Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR71618
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR71618/1
Regeling vervallen per 01-01-2016
Verordening samenlevingsbevestiging
Geldend van 01-10-1994 t/m 31-12-2015
Intitulé
Verordening samenlevingsbevestigingDe raad der gemeente Heerenveen;
overwegende dat het door de inwerkingtreding van de Algemene wet bestuursrecht noodzakelijk is om de "Regeling samenlevingsbevestiging gemeente Heerenveen”aan te passen;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 15 september 1994, preadvies nummer 94.2000301;
gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet;
B E S L U I T:
vast te stellen de volgende
VERORDENING SAMENLEVINGSBEVESTIGING
Artikel 1 Doelgroep
In de gemeente Heerenveen wordt aan mensen, die een wettelijk huwelijk niet kunnen of wensen te sluiten, de gelegenheid geboden tot een samenlevingsbevestiging.
Artikel 2 Bevestiging van de samenleving
- 1.
De bevestiging van de samenleving vindt in het openbaar plaats door een door burgemeester en wethouders als zodanig aangewezen functionaris in de trouwzaal van het gemeentehuis Crackstate. Deze functionaris mag niet tevens ambtenaar van de burgerlijke stand zijn.
- 2.
De wijze waarop de samenlevingsbevestiging plaats zal vinden wordt in overleg met de betrokkenen bepaald. In bijzondere gevallen kan de samenlevingsbevestiging elders plaatsvinden.
Artikel 3 Akte
- 1.
Van de samenlevingsbevestiging wordt een akte opgemaakt, waarvan het model wordt vastgesteld door burgemeester en wethouders. De akte wordt na voorlezing ondertekend door de personen van wie de samenleving is bevestigd, door ten minste twee en ten hoogste vier getuigen alsmede door de in artikel 2 bedoelde functionaris.
- 2.
De akte bevat de aantekening dat betrokkenen er kennis van hebben genomen dat de samenlevingsbevestiging geen wettelijk huwelijk is in de zin van het Burgerlijk Wetboek.
- 3.
Onmiddellijk na de samenlevingsbevestiging wordt een fotokopie van de samenlevingsakte, gewaarmerkt door de in artikel 2 bedoelde functionaris verstrekt aan de personen van wie de samenleving is bevestigd.
Artikel 4 Samenlevingscontract
De samenlevingsbevestiging kan slechts plaatsvinden indien bij de aanmelding wordt aangetoond dat beide partners een samenlevingscontract hebben gesloten bij een notaris.
Artikel 5 Uitsluiting
De samenleving wordt niet bevestigd indien ten minste één van de partners gehuwd is of ten aanzien van ten minste één van de partners een notarieel samenlevingscontract dan wel een samenlevingsbevestiging met een andere persoon van kracht is.
Artikel 6 Samenlevingsregister
- 1.
De wegens samenlevingsbevestiging opgemaakte akten worden in losbladige vorm gebundeld tot een samenlevingsregister, dat wordt beheerd door de afdeling Algemene en Burgerzaken.
- 2.
Het register is openbaar.
- 3.
Ten aanzien van de inzage in en de verstrekking van gegevens en uitreksels uit het samenlevingsregister zijn de regelen omtrent de openbaarheid van het huwelijksregister van overeenkomstige toepassing.
Artikel 7 Aanmelding
- 1.
De aanmelding voor een samenlevingsbevestiging vindt plaats bij de afdeling Algemene en Burgerzaken.
- 2.
Degene die niet in het persoonsregister van de gemeente Heerenveen is ingeschreven verstrekt bij de aanmelding een uittreksel uit het persoonsregister van zijn of haar woongemeente, waaruit de burgerlijke staat blijkt, ter inzage.
- 3.
Partners verklaren, door ondertekening van het aanmeldingsformulier, dat ten aanzien van elk van hen geen notarieel samenlevingscontract c.q. samenlevingsbevestiging met een ander dan één van hen van kracht is.
Artikel 8 Verschuldigde leges
1. |
Voor het van gemeentewege bevestigen van een samenleving op een andere tijd dan voor kosteloze samenlevingsbevestiging is bepaald zijn leges verschuldigd op grond van de Legesverordening, te voldoen bij de aanmelding. |
1. |
Burgemeester en wethouders wijzen twee dagen per week aan en bepalen de tijdstippen waarop die dagen gelegenheid wordt geboden tot kosteloze samenlevingsbevestiging. |
Artikel 9 Royement van akte
- 1.
Partners die in de gemeente Heerenveen een samenleving wensen te bevestigen verplichten zich, door ondertekening van het aanmeldingsformulier, bij eventuele beëindiging van de samenleving een in artikel 2 bedoelde functionaris te verzoeken de desbetreffende in het samenlevingsregister opgenomen akte door te halen.
- 2.
De akte wordt geroyeerd op schriftelijk en door tenminste één van de partners ondertekend verzoek.
Artikel 10 Bevoegdheden burgemeester en wethouders
Burgemeester en wethouders kunnen ter uitvoering van deze verordening nadere regelen stellen, nadat de commissie algemeen bestuurlijke en beheersmatige aangelegenheden is gehoord.
Artikel 11 Slotbepalingen
- 1.
Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening samenlevingsbevestiging".
- 2.
Zij treedt in werking op 1 oktober 1994. Alsdan vervalt de "Regeling samenlevingsbevestiging gemeente Heerenveen”, vastgesteld bij raadsbesluit van 28 september 1992.
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl