Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR723151
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR723151/1
Beleidsregels Deventer Helpt 2024/2025
Geldend van 26-07-2024 t/m heden
Intitulé
Beleidsregels Deventer Helpt 2024/2025Deventer helpt isoleren
Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 12 december 2023
Wie komt hiervoor in aanmerking?
De gratis grote isolatieactie is bedoeld voor eigenaren van koopwoningen in de gemeente Deventer met een inkomen onder de 150% van het sociaal minimum. Met deze isolatie actie wil de gemeente Deventer ervoor zorgen dat mensen met een kleine portemonnee toch stappen kunnen zetten in het verduurzamen van hun woning. Goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee.
Nadere spelregels Deventer Helpt
Artikel 1. Aanvrager/woning
De eigenaar-bewoner van een bestaande woning in de gemeente Deventer die staat ingeschreven op het adres van de woning. De woning is bestemd voor permanente bewoning. Bij twee of meer eigenaren gelden deze gezamenlijk als aanvrager.
Artikel 2: Doelgroep eenmalige energetische woningverbetering 2024/2025
-
1. De eenmalige energetische woningverbetering 2024/2025 is bedoeld voor een inwoner met een zelfstandig huishouden, met een laag inkomen.
-
2. De eenmalige energetische woningverbetering 2024/2025 is bedoeld voor inwoners die woningeigenaar zijn en deze woning ook zelf bewonen. Deze woning heeft een (voorlopig) energielabel D of slechter.
-
3. Een huishouden (alleenstaande of gezin) heeft een laag inkomen als gedurende de referteperiode het in aanmerking te nemen inkomen niet hoger is dan 150% van de toepasselijke bijstandsnorm. We kijken bij de financiële toets ook naar besteedbaar inkomen. Wanneer een huishouden met het besteedbaar inkomen onder de 150% zit als gevolg van aflossing van schulden en hiervoor een minnelijke schuldregeling of wettelijke schuldenregeling sanering is getroffen, komt het huishouden in aanmerking voor de regeling.
-
4. Als een belanghebbende door wisselende of eenmalige inkomsten het inkomen in de maand van aanvraag hoger is dan 150% van de toepasselijke bijstandsnorm, dan wordt uitgegaan van een gemiddeld inkomen. Het gemiddeld inkomen wordt berekend door de som van inkomen dat gedurende 12 maanden voorafgaand aan de aanvraag is genoten, te delen door 12;
-
5. Voor bepaling van het inkomen van de zelfstandige wordt uitgegaan van het boekjaar voorafgaand aan het jaar waarin de aanvraag is gedaan. Dit is het inkomen na aftrek van de verschuldigde inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Deze belasting en premies worden gesteld op het percentage, zoals vermeld in artikel 6, lid 2 van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004. Hierbij wordt een teruggave inkomstenbelastingen en premies volksverzekeringen niet als inkomen aangemerkt. Het vastgestelde inkomen als zelfstandige wordt, na eventuele vermeerdering met andere inkomsten over het betreffende boekjaar, gedeeld door 12;
-
6. Als door een belanghebbende gebruik wordt gemaakt van een uitkering van de gemeenten Deventer, bijzondere bijstand of kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, voldoet de belanghebbende in ieder geval aan de inkomensvoorwaarde van deze eenmalige energetische woningverbetering, en is geen aanvullende financiële toets nodig;
Artikel. 3 Verduurzamingsmaatregelen
-
1. De maatregelen moeten gericht zijn op het verduurzamen van de bestaande particuliere koopwoning ter besparing van het energiegebruik of ter verhoging van het aandeel duurzame energiebronnen in de energievoorziening. Waarbij de energiebesparende maatregelen (isolatie) altijd voorrang heeft.
Tot de duurzaamheidsmaatregelen kunnen worden gerekend:
- -
Spouwmuurisolatie
- -
Vloerisolatie
- -
HR++ glas: alleen in de noodzakelijke primaire leefruimten
- -
Zonnepanelen: alleen als bovenstaande energiebesparende maatregelen niet mogelijk zijn. Maximale bijdrage voor zonnepanelen is € 2.500
- -
Artikel 4. Procedure aanvraag en behandeling en voorwaarden
Aanvraag
- 1.
De aanvraag voor deelname aan de isolatieactie wordt digitaal ingediend via de speciaal daarvoor aangemaakte website www.deventerhelpt.nl. In afwijking van deze digitale aanvraag kan een schriftelijke aanvraag worden ingediend als digitaal aanmelden om redenen niet lukt. Dat kan via het Geldfit spreekuur.
- 2.
Na aanmelding krijgt de betreffende inwoner bezoek van een projectteamlid dat de inkomenstoets doet in een huisbezoek. Tijdens het huisbezoek overlegt de belanghebbende:
- a.
Salarisspecificaties van de maand voorafgaand aan de aanvraag. Wanneer er sprake is van flexibele inkomsten, overlegt de belanghebbende salarisspecificaties van de laatste drie maanden;
- b.
De belastingaangifte 2021 of de meest recente en de kolommenbalans over de afgelopen drie maanden, voorafgaande aan de aanvraag als er sprake is van inkomsten uit onderneming of inkomsten als Zzp’er.
- c.
Kopie legitimatiebewijs
- d.
Bankafschriften van de afgelopen 3 maanden.
- a.
- 3.
Een aanvraag voor de isolatieactie kan vooralsnog worden ingediend tot 1 december 2025.
Behandeling
- 1.
De aanvraag wordt financieel getoetst door het projectteam. Dat gebeurt tijdens een huisbezoek met de belanghebbende of op een hiervoor ingericht spreekuur.
- 2.
Na goedkeuring krijgt de aanvrager bezoek van de energiecoach. Met de energiecoach wordt gekeken welke maatregel het meeste rendement kan opleveren in de woning. Naast de grote maatregel kijkt de energiecoach ook of er kleine maatregelen mogelijk zijn die snel wat op kunnen leveren (tochtstrips, radiatorfolie etc.) Met de energiecoach worden een aantal documenten ondertekend: a) Machtiging om opdracht te verlenen aan de betreffende aannemer b) Machtiging tot aanvraag van ISDE subsidie door de gemeente Deventer.
- 3.
Na ondertekening van de stukken wordt de opdracht verstrekt aan de betreffende aannemer. Deze aannemer maakt zelf de planningsafspraak met de aanvrager.
- 4.
Na betaling van de rekening door de gemeente Deventer, wordt door de gemeente Deventer (indien aan voorwaarden wordt voldaan) de ISDE subsidie aangevraagd. Deze wordt gestort op de rekening van de betreffende inwoner, en wordt gezien als extra inkomensondersteuning.
- 5.
Na uitvoering van de maatregel neemt de energiecoach contact op voor een nazorggesprek.
Beschikbaar budget
- 1.
Er is maximaal €1,5 miljoen beschikbaar voor de isolatiemaatregelen.
Artikel 5. Hardheidsclausule
Als vanwege bijzondere omstandigheden een strikte toepassing van bovenstaande regels naar het oordeel van het college zou leiden tot een onredelijke beslissing, kan het college afwijken van het bepaalde in deze verordening.
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl