Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR722797
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR722797/1
Regeling vervallen per 01-01-2025
Subsidieregeling Tijdelijke witgoedregeling Baarle-Nassau
Geldend van 20-07-2024 t/m 31-12-2024
Intitulé
Subsidieregeling Tijdelijke witgoedregeling Baarle-NassauHet college van burgemeester en wethouders van de gemeente Baarle-Nassau;
gelet op artikel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Baarle-Nassau 2024;
overwegende dat
- a.
een deel van de huishoudens binnen de gemeente Baarle-Nassau te maken heeft met energiearmoede;
- b.
het college het wenselijk vindt om maatregelen te nemen om deze energiearmoede te bestrijden;
- c.
het college het gewenst vindt om over de wijze waarop de bestrijding van energiearmoede plaatsvindt een subsidieregeling voor energiezuinig witgoed op te stellen;
besluit:
Vast te stellen de “Subsidieregeling Tijdelijke witgoedregeling Baarle-Nassau”.
Artikel 1 Begripsbepalingen
-
1. Alle begrippen die in deze subsidieregeling worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Algemene wet bestuursrecht.
-
2. In deze subsidieregeling voor energiezuinig witgoed wordt verstaan onder:
a. college
college van burgemeester en wethouders van de gemeente Baarle-Nassau;
b. energietoeslag
een energietoeslag verstrekt op basis van de Beleidsregels eenmalige energietoeslag, gemeente Baarle-Nassau;
c. energiezuinig witgoed
Koelkast, vriezer, koelvriescombinatie, vaatwasmachine met minstens energielabel A, B of C en een jaarlijks verbruik van minder dan 163 kWh, wasmachine met minstens energielabel A en infraroodpaneel;
d. REL
Regionaal Energieloket.
Artikel 2 Doelgroep Tijdelijke witgoedregeling
Een huishouden dat de energietoeslag in de gemeente Baarle-Nassau heeft ontvangen kan eenmalig in aanmerking komen voor de voorziening zoals beschreven in deze Subsidieregeling Tijdelijke witgoedregeling gemeente Baarle-Nassau.
Artikel 3 Voorziening Tijdelijke witgoedregeling
Ter bestrijding van energiearmoede kan het college subsidie verlenen voor de aankoop van energiezuinig witgoed, zoals nader uitgewerkt in artikel 4.
Artikel 4 Energiezuinig witgoed
-
1. Een huishouden, dat behoort tot de doelgroep zoals bedoeld in artikel 2, kan eenmalig in aanmerking komen voor energiezuinig witgoed.
-
2. De subsidie bedoeld in dit artikel wordt verleend in de vorm van een voucher.
-
3. Met de voucher kan via tussenkomst van REL en Groupcard energiezuinig witgoed aangekocht worden.
-
4. De hoogte van de subsidie bedoeld in dit artikel bedraagt 100% van de kosten van het energiezuinig witgoed zoals bedoel in het eerste lid met een maximum van € 550,00 inclusief BTW.
Artikel 5 Aanvraag
-
1. Alleen huishoudens van de door de gemeente Baarle-Nassau geselecteerde doelgroep kunnen een aanvraag indienen voor de vervanging van een verouderd witgoed apparaat.
-
2. Voor het aanvragen van de subsidie Tijdelijke witgoedregeling, kan de doelgroep via de website van het REL met een persoonlijke code de aanvraag indienen.
Artikel 6 Aanvraagtermijn
-
1. Subsidie voor de voorziening zoals genoemd in artikel 3 kan worden aangevraagd tot en met 31 december 2024 of tot het moment dat het subsidieplafond is bereikt.
-
2. Aanvragen die na 31 december 2024 worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.
-
3. Aanvragen die worden ingediend nadat het subsidieplafond is bereikt, worden niet in behandeling genomen.
Artikel 7 Beslistermijn
Burgemeester en wethouders beslissen op een aanvraag om een subsidie als bedoeld in artikel 3, binnen 8 weken nadat de volledige aanvraag is ingediend.
Artikel 8 Weigeringsgronden
Een subsidieaanvraag kan door het college worden geweigerd indien een van de weigeringsgronden uit artikel 7, eerste en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening 2024 Baarle-Nassau van toepassing is.
Artikel 9 Subsidieplafond en verdeling van het subsidieplafond
-
1. Het college stelt voor het totaal van de voorzieningen genoemd in artikel 3 een subsidieplafond vast van € 88.000,00.
-
2. Het nemen van besluiten op aanvragen om subsidie vindt plaats op volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Indien de aanvraag niet volledig is, wordt de aanvrager in de gelegenheid gesteld de aanvraag aan te vullen. De dag waarop die aanvraag is aangevuld en volledig is, geldt als de datum van ontvangst van de aanvraag.
-
3. Als het subsidieplafond is bereikt, kunnen er geen aanvragen meer behandeld worden en geen subsidies meer worden verleend, op grond van artikel 4:25 van de Algemene wet bestuursrecht.
Artikel 10 Nadere verplichtingen
-
1. Pas na het verkrijgen van de subsidie voor de aankoop van energiezuinig witgoed zoals bedoeld in artikel 3, kan het witgoed worden aangeschaft.
-
2. Het verkrijgen van de subsidie voor de aankoop van energiezuinig witgoed zoals bedoeld in artikel 3 mag alleen plaatsvinden als het oude witgoed wordt opgehaald.
-
3. Het is de aanvrager alleen toegestaan om de voucher te gebruiken voor eigen gebruik.
Artikel 11 Hardheidsclausule
In bijzondere gevallen, met name in gevallen dat de toepassing van deze witgoedregeling voor één of meer belanghebbenden onevenredig zou zijn in verhouding tot de met deze regeling te
dienen doelen, kan het college afwijken van deze regeling.
Artikel 12 Inwerkingtreding en duur subsidieregeling
-
1. Deze subsidieregeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na bekendmaking ervan.
-
2. Deze subsidieregeling geldt tot en met 31 december 2024. Na deze datum blijft deze subsidieregeling gelden voor het behandelen van aanvragen die voor of op 31 december 2024 zijn ingediend.
Artikel 13 Citeertitel
Deze regeling wordt aangehaald als: “Subsidieregeling Tijdelijke witgoedregeling Baarle-Nassau”.
Ondertekening
Artikelsgewijze toelichting
Artikel 1 Begripsbepalingen
Voor de begrippen wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht. In het tweede lid van dit artikel wordt een aantal begrippen nog specifiek omschreven.
Artikel 2 Doelgroep Tijdelijke witgoedregeling
Het Rijk heeft middelen beschikbaar gesteld voor de verstrekking van een energietoeslag, middels SpUK energiearmoede. De gemeente Baarle-Nassau heeft ervoor gekozen om de doelgroep van de energietoeslag te bepalen op huishoudens met een inkomen tot 120% van de geldende bijstandsnorm. Voor wat betreft de werking van deze subsidieregeling is ervoor gekozen om aan te sluiten bij de doelgroep die de energietoeslag ontvangen heeft. Dit betekent dat huishoudens die recht hadden op de energietoeslag en deze hebben ontvangen in aanmerking kunnen komen voor voorzieningen ter bestrijding van energiearmoede. De situatie kan zich voordoen dat een huishouden wel in aanmerking had kunnen komen voor de energietoeslag, maar verzuimd heeft deze aan te vragen, of niet alle informatie heeft verstrekt waardoor de aanvraag buiten behandeling is gelaten. Ook in deze situatie kan op grond van deze subsidieregeling een huishouden gebruikmaken van de voorziening zoals genoemd in artikel 3.
Artikel 3 Voorziening Tijdelijke witgoedregeling
Ter bestrijding van energiearmoede wordt deze witgoedregeling aangeboden die tot energiebesparing leidt. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Baarle-Nassau.
Om energiebesparing te bereiken wordt op grond van deze subsidieregeling een voorziening aangeboden aan de doelgroep. Deze voorziening is in lid 1 genoemd en wordt in het volgende artikel gespecificeerd.
Artikel 4 Energiezuinig witgoed
Fabrikanten van witgoed proberen apparaten steeds energiezuiniger te maken. Zeker met de stijging van de energieprijzen is een betere energieklasse een belangrijk selectie-element voor de consument. De aankoop van een nieuw energiezuinig apparaat kan een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering van het energieverbruik.
Voor huishoudens met een laag inkomen is de aankoop van nieuw witgoed echter vaak om financiële redenen een probleem. Hierdoor blijft met gebruik maken van een oude koelkast of een oude wasmachine het energieverbruik hoog. Om deze huishoudens de mogelijkheid te geven kan een voucher verstrekt worden waarmee een nieuw energiezuinig apparaat gekocht kan worden. Voor een huishouden geldt dat de mogelijkheid geboden wordt om één apparaat aan te schaffen.
Artikel 5 Aanvraag
Door middel van het aanvraagformulier kan een huishouden één aanvraag doen voor de voorzieningen genoemd in artikel 3.
Artikel 6 Aanvraagtermijn
Het huishouden dat een aanvraag wil doen, kan dit doen tot 31 december 2024 of tot het moment dat het subsidieplafond bereikt is. Daarna kan er geen aanvraag gedaan worden en kan de aanvraag ook niet meer in behandeling genomen worden.
Artikel 7 Beslistermijn
De beschikking tot subsidieverlening en -vaststelling wordt binnen 8 weken vastgesteld na datum van ontvangst van de aanvraag.
Artikel 8 Weigeringsgronden
Op basis van artikel 8 kan een aanvraag geweigerd worden.
Artikel 9 Subsidieplafond en verdeling van het subsidieplafond
Vanuit het Rijk is budget beschikbaar gesteld voor het bestrijden van energiearmoede. Echter is dit budget niet toereikend voor de gehele doelgroep. Zodra het subsidieplafond is bereikt dienen subsidieaanvragen worden geweigerd.
Artikel 10 Nadere verplichtingen
De voorziening, zoals genoemd in artikel 3, mag pas worden aangeschaft wanneer de subsidie is verleend.
De gemeente dient verantwoording af te leggen aan het Rijk over de hoeveelheid huishoudens die zijn bereikt en welke maatregelen er zijn getroffen. Deze gegevens moeten worden geregistreerd.
Artikel 11 Hardheidsclausule
Er kunnen zich situaties voordoen waarin deze subsidieregeling niet voorziet en waarbij het onredelijk is dat een huishouden niet in aanmerking komt voor de voorziening op grond van deze subsidieregeling. In dergelijke situaties kan het college toch besluiten om de voorziening te verstrekken.
Artikel 12 Inwerkingtreding en duur subsidieregeling
De subsidieregeling zal in werking treden één dag na de publicatie in het Gemeenteblad. De regeling geldt tot en met 31 december 2024. Na 31 december 2024 worden aanvragen die voor deze datum zijn ingediend nog wel behandeld.
Artikel 13 Citeertitel
Dit artikel behoeft geen verdere toelichting.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl