Subsidieregeling Gilden Meierijstad 2024 - 2030

Geldend van 16-04-2024 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2024

Intitulé

Subsidieregeling Gilden Meierijstad 2024 - 2030

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meierijstad;

Overwegende,

dat gestreefd wordt naar een eenduidig beleid voor de gilden in Meierijstad;

dat het college op grond van de artikelen 3, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 17, 18, 19, 21 en 22 van de ‘Algemene Subsidie Verordening Meierijstad 2018’ subsidieregels kan stellen met betrekking tot:

  • de voor subsidie in aanmerking komende activiteiten, de doelgroepen die voor subsidie in aanmerking komen, de berekening van de subsidie en de uitbetaling van de subsidie;

  • de afwijking van de regels van de Verordening voor zover dat nodig is ten behoeve van het voldoen aan Europese steunkaders;

  • de wijze van verdeling van subsidies waarvoor een subsidieplafond is vastgesteld ;

  • de eventuele afwijking van de in de Verordening opgenomen indexering;

  • de eventuele afwijking van de regel dat een subsidieaanvraag schriftelijk bij het college moet worden ingediend en van de voorschriften met betrekking tot de bij de aanvraag te overleggen gegevens;

  • de aanvraagtermijn;

  • de beslistermijn;

  • de weigering van een subsidie;

  • de verantwoording van de besteding van de subsidie en de daarbij te overleggen gegevens;

  • de berekeningswijze van uurtarieven, voor zover daarvan gebruik gemaakt wordt bij de bepaling van de subsidiabele kosten;

  • de definiëring van kostenbegrippen bij de berekening van uurtarieven;

  • bijzondere omstandigheden die nopen tot afwijking van de nadere regels.

gelet op bovengenoemde artikelen van de “Algemene Subsidie Verordening Meierijstad 2018;

gelet op titel 4.2 en 4.3. van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op artikel 156 van de gemeentewet;

b e s l u i t

vast te stellen de ‘SUBSIDIEREGELING GILDEN MEIERIJSTAD 2024 – 2030’.

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

ARTIKEL 1 DEFINITIES

College:

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meierijstad.

Gilde:

Gilden (Schuttersgilden) werden in de middeleeuwen door de landsheer in het leven geroepen ter verdediging van de plaatselijke katholieke kerk en het eigen goed. Hoewel de militaire noodzaak is verdwenen, bestaan de gilden door heel Europa nog steeds. De organisaties houden het broederschapsideaal en dienstbaarheid in hoge ere en beoefenen nog steeds de feestelijke tradities en wedstrijden.

Gilde-activiteiten:

Activiteiten die bij de gilden plaatsvinden zoals vendelen, tamboeren, kruisboogschieten, geweerschieten, jeu de boules en contactavonden.

Index:

Gemiddelde prijs- en loonindex zoals jaarlijks opgenomen in de Septembercirculaire uitkering gemeentefonds van de rijksoverheid.

Reserves:

Dit kunnen overige reserves, bestemmingsreserves en/of bestemmingsfondsen zijn met het doel tegenvallers op te vangen, inventaris te vervangen of onderhoud te kunnen plegen. In de toelichting worden de begrippen nader toegelicht.

Subsidie:

Een geldelijke bijdrage ter ondersteuning van uit te voeren activiteiten door een gilde.

Verordening:

De Algemene Subsidie Verordening Meierijstad 2018.

ARTIKEL 2 SUBSIDIABELE ACTIVITEITEN

Het organiseren van gilde-activiteiten met als doel ontmoeting tussen inwoners uit Meierijstad en de inwoners uit Meierijstad in aanraking te laten komen met gilde-activiteiten.

ARTIKEL 3 SUBSIDIEGRONDSLAG

Voor de activiteiten onder artikel 2 bestaat de subsidie uit:

  • a.

    Een genormeerd subsidie van € 2.000 per jaar voor de uitvoering van de gilde-activiteiten.

  • b.

    Een accommodatiesubsidie van 100% in de huurkosten van de accommodatie waarin het gilde is gehuisvest. Peildatum voor het bepalen van de huur is 2022.

ARTIKEL 4 SPECIFIEKE VOORWAARDEN

  • 1.

    De overige reserve kent een plafond van maximaal 15% van de totale omzet van het gilde. Bij overschrijding van dit percentage zal de organisatie een voorstel doen aan de gemeente op welke wijze invulling wordt gegeven aan deze overschrijding.

  • 2.

    De organisatie draagt zorg voor het opbouwen van overige reserves en bestemmingsreserves, zodat o.a. vervangingen van en onderhoud aan inventaris en materialen binnen de exploitatie kunnen plaatsvinden.

  • 3.

    Het gerealiseerde exploitatiesaldo wordt toegevoegd dan wel onttrokken aan de overige reserve of de bestemmingsreserves van de organisatie. Het bepaalde in het eerste lid is van toepassing.

ARTIKEL 5 WIJZE VAN VASTSTELLEN

De subsidie wordt vastgesteld zonder voorafgaande subsidieverlening.

ARTIKEL 6 SUBSIDIEPLAFOND

  • 1.

    Het subsidieplafond bedraagt per subsidiejaar € 13.500,-- (niveau 2024). Het college kan het subsidieplafond bij een jaarlijks bekend te maken besluit wijzigen.

  • 2.

    Subsidie wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de subsidieaanvragen.

  • 3.

    Als een subsidieaanvraag nog niet volledig is, geldt voor het bepalen van de onderlinge rangschikking voor de verdeling van de subsidie de dag waarop de subsidieaanvraag volledig is als datum van binnenkomst.

  • 4.

    Dreigt het subsidieplafond op enige dag te worden overschreden, dan vindt rangschikking van de op die dag binnengekomen volledige subsidieaanvragen plaats door middel van loting. Betrokken aanvragers worden uitgenodigd om bij die loting aanwezig te zijn.

  • 5.

    De subsidie wordt verdeeld over opeenvolgende aanvragen in de rangschikking die volledig gehonoreerd kunnen worden. 

ARTIKEL 7 VERREKENING HUUR EN ACCOMMODATIESUBSIDIE

Als de subsidie op grond van deze subsidieregels deels bestaat uit een accommodatiesubsidie ter compensatie in de huur van een gemeentelijke accommodatie, dan zal dit deel van de subsidie niet gelijktijdig verrekend worden met de in rekening te brengen huurpenningen, tenzij in een afzonderlijke regeling, beschikking of overeenkomst anders is bepaald. Gilden ontvangen een separate factuur voor het betalen van de huur.

ARTIKEL 8 INDEXERING VAN DE SUBSIDIES

De subsidies worden op basis van de indexering Septembercirculaire jaarlijks vanaf 2025 geïndexeerd.

ARTIKEL 9 TUSSENTIJDSE BEZUINIGING

Als de gemeente gedurende de subsidieperiode genoodzaakt is een bezuiniging toe te passen, worden voorstellen hiertoe in overleg en in samenwerking met de subsidieontvanger voorbereid en aan het college voorgelegd.

ARTIKEL 10 HARDHEIDSCLAUSULE

Het college kan van één of meer artikelen of artikelleden afwijken als deze voor de subsidieaanvrager of –ontvanger wegens bijzondere omstandigheden onevenredig gevolgen zouden hebben.

ARTIKEL 11 AANVRAGEN

In afwijking van het bepaalde in de verordening kunnen aanvragen voor het jaar 2024 worden ingediend tot uiterlijk 1 juli 2024

ARTIKEL 12 INWERKINGTREDING

Deze subsidieregeling treedt in werking op de eerste dag na de bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2024.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 26 maart 2024.

De secretaris,

drs. M.G.C. Wilms – Wils RA,

De burgemeester,

ir. C.H.C. van Rooij