Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR717169
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR717169/1
Gemeente Heerlen - Subsidieregel ‘Buurtinitiatieven 2024’
Geldend van 19-03-2024 t/m heden
Intitulé
Gemeente Heerlen - Subsidieregel ‘Buurtinitiatieven 2024’De subsidieregel ‘Buurtinitiatieven 2024’ is gebaseerd op de Algemene Subsidie Verordening van de gemeente Heerlen (afgekort: ASV). In de ASV staan algemene regels. De subsidieregel vertaalt deze naar het beleid voor buurtinitiatieven. De verklarende toelichtingen bij de artikelen zijn cursief afgedrukt.
Artikel 1 – Begripsomschrijving
In deze subsidieregel wordt verstaan onder:
- a.
Buurtorganisatie: een rechtspersoon waarin vrijwilligers zich door het jaar heen inzetten om de sociale samenhang, de burgerkracht, de leefbaarheid en de sociale veiligheid in hun buurt te versterken.
- b.
Buurtgericht werken: initiatieven en activiteiten die gericht zijn op het versterken van de netwerken in de buurt. Het buurtgericht werken heeft een aantal doelen:
- •
Versterken van de sociale samenhang in de buurten;
- •
verhogen van de sociale veiligheid;
- •
bouwen aan onderlinge relaties;
- •
stimuleren en verbinden van meer activiteiten in de buurt;
- •
versterken van buurtidentiteit;
- •
ondersteunen van vrijwilligers in de buurt;
- •
goede communicatie met bewoners;
- •
buurtinitiatieven ondersteunen.
- •
- c.
Buurtoverstijgend samenwerkingsverband: een vorm van samenwerking van twee of meer buurtorganisaties.
- d.
College: college van burgemeester en wethouders van Heerlen.
Artikel 2 - Doelstelling
- 1.
De subsidieregel ‘Buurtinitiatieven 2024’ heeft als doel het realiseren en bevorderen van buurtinitiatieven en activiteiten voor één of meerdere buurten. De activiteit of het initiatief brengt bewoners met elkaar in contact, zorgt ervoor dat bewoners meedoen of de buurt prettiger en veiliger maakt.
- 2.
Per initiatief of activiteit kan een subsidie verleend worden die ten hoogste kostendekkend is, maar nooit meer bedraagt dan € 3.000,-.
- 3.
Bij besluit van het vorenstaande lid kan worden afgeweken ten behoeve van initiatieven of activiteiten die een gemeentebreed karakter hebben.
Artikel 3 - Criteria voor toekenning van subsidie
- 1.
Om deze subsidie te krijgen moet aan de volgende criteria worden voldaan:
- a.
Het buurtinitiatief of activiteit is gericht op de doelen van het Buurtgericht werken, als genoemd in artikel 1 onder b.
- b.
Er is draagvlak voor en behoefte aan het buurtinitiatief of activiteit.
- c.
Er is tijdig met alle betrokkenen over het buurtinitiatief of de activiteit gecommuniceerd.
- d.
Alleen daadwerkelijk te maken en redelijkerwijs noodzakelijke kosten komen in aanmerking voor deze subsidie.
Iedereen met een goed idee voor een buurtinitiatief of activiteit mag subsidie aanvragen. Het idee moet passen binnen de doelen van het buurtgericht werken zoals in artikel 1 onder b beschreven. Het buurtinitiatief zorgt ervoor dat bewoners mee willen doen. Het draagt bij aan een prettigere en veiligere buurt.
Kosten zoals de huur van een locatie worden alleen vergoed als deze rechtstreeks aan een concrete activiteit te koppelen zijn en er geen gratis alternatief in de buurt is.
De gemeente verstrekt geen subsidie als het buurtinitiatief of de activiteit een religieus, commercieel of politiek doel heeft. Dit geldt niet voor zaken die alleen in oorsprong religieus zijn, zoals bijvoorbeeld carnaval of sinterklaas. Heeft u hulp nodig bij uw subsidieaanvraag? Buurtgericht werken kan u hierbij helpen.
Artikel 4 - Weigeringsgronden
Aanvragen worden geweigerd als:
- a.
Niet voldaan wordt aan criteria zoals genoemd in artikel 3.
- b.
De initiatieven of activiteiten al worden gesubsidieerd, al dan niet door de gemeente.
- c.
Het initiatief of de activiteit een religieus, commercieel of politiek doel heeft.
- a.
De initiatiefnemer een direct of indirect financieel of privébelang heeft bij het initiatief of de activiteit.
- b.
Initiatieven, activiteiten of doelstellingen van de initiatiefnemer in strijd zijn met de wet, een plaatselijke verordening of omdat een vereiste vergunning ontbreekt.
- c.
De aanvraag bedoeld is voor prijzen, gedenktekens, kleding, waarderingstekens, etc.
Niet alle ideeën hebben recht op een subsidie. Het college geeft géén subsidie aan initiatieven of activiteiten waarin u of uw organisatie een persoonlijk belang heeft of geld wil verdienen. Initiatieven of activiteiten krijgen niet dubbel subsidie. Voorbeeld: evenementen die voor 500 of meer personen bedoeld zijn, kunnen als ze aan de voorwaarden voldoen vallen onder de beleidsregel ‘Subsidiëring Evenementen’. Voor deze evenementen krijgt u daarom geen subsidie van het buurtgericht werken. Hetzelfde geldt voor initiatieven of activiteiten die in strijd zijn met de wet of met regels en verordeningen die in de gemeente Heerlen gelden. Als uw initiatief of activiteit inkomsten ontvangt, worden die gekort op de subsidie.
U kunt geen subsidie aanvragen voor prijzen zoals een geldbedrag, bekers, en medailles. Er wordt ook geen subsidie verleend voor gedenk- en waarderingstekens of voor kleding.
Artikel 5 - Subsidieaanvraag
- a.
De subsidieaanvraag wordt ingediend via het formulier ‘Aanvraag buurtinitiatief’.
- b.
Er dient voor elk initiatief en elke activiteit een aparte aanvraag gedaan te worden, tenzij het gaat om een reeks van dezelfde initiatieven of activiteiten in hetzelfde subsidiejaar. In dat geval volstaat één aanvraag voor de reeks.
- c.
Het initiatief of de activiteit wordt voorafgaand aan de subsidieaanvraag kenbaar gemaakt bij samenwerkingspartners, bijvoorbeeld de buurtorganisatie of het buurtoverstijgend samenwerkingsverband.
- d.
Bij een buitenactiviteit of grote binnenactiviteit worden vooraf goede afspraken gemaakt met omwonenden. Bijvoorbeeld over het tijdstip van de activiteit, geluidsnormen, parkeermogelijkheden en waar omwonenden zich kunnen melden met vragen of klachten.
Neem contact op met de gemeente als u een goed idee voor uw buurt heeft. Dat kan telefonisch of via de website van de gemeente Heerlen.
Team buurtregie helpt u graag met uw idee of vraag. Er kan samen gekeken worden wat u nodig heeft en welk formulier u daarvoor moet invullen. Op dit formulier beantwoordt u een aantal vragen, zoals bijvoorbeeld: wat uw idee is, wanneer u de activiteit wil doen, voor wie de activiteit bedoeld is en wat u daarvoor nodig heeft. Zo geeft u ook aan hoeveel subsidie u wil aanvragen. Als u voor de activiteit ook al andere subsidies, bijdragen of inkomsten krijgt, trekt u deze af van het bedrag dat u aan de gemeente wil vragen.
Als de activiteit georganiseerd wordt, moet u aan buurtbewoners en de buurtorganisatie laten weten wat u gaat doen. Ook laat u weten wanneer de activiteit is en hoe mensen mee kunnen doen. Als het om een initiatief of activiteit gaat die buiten plaatsvindt, maakt u vooraf goede afspraken met omwonenden. Zo weten zij wat ze kunnen verwachten. Als u een grote binnenactiviteit organiseert waar veel mensen op af kunnen komen, laat u dat ook aan buurtbewoners weten.
Meer informatie over meldingen, vergunningen en wat u aan de buurtbewoners moet laten weten, kunt u vinden op de gemeentelijke website www.heerlen.nl “Melding of vergunning organiseren evenement”. Aan de hand van uw antwoorden wordt ingeschat of u een vergunning nodig heeft. We kunnen u hier ook bij helpen. Let op: als u niet de vereiste vergunning krijgt, dan ontvangt u ook geen subsidie.
Het is wenselijk dat de buurtorganisatie door u op de hoogte gesteld wordt van uw buurtinitiatief of activiteit. De buurtorganisatie houdt daarmee overzicht over de verschillende buurtactiviteiten en kan mogelijk hulp bieden. Team buurtregie kan u helpen bij het leggen van dit contact.
De gemeente heeft per initiatief of activiteit één aanvraag nodig. Bij een reeks van dezelfde initiatieven of activiteiten in één jaar, bijvoorbeeld iets dat iedere maand terugkeert, hoeft u maar één aanvraag te doen voor de hele reeks.
Artikel 6 - Subsidieverantwoording
- a.
Als het gesubsidieerde initiatief of de activiteit niet (volledig) uitgevoerd kan worden, dan wordt team buurtregie zo snel mogelijk ingelicht.
- b.
De subsidieontvanger toont bij de verantwoording aan dat de subsidie voor het initiatief of activiteit op de afgesproken wijze is ingezet.
- c.
De verantwoording dient binnen acht weken na afloop van het initiatief of de activiteit plaats te vinden.
- d.
Hiervoor moet het formulier ‘Verantwoorden subsidie’ gebruikt worden.
U krijgt subsidie voor een initiatief of activiteit. Als dit initiatief of de activiteit niet door kan gaan dan meldt u dit direct bij de gemeente. Als het initiatief of de activiteit alleen in een andere vorm door kan gaan, meldt u dit ook. Samen met de gemeente zoekt u naar een oplossing. Als er geen oplossing is dan kan dit betekenen dat de subsidie lager wordt vastgesteld of wordt teruggevorderd.
Binnen acht weken na de uitvoering van het initiatief of de activiteit legt u een verantwoording af over de subsidie. U gebruikt hiervoor het formulier ‘Verantwoorden subsidie’. U laat daarmee zien hoe en waaraan u de subsidie besteed heeft. De gemeente vergoedt alleen kosten die echt gemaakt zijn en vraagt u om dit aan te tonen. Deze kosten moeten ook redelijk en noodzakelijk zijn. Team buurtregie kan u helpen met de verantwoording.
Artikel 7 - Inwerkingtreding en naam van de subsidieregel
- a.
Deze subsidieregel treedt daags na publicatie in het Gemeenteblad in werking.
- b.
De beleidsregel ‘Subsidiëring Buurtactie Heerlen 2016’ wordt gelijktijdig ingetrokken.
- c.
Deze subsidieregel kan worden aangehaald als ‘Subsidieregel Buurtinitiatieven 2024’.
Ondertekening
Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van Heerlen op 12 maart 2024,
de burgemeester,
drs. R. Wever
de secretaris,
drs. V.N. Gosselink-Van Dijk
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl