Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR720668
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR720668/1
Cultuurbeleid 2024-2027 ‘Cultuur Dichtbij’ Gemeente Veere
Geldend van 10-06-2024 t/m heden
Intitulé
Cultuurbeleid 2024-2027 ‘Cultuur Dichtbij’ Gemeente VeereVoorwoord
“We willen dat cultuur in onze gemeente dichtbij en toegankelijk is.”
Cultuur zie ik als de zuurstof van onze samenleving. Muziek, kunst en erfgoed doen een beroep op onze verbeelding en we leren daardoor ook zelf om creatief te denken en te handelen. Cultuur kan veel verschillende gevoelens oproepen. Het kan ons verbinden, raken, veranderen en verwonderen.
We willen dat cultuur in onze gemeente dichtbij en toegankelijk is. Inwoners moeten, ongeacht leeftijd, achtergrond of financiële situatie, kennis kunnen maken en actief mee kunnen doen aan het cultuuraanbod in onze gemeente. Cultuur is voor onze bezoekers een inspiratiebron die onze gemeente in alle seizoenen van het jaar aantrekkelijk maakt.
We stimuleren onze jeugd om via het onderwijs en daarbuiten, volop in aanraking te komen met cultuur. Dat kan door cultuuronderwijs, muzikale ontwikkeling en een museumbezoek. Zo kunnen jeugdigen hun creativiteit en talenten ontdekken en zich breed ontwikkelen.
Onze gemeente is door haar rijke geschiedenis gelukkig goed bedeeld met cultureel erfgoed en dat koesteren we. Veel cultureel erfgoed is goed toegankelijk, bijvoorbeeld onze prachtige kerken, het Stadhuis in Veere, maar ook het ringrijden en de fraaie buitenplaatsen. Ook hebben we aandacht voor de musea die onze gemeente rijk is, zij vertellen de verhalen van vroeger en nu.
Ik heb er vertrouwen in dat ons cultuurbeleid voor de komende jaren onze trots op onze mooie Gemeente Veere nog groter zal maken!
Bert Tuk, Wethouder Gemeente Veere
Visie en missie
Visie
Het is belangrijk dat cultuur dichtbij de inwoner en bezoeker blijft. Want cultuur maken en beleven geeft zin aan het leven van mensen. Ook zorgt het voor de verbinding van een gemeenschap. We stimuleren dat inwoners meedoen met het culturele aanbod, omdat het bijdraagt aan een leven dat in balans is. Door het rijke cultuuraanbod is er voor bezoekers het jaarrond iets te beleven in onze gemeente.
Daarom streven we ernaar om de bewustwording en zichtbaarheid van het bestaande culturele aanbod te vergroten, zodat meer mensen ervan kunnen genieten. We willen investeren in de bekendheid en vindbaarheid van wat er te doen is.
Missie
Een gemeente waarin cultuur voor iedereen toegankelijk en bekend is. Een plek die uitnodigend en laagdrempelig is, zodat iedereen zich welkom voelt om cultuur van dichtbij te maken en te beleven. Hierdoor voelen inwoners zich zinvol en betrokken en worden bezoekers geïnspireerd.
Hoe komen we tot dit cultuurbeleid?
Het vorige cultuurbeleid liep van 2021 tot en met 2023. In 2024 was het tijd voor een nieuw cultuurbeleid. Dit cultuurbeleid kwam op deze manier tot stand:
• In 2022 hebben we aan Kunsteducatie Walcheren de opdracht gegeven het vorige cultuurbeleid te evalueren.
• In 2022 en 2023 zijn in totaal drie bijeenkomsten georganiseerd voor het culturele veld, om zo de participatie te organiseren. We haalden hiermee op wat het culturele veld belangrijk vindt in een nieuw cultuurbeleid.
• We hebben de cultuursubsidies onder de loep genomen, waarbij we het belang voor de inwoner en cultuurorganisaties telkens voorop stelden.
De evaluatie, bijeenkomsten en nieuwe subsidieregels hebben gezorgd voor een frisse wind in het nieuwe cultuurbeleid van Gemeente Veere.
Daarnaast heeft Gemeente Veere nieuwe ambities geformuleerd in de Omgevingsvisie 2047, die we in 2023 lanceerden. Eén van de ambities is om van Gemeente Veere een aantrekkelijke leefomgeving te maken.
Leeswijzer
Dit cultuurbeleid beschrijft verschillende onderdelen van cultuur, van musea tot tradities en van historisch cultureel erfgoed tot kunst in onze gemeente. We hebben dit cultuurbeleid onderverdeeld in vier thema’s, die omvatten wat er in onze gemeente gebeurt als het om cultuur gaat.
•Maken en meedoen
•Leren en vormen
•Tradities en verhalen
•Zien en bewonderen
Binnen deze thema’s hebben we doelstellingen geformuleerd, in totaal tien. De laatste doelstelling valt buiten de thema’s, dit zien wij als een basisdoelstelling voor het hele cultuurbeleid.
Per doelstelling leest u hoe wij deze doelstellingen willen bereiken. Dat kan door afspraken te maken, door subsidies of door cultuurorganisaties ergens uitvoering aan te laten geven.
Verder heeft dit document twee bijlagen. Dat zijn de begroting, dit is een interne bijlage, en de ‘Beleidsregels subsidies cultuurbeleid 2024-2027’. Die is uiteraard openbaar.
Maken en meedoen
Doelstelling 1: Inwoners en bezoekers zijn zich ervan bewust dat cultuur dichtbij is.
Veel inwoners en bezoekers ondernemen al culturele activiteiten, zoals het bijwonen van tradities en evenementen. Maar zij zijn zich er niet altijd van bewust dat dit ook cultuur is. Cultuur hoeft niet alleen te worden geassocieerd met een duur kunstwerk of een moeilijk gedicht. Cultuur is zoveel breder.
Hoe:
• Gemeente Veere investeert tijd en middelen in totstandkoming van online vindplaatsen voor meer bekendheid van alle culturele activiteiten en informatie.
Dit leggen we in 2024 vast in uitvoerend beleid.
• We subsidiëren activiteiten en evenementen (gedeeltelijk) wanneer dit de (lokale) cultuur dichtbij inwoners en bezoekers brengt (zie ook Doelstelling 6 en Doelstelling 8).
De subsidieregels staan beschreven in 'Beleidsregels subsidies cultuurbeleid 2024-2027'.
Doelgroep: Veerse inwoners, bezoekers en aanbieders
Doelstelling 2: Amateurkunstsector is meer zichtbaar en vindt elkaar beter
Het moet makkelijk zijn om je talent te ontwikkelen en elkaar te inspireren met wat je zelf maakt. Als amateurs elkaar vinden en hun werk zichtbaar is, zorgt dit voor verbinding in de samenleving.
Hoe:
• We subsidiëren kunstroutes.
Dit doen we omdat dit een ontmoetingsplek is voor amateurs waar zij ook zichtbaar zijn voor publiek.
• We subsidiëren verenigingen die met hun activiteiten hieraan bijdragen (zie ook Doelstelling 5).
Dit zijn muziekverenigingen zoals harmonieën en brassbands, toneelverenigingen, kleinkunstverenigingen en ensembles. Dit doen we omdat dit de plekken zijn waar amateurs hun kunstvorm beoefenen. Dansverenigingen worden via sportbeleid gesubsidieerd.
• We onderzoeken welke rol eventuele broedplaatsen in onze gemeente kunnen spelen.
Hier kunnen amateurs elkaar vinden.
Doelgroep: Veerse amateurkunstenaars en -verenigingen
Doelstelling 3: Gemeente Veere en het culturele veld blijven met elkaar in gesprek
Door met elkaar in gesprek te blijven sluit het beleid van de gemeente aan bij de culturele sector. Daardoor blijven we de juiste dingen doen.
Hoe:
• We organiseren periodieke bijeenkomsten met de culturele sector.
• We evalueren het cultuurbeleid zowel intern als met externe partners.
Doelgroep: culturele organisaties, (amateur-) kunstenaars, met Gemeente Veere
Leren en vormen
Doelstelling 4: Alle leerlingen maken kennis met kunst en cultuur
Cultuureducatie helpt de identiteit van leerlingen te vormen en het geeft ze manieren om hun gevoelens uit te drukken. Ze kennen de geschiedenis beter en leren de waarde van kunst begrijpen. Het stimuleert een creatieve en onderzoekende houding.
Hoe:
• We nemen deel aan de gemeenschappelijke regeling van Muziekschool Zeeland (zie ook Doelstelling 5)
In Zeeland is Muziekschool Zeeland de aanbieder van muziekonderwijs en uitvoeringspartner van KEW.
• We subsidiëren aanbieders van cultuureducatie.
In Gemeente Veere organiseert KEW samen met musea o.a. museummenu’s, waardoor scholen museumbezoeken kunnen brengen.
• We subsidiëren schoolmusicals.
Doelgroep: Veerse inwoners
Door: Muziekschool Zeeland, KEW
Doelstelling 5: Alle inwoners kunnen talenten ontwikkelen door kunst en cultuur
Wanneer inwoners hun talenten uitoefenen groeit het welbevinden en dat verrijkt het leven. Cultuureducatie helpt inwoners om hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen.
Hoe:
• We nemen deel aan GR muziekschool (zie ook Doelstelling 4)
• We subsidiëren verenigingen die met hun activiteiten hieraan bijdragen (zie ook Doelstelling 2).
Dit zijn muziekverenigingen zoals harmonieën en brassbands, toneelverenigingen, kleinkunstverenigingen en ensembles. Dansverenigingen worden via sportbeleid gesubsidieerd.
Doelgroep: Veerse inwoners
Door: Muziekschool Zeeland, KEW, muziek-, toneel- en dansverenigingen
Tradities en verhalen
Doelstelling 6: Veerse tradities en verhalen blijven levend
Tradities en verhalen helpen ons te leren wie we zijn en waar we vandaan komen. Het brengt mensen bij elkaar en zorgt voor een gevoel van saamhorigheid en (h)erkenning. Het herdenken van historische gebeurtenissen verbindt ons met het verleden. Verhalen en tradities inspireren inwoners en bezoekers.
Hoe:
• We subsidiëren activiteiten en evenementen waarmee een bepaalde Veerse of landelijke traditie in ere wordt gehouden (zie ook Doelstelling 1 en Doelstelling 8).
Bijvoorbeeld door ringrijverenigingen, maar ook streekgeschiedenis.
• We herdenken historische gebeurtenissen.
Hierbij denken we aan 4 en 5 mei, maar ook het zoveel-jarig bestaan van een kern. De uitvoering hiervan ligt bij Communicatie.
• We behouden de kunstcollectie van Gemeente Veere en stellen deze ten toon.
De uitvoerende partij hiervan is het Zeeuws Archief.
• We formuleren Zeeuwse verhaallijnen voor Gemeente Veere die verteld kunnen worden door o.a. cultuuraanbieders.
Hiermee sluiten we aan bij de provinciale verhaallijnen vanuit Erfgoed Zeeland en de op te richten Zeeuwse Merk Organisatie. De uitvoering hiervan ligt bij Toerisme.
Doelgroep: Veerse inwoners en bezoekers
Door: verenigingen Zeeuws Archief, Stichting CBK en Veerse cultuurinstellingen
Doelstelling 7: Ons cultureel erfgoed blijft voor de toekomst behouden en beleefbaar
Het historische landschap en erfgoed hebben in onze gemeente grote waarde. Ze maken de leefomgeving vertrouwd en verhogen de kwaliteit ervan. Daarom willen we het cultureel erfgoed behouden. Behoud betekent soms ook ontwikkeling. Bijvoorbeeld door zinvol, functioneel en verantwoord hergebruik en herbestemming. Want dan kunnen we het cultureel erfgoed ook blijven beleven.
Hoe:
• De gemeente beschermt 140 cultuurhistorisch waardevolle panden tegen sloop.
Dit staat beschreven in de structuurvisie cultuurhistorie Gemeente Veere 2015.
• We waarderen de historische landschappelijke elementen van de Gemeente Veere en hebben deze in het bestemmingsplan een waarde cultuurhistorie meegegeven.
Dit staat vastgelegd op de cultuurhistorische waardenkaart uit 2015.
• Historische en ringdorpkerken blijven ten allen tijde toegankelijk voor de dorpsgemeenschap. We houden jaarlijks een contactdag met kerkeigenaren om hen bij te staan in het behoud van de kerkgebouwen.
Dit staat beschreven in de Kerkenvisie.
• We subsidiëren eigenaren van een door de gemeente aangewezen waardevol pand voor het onderhoud van hun pand.
Hier geven we uitvoering aan middels de subsidieverordening waardevolle panden 2017.
• We geven de Stichting Landschapsbeheer Zeeland een jaarlijkse bijdrage voor het project herstel kleine cultuurhistorische elementen in de Gemeente Veere.
• We vragen advies over vergunningaanvragen met betrekking tot cultureel erfgoed aan onafhankelijke deskundigen om de juiste keuzes te maken voor het behoud van de cultuurhistorische waarden van ons erfgoed.
We werken daarvoor samen met de adviseurs van Stichting Dorp Stad en Land.
• We organiseren jaarlijks de (landelijke) Open Monumentendag om inwoners en bezoekers van de Gemeente Veere kennis te laten maken met ons culturele erfgoed.
We werken hierbij samen met onze buurgemeenten Vlissingen en Veere om zo een Walcheren-breed evenement te faciliteren.
Samen met: Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Stichting Dorp Stad en Land.
Zien en bewonderen
Doelstelling 8: Kunst en cultuur is toegankelijk en laagdrempelig voor iedereen
Iedereen die kunst en cultuur wil beleven in onze gemeente, moet daarin niet belemmerd worden. Ook in de uitwisseling tussen verschillende culturen moeten geen drempels ervaren worden. Musea die kunst en cultuur ten toon stellen, moeten hierin gestimuleerd worden.
Hoe:
• We subsidiëren musea in onze gemeente.
Musea hebben de maatschappelijke taak om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor inwoners en bezoekers. De vijf grootste musea zijn Museum Veere, Museum Domburg, Terra Maris, Museum Polderhuis (Westkapelle) en Grote Kerk Veere.
• We subsidiëren en/of ondersteunen culturele activiteiten die kunst en cultuur toegankelijk en laagdrempelig voor iedereen maken (zie ook Doelstelling 1 en Doelstelling 6).
Met culturele activiteiten wordt kunst en cultuur in onze gemeente toegankelijker. De subsidieregels staan beschreven in “Beleidsregels subsidies cultuurbeleid 2024-2027”.
• We maken afspraken met musea en optredende verenigingen over gratis voorstellingen en (één dag) gratis entree.
• We subsidiëren de bibliotheekvoorzieningen (o.a. bibliobussen) van ZB in onze gemeente.
Op deze manier worden literaire kunstvormen, maar ook kunst- en cultuureducatie dichtbij inwoners gebracht.
Doelgroep: Veerse inwoners en bezoekers
Door: musea, verenigingen, initiatiefnemers, Zeeuwse Bibliotheek
Doelstelling 9: Inwoners komen op een ongedwongen manier in elke kern in aanraking met een kunstwerk
(Onbewust) in aanraking komen met een kunstwerk stimuleert de leefbaarheid. Een kunstwerk in de openbare ruimte draagt bij aan een fijne woonomgeving. Een kunstwerk kan verbindend werken of iets vertellen over de identiteit van de kern.
Hoe:
• We realiseren in elke kern een kunstwerk in de openbare ruimte.
Hier geven we uitvoering aan volgens de nota Kunst in de Openbare Ruimte.
Doelgroep: Veerse inwoners en bezoekers
Door: Gemeente Veere, met dorps-/stadsraden, CBK, kunstenaars
In de basis
Doelstelling 10: We streven naar toekomstbestendige culturele instellingen
Het is belangrijk dat er continuïteit is in het culturele aanbod in onze gemeente. Zo kunnen inwoners en bezoekers er zeker van zijn dat er altijd wat te beleven is. Ook biedt het culturele instellingen, zoals onze musea, houvast voor de langere termijn.
Hoe:
• Bij financiële instabiliteit van een culturele instelling onderzoekt de gemeente of en hoe zij kan ondersteunen.
• Wanneer een culturele organisatie haar maatschappelijke rol niet meer goed kan vervullen, onderzoekt de gemeente of en hoe zij kan ondersteunen.
• Wanneer een culturele organisatie investeert in huisvesting, en er door deze investering nog meer wordt bijgedragen aan één van de negen bovenstaande doelstellingen, onderzoekt de gemeente of en hoe zij kan ondersteunen.
Hierover worden aparte college-/ raadsbesluiten genomen omdat het altijd maatwerk is.
Doelgroep: culturele instellingen
Hoe nu verder?
Dit cultuurbeleid heeft een looptijd van 2024 tot en met 2027. Het is onze ambitie binnen deze periode de tien doelstellingen te halen. Dat is haalbaar omdat door bestaande activiteiten en subsidies, al grotendeels aan de doelstellingen wordt voldaan.
In dit cultuurbeleid wordt telkens met de woorden ‘hoe’ aangegeven, hoe we willen voldoen aan een doelstelling. Hier hoort soms uitvoerend beleid bij. Binnen de looptijd van dit cultuurbeleid (2024-2027) wordt dus nog gewerkt aan bestaande en nieuwe uitvoerende programma’s.
Belangrijk uitvoeringsbeleid zijn de 'Beleidsregels subsidies cultuurbeleid 2024-2027'.
Ook hoort bij dit beleidsstuk een begroting als bijlage. Dit is een interne bijlage.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 30 mei 2024,
De gemeenteraad van de gemeente Veere,
de griffier, de voorzitter
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl