Regeling vervalt per 10-03-2025

Aanwijzingsbesluit Veiligheidsrisicogebied Binnenstad en Vlietzone (artikel 2:1e van de Algemene Plaatselijke Verordening Leeuwarden);

Geldend van 10-03-2024 t/m 09-03-2025

Intitulé

Aanwijzingsbesluit Veiligheidsrisicogebied Binnenstad en Vlietzone (artikel 2:1e van de Algemene Plaatselijke Verordening Leeuwarden);

Besluitnummer: 2024-050939

De burgemeester van Leeuwarden besluit op grond van artikel 2:1e van de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Leeuwarden (verder: APV), in samenhang met het bepaalde in artikel 151b van de Gemeentewet, om de binnenstad en de Vlietzone van Leeuwarden aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied.

Dit besluit neemt de burgemeester naar aanleiding van de adviezen van de teamchef van het politiebasisteam Leeuwarden, Eenheid Noord Nederland, van respectievelijk ontvangen op 3 februari en 4 maart 2024.

Dit besluit treedt in werking op 10 maart 2024 en is geldig tot 10 maart 2025.

Overwegende:

- Op grond van artikel 151b van de Gemeentewet kan de gemeenteraad bij verordening de bevoegdheid aan de burgemeester verlenen om een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen, bij verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens, dan wel bij ernstige vrees voor het ontstaan daarvan. De gemeenteraad van Leeuwarden heeft bij verordening deze bevoegdheid aan de burgemeester verleend (artikel 2:1e van de APV).

- In een veiligheidsrisicogebied kan de officier van justitie zijn bevoegdheden, bedoeld in de artikelen 50, derde lid, 51, derde lid, en 52, derde lid, van de Wet wapens en munitie toepassen. Daarbij gaat het, kort weergegeven, om de bevoegdheid van de officier van justitie een last te geven die strekt tot doorzoeking op de aanwezigheid van wapens of munitie van goederen, met inbegrip van reisbagage, van voertuigen en van kleding (fouilleren). Een zodanige last geldt voor maximaal 12 uren.

- Sinds enige jaren is de binnenstad van Leeuwarden herhaaldelijk aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Deze aanwijzing wordt jaarlijks geëvalueerd in het driehoeksoverleg bedoeld in artikel 13, eerste lid, van de Politiewet 2012, waarbij wordt besproken of deze maatregel al dan niet verlengd moet worden. De teamchef van het politiebasisteam Leeuwarden, Eenheid Noord Nederland, heeft middels bestuurlijke rapportages, ontvangen op 3 februari 2024 en 2 maart 2024, het advies gegeven tot hernieuwde aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied binnenstad en de gehele Vlietzone (de wijken Zeeheldenbuurt, Molenpad, Indische buurt en Welgelegen) van Leeuwarden.

De burgemeester heeft hierover in de driehoek beraadslaagd met de officier van justitie, Openbaar Ministerie, arrondissementsparket Noord Nederland, en de teamchef van het politiebasisteam Leeuwarden, Eenheid Noord Nederland.

- Uit de adviezen komt onder meer naar voren dat het overgrote deel van de ernstige geweldsdelicten (met slag-, steek- en vuurwapens) in Leeuwarden plaatsvinden in de binnenstad en de Vlietzone. De absolute en relatieve omvang van wapenincidenten zijn in dit gebied in vergelijking met de omliggende gebieden significant en onaanvaardbaar hoog. Ook komt naar voren dat de politie bij periodieke preventief fouilleeracties in dit gebied in 2023 en 2024 verscheidene wapens heeft aangetroffen. Daar komt bij dat de binnenstad zich (onder meer) kenmerkt door een bijzondere concentratie van publieke voorzieningen, waaronder uitgaansgelegenheden, met een verhoogd risico op verstoringen van de openbare orde. Dit gebied is al enige jaren een zgn. ‘code rood’-gebied in de jaarlijkse Veiligheidsprestatieindex van de gemeente Leeuwarden.

- De politie beschrijft hiermee feiten en omstandigheden die maken dat in deze genoemde gebieden sprake is van verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens, dan wel van ernstige vrees voor het ontstaan daarvan.

- In bijlage II bij dit besluit wordt een nadere toelichting gegeven op de incidentencijfers en de aangetroffen wapens in de gemeente Leeuwarden en het advies van de politie om de Binnenstad en de Vlietzone (als geheel) wederom aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Ook is informatie van Handhaving ten aanzien van de door hen aangetroffen wapens in de binnenstad opgenomen in de bijlage. Deze bijlage maakt onderdeel uit van dit besluit.

- Het bezit en gebruik van wapens levert groot gevaar op voor de openbare orde, kan leiden tot maatschappelijke onrust en gevoel van onveiligheid. Het algemeen belang om daartegen op te treden is groot. De hierboven genoemde preventieve controlemiddelen leveren daar een positieve bijdrage aan, hetgeen de veiligheid en veiligheidsbeleving in de betreffende gebieden bevordert. De burgemeester vindt het daarom noodzakelijk dat de officier van justitie in staat wordt gesteld om in dit gebied de uitoefening van de controlebevoegdheden als bedoeld in de artikelen 50, derde lid, 51, derde lid, en 52, derde lid, van de Wet wapens en munitie te gelasten. Dit algemeen belang weegt naar het oordeel van de burgemeester zwaarder dan het individuele belang om in voorkomende gevallen gevrijwaard te blijven van de toepassing van de genoemde controlebevoegdheid.

- De afbakening van het aangewezen gebied volgt uit het advies van de politie. Dit gebied wordt bepaald door de plaats waar wapengerelateerde – en geweldsincidenten zich bij herhaling voordoen. Deze afbakening wordt tevens bepaald door de toegangswegen die zich in de nabije omgeving bevinden, waarbij ruimte wordt gelaten voor geringe verplaatsingen van de incidenten binnen het afgebakende gebied.

- De toe- of afname van het aantal aangetroffen wapens en wapengerelateerde incidenten in het veiligheidsrisicogebied en in de gehele gemeente Leeuwarden wordt permanent gevolgd. Als op grond daarvan kan worden geconcludeerd dat de verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens, dan wel de ernstige vrees voor het ontstaan daarvan in voldoende mate is geweken, zal de burgemeester deze aanwijzing intrekken.

Gelet op:

Artikel 151b van de Gemeentewet en artikel 2:1e van de APV.

Besluit:

De burgemeester wijst, gelet op het voorgaande, als veiligheidsrisicogebied aan het gebied dat wordt getoond op de kaart in bijlage I, zijnde het gebied dat wordt begrensd door de volgende straten:

Het Blokhuisplein, de Waag, de grote Kerksbuurt, het Hoeksterend, de Nieuwestad, het Oldehoofsterkerkhof, het Stationsplein, het Zaailand en de Vlietzone. Begrensd door: Hoeksterend, Bleeklaan, de Ruyterweg, Insulindestraat, Archipelweg, Franklinstraat, een gedeelte van de Emmakade noordzijde, Julianastraat en Spoorstraat, de spoorrails evenwijdig gelegen aan de Oostergoweg, Hollanderdijk, Wijnhornsterstraat, Van Loonstraat, Stephensonviaduct tot de spoorlijn Leeuwarden-Heerenveen, een denkbeeldige lijn vanaf de spoorlijn naar de Verlaatsbrug, Westerstadsgracht, Noorderstadsgracht en Verversbrug; de voornoemde straten en grachten behoren ook tot het gebied.

Dit besluit geldt voor de duur van één jaar, geteld vanaf de dag van inwerkingtreding. Het aanwijzingsbesluit wordt bekendgemaakt op www.overheid.nl en treedt op 10 maart 2024 in werking. Tevens ligt het aanwijzingsbesluit tijdens kantooruren ter inzage op het Gemeentehuis, Oldehoofsterkerkhof 2 te Leeuwarden. Een kaart van het gebied is als bijlage bij dit besluit toegevoegd en maakt hiervan deel uit.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u binnen een termijn van zes weken na bekendmaking van het besluit hiertegen schriftelijk bezwaar maken. Het bezwaarschrift kan worden gestuurd naar de Burgemeester van Leeuwarden, Postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden.

Ondertekening

Leeuwarden, 6 maart 2024.

De burgemeester van Leeuwarden,

Mr. S. Van Haersma Buma

Bijlage I Plattegrond Veiligheidsrisicogebied

afbeelding binnen de regeling

BIJLAGE II – TOELICHTING/ADVIES POLITIE

Inleiding

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Leeuwarden is een artikel opgenomen dat ertoe moeten leiden dat de veiligheid in Leeuwarden wordt vergroot. Dit betreft:

artikel 2:1e Veiligheidsrisicogebied/preventief fouilleren

Procedure en bevoegdheden

De aanwijzing van de gebieden voor de uitvoering van maatregelen binnen de APV is voor wat betreft het aanwijzen van het veiligheidsrisicogebied ten behoeve van het preventief fouilleren een bevoegdheid van de burgemeester. Dit betekent dat de burgemeester van Leeuwarden één (of meerdere) gebied(en) kan aanwijzen, waarbinnen acties ten behoeve van de handhaving van de genoemde APV maatregelen plaatsvinden. Ook is het stellen van een tijdsduur hierbij een vereiste.

Na vaststelling van de gebieden en tijdsduur door de burgemeester van Leeuwarden wordt dit bekendgemaakt via, het digitale Gemeenteblad en daarmee treedt het besluit in werking.

In de gezagsdriehoek Leeuwarden wordt elk jaar besproken op welke “hotspots” binnen het veiligheidsrisicogebied de fouilleeracties plaatsvinden. De officier van justitie geeft uiteindelijk de zogenaamde “last” of, wanneer en hoe de actie, die door de politie wordt uitgevoerd, plaatsvindt. Deze last of toestemming is gebaseerd op recente informatie van politie, zoals een sfeerrapportage en objectieve incidenten-gegevens.

Toepassing artikel 2:1e van de APV voor de periode 10 maart 2024 tot 10 maart 2025

De teamchef van het politiebasisteam Leeuwarden, Eenheid Noord Nederland, heeft op respectievelijk 3 februari 2024 en 2 maart 2024 middels bestuurlijke rapportages het advies gegeven tot hernieuwde aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied binnenstad en de gehele Vlietzone (de wijken Zeeheldenbuurt, Molenpad, Indische buurt en Welgelegen) van Leeuwarden.

Op 26 februari 2024 en 4 maart 2024 zijn de resultaten van de in 2023 en 2024 ingezette maatregelen messenverbod (art. 2:1c APV) en Veiligheidsrisicogebied (art. 2:1 e APV), geëvalueerd met politie basisteam Leeuwarden en het Openbaar Ministerie parket Noord Nederland in de gezagsdriehoek Leeuwarden.

De driehoek adviseert voor de komende periode:

1. het veiligheidsrisicogebied (vrg) (art. 2:1e APVL) met een jaar te verlengen voor de Binnenstad en Vlietzone (Zeeheldenbuurt, Molenpad, Indische buurt en Welgelegen), zodat preventief fouilleren daar kan plaatsvinden.

De volgende motivering ligt ten grondslag aan dit advies:

In 2020 en 2021 is er sprake van de Covid-19 pandemie, die gepaard gaat met een diversiteit van maatregelen, waaronder meerdere keren een gehele/gedeeltelijke lockdown. Dit heeft impact op de veiligheidscijfers die op een aantal items een gewijzigd patroon laten zien ten opzichte van de jaren daarvoor. De jaren 2022 en 2023 staan in het teken van een geopende samenleving.

Aangetroffen wapens binnen het veiligheidsrisicogebied

In onderstaande tabel zijn de aantallen (vuur)wapens weergegeven die in beslag zijn genomen in de jaren 2019 tot en met 2023. Over het algemeen is het beeld over 2023 licht stijgend en stabiel, met uitzondering van de opvallende toename van het aantal gasdrukwapen/pistool en revolver, pepperspray en boksbeugels.

afbeelding binnen de regeling

Tabel 1: Aangetroffen wapens binnen VRG (*39 is in 2022 en 40* is totaal messen, inclusief overige (steek)voorwerpen).

Vuurwapens

Het aantal inbeslaggenomen vuurwapens in het VRG laat over het afgelopen jaar, m.u.v. 2021, een stabiel beeld zien. In 2023 werden er 6 vuurwapens in het VRG inbeslaggenomen.

Imitatievuurwapens

In 2023 is net als in 2022 een dalen/stabiel beeld te zien van het aantal aangetroffen imitatievuurwapens, maar amen met de toegevoegde specificatie van soortgelijke wapens is een lichte stijging te zien.

Messen

Vanaf 2022 is het aantal inbeslaggenomen messen en overige steekvoorwerpen samengevoegd. In 2023 is een vergelijkbaar beeld te zien. Messen werden aangetroffen bij verschillende winkeldieven. Het merendeel van de messen werd aangetroffen bij een staande houding of aanhouding n.a.v. een gepleegd strafbaar feit.

Overig

Het aantal inbeslaggenomen stroomstootwapens/ taser, pepperspray en boksbeugels laat een stijgend beeld zien t.o.v. voorgaande jaren. Vooral het aantal boksbeugels en pepperspray is opvallend gestegen. Er is geen specifieke oorzaak te benoemen voor de stijging van de genoemde wapens. De meeste genoemde wapens werden aangetroffen bij de fouillering van aangehouden verdachten.

Doelgroepen

Door de minder intensieve wijze van informatie verzamelen is er geen exact beeld te geven over de verdeling van het aantal wapen gerelateerde incidenten onder de verschillende doelgroepen en het tijdvak waarin de incidenten plaatsvonden.

afbeelding binnen de regeling

Tabel 2: Doelgroepen.

Leeftijd verdachten

Over het totaal is een stijging te zien, m.u.v. de verdachten tussen 25-30. Dit geeft enigszins een vertekend beeld, omdat deze categorie dit jaar is aangepast.

Het aantal meldingen jeugdoverlast is in de Binnenstad gedaald t.o.v. voorgaand jaar (2022 > 94, 2023 >79). In de gemeente is een stijging te zien (2022 (809) en in 2023 (901) Hotspots zijn vooral te zien in de Cammingaburen, de Westerparkwijk, de Vrijheidswijk en de Vlietzone.

De jeugd blijft op zoek naar locaties waar wat te beleven valt, zoals in het centrum en rondom voetbalwedstrijden en evenementen.

afbeelding binnen de regeling

Tabel 3: Leeftijd verdachten in 2023* zijn een aantal cat. leeftijd verdachten aangepast.

Incidenten

afbeelding binnen de regeling

Tabel 4: Incidenten.

In de bovenstaande tabel zijn alle (gewelds)delicten, inclusief de pogingen daartoe, weergegeven die al dan niet in relatie staan tot (vuur)wapenbezit binnen het aangewezen veiligheidsrisicogebied in 2022. Deze cijfers zijn afkomstig uit het bedrijfsprocessensysteem van de politie Noord- Nederland. In de cijfers van de Binnenstad is het aantal incidenten weergegeven die zijn geregistreerd in de gebieden Blokhuisplein, De Waag, Grote Kerkbuurt, Hoeksterend, Nieuwestad, Oldehoofsterkerkhof, het Stationskwartier en het Zaailand.

Stijgers

Afgaand op de cijfers in 2023 is de volgende trend waar te nemen voor het gebied Binnenstad:

Openlijke geweldpleging tegen goederen

Zowel in de stad als in de Binnenstad is een stijging te zien. Op 19 februari 2023, is er een confrontatie van Cambuursupporters met de ME en andere politieagenten. Supporters gooien stenen naar de ME en brandende fakkels en stenen naar Heerenveensupporters. Uiteindelijk zijn alle betrokken verdachten aangehouden. Recent is aan de 23 betrokkenen door de burgemeester een stadiongebiedsverbod voor de duur van 2 jaar opgelegd. Een andere zaak in de binnenstad is gerelateerd aan een vechtpartij in het horeca uitgaansgebied. In mei is er nog een confrontatie tussen Heerenveensupporters en Cambuursupporters op het terras van een horecagelegenheid aan de Sophialaan.

Straatroof

In de binnenstad gaat het om twee incidenten, in januari 2023 op de Weaze en in juni 2023 op Groentemarkt. In de stad is het aantal straatroven gelijk aan voorafgaand jaar. In de meeste zaken vond de bedreiging plaats met een mes, maar in een zaak werd aangegeven, dat het slachtoffer met een vuurwapen werd bedreigd om goederen af te geven.

Drugshandel

Na de daling in 2022 is dit jaar in de stad weer een stijging van het aantal incidenten te zien. Het aantal weer enigszins vergelijkbaar met 2020. In de binnenstad is het aantal incidenten t.o.v. voorgaand jaar verdubbeld. De stijging is vooral te zien bij de handel en het bezit van harddrugs. Er vonden meerdere korte klapacties plaats, zowel in de binnenstad als in de rest van de stad. Op 16 juni vond er een actie plaats op de Weaze e.o. Daarbij werden in korte tijd twee verdachten aangehouden voor de handel in drugs en werden 76 bolletjes wit, 8 bolletjes bruin, 6 pillen en een boksbeugel inbeslaggenomen. Verder is in de Vlietzone ook een verdubbeling te zien van het aantal incidenten. In deze wijk vonden ook een aantal van de eerdergenoemde acties plaats.

Drugs/drank overlast

Het aantal meldingen is zowel in de stad als in de Binnenstad opnieuw opvallend gestegen.

Naast de binnenstad (389) vallen de wijken de Vlietzone (112) en op afstand gevolgd door Huizum West (60), Tjerk Hiddeswijk (40) en Bilgaard (44).

Er is sprake van overlast veroorzaakt door dealers en drugsverslaafden in de binnenstad van Leeuwarden. In het verleden concentreerde de handel en/of overlast in verdovende middelen zich hoofdzakelijk in het gebied rondom de Weaze en de Blokhuispoort. Tegenwoordig constateert de Criminaliteit Interventie Groep (CIG) van het Basisteam A6 Leeuwarden dat genoemde overlast zich verspreidt over de gehele stad. Een groot deel van de dealers mijdt de binnenstad en spreekt af in de directe omgeving van de binnenstad, zoals in de wijk Oldegalileen, of elders in de stad. Het gaat dan vooral om de locaties, waar de gebruikers verblijven. Dealers verplaatsen zich steeds meer op een elektrische fiets.

De drugsoverlast en de daaraan gekoppelde criminaliteit, leidt veelal tot gewelddadige incidenten waarbij (vuur)wapens worden gebruikt en aangetroffen. In onderzoeken en in het straatbeeld zien we meer jonge straatdealers. Verder wordt er minder gedeald van uit woningen.

Vuurwapenbezit

Het vuurwapenbezit is zowel in de stad Leeuwarden als in de Binnenstad is opnieuw gestegen t.o.v. 2022. Er vonden dit jaar een aantal schietpartijen plaats. Waarvan een aan de Eikenstraat en een aan de Bleeklaan. Verder is er een handgranaat in een woning aangetroffen. Deze is later onschadelijk gemaakt. Deze zaken zijn onderzocht en hiervoor zijn een aantal verdachten aangehouden. Uit een analyse blijkt dat al deze incidenten op zich zelf staan en geen verband hebben met elkaar.

Bezit overige wapens

Na een kleine daling in 2022 is er dit jaar zowel in de Binnenstad als in de stad weer een stijging van het aantal incidenten te zien. Het grootste aandeel werd in de binnenstad (54) geregistreerd. De meeste incidenten werden geregistreerd op de zaterdag- en de zondagmiddag en zondagnacht.

Dalers

Afgaand op de cijfers in 2023 is de volgende trend waar te nemen voor het gebied Binnenstad: een daling van het aantal incidenten, moord/doodslag (incl. pogingen), overvallen, bedreiging en zware mishandelingen.

Moord/doodslag (inclusief pogingen)

Een opvallende daling in zowel de Binnenstad als de stad t.o.v. voorgaande jaren.

Overvallen

In de stad is het aantal opvallend gedaald en in de binnenstad werd geen overval gepleegd.

Bedreigingen

Het aantal bedreigingen in de Binnenstad is stabiel en in de stad is net als voorgaand jaar opnieuw gedaald.

Zware mishandelingen

Het aantal incidenten zware mishandeling laat in de stad een stijging zien, maar is nog steeds lager dan in 2020 en 2021. In de Binnenstad is na een stijging in voorgaand jaar een daling te zien en is qua aantal vergelijkbaar met 2020 en 2021.

In september vinden een aantal steekpartijen plaats, waaronder aan de Franklinstraat en aan de Roptastate. Verder vonden er recent een aantal schietincidenten plaats. Waarvan een aan de Eikenstraat en een aan de Bleeklaan.

Eenvoudige mishandelingen

In de Binnenstad is een stabiel beeld te zien in vergelijking met voorgaand jaar. Deze aantallen zijn enigszins vergelijkbaar met het niveau van 2019. In de stad is een daling te zien. Een groot deel van dit soort incidenten heeft een relatie met horeca, welke weer als vanouds geopend was.

Stabiel beeld

Afgaand op de cijfers in 2023 is er een stabiel beeld waar te nemen in het gebied Binnenstad op de incidenten openlijke geweldpleging tegen personen en schietpartij.

Openlijke geweldpleging tegen personen

Zowel in de stad als in de binnenstad is een stabiel beeld te zien t.o.v. voorgaand jaar.

Schietincidenten

Er zijn dit jaar geen schietincidenten geregistreerd in de binnenstad, maar in de stad vonden wel een aantal schietincidenten plaats. Niet alle schietincidenten werden geregistreerd onder schietpartij (zonder gevolg). De betreffende schietincidenten zijn ook geregistreerd onder andere maatschappelijke klasses, zoals o.a. poging moord/doodslag en zware mishandeling.

Cijfers Handhaving Veiligheidsdomein

Het takenpakket van de Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) is gericht op de aanpak van overlast, ergernissen en andere feiten die de leefbaarheid en veiligheid aantasten binnen de openbare ruimte. In uitoefening van deze taken hebben BOA’s in 2023 verscheidene aan- en staande houdingen verricht. Bij fouillering (identiteits-, veiligheids- en vervoersfouillering) zijn wapens aangetroffen.BOA’s hebben in 2023 twee keer een vuurwapen hebben aangetroffen en via de politie in beslag laten nemen. Daarnaast hebben de BOA’s 34 steekwapens in beslag genomen. Deze situaties hebben zich allen voorgedaan in het veiligheidsrisicogebied. In bijna alle gevallen waren minderjarigen en jongvolwassen betrokken (leeftijd 13 tot 24 jaar).

Bevindingen Vlietzone

In de periode van 1 november 2023 tot 1 maart 2024 hebben er diverse geweldsincidenten plaatsgevonden en is een preventieve fouilleringsactie gehouden op 29 februari 2024 in de avond (ca. 2 uur). De geweldsincidenten bestaan uit overvallen/straatroof, bedreigingen, vechtpartijen en het aantreffen van wapens. Tijdens de preventieve fouilleringsactie zijn er (in het gedeelte van de Vlietzone dat tijdelijk is aangewezen) vier wapens en softdrugs in beslaggenomen.

Samenvatting en advies

Nog steeds vindt een aanzienlijk deel van de geweldsincidenten plaats in de Binnenstad en het direct omliggende gebied (Vlietzone, Stationsgebied). Verder worden de gebieden gekenmerkt door de aanwezigheid van (vuur)wapens, drugsoverlast en drugshandel. Alle voorgaande incidenten laten in het gebied een stijging zien. Deze combinatie geeft een verhoogde kans op de aanwezigheid van personen, die in het bezit zijn van een (vuur)wapen en dit gebruiken bij het plegen van strafbare feiten.

Eind 2023 zijn aanvullend op de binnenstad en de wijk Molenpad en Zeeheldenbuurt, de twee overige wijken van de Vlietzone (Indische buurt en Welgelegen) aangewezen als Veiligheidsrisicogebied. Bij de huidige hernieuwede aanwijzing worden deze twee wijken meegenomen in het Veiligheidsrisicogebied, dit gelet op de recente bevindingen.

In het veiligheidsrisicogebied is een stijging te zien van het totaal aantal aangetroffen wapens (59 in 2022 en 91 in 2023). Het aantal aangetroffen vuurwapens is vergelijkbaar met voorgaande jaar en de jaren voor 2021.

Sinds 2020 wordt het onderscheid naar leeftijdsgroepen toegevoegd in de rapportage vanwege zorgelijke en landelijke signalen over een toenemend messenbezit en –gebruik onder jongeren.

In het veiligheidsrisicogebied is in de afgelopen periode het aantal incidenten waarbij minderjarigen en jongvolwassenen (meerdere) messen zijn aangetroffen nog steeds aanzienlijk. Deze jeugd blijft op zoek naar locaties waar wat te beleven is, zoals de binnenstad.

Gezien het voorgaande, waaronder het daadwerkelijke gebruik en voorhanden hebben van op vuurwapen gelijkende wapens bij een aantal incidenten is het advies om het controlemiddel preventief fouilleren binnen het veiligheidsrisicogebied in te kunnen blijven zetten. Dit levert naast de andere maatregelen een bijdrage aan de vermindering en het voorkomen van ongewenst wapenbezit en/of het geweld in de Binnenstad en directe omgeving.

Om deze redenen heeft de gezagsdriehoek Leeuwarden geconcludeerd dat het wenselijk is om de

maatregel veiligheidsrisicogebied (ten behoeve van preventief fouilleren) voor de Binnenstad en de Vlietzone te verlengen voor de periode van 10 maart 2024 tot 10 maart 2025.