Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR719405
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR719405/1
Besluit vaststelling wegenlegger gemeente Ridderkerk Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland
Geldend van 04-05-2024 t/m heden
Intitulé
Besluit vaststelling wegenlegger gemeente Ridderkerk Gedeputeerde Staten van Zuid-HollandGedeputeerde Staten van Zuid-Holland
Overeenkomstig artikel 34 lid 1 van de Wegenwet hebben Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ridderkerk op 15 november 2022 een ontwerp-wegenlegger opgemaakt. Bij besluit van 21 februari 2023 heeft het college van Burgemeester en Wethouders ons verzocht de wegenlegger vast te stellen.
1. Procedure bij de gemeente
De ontwerp wegenlegger heeft van 28 november 2022 tot en met 9 januari 2023 ter inzage gelegen. Belanghebbenden konden een mondelinge of schriftelijke zienswijze indienen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.
2. Beoordeling aanvraag
Gedeputeerde Staten hebben de ontwerp-wegenlegger beoordeeld. De ontwerp-wegenlegger voldoet niet volledig aan de vereisten uit de Wegenwet en de vereisten bedoeld in de artikelen 1 en 2 van het Wegenleggerbesluit. De ontwerp-wegenlegger dient op diverse punten te worden aangepast. Daarop wordt hierna ingegaan.
2.1 Paden in het Waalbos
Het verwijderen van de paden in het Waalbos. Dit betreft de paden die zijn opgenomen onder wegnummer 999999.
Toelichting
De betreffende paden zijn niet bestemd voor het openbaar verkeer. De paden zijn minder dan 10 jaar geleden aangelegd en alleen tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk. Daarmee is geen sprake van een openbaar pad in de zin van de Wegenwet.
2.2 Zijtakken Waalweg
Het verwijderen van 2 zijtakken van de Waalweg, opgenomen onder wegnummer 200152.
Toelichting
De betreffende zijtakken zijn niet bestemd voor het openbaar verkeer. De zijtak nabij de bebouwde kom van Ridderkerk is altijd een inrit geweest naar een parkeerterrein en kon worden afgesloten met een slagboom. De laatste 10 jaar vormt de zijtak een verbinding naar het recreatiegebied Waalbos. Dit gebied is alleen tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk en daarmee niet “te allen tijde” vrij toegankelijk. Daarmee is geen sprake van een openbare zijtak in de zin van de Wegenwet.
De meer westelijk gelegen zijtak is de toegangsweg naar een parkeerterrein. Deze zijtak is minder dan 10 jaar geleden aangelegd. Daarmee is geen sprake van een openbare weg in de zin van de Wegenwet.
2.3 Zijtak Langeweg
Het verwijderen van een zijtak van de Langeweg, opgenomen onder wegnummer 200218.
Toelichting
De betreffende zijtak is niet bestemd voor het openbaar verkeer. De zijtak is de toegangsweg naar een parkeerterrein. Deze zijtak is minder dan 10 jaar geleden aangelegd. Daarmee is geen sprake van een openbare weg in de zin van de Wegenwet.
2.4 Aanpassing kolom VIII bij onderhoud door Staatsbosbeheer
Het verwijderen van de tekst “gehele onderhoud” in kolom VIII als Staatsbosbeheer de onderhoudsplichtige is.
Toelichting
Op basis van artikel 1 van het Wegenleggerbesluit moet de omvang van een op het rijk of een provincie rustende onderhoudsplicht niet in de wegenlegger worden opgenomen. Op basis van de beoordeling van de totale ontwerp wegenlegger zijn de weggedeelten, waarvan Staatsbosbeheer onderhoudsplichtige is, verwijderd omdat deze weggedeelten niet openbaar zijn. Deze opmerking geeft dan ook geen aanleiding meer om de ontwerp wegenlegger aan te passen.
2.5 Openbare kruisende weggedeelten Rotterdamseweg
Toevoegen van de openbare kruisende weggedeelten met de Rotterdamseweg (wegnummer 200370) voor zover deze buiten de bebouwde kom zijn gelegen. Het betreft:
- –
Donkerslootweg (toevoegen met wegnummer 200357);
- –
Gildenweg (toevoegen met wegnummer 200022);
- –
Industrieweg (toevoegen met wegnummer 200069)
- –
Populierenlaan (toevoegen met wegnummer 200134);
- –
Randweg (toevoegen met wegnummer 200184);
- –
Vlietlaan (toevoegen met wegnummer 200273).
Toelichting
Artikel 27 van de Wegenwet schrijft voor dat van alle openbare wegen buiten de bebouwde kom een wegenlegger wordt opgemaakt.
2.6 Achterblad wegenlegger
Op het achterblad bij punt 3 vermelden dat wijzigingen die bij besluit van Gedeputeerde Staten zijn aangebracht in rood worden weergegeven.
Toelichting
In artikel 1 van het Wegenleggerbesluit wordt vermeld dat wijzigingen door Gedeputeerde Staten in rood moeten worden aangegeven.
2.7 Afwijkingen van het opgemaakte ontwerp
Op basis van de beoordeling van de ontwerp wegenlegger moeten naar onze mening de onderstaande gegevens worden aangepast in rood:
Wegnummer 999999
Doorhalen van alle vermelde tekst bij dit wegnummer in de ontwerp wegenlegger en doorhalen van de getekende wegassen met nummer 999999 en bijbehorende kunstwerken op de wegenleggerkaart.
Wegnummer 200152
Doorhalen van alle vermelde tekst bij de wegdeelnummers:
- –
443;
- –
460;
- –
592;
- –
593;
- –
594;
- –
595;
- –
596;
- –
597;
- –
603;
- –
860.
Doorhalen van alle vermelde tekst bij kunstwerk b.
Doorhalen van de weggedeelten op de wegenleggerkaart, zie figuur 1 en 2.
Figuur 1
Figuur 2
Wegnummer 200218
Doorhalen van alle vermelde tekst bij de wegdeelnummers:
- –
462;
- –
599;
- –
600.
Doorhalen van alle vermelde tekst bij kunstwerk a.
Doorhalen van het weggedeelte op de wegenleggerkaart, zie figuur 3.
Figuur 3
Wegnummer 200357
Wegnummer 200022
Wegnummer 200069
Wegnummer 200134
Wegnummer 200184
Wegnummer 200273
Punt 3 van het achterblad
3. Ongewijzigd/In rood gewijzigd vastgesteld door Gedeputeerde staten van Zuid-Holland bij besluit van …………………………
2.8 Conclusie
Op grond van de beoordeling van de ontwerp wegenlegger zijn wij voornemens de ontwerp-wegenlegger te wijzigen. Artikel 35 lid 2 van de Wegenwet schrijft voor dat wij, alvorens over te gaan tot vaststelling van een gewijzigd ontwerp, eerst afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toepassen.
3. Toepassing afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht
Het ontwerp besluit tot vaststelling van de wegenlegger van de gemeente Ridderkerk hebben wij gestuurd naar de bij ons bekende belanghebbenden. Wij hebben de gelegenheid geboden om binnen de periode van zes weken na bekendmaking van het ontwerp besluit (dit was tot 19 maart 2024) schriftelijk of mondeling zienswijzen bij ons in te dienen op de voorgestelde wijzigingen. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.
4. Conclusie
Nu gebleken is dat er geen aanleiding is om wijzigingen in de gewijzigde ontwerp-wegenlegger aan te brengen, kan de ontwerp-wegenlegger met inachtneming van de voornoemde wijzigingen worden vastgesteld.
BESLUITEN:
- –
Gelet op artikel 35 lid 1 van de Wegenwet;
- –
Gelet op het Wegenleggerbesluit;
- –
Overwegende onze beoordeling van het ontwerp:
Artikel I
De volgende wegenleggers in te trekken:
- –
Basis wegenlegger vastgesteld door Gedeputeerde staten op 6 augustus 1940;
- –
1e wijzigingslegger vastgesteld door Gedeputeerde staten op 29 oktober 1940;
- –
2e wijzigingslegger vastgesteld door Gedeputeerde staten op 29 juni 1948;
- –
3e wijzigingslegger vastgesteld door Gedeputeerde staten op 9 oktober 1951;
- –
4e wijzigingslegger vastgesteld door Gedeputeerde staten op 17 december 1957;
- –
5e wijzigingslegger vastgesteld door Gedeputeerde staten op 12 februari 1964;
- –
6e wijzigingslegger vastgesteld door Gedeputeerde staten op 1 november 1967;
- –
7e wijzigingslegger vastgesteld door Gedeputeerde staten op 15 april 1970.
Artikel II
De wegenlegger van de gemeente Ridderkerk van 15 november 2022 vast te stellen, met in achtneming van de in rood aangebrachte wijzigingen.
Artikel III
Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na publicatie ervan in het provinciaal blad.
Ondertekening
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,
voor dezen,
Hoofd eenheid Advies Beheer Assets
Dienst Beheer Infrastructuur
Beroep en voorlopige voorziening
Belanghebbenden die het met dit besluit niet eens zijn kunnen schriftelijk beroep indienen binnen zes weken na publicatie van dit besluit. Het beroepschrift moet voorzien zijn van een handtekening, naam en adres, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en waarom u het met dat besluit niet eens bent. Het beroepschrift moet worden gericht aan:
Arrondissementsrechtbank Den Haag, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag (bezoekadres: Prins Clauslaan 60 te Den Haag). Voor het instellen van beroep zal griffierecht worden geheven.
Krachtens artikel 6:16 van de Awb schorst het beroep de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan – als tegen dit besluit beroep wordt ingesteld – ingevolge artikel 8:81 van de Awb bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven. Wij verzoeken u een kopie van dit verzoek om een voorlopige voorziening toe te zenden aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl