Algemeen belangbesluit in het kader van de Wet Markt en Overheid

Geldend van 13-04-2024 t/m heden

Intitulé

Algemeen belangbesluit in het kader van de Wet Markt en Overheid

De Raad van de gemeente Rotterdam,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2024,

(raadsvoorstel nr. 24bb001191/23bo003031); 24bb002036;

gelet op artikel 25h, vijfde en zesde lid, van de Mededingingswet;

overwegende dat:

  • -

    zowel Werk en Inkomen als Directie Veiligheid activiteiten verrichten die vallen onder de wet Markt en Overheid en het wenselijk is dat deze activiteiten vastgelegd worden in een Algemeen belang besluit;

besluit:

Artikel 1

De hiernavolgende economische activiteiten aan te wijzen als activiteiten, die plaatsvinden in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25h, vijfde en zesde lid, van de Mededingingswet:

  • a.

    Het ter beschikking stellen van ruimte, van waaruit de stadsmariniers (Directie Veiligheid) werken in hun gebied aan bewoners in de buurt voor het organiseren van buurtactiviteiten. Het ter beschikking stellen van ruimten is mogelijk zolang stadsmariniers werkzaam zijn in een bepaald gebied.

  • b.

    De exploitatie van kringloopwinkels van Rotterdam Inclusief (cluster Werk en Inkomen) in Rotterdam en Capelle a/d IJssel, ten behoeve van het creëren van sociale werkgelegenheid in de stad.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit Algemeen belang vaststelling Wet Markt & Overheid: W&I en DirV.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 4 april 2024.

De griffier,

I.C.M. Broeders

De voorzitter,

A. Aboutaleb

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

Toelichting

Het doel van de WM&O is concurrentievervalsing tegen te gaan en gelijke verhoudingen tussen overheden en bedrijven te creëren, rekening houdend met de publieke taken van overheden. Deze wet bevat daarom vier gedragsregels, die overheden in acht moeten nemen bij het verrichten van economische activiteiten. Er gelden uitzonderingen op de gedragsregels, onder meer indien de activiteiten bedoeld zijn voor de uitvoering van een publiekrechtelijke taak van een andere overheidsorganisatie of overheidsbedrijf, als er al steunmaatregelen getroffen zijn, die onder staatssteunregels vallen, en als een algemeen belang vaststelling heeft plaatsgevonden, in geval van een gemeente, door de gemeenteraad.

Economische activiteiten Werk & Inkomen:

  • -

    De exploitatie van kringloopwinkels van Rotterdam Inclusief (cluster Werk en Inkomen) in Rotterdam en Capelle a/d IJssel, ten behoeve van het creëren van sociale werkgelegenheid in de stad.

Het algemeen belang wordt met de exploitatie van kringloopwinkels gediend omdat het ontwikkel- en (beschutte) werkplekken creëert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of arbeidsbeperking. De kringloopwinkels bieden kwetsbare Rotterdammers werkgelegenheid in een beschutte omgeving en werkzoekenden de kans om in de arbeidsmarktprofielen Aanpakken, Maken, Helpen, Vervoeren en Verkopen werkervaring op te doen. Via diverse ontwikkellijnen proberen wij alle medewerkers zo dicht mogelijk naar de reguliere arbeidsmarkt te brengen.

De gevolgen voor derden zijn beperkt. De kringloopwinkels zijn volledig afhankelijk van giften en donaties van goederen en kopen deze dus niet op. Daarnaast hebben alle kringloopwinkels een eigen ‘ophaalgebied’. Dit is een gebied waar de medewerkers van een kringloopwinkel spullen ophalen bij klanten zodat deze in de winkel verkocht kunnen worden. Het betreft een gebied waar andere kringloopwinkels niet actief zijn. Ook ontvangen wij niet dezelfde klanten als de klanten die nieuwe producten kopen in bijvoorbeeld kledingwinkels en speelgoedwinkels.

Indien we deze kringloopwinkels niet zouden hebben zou de werkgelegenheid van medewerkers en de ontwikkeltrajecten van werkzoekenden in het geding komen. Naast werkgelegenheid en de leer-en ontwikkelwaarde draagt de kringloopwinkel bij aan duurzaamheid en circulariteit in de wijk en aan armoedebestrijding. In de kringloopwinkel kunnen Rotterdammers goedkoper aan noodzakelijk huishoudelijke producten aanschaffen die ze anders nieuw niet kunnen bekostigen. Ook dienen de kringloopwinkels een duurzaam doel door hergebruik van afgedankte goederen en het verminderen van afvalstromen en bevorderen van circulariteit.

Momenteel is er in de Mededingingswet (art 25 i lid 2 c) een uitzondering opgenomen voor economische activiteiten die plaatsvinden door een onderneming die belast is met de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening. De Mededingingswet zal nog geactualiseerd worden om ook een uitzondering op te nemen voor ondernemingen die belast zijn met de uitvoering van de participatiewet. In onderlinge overeenstemming met de Autoriteit Consument en Markt is besloten te anticiperen op de wetswijziging, door de uitzondering overeenkomstig toe te passen.

Economische activiteiten Directie Veiligheid:

  • -

    Het ter beschikking stellen van ruimtes, van waaruit de stadsmariniers werken in hun gebied, aan bewoners in de buurt voor het organiseren van buurtactiviteiten. Ruimtes die stadsmariniers gebruiken in de wijk

Het algemeen belang dat met het besluit wordt gediend is dat dit een mogelijkheid biedt voor meer interactie en sociale cohesie in de buurt. De buurtbewoners maken gebruik van de ruimte om iets te organiseren voor de buurt. Het betreft buurten met één of meerdere uitdagingen op het gebied van zorg, veiligheid en omgeving. Door de bewoners te betrekken is de kans op verandering het grootst. Het ter beschikking stellen van ruimten heeft geen gevolg voor ondernemers omdat bewoners niet zelf een ruimte gaan huren om de activiteiten voor de buurt te organiseren. Daartoe hebben ze geen middelen.

De gemeente vindt het van groot belang, zeker in de buurten waar de stadsmariniers werkzaam zijn, dat burgers de mogelijkheid hebben om samen te komen om activiteiten te organiseren voor de buurt. Dat belang weegt voor de gemeente zwaarder dan een mogelijk (zeer klein) effect op ondernemers. Zoals gezegd zijn er geen middelen om zulke bijeenkomsten te organiseren in een gehuurde ruimte. Dan zouden de activiteiten niet meer georganiseerd worden. Zeker in deze kwetsbare buurten is dat niet wenselijk.