisten

Het volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier inclusief de bijlagen wordt bij de burgemeester ingediend. De elektronische weg is geopend voor het indienen van een aanvraag.

Bij de aanvraag worden de volgende bescheiden en bewijsstukken overgelegd:

  • a.

    Het ingevulde Bibob-vragenformulier voorzien van alle benodigde bijlagen;

  • b.

    een plan waarin de vergunningsaanvrager aangeeft op welke wijze hij concreet de risico’s op drugsverslaving zal voorkomen en bestrijden;

  • c.

    een plan waarin de vergunningaanvrager aangeeft hoe het toezicht op de leeftijd controle zal plaatsvinden met inachtneming van de wettelijke vigerende privacyregels (Algemene Verordening Gegevensbescherming;

  • d.

    een plan waarin de vergunningaanvrager aangeeft welke maatregelen worden genomen om de mogelijke overlast van de coffeeshop in de directe omgeving te ondervangen;

  • e.

    een bewijsstuk van een erkende instelling op het gebied van de verslavingszorg (Tactus), waaruit blijkt dat de exploitant en het personeel beschikken over voldoende kennis en inzicht met gebruik van drugs en de daaraan verbonden risico´s van verslaving;

  • f.

    een plan waarin de vergunningaanvrager aangeeft welke maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat de coffeeshop bezocht wordt door niet ingezetenen;

  • g.

    een nauwkeurige beschrijving van de inrichting, waarbij is opgenomen de oppervlakte daarvan, evenals een opstellingsplan (plattegrond), waarin is aangegeven waar de verkoop plaatsvindt en waar het publiek verblijft;

  • h.

    een verklaring of bewijsstuk of een intentie daartoe waaruit blijkt dat hij gerechtigd is of zal zijn over de ruimte waarin de inrichting zal worden gevestigd, te beschikken; Bij vergunningverlening dient het huurcontract of aankoopbewijs overgelegd te worden

  • i.

    een kopie van een geldig paspoort of verblijfsdocument van: de ondernemer dan wel, indien de ondernemer een rechtspersoon is, van degene(n) die de onderneming krachtens de bij te voegen statuten vertegenwoordigt (vertegenwoordigen), de beheerder(s) en de bedrijfsleider(s).

Overige voorwaarden omtrent de locatie

De beoogde openbare inrichting moet als huidige bestemming horeca categorie 2A hebben conform het omgevingsplan en het horecabeleidsplan. Verder moet het pand waar de coffeeshop gevestigd is in het centrum van Deventer liggen, zoals begrensd op de bijgevoegde kaart en minimaal 100 meter liggen van een al bestaande coffeeshop.

Ontvangstbevestiging

De aanvrager ontvangt een bevestiging van ontvangst van de aanvraag met daarbij aangegeven de datum van ontvangst van de aanvraag.

Bibob toets

Bij elke aanvraag voor een vergunning/gedoogverklaring wordt volgens de Beleidsregel toepassing Wet Bibob gemeente Deventer een Bibob toets toegepast.

Volledigheidstoets

De binnen de indieningstermijn ontvangen aanvraag wordt beoordeeld op volledigheid, dus op de aanwezigheid van alle hiervoor vermelde bescheiden en bewijsstukken.

Als geen volledige aanvraag is ontvangen, wordt de aanvrager wiens aanvraag niet volledig was op grond van artikel 4:5, eerste lid, onder c ,van de Awb in de gelegenheid gesteld om binnen een redelijke termijn de aanvraag aan te vullen met de ontbrekende gegevens. Als de aanvraag niet op tijd is aangevuld, dan wordt deze buiten behandeling gelaten.

Vervolgprocedure

Als de eerste aanvraag niet leidt tot vergunningverlening en verlening van de gedoogverklaring, wordt de nummer twee op de plaatsingslijst uitgenodigd een aanvraag in te dienen Een volgende aanvraag wordt pas in behandeling genomen als in rechte vaststaat dat de eerdere gevraagde vergunning op goede gronden is geweigerd. Deze procedure herhaalt zich totdat is beslist op een tijdig gevraagde vergunning. Indien deze procedure niet heeft geleid tot vergunningverlening, dan zal opnieuw een termijn van indiening worden bekendgemaakt en herhaalt de hiervoor uiteengezette procedure zich.

Inhoudelijke toetsing aan de uitvoeringscriteria

Als een aanvraag inhoudelijk in behandeling wordt genomen, worden de bescheiden en bewijsstukken die hierboven genoemd zijn getoetst aan de geldende criteria van het coffeeshopbeleid (waaronder het afstandscriterium, horecabestemming, leeftijdsvereiste). Als er naar aanleiding van de overgelegde bescheiden en bewijsstukken vragen zijn, wordt de aanvrager daarover schriftelijk geïnformeerd en in de gelegenheid gesteld binnen een nader te stellen termijn deze vragen schriftelijk te beantwoorden. Als niet voldaan wordt aan de criteria van het coffeeshopbeleid wordt de gedoogverklaring geweigerd.

Als een aangevraagde gedoogverklaring en/of de exploitatievergunning is geweigerd, dan wordt de eerstvolgende volledige aanvraag in overeenstemming met de hierboven beschreven procedure in behandeling genomen.

3. Overige bepalingen

Looptijd vergunning

De exploitatievergunning en gedoogverklaring voor coffeeshops worden voor een periode van maximaal 10 jaar verleend. In eerste instantie wordt een vergunning verleend voor vijf jaar. Na vijf jaar bestaat de mogelijkheid om nogmaals voor vijf jaar een vergunning aan te vragen, waarbij nogmaals een Bibob-toets zal plaatsvinden. Deze procedure wordt toegepast in alle gevallen waarin een nieuwe exploitatievergunning en gedoogverklaring is vereist.

Bestaande coffeeshops

Voor de drie coffeeshops die op de datum van inwerkingtreding van deze Beleidsregel nog beschikken over een vergunning en gedoogverklaring blijft de periode van vergunningverlening van maximaal 20 jaar van toepassing (gerekend vanaf de datum waarop de eerstvolgende vergunning en gedoogverklaring is verleend na de inwerkingtreding van de vorige Beleidsregel). Ook deze drie coffeeshops moeten elke vijf jaar een nieuwe vergunning aanvragen waarbij zij ook volledig ingevulde Bibob-formulieren moeten aanleveren.

Uitgebreide voorbereidingsprocedure

Als het voornemen bestaat om de gevraagde vergunning te verlenen, dan is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van toepassing. Dit betekent dat het voornemen om de vergunning te verlenen wordt gepubliceerd. Het voorgenomen besluit om de vergunning te verlenen en de bijbehorende stukken liggen voor een periode van zes weken ter inzage. Binnen de termijn van zes weken kunnen belanghebbenden een zienswijze naar voren brengen. Bij de definitieve besluitvorming worden de zienswijzen meegewogen. Tegen het uiteindelijke besluit om de vergunning te verlenen of te weigeren kan geen bezwaar worden gemaakt. Belanghebbenden hebben namelijk de mogelijkheid om direct beroep aan te tekenen bij de rechtbank wanneer deze uitgebreide voorbereidingsprocedure wordt gevolgd (artikel 7:1, eerste lid, onder d, van de Awb).

Als het bij voorbaat aannemelijk is dat de gevraagde exploitatievergunning moet worden geweigerd, dan wordt afdeling 3.4 van de Awb niet toegepast. Wel zal de aanvrager gehoord worden over het voorgenomen besluit om de gevraagde vergunning te weigeren. Wanneer na het horen de gevraagde vergunning zoals voorgenomen wordt geweigerd, dan kan een belanghebbende daartegen bezwaar maken. In dit geval kan alleen rechtstreeks beroep bij de rechtbank worden ingesteld, indien de burgemeester daartoe om instemming wordt verzocht wordt (artikel 7:1a van de Awb).

Als het horen leidt tot nieuwe inzichten op grond waarvan moet worden afgezien van de voorgenomen weigering, dan wordt alsnog de uitgebreide voorbereidingsprocedure toegepast. In dat geval kunnen belanghebbenden dus de mogelijkheid om direct beroep aan te tekenen bij de rechtbank.

Legeskosten

Voor iedere aanvraag voor een exploitatievergunning en een gedoogverklaring coffeeshop die in behandeling is genomen, is het legesbedrag verschuldigd uit de tarieventabel, behorende bij de op dat moment van kracht zijnde legesverordening.

Intrekken vorige beleidsregel

De beleidsregel aanvraag- en selectieprocedure exploitatievergunning/ gedoogverklaring coffeeshop gemeente Deventer van 20 juli 2017 wordt ingetrokken en deze beleidsregel komt daarvoor in de plaats.

4. inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op de datum van bekendmaking.

Ondertekening

Kaart gedoogzone Deventer

afbeelding binnen de regeling