Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR718773
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR718773/1
Fietsstimuleringsregeling leerlingenvervoer Heerlen 2024 (Subsidieregel Fietsstimuleringsregeling Leerlingenvervoer Heerlen 2024)
Geldend van 19-04-2024 t/m heden
Intitulé
Fietsstimuleringsregeling leerlingenvervoer Heerlen 2024 (Subsidieregel Fietsstimuleringsregeling Leerlingenvervoer Heerlen 2024)De Fietsstimuleringsregeling Leerlingenvervoer Heerlen 2024 van burgemeester en wethouders van Heerlen betreft een uitwerking van artikel 17 lid 5 en artikel 25 van de Verordening Bekostiging Leerlingenvervoer Gemeente Heerlen 2023.
Om het gebruik van de fiets ter bevordering van zelfstandigheid en vitaliteit door meer bewegen extra te stimuleren stelt het college naast de reguliere fietsvergoeding op basis van de Verordening Bekostiging Leerlingenvervoer Gemeente Heerlen 2023 een eenmalige extra vergoeding aan ouders beschikbaar om de aanschaf van een fiets of andere fietsgerelateerde voorziening mogelijk te maken.
Artikel 1 Definities
In deze regeling wordt verstaan onder:
- a.
Fietsgerelateerde voorziening: Een fiets, waaronder begrepen een e-bike of bakfiets, alsmede fietsaccessoires waaronder begrepen een fietshelm, of accessoires voor veilig fietsen en veilig stallen.
- b.
Regeling: Fietsstimuleringsregeling Leerlingenvervoer Heerlen 2024.
- c.
Verordening: Verordening Bekostiging Leerlingenvervoer Gemeente Heerlen 2023.
- d.
Voucher: Betaalmiddel dat door de gemeente wordt verstrekt, met een unieke code.
Artikel 2 Doelgroep
- 1.
De eenmalige fietsvergoeding is voor ouders van de leerling die aanspraak maken op een bekostiging voor fietsvervoer, of openbaar vervoer op grond van de Verordening, maar kiezen voor vervoer per fiets.
- 2.
De ouders van een leerling die afhankelijk is van de voorziening aangepast vervoer, maar graag wil leren fietsen komen eveneens in aanmerking voor de eenmalige vergoeding, als het leren fietsen onderdeel uitmaakt van het vervoersontwikkelplan naar zelfstandigheid.
Artikel 3 Eenmalige fietsvergoeding
- 1.
Het college stelt eenmalig een bedrag van € 500 beschikbaar; Op dit bedrag wordt een mogelijke fietsvoorziening op grond van de Wmo in mindering gebracht.
- 2.
Dit bedrag wordt met ingang van 2025 jaarlijks per 1 januari geïndexeerd op basis van het consumentenprijsindexcijfer van de reeks alle huishoudens, zoals door het CBS vastgesteld in december in het voorgaande jaar.
- 3.
Deelname aan deze regeling heeft tot gevolg dat de toegekende vervoersvoorziening wordt omgezet naar een fietsbekostiging, voor deelnemers uit de doelgroep bedoelt in artikel 2 eerste lid.
- 4.
Ouders ontvangen naast de eenmalige fietsvergoeding voor de leerling een kilometervergoeding voor de af te leggen fietsroute heen en terug, zoals vastgelegd in artikel 17 lid 4 van de Verordening.
- 5.
Indien de leerling jonger is dan 11 jaar of begeleiding nodig heeft ontvangen de ouders voor begeleiding eenzelfde kilometervergoeding als is vastgelegd in artikel 18 van de Verordening.
- 6.
Deelname betekent dat ouders bij een volgende aanvraag voor Leerlingenvervoer, uitsluitend nog in aanmerking komen voor een kilometervergoeding per fiets voor de leerling, zoals vastgelegd in artikel 17 lid 2 tot en met 4 van de Verordening, mits aan de afstandsgrens wordt voldaan.
Artikel 4 Voucher
- 1.
Ouders ontvangen de eenmalige bijdrage in de vorm van een voucher met unieke code voor het kopen van een fietsgerelateerde voorziening naar keuze.
- 2.
Deze voucher moet bij een van deelnemende fietswinkels besteed worden, binnen het schooljaar dat de voucher is verstrekt.
- 3.
Bij een besteding van minder dan €500 komt het resterende bedrag na gebruik van de voucher te vervallen.
Artikel 5 Aangesloten fietswinkel
- 1.
Elke fietswinkel, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (of een vergelijkbare inschrijving in een EU-lidstaat waar de winkel is gevestigd) en aangesloten bij een brancheorganisatie, kan zich aanmelden als deelnemer aan de regeling.
- 2.
Voorwaarde voor aanmelding is dat de winkel de leerling waarvoor de fiets bedoeld is in persoon ziet, de fiets op maat instelt en de fietshelm past.
- 3.
De fietswinkel regelt de financiële afhandeling met de gemeente waarbij de Algemene inkoopvoorwaarden gemeente Heerlen 2022 (of een herziening daarvan, vastgesteld na het in werking treden van deze subsidieregel) van toepassing zijn.
Artikel 6 Bestelprocedure
- 1.
Het aanvraagformulier dient voor 1 oktober ingediend te worden.
- 2.
De in het vorige lid genoemde termijn geldt niet voor leerlingen, in een ander dan in het laatste schooljaar van Primair Onderwijs, Voortgezet Onderwijs of ISK onderwijs.
- 3.
Het college beoordeelt de aanvraag en neemt binnen acht weken een besluit.
- 4.
Bij toekenning van de fietsgerelateerde voorziening wordt het eerder genomen besluit tot het toekennen van een vervoersvoorziening herzien, als bedoeld in artikel 3 van deze Regeling.
- 5.
Ouders verzilveren de voucher bij een deelnemende fietswinkel naar keuze.
- 6.
De levering vindt plaats na goedkeuring en betaling door de gemeente.
- 7.
Zodra het formaat van de fiets niet meer veilig is voor de leerling, zijn ouders zelf verantwoordelijk voor de aankoop van een nieuwe of gebruikte fiets.
Artikel 7 Misbruik
In geval van misbruik van de Regeling kan het college het aan de fietswinkel betaalde bedrag terugvorderen van de ouders.
Artikel 8. Inwerkingtreding beleidsregels
Deze Regeling treedt in werking op de dag na publicatie overeenkomstig de Wet elektronische publicaties.
Artikel 9. Citeertitel
Deze beleidsregel wordt aangehaald als:
Subsidieregel Fietsstimuleringsregeling Leerlingenvervoer Heerlen 2024.
Ondertekening
Aldus besloten tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen van 16 april 2024.
De burgemeester,
drs. R. Wever
de secretaris,
drs. V.N. Gosselink-van Dijk
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl