Regeling vervallen per 03-03-2015

Verordening voor periodiek onderzoek door het college naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur, van de gemeente Heerenveen

Geldend van 01-01-2006 t/m 31-12-2011

De raad van de gemeente Heerenveen,

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 14 november 2006;

gelet op artikel 213a van de Gemeentewet;

BESLUIT:

vast te stellen “Verordening voor periodiek onderzoek door het college naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur, van de gemeente Heerenveen.”

Artikel 1 Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Doelmatigheid De mate waarin de gewenste prestaties en beoogde maatschappelijke effecten worden gerealiseerd met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen, of met de beschikbare middelen zo veel mogelijk resultaat wordt bereikt.

  • b.

    Doeltreffendheid De mate waarin de gewenste prestaties en beoogde maatschappelijke effecten van het beleid daadwerkelijk worden behaald.

Artikel 2 Onderzoeksfrequentie

  • 1.

    Het college onderzoekt periodiek de doelmatigheid van (onderdelen van) de organisatie-eenheden van de gemeente en de uitvoering van taken door de gemeente.

  • 2.

    Het college toetst jaarlijks de doeltreffendheid van tenminste één (deel van een ) programma en paragraaf.

Artikel 3 Onderzoeksobject

  • 1.

    Het college biedt ieder jaar aan de raad in de (programma)begroting voor het eerstvolgende jaar één of meerdere onderzoeksobjecten aan voor de in het erop volgende jaar te verrichten interne onderzoek naar de doelmatigheid en de doeltreffendheid.

  • 2.

    Per onderzoeksobject wordt globaal aangegeven:

    • a.

      Het object van onderzoek.

    • b.

      De onderzoeksvraag.

    • c.

      Het soort onderzoek (doelmatigheid, doeltreffendheid of beide).

    • d.

      Het kwartaal waarin de raad over de aanpak van het onderzoek wordt geïnformeerd.

Artikel 4 Voortgang onderzoeken

Het college rapporteert in de bedrijfsvoeringsparagraaf van de beleidsinstrumenten over de voortgang van de onderzoeken naar de doelmatigheid en doeltreffendheid.

Artikel 5 Rapportage en gevolgtrekking

  • 1.

    De uitkomsten van een onderzoek worden vastgelegd in een rapportage. Elke rapportage bevat tenminste de bevindingen en indien nodig aanbevelingen voor verbeteringen.

  • 2.

    Op basis van de resultaten van ieder onderzoek stelt het college indien nodig een plan van verbetering op. De rapportage en het plan van verbetering worden ter kennisgeving aan de raad aangeboden. Het college neemt op basis van het plan van verbetering maatregelen.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2006, met dien verstande dat zij van toepassing is op het verslagjaar 2006 en later. Alsdan vervalt de “Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Heerenveen”, vastgesteld bij raadsbesluit van 10 november 2003.

Artikel 7 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: “Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Heerenveen 2006”.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 8 januari 2007.

De griffier,

De voorzitter,

Toelichting op de verordening artikel 213a Gemeentewet

Algemeen

Artikel 213a Gemeentewet verplicht tot het periodiek onderzoek verrichten naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur. Anders dan het onderzoek door de rekenkamer gaat het hierbij om een zelfonderzoek. Toetsing op doelmatigheid en doeltreffendheid van het gemeentelijk beleid is van groot belang voor de algemene oordeelsvorming over het gevoerde beleid. Met de instelling van de onderzoeken wordt beoogd de transparantie van het gemeentelijk handelen te vergroten, en daardoor doelmatiger en doeltreffender te werken en de publieke verantwoording daarover te versterken. Alle zaken die voor een doelmatig en doeltreffend bestuur van belang zijn kunnen daarbij aan de orde komen.

Het is in de nieuwe Gemeentewet de verantwoordelijkheid van de raad om regels te stellen, die waarborgen dat deze onderzoeksverplichting op een zinvolle wijze wordt ingevuld.

Artikelsgewijze toelichting verordening 213a Gemeentewet

Artikel 2 Onderzoeksfrequentie

In artikel 2 wordt het college opgedragen onderzoek te doen naar de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gevoerde bestuur. Hierbij wordt een scheiding aangebracht tussen onderzoeken naar de doelmatigheid en onderzoeken naar de doeltreffendheid. Er wordt een minimaal aantal uit te voeren interne onderzoeken per jaar geëist.

Artikel 3 Onderzoeksobject

Het object van een onderzoek wordt dusdanig omschreven, dat duidelijk aangegeven is, wat de afbakening van het onderzoek is. Daarbij worden bij de doelmatigheidsonderzoeken duidelijk de scheidslijnen aangegeven ten aanzien van de te onderzoeken procedures, instrumenten en gemeentelijke taken. Bij de doeltreffendheidsonderzoeken worden duidelijk de scheidslijnen met andere beleidsvelden aangegeven.

Artikel 4 Voortgang onderzoeken

De bedrijfsvoeringparagraaf behorende bij de beleidsinstrumenten (begroting, tussentijdse rapportages en jaarrekening) dient inzicht te geven in de stand van zaken en de beleidsvoornemens omtrent de bedrijfsvoering. Daarbij dient een relatie te worden gelegd met inhoud van de programma’s van de begroting en jaarstukken.

Artikel 5 Rapportage en gevolgtrekking

Met de instelling van de onderzoeken beoogt de gemeente de transparantie van gemeentelijk handelen te vergroten en de publieke verantwoording daarover te versterken. De bevindingen van de onderzoeken worden dan ook neergelegd in rapporten voor de raad, zoals voorgeschreven in artikel 213a, tweede lid van de Gemeentewet.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in de plaats van de vorige opgestelde verordening van 2003. De nieuwe verordening is van kracht voor het verslagjaar 2006.

Artikel 7 Citeertitel

In dit artikel wordt de naam gegeven, waarmee in gemeentelijke stukken naar deze verordening kan worden verwezen.

i144437.pdf [Klik hier om het document te downloaden]